Stručnjak za san tvrdi da strana kreveta na kojoj spavate mnogo otkriva o vama

Stručnjak za san tvrdi da položaj na kojem strani kreveta spavate puno otkriva o vašoj ličnosti.

Oni koji spavaju na levoj strani smatraju se kreativnijim, mirnijim i samouverenijim.

Međutim, oni koji spavaju na desnoj strani, kako se navodi, obično zarađuju više novca.

Istraživanje iz 2021. godine, koje je sproveo OnePoll u ime Slumber Cloud-a, obuhvatilo je 2.000 Amerikanaca i pitalo je učesnike na kojoj strani kreveta spavaju i kako bi opisali svoju ličnost.

Studija je otkrila da su oni koji spavaju na levoj strani češće sebe opisivali kao opuštene, vesele i maštovite.

Oni koji spavaju na desnoj strani su generalno bili negativniji u stavu. Međutim, takođe su imali tendenciju da zarađuju više novca.

Nada Bastin, psiholog i stručnjak za san u kompaniji Simba, rekla je za Cosmopolitan da ovi rezultati podržavaju prethodna istraživanja koja pokazuju da ljudi koji spavaju na levoj strani verovatno imaju veseliji duh u poređenju sa svojim saputnicima s desne strane.

Ona je dodala: „Pozitivan pogled omogućava levacima da se bolje nose s velikim radnim opterećenjem, što znači da ih nije tako lako poremetiti tokom stresnog dana.

„Oni koji spavaju na levoj strani veruju da su smireniji od svog partnera u kriznim situacijama i generalno su samouvereniji.“

Takođe je navedeno da su oni koji spavaju na levoj verovatno zadovojniji poslom u poređenju s onima koji spavaju s desne strane.

Iako možda imaju pesimističniji pogled, oni koji spavaju s desne strane takođe su skloni da budu realni i spremni za najgore scenarije, rekla je Nada Bastin.

Stručnjaci su i ranije sugerisali da izbor položaja za spavanje može da ima vezu sa različitih nivoima aktivnosti između obe strane mozga.

Na primer, regioni mozga uključeni u emocije mogu biti aktivniji na levoj strani kod nekih, što bi moglo objasniti preferenciju za tu stranu.

Studija je takođe istakla da i drugi faktori, poput praktičnosti, igraju ulogu pri odabiru strane kreveta na kojoj ljudi spavaju.

U anketi je 40 posto ljudi reklo da biraju stranu kreveta koja im je lakša za izlazak, dok je 30 posto ljudi reklo da odlučuju na osnovu onoga što njihov partner preferira.

Drugo istraživanje iz 2015. godine, koje je sproveo Saatva Mattress, otkrilo je da većina Amerikanaca – 60 posto, više voli da spava na levoj strani kreveta.

Istraživanje je takođe otkrilo da 58 posto muškaraca spava s desne strane, kao i 50 posto žena.

Izvor: danas.rs

5 osobina ogorčenih, nesrećnih ljudi – nemoj da postaneš jedan od njih

Zaslužuješ više od toga - jer sunce sija čak i ako ga ne vidiš.

Ponekad se stvari u životu toliko izvitopere, da je teško videti njegovu poentu. A kada se prepustimo takvoj vrsti beznađa, to ne pogađa samo nas već i ljude oko nas. Beda voli društvo, i to uglavnom zato što joj nikad ne dolaze gosti.

A dozvoliti sebi da budete ogorčeni loše je za vaše zdravlje i budućnost. Tada narušavate unutrašnje resurse sreće i snage, negativan ciklus se samo širi, a negativne stvari vam se stalno događaju jer ste se za njih otvorili i naštelovali.

Ovde su predstavljene uobičajene osobine ljudi sa ciničnim i ogorčenim mentalitetom. A važno je da znate koje osobine treba da izbegnete da i sami ne postanete takva osoba.

Ovo je pet osobina ogorčenih, nesrećnih ljudi.

Osvetoljubivost

Kada ljudi idu kroz život i sa sobom vuku sve načine na koje im je učinjena nepravda, to ne samo da troši energiju i vreme, već zadržava mentalni i emocionalni fokus na negativnim aspektima. Njihov način razmišljanja postaje negativan, usmeren na pogrešne stvari.

Pošto ne možete da promenite ono što se dogodilo, najproduktivniji način delovanja jeste izvući pouku iz te situacije i nastaviti dalje. To rade zdravi, srećni ljudi – ostavljaju prošlost iza sebe i nastavljaju dalje uprkos svim preprekama na putu.

A ogorčeni ljudi drže do ljutnje i osvetoljubivi su. Drže se prošlosti da se ona ne bi ponovila. Ostavljanje stvari u prošlosti ne znači da opraštate ili zaboravljate, to samo znači da ne dopuštate da problem vlada vama.

Traženje pažnje

Beda voli društvo, a da bi dobila „društvo“, ogorčena osoba će izazivati scene i nemire u javnosti. Ogorčeni ljudi koriste dramu kako bi privukli pažnju ili izgradili iluziju poštovanja i empatije kod drugih. Uspevaju samo kada su u centru pažnje.
Ali da biste izbegli da postanete ogorčena, nesrećna osoba, od suštinskog je značaja da dozvolite svojim postupcima i karakteru da govore umesto vas. Energiju koju biste utrošili na sticanje trenutnog priznanja mogli biste bolje da potrošite za negovanje unutrašnjih resursa.

Ljubomora/ zavist

Za ogorčene pojedince, nemaju problema da izraze koliko su ljubomorni na nekog drugog, bilo da je to način na koji ta osoba izgleda ili nešto što ima.
Dok većina ljudi zavidi nekome ili nečemu u jednom trenutku, ipak žele da se podsete na ono što imaju, pogledaju u sebe i pokazuju zahvalnost. Nažalost, ogorčeni ljudi ne funkcionišu na isti način.

Da ne biste postali nesrećna osoba u čijoj blizini drugi ne žele da budu, budite srećni što je ljudima oko vas dobro. Reći da je vaša potreba veća od tuđe nije od koristi nikome. Ako nešto želite, radite na tome da to postignete. Želja i mržnja ne čine ništa da vam pomognu da postignete ciljeve – to samo rađa negativnost u vašem srcu.

Iznurenost/ bezvoljnost

Život može biti grubo iskustvo. Ponekad vam se može činiti da vaša svakodnevica nije ništa više od suđenja za suđenjem, izazova za izazovom, ciklusa podizanja sebe samo da biste ponovo bili srušeni.

Ogorčeni ljudi su iznevereni određenim aspektima života, i umesto da rade na poboljšanju sebe, oni tonu u bezvoljan način razmišljanja.

Ali ako se aktivno ne opiremo tom osećanju, možemo izgraditi prirodni otpor pozitivnim očekivanjima.

To što ste umorni ne štiti nikoga, zatvara vas od sveta i njegovih mogućnosti. Biti ciničan stvara okruženje za izazivanje patnje. Zapamtite da je svako očekivanje loše i da svaki novi trenutak ima neiskorišćen potencijal. Ostanite otvoreni za mogućnosti univerzuma i ne gubite nadu u budućnost.

Negativnost

Svako od nas ima moć da manifestuje svoje želje i misli. Ako ostanete fokusirani na negativne elemente i verujete da je to jedina istina, to će postati stvarnost. Ogorčenim ljudima se upravo to dešava. Oni hrane neproduktivne formacije u svom umu i srcu i, kao takve, te formacije rastu i jačaju.
A svaka energija koju date negativnim mislima smanjuje mogućnost bilo čemu pozitivnom.
Da ne biste postali nesrećna, ogorčena osoba, zapamtite da dobijate ono što unesete u život, tako da će hranjenje negativnosti dovesti do negativnosti.

Teško je prekinuti ciklus, ali promena počinje u nama.

Priznajte sve ono što je u vama loše i budite zahvalni na poukama. Nasmejte se i pustite. Uvek ostavite mesta za nove i lepe elemente u svom srcu i životu.
Nastojte da okupite istomišljenike koji su fokusirani na lični rast i širenje svoje svesti.

Svako od nas može biti bolji prema planeti, bolji prema porodici, braći i sestrama, bolji prema sebi, piše yourtango.com.

Šta se dešava u našem telu kada pijemo čašicu viskija svake večeri?

 

Viski je jedno od pića koje postoji od davnina, a koje se često povezuje sa svečanim trenucima ili proslavama.

O viskiju je napisano bezbroj popularnih kantri pesama, a potražnja ovog pića je u porastu, piše RTS.

Prema izveštaju koji je napravio „Global Market Insights“, prodaja viskija na tržištu premašiće 84 milijarde dolara širom sveta do 2025. godine.

Brojne studije su pokazale da ovo piće ima određene medicinska korist, ali samo ukoliko je u pitanju jedna čašica viskija na dan.

„Interesantno je da mlađe generacije sve više piju viski, pivo je palo na drugo mesto“, istakao je Džozef Malicio, predsednik jedne od destilerija viskija.

Viski se prvi put pominje u zapisima u 15. veku u irskim analima. Najpoznatije vrste viskija potiču iz Škotske, Irske i SAD. Najviše se prodaje u Francuskoj iako je to zemlja vina i konjaka.

Po statistikama u ovoj državi popije se oko dva i po litra ovog pića po glavi stanovnika.

Viski je vrsta destilovanog alkoholnog pića koje se pravi od fermentisanih žitarica – ječma, raži, kukuruza, pšenice.

A šta se dešava sa našim telom kada pijemo viski svakog dana. Da li je izbor pića povezan sa našim genima?

Svi su potpuno različiti kada su u pitanju ukusi i vrste alkohola koje preferiraju, a viski je definitivno piće koji se dopada određenim ljudima.

Kako ističu istraživači, izbor pića povezan je sa našim genima. Različite vrste pića različito deluju na naš organizam.

Viski se obično smatra „muškim pićem“. Smatra se da su žene bolje u testiranju ukusa viskija od muškaraca, navode istraživači i ističu da je to zbog njihovog pojačanog čula mirisa.

Ako pijete viski svake večeri umesto drugih vrsta alkohola, u svoj organizam ćete uneti manje kalorija i ugljenih hidrata.

Za ljude koji vole da popiju alkohol, a ne žele da imaju pivski stomak, viski je odličan izbor. Ne sadrži ugljene hidrate i šećer. Ima manje kalorija od vina i piva.

Do ovog zaključka došli su istraživači koji su svoju studiju objavili u časopisu Medical Day Plus.

Neke studije sa klinike Mejo su čak sugerisale da konzumiranje viskija može da pomogne kod mršavljenja.

Prema studijama univerziteta Harvard, „umereno pijenje može biti posebno korisno ako imate nizak HDL koji jednostavno ne raste uz ishranu i vežbanje“.

HDL je dobar tip holesterola i pomaže da se ukloni višak holesterola u krvotoku kako bi se organizam održao u boljem stanju.

Ako tražite alternativu koja ima manje kalorija, izbegavajte aromatizovane votke i začinjene rumove.

Da li viski ublažava prehladu?

Kada se osoba oseća loše, viski može da poboljša cirkulaciju. Čak i tokom prohibicije dvadesetih godina prošlog veka, kada je alkohol bio zabranjen u celoj SAD, lekari su prepisivali male količine viskija pacijentima u medicinske svrhe. O tome je govorio Danijel Okrent u svojoj knjizi „Uspon i pad prohibicije“.

Međutim, kako su se moderna medicina i nauka vremenom poboljšali, današnje studije su pokazale da zaista postoji određena medicinska korist od samo jedne čaše viskija na dan.

Iako ne postoji poznati lek za prehladu, viski ima svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma i pomoći da se osoba oseća bolje.

„Alkohol malo širi krvne sudove, a to olakšava sluzokoži da se nosi sa infekcijom“, rekao je dr Vilijam Šafner sa Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt za ABC News.

Ako ljudi piju po čašu viskija svakog dana prema studiji koju je uradio Univerzitet zdravlja i nauke Oregon, mogu da se zaštite od prehlade.

Eksperiment univerziteta je pokazao je da konzumiranje alkohola u umerenim količinama (jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce, prema Univerzitetu Harvard) može pomoći u jačanju imunog sistema, pa čak i u borbi protiv infekcija.

Alkohol se, kako istorijski, tako i danas, koristio i smatrao antiseptikom. Zbog toga, nije ni čudno što su mnogi likovi u akcionim filmovima prikazani kako sipaju viski na svoje rane u hitnim situacijama (mada postoje mnogo bolji načini za čišćenje rana).

Prema jednoj studiji, viski pomaže da se uklone bakterije koje ljudi nesvesno unose.

Da bi to dokazali autori studije su u razne napitke stavljali kockice leda koje su bile kontaminirane sa četiri različite vrste bakterija. Oni su uključivali votku, čaj od breskve, koka kolu, viski, martini i tonik.

Kada su kasnije kultivisali bakterije u raznim pićima, viski je bio jedini koji nije dozvolio ni jednoj vrstu bakterija da se u njemu razvije.

Pošto viski utiče na ljude na različite načine, Univerzitet Harvard je otkrio da su rizici za ljude u tridesetim godinama veći nego korist.

Za šezdesetogodišnjake jedno piće dnevno može da ima više koristi zbog zaštite od srčanih bolesti nego štete.

U malim količinama viski popravlja raspoloženje, poboljšava varenje, dobar je stimulans. Oslobađa nas od stresa i smiruje naše nerve. Usporava moždane aktivnosti i poboljšava cirkulaciju.

Viski nema kalorije, pa i ne goji. Poboljšava našu memoriju jer sadrži antioksidanse koji poboljšavaju rad mozga. Neki smatraju i da osvežava sećanja.

Ne utiče na nivo šećera u krvi, smanjuje rizik od demencije jer sadrži antioksidanse i eleginske kiseline.

5 faza prave ljubavi: Većina veza se raspadne u trećoj

Sa 40-godišnjim iskustvom bračnog terapeuta, Dajmond je zaključio da nije problem da pronaći ljubav svog života, problem je što ona ne može da opstane, jer je većini ljudi teško da prođu kroz svih pet faza ljubavi. Najčešće, kaže, padnu na trećoj, fazi koju je opisao kao „Razočaranje“.

„Obično pogrešno veruju da su izabrali pogrešnog partnera i nakon što ga prebole, ponovo kreću u potragu. Ne shvataju da faza 3 nije kraj, već istinski početak prave i trajne ljubavi“, kaže Dajmond, a prenosi Aleteia.

No, idemo redom, fazu po fazu…

Zaljubljivanje

Prvu fazu svi provode na oblačku sreće i uzbuđenosti, natopljeni hormonima poput dopamina, oksitocina, serotonina, testosterona i estrogena… I s idealizovanom slikom svog novog partnera na koju projektuju sve svoje želje i ideje o pravoj ljubavi koja bi mogla da traje večno. Zaljubljenost podrazumeva potpuno poverenje, prepuštenost emocijama i odsustvo racionalnog prosuđivanja.

Dvoje postaju par

Veza se produbljuje u drugoj fazi, kad dvoje postaju par. „Mi učimo šta druga osoba voli i proširujemo svoje individualne živote kako bismo počeli da živimo udvoje“, objašnjava Dajmond. Naspram lelujanja u oblačićima u prvoj fazi, druga donosi osećaj jače povezanosti sa voljenom osobom, sigurnosti i zaštićenosti. Ljudi često pomisle da je to maksimalni nivo ljubavi, ali tada neminovno stiže treća faza…

Razočaranje

Prelomna faza, na kojoj će veza pronaći novu snagu ili će pući. U toj fazi iluzije nestaju, a partner postaje „obično“ ljudsko biće, predvidljivo, slabo, odbojno na momente, sa svojim manama, iritatnim navikama, neprivlačnim ponašanjem… Mnogi se osete razočarano, čak prevareno, ubeđeno da su u pogrešnoj vezi i s pogrešnom osobom.

Odustaju pitajući se šta se desilo s onom „zabavnom, divnom osobom koja je u budila tako dobar osećaj“. Jer ova faza definitivno nije dobar osećaj. Ali, neophodna je.

„Postoji stara izreka: Kad prolazite kroz pakao, nemojte stati. Ovo se čini relevantnim za treću fazu“, kaže Dajmond, a kao pozitivnu stranu ističe to što sagoreva mnogo iluzija i o sebi i o partneru. „Imamo priliku da postanemo voljeniji i da više poštujemo osobu sa kojom smo, a ne projekcije koje smo joj namenili“.

Stvaranje prave, trajne ljubavi

One koji istraju i uspeju da iznesu treću fazu, u četvrtoj čeka povezivanje na potpuno novom nivou, kroz istinsko razumevanje, bez iluzija. Osoba koja stoji pred vama nije ona osoba sa kojom ste zamišljali da ćete biti, već stvarno ljudsko biće. Morate prihvatiti i razumeti sve njegove vrline i mane. Ali, i partner vas vidi kakvi zaista jeste.

„Nema ničeg lepšeg od toga da budete sa partnerom koji vas vidi i voli zbog onoga ko ste. On, na primer, razume da neko vaše loše ponašanje nije zato što ste loši ili ljubomorni, već zato što ste bili povređeni u prošlosti, a prošlost i dalje živi s vama. Što bolje razumemo i prihvatimo partnera, učimo da volimo sebe sve dublje i dublje.“

Ljubav koja menja svet

Faza u kojoj su prevaziđene razlike i sumnje, a poverenje i bliskost tako snažna osnova ljubavi, koja zaista može da menja svet. Više ne morate da idete kroz život samo da biste bili zajedno, već idete zajedno zbog nekog višeg cilja. Ništa vam nije neostvarivo. „Ako možemo da naučimo da prevaziđemo svoje razlike i da pronađemo stvarnu i trajnu ljubav u našim vezama, ko zna, možemo zajedno da radimo na pronalaženju stvarne i trajne ljubavi u svetu“, kaže Dajmond.

Izvor: zadovoljna.nova.rs

Lista automobila koje je najteže prodati

Lista automobila koje je najteže prodati

Kada kupujete novi automobil, trebalo bi da istražite njegovu preprodajnu vrednost. Iako novi automobil može da izgleda sjajno kada ga kupite, ključni deo procesa je procena koliko će automobil zadržati svoju vrednost nakon nekoliko godina. Donosimo vam 10 automobila koji su poznati po tome što ih je teško preprodati.

1. Mercedes EQS

Iako ovaj automobil ima impresivne tehnološke karakteristike, visoki troškovi održavanja razlog su njegove beskompromisne preprodajne vrednosti, a ako posedujete ovaj automobil, nisu vam strani odlasci kod mehaničara na brojne manje popravke, pišu Budžet i Invest.

2. Mitsubishi Mirage

Ovaj manji automobil je u prodaji od 2011. godine, ali ima lošu reputaciju u preprodaji zbog problema kao što su mali motor, napredne bezbednosne karakteristike i loša vožnja. Jedna od retkih prednosti automobila je potrošnja goriva.

3. Volkswagen Arteon

Ovaj Folksvagen je dva puta unapređen u pogledu stila i tehničkih karakteristika, što je značajno podiglo cenu i gurnulo nove kupce sa stola, kao i one koji žele da preprodaju svoje trenutne Arteone.

4. Volvo S90

Uprkos tome što je prelep automobil sa naprednom tehnologijom, Volvo S90 ima lošu reputaciju zbog razočaravajućeg upravljanja i sporog ubrzanja, što je razočaralo Volvo fanove.

5. BMW serije 7

Iako BMV serije 7 dolazi sa besnim motorom, to ne nadoknađuje koliko je često vozilo kod mehaničara, sa mnogo različitih problema.

6. Chevrolet Bolt

Dok je lansiranje Bolta prošlo dobro, usledeo je opoziv u vezi sa baterijom koja se zapalila tokom vožnje, što je narušilo reputaciju Bolta. Pored opasnog opoziva, unutrašnjost ovog automobila dobila je dosta kritika zbog loših materijala.

7. Genesis G90

U osnovi, sve u vezi sa ovim automobilom je bilo ogroman uspeh, čak i sa nadogradnjom enterijera i eksterijera tokom godina. Ono gde su ljudi počeli da gube interesovanje za Genesis su opcije motora. Opcija V-8 je skoro ista kao i V-6 motor, koji se ljudima nije dopao i smanjio je vrednost preprodaje.

8. Jaguar XF

Jaguar KSF se dobro prodaje, ali se više ne takmiči sa svojim rivalima za opcije motora. Još jedan razlog za nisku vrednost preprodaje bila bi suspenzija, koja deluje kruto i nestabilno.

9. Nissan Leaf

Nissan Leaf nema sjajnu ukupnu sliku i ljudi su nezadovoljni sa nekoliko stvari. Leaf ima mnogo manji doseg od svojih konkurenata i malo, skučeno zadnje sedište. Pored toga, mehaničari vožnje ovog vozila dobili su niske ocene.

10. Toyota Mirai

Mirai je propao iz više razloga, a glavni je taj što su automobili na vodonik zakazali i nisu bili ni blizu uspeha električnih vozila.

Izvor: n1info.rs

Biljka kojoj treba samo 6 sati da očisti vazduh u prostoriji, čak neutrališe i duvanski dim

Biljka koja pomaže u uklanjanju sitnih iritansa kao što su grinje i buđ, idealna je za ljude koji pate od alergija.

Da bi vazduh u prostoriji u kojoj živimo bio kvalitetniji, važno je dva do tri puta dnevno provetravati prostorije. Međutim, postoji još nešto što možemo učiniti da bismo ostali zdravi. Određene vrste biljaka mogu nam pomoći da pročistimo vazduh u stanu, neke čak i za samo šest sati. Tako je sa biljkom koji u narodu zovu zeleni ljiljan, ili hlorofitum.

Vrlo efikasno neutrališe supstance štetne za ljudski organizam, kao što su fenol, benzen, formaldehid i druge, koje u velikim količinama emituju savremeni materijali za završnu obradu i nameštaj od iverice.

Neka istraživanja su pokazala da hlorofitum može da ukloni i do 90 odsto toksina iz vazduha u prostoriji u kojoj se nalazi u roku od 24 sata.

Zbog toga je posebno pogodan za stanove koji se nalaze u područjima sa većim zagađenjem.

Takođe neutrališe duvanski dim i pomaže u uklanjanju sitnih iritansa kao što su grinje i buđ, što ga čini idealnim za osobe koje pate od alergija.

Iako voli vlažan vazduh, sam hlorofitum povećava vlažnost u prostoriji. Kada voda dođe do listova, isparava iz njih u vazduh, čineći ga vlažnim.

Kako se brinuti za zeleni ljiljan?

Hlorofitum može se naći u mnogim domaćinstvima, a popularnost joj je zaslužna za nepretencioznost, skromnost i jednostavnost. Zbog svoje izdržljivosti preporučuje se početnicima koji tek počinju da uzgajaju sobne biljke.
U proleće i leto se zaliva obilno, po potrebi i svakodnevno ako se brzo suši zemlja, a povremeno je treba i prihraniti blagim rastvorom đubriva. Zimi se zalivanje smanjuje na jednom nedeljno. Da bi bolje napredovala jednom mesečno praktikovati tuširanje mlakom vodom kako bi se uklonila prašina sa površine listova.

Izvor: danas.rs

Legendarni sovjetski neurohirug o TAJNI DUGOVEČNOSTI: "Jednu stvar morate znati, inače možete imati najbolje gene, a umreti zbog sopstvene gluposti"!

Arnold Fjodorovič Smejanovič bio je beloruski doktor, ali i jedan od najboljih sovjetskih i evropskih neurohiruga. Preminuo je 2021. u 82. godini života, a zanimljivo je da je aktivno radio gotovo do poslednjeg dana; imao je preko 60 godina medicinske prakse. Bio je akademik beloruske Nacionalne akademije nauka i načelnik neurohirurškog odeljenja Republičkog naučno-praktičnog centra za neurologiju i neurohirurgiju u Minsku, neko ko je doslovce izveo preko 10.000 operacija na mozgu i bio spreman danonoćno da spasava živote drugih.

Svi mediji bivših sovjetskih republika rado su prenosili savete ovog lekara koji je godišnje lično radio 250 najsloženijih intervencija. Dr Smejanovič 2018, nešto više od dve godine pre smrti, dao je intervju za ruske novine "Komsomolskaya Pravda" u kom je na pitanje o tajni dugovečnosti i dobrog zdravlja dao prilično opširan, ali jednostavan odgovor.

"Sve je moguće, ako ne preterate", rekao je na početku razgovora ovaj lekar, pa nastavio:

"Čovek treba da uzima hranu koju je celog života jeo. Naši preci nisu jeli kivi ni avokado, a ja sa 80 godina i dalje jedem ono što sam jeo kada sam bio mlad. Raznolikost je važna u hrani, ali ne treba se prejedati. Žena i unuk su mi na selu, pa sam sinoć razmišljao šta bih mogao da pojedem. Popio sam čašu mleka, jer ispijanje čaše mleka jeste normalan obrok noću.

Jedem i meso i masne stvari, ali najviše od svega volim beloruske palačnike. Zašto bih sebe lišio zadovoljstva?

Ipak, ja sam se uvek mnogo kretao, ali nikada nisam bio sportista. Ako praktikujete sport, vodite računa, postoje previsoki zahtevi za telo. Treba živeti umereno, bez iscrpljujućeg stresa.

Svaka osoba ima svoju slabu tačku; nekima je u glavi, drugima su to krvni sudovi jetre ili creva. Morate da pratite svoj način života i raspoloženje. Čak i svojoj supruzi, sa kojom sam 58 godina, kada krene da mi zvoca kažem: "Razgovor na ovu temu kvari nervni sistem". Mora se živeti u zadovoljstvu, a to uključuje hranu, svakodnevnu rutinu, sastanke sa prijateljima, ja ne odbijam votku kad se nađem s njima.

Kako izgledati živahno sa 80 godina? Volite život i pronađite lepotu u svemu. Čovek, i muškarac i žena, stvoren je za ljubav. A onaj ko je ceo život svime nezadovoljan, gunđa bez razloga, taj neće dobro završiti.

Nema potrebe da se život tako često deli na "štetno" i "nije štetno". Uživajte u svakom minutu, nemojte odustajati ni od čega, ali morate da znate kada da prestanete. Zato što, u spurotnom, možete imati najbolje gene, ali prerano umreti zbog sopstvene gluposti".

"Ne dozvolite sebi da postanete ravnodušni"

U intervjuu iz 2013. za beloruski "Sputnik" dr Smejanovič je s druge strane savetovao da svako ko ima više od 40 godina mora redovno da prati stanje krvnog pritiska i da obavezno uzima lekove ako se vrednost poveća!

On je ujedno istakao da nikada nije uspeo da pronikne u sve tajne mozga, ali da jedno sigurno može da preporučo - neophodno je zaštiti mozak od dokolice.

"Nemojte da dozvolite sebi da budete lenji, inače će mozak postati oronuo. Čitajte, razmišljajte, zamišljajte, donosite odluke. Ne dozvolite sebi da postanete ravnodušni. I pokušajte da budete umereni u svemu", zaključio je on.

Izvor: blic.rs

Ova četiri kućna aparata su najveći potrošači struje, ali postoje načini da se smanji potrošnja

Iako za Srbiju važi da ima najmanju cenu struje u Evropi. Zato, saveti za štednju uvek dobro dođu.

Četiri uređaja su robusni „potrošači“ električne energije u domaćinstvima – mašine za pranje veša (i sušenje), mašine za pranje sudova, frižideri i televizori. Skoro svako domaćinstvo poseduje najmanje tri od ta četiri uređaja.

Mašina za pranje sudova

Umesto ručnog pranja sudova, preporučljivo je koristiti mašinu za pranje sudova, jer se tako štedi i struja i voda. Takođe se preporučuje korišćenje kratkog programa pranja na niskim temperaturama.

Što je veći kapacitet mašine za pranje sudova, veća je i potrošnja struje i vode. Zbog toga je preporučljivo razmotriti potrebe domaćinstva za pranjem pre kupovine mašine za pranje sudova. Takođe je preporučljivo dobro popuniti prostor mašine za pranje sudova pre početka procesa pranja, a posuđe u njemu rasporediti tako da se prostor maksimalno iskoristi.

Mašine za veš i sušenje

Mašine za pranje veša ne treba da bude napunjen do vrha, ali ni „pola bubnja“. Stručnjaci kažu da je mašina za veš puna kada stavite ruku u bubanj bez pritiskanja odeće. A u slučaju mašine za pranje veša važi pravilo: što je veći kapacitet mašine za pranje veša, veća je i potrošnja energije i vode. Kombinovani uređaji – mašine za pranje veša i mašine za sušenje veša u jednom su manje efikasni od pojedinačnih. Stručnjaci savetuju mašinsko pranje za vreme niže tarife, a to je tokom zimskog računanja vremena od 21 do 7 časova, a tokom letnjeg od 22 do 8 časova. Isto važi i za mašinu za pranje sudova

Televizori

Za televizore važi pravilo „veličina je važna“, jer veći ekran znači veću potrošnju energije. Dobićete najbolje iskustvo gledanja kada ekran zauzima približno 40 procenata vašeg vidnog polja. Zbog toga se preporučuje da se veličina TV ekrana prilagodi veličini prostorije. Takođe, stručnjaci savetuju da se televizor ne drži uključen kada nema nikoga u prostoriji.

Prilikom kupovine televizora, prednost treba dati onima sa višom energetskom klasom. Takođe je važno napomenuti da uređaji poput televizora ili računara troše struju čak i kada su u režimu mirovanja, pa je najbolje da ih potpuno isključite kada nisu u upotrebi.

Frižideri

Veliki „potrošači” energije u domaćinstvima su i frižideri. Međutim, pošto se bez njih ne može, savet je da u njima održavate ravnomernu temperaturu od pet stepeni Celzijusa, radi efikasnije potrošnje energije, uz preporuku da kupite frižider sa digitalnim termostatom jer je tako tačnije. Frižider treba postaviti što dalje od izvora toplote, poput šporeta i peći, ali i od sunčevih zraka.

Takođe, frižider treba postaviti dalje od zida kako bi se omogućio protok vazduha oko zadnje strane hladnjaka. Ne bi trebalo da stavljate toplu hranu u frižider ili da je pretrpavate hranom. Preporučljivo je da se frižider otvara što je moguće manje i da je otvoren što je kraće moguće. Važno je da ga redovno čistite i da se uverite da je unutrašnjost suva.

Pošto deterdženti i omekšivači za veš zagađuju životnu sredinu, stručnjaci preporučuju njihovu umerenu upotrebu. Čak i kod mašina za pranje veša preporučuje se pranje na nižim temperaturama jer je tada potrošnja energije znatno manja.

Izvor: nova.rs

Najvažniji saveti za organizaciju veselja

Svečani događaji se pamte do kraja života, a naročito ako su ispunjeni kvalitetnim sadržajem ili aktivnostima. Ukoliko vam je potrebna pomoć oko kreiranja nezaboravne zabave, predlažemo da nastavite sa čitanjem ovog teksta. U narednim redovima očekuju vas najvažniji saveti za organizaciju veselja. 

Ono što je za početak najvažnije jeste da imate dovoljno motivacije i strpljenja i da razmotrite sa kolikim budžetom raspolažete.

Finansije – da li su važne ili ipak ne

Pre nego što se upustite u planiranje svoje proslave, trebalo bi da formirate okvirni budžet. Kako ne biste propustili niti jedan izdatak, biće najbolje da u e-dokumentu ili na običnom papiru, izdvojite najvažnije stavke. Nemojte žuriti sa popunjavanjem spiska, jer će se na taj način svaka izostavljena tačka u budućnosti pretvoriti u  neplanirani trošak. Kako biste izbegli neprijatnosti čak i u takvoj situaciji, savetujemo da određeni deo finansija namenite i za svaki slučaj. Verujemo da ćete se ovim potezom osećati značajno spokojnije. Ukoliko ne raspolažete izdašnim budžetom, ne očajavajte. Iako imaju svoj značaj, finansije nikad neće biti ključ dobre zabave.

Koga sve zovete na slavlje

Ovo pitanje je u direktnoj vezi sa formiranjem budžeta, jer od broja zvanica, sasvim logično, zavisi odabir menija ili ugostiteljskog objekta. Beleške će i u ovom slučaju biti vaš najverniji saveznik, tako da uopšte ne bi trebalo da menjate strategiju. Dakle, na papiru izdvojite imena svih važnijih prijatelja. Neka se na listi pozvanih pronađu vaše drage osobe, bliske porodice, šira familija, kao i ostali drugovi ili poznanici. Uporedo sa kreiranim spiskom, razmišljajte i o dizajnu svojih pozivnica.

Slanje pozivnica

Što se tiče estetskog izgleda vaših pozivnica, najbolje bi bilo da potražite postojeće primere na pretraživaču. Velika je mogućnost da ćete uz pomoć takve taktike doći do željenog dizajna. Međutim, ukoliko ipak ne uspete, predlažemo da se okrenete profesionalnim licima (štamparijama ili grafičkim dizajnerima). Kreirajte duhoviti pozivni tekst ispunjen emocijama ili očekivanjima, te ih uputite svojim zvanicama. Iste možete poslati na tradicionalan način, odnosno poštom, ali takođe možete iskoristi i moć digitalnog komuniciranja.

Pronalazak muzike za zabavni deo veselja

Prilikom organizovanja proslave, pregršt ljudi se zapita kako pronaći muziku za veselje. Međutim, vredi napomenuti da je proces dogovaranja sasvim jednostavan, te da ne postoje nikakve krupne nedoumice. Muzička ponuda je zaista raznovrsna, tako da će vašu zabavu moći da upotpune mnogobrojni izvođači. Od najčešće biranih muzičkih bendova, di-džejeva, popularnih izvođača pa sve do omiljenog lokalnog pevača, potrudite se da odaberete najbolju opciju za sebe. Naravno, u ovom slučaju treba razmišljati o faktorima poput namenjenog budžeta, ali i iskustva izabranih umetnika.

Sadržaj veselja možete upotpuniti muzičkim igricama poput karaoka ili popularnih stolica, ali i interesantnim takmičenjima poput kvizova znanja o mladencima..

Selekcija objekta za proslavu

Odabir ugostiteljskog objekta zavisi od samog tipa proslave, pa ćete s tim u vezi, imati nekoliko dostupnih opcija. Evo nekih interesantnih predloga koje svakako treba imati na umu:

  • Velika sala za proslave – ovaj objekat će biti najkvalitetnija opcija za venčanja ili ceremonije sa velikim brojem pozvanih.
  • Mala sala za proslave – odlična je za svečane događaje sa ustaljenim brojem zvanica (do deset stolova).
  • Ugostiteljski objekat velike površine – spontanija opcija pogodna za rođendane ili slična dešavanja sa nešto kraćim spiskom zvanica.
  • Omanji restoran – pogodno rešenje za godišnjice ili druge važne događaje sa minimalnim brojem zvanica.
  • Dvorište – definitivno najopuštenija lokacija za obeležavanje važnih datuma. Preporučuje se za žurke sa najbližima, ali se uvek možete izdvojiti iz kalupa i mapraviti veliko veselje.

Već smo napomenuli da je finalni izbor lokacije u uskoj vezi sa izdvojenim budžetom, tako da nikako ne smete zaboraviti na dubinu svog novčanika.

Dekoracija – ključ za dobru atmosferu

Dekoracija oplemenjuje prostor te na svojevrstan način obezbeđuje udobnost i prijatnu atmosferu. Stoga bi dobar deo budžeta svakako trebalo nameniti i za kupovinu unikatnog dekora. Baloni su sastavni deo svake proslave, tako da ih ne bi trebalo izostaviti sa spiska željenih ukrasa. Prostor zatim ukrasite dekorativnom rasvetom, živopisnim biljkama ili originalnim kreacijama. Kako bi pozadina svih slika sa proslave bila upečatljiva, možete napraviti malu pozornicu za fotografisanje.

Zakažite najvažnije termine

Kada konačno okončate proces organizovanja proslave, fokusirajte se na ličnu pripremu za samu ceremoniju. Potrudite se da istaknete svoju lepotu, pravovremeno zakažite sve termine friziranja i šminkanja, te dobro razmislite o odevnoj kombinaciji u kojoj ćete se pojaviti. Potrudite se da budete unikatni, te se za promenu pojavite u dosad neviđenoj toaleti. Želimo vam nezaboravan provod!

 

 

Nemojte da prihvatite ponudu za posao pre nego što uradite tri stvari

Niko ne želi da završi radeći u kompaniji čija kultura isisa život iz vas. Nije važno koliko plaća – loša korporativna kultura i nesklad vrednosti imaće negativne posledice po vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Loša korporativna kultura može se manifestovati na različite načine. Možda je kompanija toksična s prekomernom konkurencijom gde se čini da je svako za sebe. Ili možda je to vrsta mesta gde šefovi dosađuju i nadziru svaki vaš korak. Bez obzira na to, ne želite da radite u kompaniji čije vrednosti nisu usklađene s vašim.

Dakle, pre nego prihvatite ponudu za posao, preporučujem da uradite domaći zadatak kako biste se uverili da kompanija ima vrednosti koje se podudaraju s vašim. Evo tri načina da se osigurate da se dobro uklopite u kulturu kompanije s kojom razgovarate pre nego što prihvatite posao.

Uradite istraživanje

Uvek postoji više stvari o kompaniji od njenog onlajn prisustva, ali prvo treba pokriti osnovne stvari. Napravite osnovnu pretragu na Guglu i pogledajte šta se pojavi. Iako ne treba sve uzeti zdravo za gotovo, veb-sajtovi kompanija pružaju uvid u vrednosti, misiju i ukupan imidž organizacije – barem onaj koji pokušavaju da predstave.

Međutim, ako želite da dobijete pravi uvid, trebaće vam malo dublje kopanje. Objave na Reditu su dobro mesto za proveru, posebno ako je kompanija sa kojom razgovarate već neko vreme prisutna i/ili je poznata. S tim u vezi, osim osnovnog moderiranja od strane volontera, Redit ne proverava recenzije, niti se brine da li postovi stižu od stvarnih zaposlenih, pa ih uzimajte s rezervom.

Po mom mišljenju, Glasdor (Glassdoor) je jedan od najboljih resursa za istraživanje kompanija. Njegov poslovni model se vrti oko zaposlenih koji dele insajderske detalje o kompaniji, uključujući dobro, loše i ružno. Pod uslovom da recenzija poštuje američke zakone o slobodi govora, Glasdor obećava da će sačuvati anonimnost recenzenta.

Platforma takođe omogućava kompaniji da odgovori na recenzije, pružajući vam balansiraniju perspektivu. Koristite obe vrste informacija da biste procenili da li se vrednosti kompanije podudaraju s vašim.

Pitajte intervjuera o njihovim vrednostima

Jedno od najboljih mesta da naučite nešto o kompaniji je razgovor za posao. Nakon što je regruter ili menadžer postavio svoja pitanja, uobičajeno je da vas pitaju da li imate neka pitanja. Iskoristite ovu priliku da pitate o vrednostima kompanije i procenite da li se one podudaraju s vašim principima i profesionalnim ciljevima.

Na primer, možete reći: „Hej, primetio/la sam da je jedna od vrednosti vaše kompanije upornost. Možete li mi ispričati o situaciji kada je zaposleni ili član tima pokazao/la upornost? Kakav je bio rezultat?“

Ovo vam omogućava da utvrdite da li su njihove vrednosti samo fraze koje zauzimaju prostor na veb-sajtu ili su stvarne ambicije koje teže da ostvare u svom radu.

Dok ste tamo, ne zaboravite da pitate o svakodnevnom radnom okruženju i mogućnostima profesionalnog razvoja i napredovanja unutar kompanije. Postavljanje ovih pitanja ne samo da će vam pružiti jasniju sliku o korporativnoj kulturi, već će vas učiniti i pamtljivim kandidatom s odličnim veštinama komunikacije i proaktivnim stavom. To je pravi dobitak.

Razgovarajte s pravim ljudima

Nakon što obavite istraživanje i postavite dobra pitanja tokom intervjua, sledeći korak je da stupite u kontakt s bivšim i sadašnjim zaposlenima kako biste dobili informacije iz prve ruke. Ako možete da ih kontaktirate lično, to je još bolje. Ali to možete uraditi i putem Linkdina, gde možete pretraživati ime kompanije i pregledati rezultate pretrage.

Kada stupate u kontakt, predstavite se kao osoba koja se prijavljuje za ulogu u toj kompaniji i pitajte ih o njihovom iskustvu. Jasno iznesite svoj cilj i iskažite iskreno interesovanje za saznavanje više o kompaniji iz perspektive nekoga ko je bio ili je trenutno zaposlen tamo. Vaša poruka može izgledati nešto ovako:

„Hej (IME)! Ja sam (IME), trenutno istražujem mogućnosti zaposlenja u KOMPANIJI. Pošto vidim da ste radili s njima, voleo/la bih da podelite svoje iskustvo i mišljenje o radu tamo. Bilo bi mi od velike pomoći pre nego što donesem odluku. Unapred hvala!“

Zaključak

Nijedno radno mesto neće nikada biti savršeno, ali saznanje da delite vrednosti kompanije može biti veliki korak u pravom smeru. Važno je da se osećate samouvereno u vezi s novim radnim mestom koje birate. Iako je tačno da je današnje tržište rada vrlo konkurentno, nijedan posao nije vredan vašeg fizičkog i mentalnog zdravlja. Trebalo bi da budete selektivni kako biste se uverili da ulažete svoje vreme i napore u pravu kompaniju. Srećno!

Izvor: forbes.n1info.rs

Bojler je NAJOPASNIJI UREĐAJ u stanu: Jednu stvar NIKAKO ne smete da zaboravite UPOZORAVAJU stručnjaci

Iako po inženjerskoj strukturi bojler deluje kao jednostavan uređaj, mali kvar može izazvati problem. Voda je puna kamenca, a on je ujedno i najveći problem kada je rad bojlera u pitanju, pa kamenac od prvog dana upotrebe “napada” kazan bojlera i grejač.

Emajlirani bojleri imaju kraći radni vek, ali su povoljniji pri kupovini. Oni mogu procuriti posle pet-deset godina upotrebe. Bojleri s kazanom od inoksa jesu skuplji, ali su znatno trajniji. Zbog toga, kod modela s emajliranim kazanom poželjno je bar na dve godine očistiti kamenac.

Ovim postupkom bitno se produžava radni vek grejača, a i samog bojlera. Nakon niza godina u bojleru se može nataložiti i više 20 kilograma kamenca, prenose mediji u regionu.

Bojlere treba redovno čistiti od kamenca

Drugi, mnogo veći problem su strujni udari. Bojler mora biti ispravan i pravilno povezan. Električna instalacija u kući ili stanu mora biti ispravna i uzemljena. Ako uzemljenje u instalaciji nije dobro, postoji velika opasnost od strujnog udara, nekada, nažalost, s fatalnim posledicama.

Opasnost može predstavljati i neispravno povezani termostati i sigurnosni ventil. Voda u kazanu se greje bez kontrole. Ako termostati zakažu a sigurnosni ventil nije ispravan, u bojleru dolazi do stvaranja pritiska i zbog toga može da eksplodira.

Najbolji vid prevencije su redovni servisi, na dve do tri godine.

Izvor: blic.rs

Ove kućne aparate nikada ne treba da uključujete u produžni kabl – može doći do požara

 

Zima kalendarski još nije stigla, ali hladniji dani jesu, pa je važno da se podsetimo nekih bitnih stvari kojih se treba pridržavati. Veliki procenat požara je vezan za nepravilnu upotrebu pojedinih kućnih aparata, pa ovih dana redovno dobijamo upozorenja sa svih strana.

Bez produžnih kablova jedno domaćinstvo ne bi moglo da funkcioniše. Ali malo ko zna da, iako ovi kablovi imaju veći broj utičnica, ne preporučuje se upotreba svih. Neke kućne uređaje ne bi nikako trebalo priključivati na isti produžni sa ostalim aparatima jer ne samo da je rizik od kvara veliki, već i predstavlja opasnost od požara, ali i opasnost po život.

Grejalice su drugi najčešći uzrok požara, a kada se koriste nepravilno, grejači lako mogu postati najgora noćna mora vatrogasaca.

Stručnjaci napominju da kada su grejalice uzrok požara, to najčešće nastaje upotrebom produžnog kabla na koji ih većina povezuje. Nije svaki produžni kabl sposoban da podrži različitu električnu snagu uređaja povezanih na njega. Ako ostavite produžni kabl i grejalicu bez nadzora, lako može da se desi katastrofa.

Pre nego što sledeći put uključite grejalicu, imajte na umu sledeće:

1. Nikada ne ostavljajte grejač uključen bez nadzora.

2. Ne spavajte dok grejalica radi.

3. Držite grejalice najmanje jedan metar od nameštaja, ćebadi, odeće i zavesa.

Stručnjaci savetuju i da bi bilo dobro razmisliti o tome kako sprečiti hlađenje prostorije. Umesto da pribegavate opasnim načinima zagrevanja vašeg doma, obratite pažnju na to kako da zadržite toplotu u svom domu. Uzmite traku za prozore i vrata ili neke štitnike da zadržite toplotu i sprečite da duva ispod vrata. Takođe možete koristiti foliju sa mehurićima za stavljanje na prozore.

Izvor: danas.rs

Diktatura: Ruski pesnik osuđen na sedam godina zatvora zbog antiratnih stihova

Ruski pesnik Artjom Kamardin osuđen je pred sudom u Moskvi na sedam godina zatvora zbog toga što je čitao svoje pesme protiv rata u Ukrajini tokom uličnog performansa u centru Moskve u septembru 2022. godine.

Okružni sud u Moskvi osudio je Kamardina (33) zbog optužbi za pozivanje na podrivanje nacionalne bezbednosti i podsticanje mržnje, preneo je AP.

Još jedan učesnik performansa koji je recitovao Kamardinove stihove, Jegor Shtovba (23), osuđen je na pet i po godina zatvora zbog istih optužbi.

Skup pored spomenika pesniku Vladimiru Majakovskom održan je nekoliko dana pošto je ruski predsednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju 300.000 rezervista.

Policija je brzo rasterala učesnike skupa i uhapsila Kamardina i nekoliko drugih učesnika.

Ruski mediji su objavili izjave Kamardinovih prijatelja i njegovog advokata koji su rekli da ga je policija tukla prilikom hapšenja. Ubrzo nakon toga, Kamardin je prikazan sa modricama na licu kako se izvinjava za svoj postupak na policijskom video snimku koji su objavili ruski mediji, preneo je AP.

Tokom današnjeg ročišta, Kamardinovu suprugu Aleksandru Popovu sudska straža je izvela iz sudnice nakon što je uzviknula „Sramota!“ posle presude.

Popova, koja je posle saslušanja razgovarala sa novinarima, privedena je kasnije sa još nekoliko osoba pod optužbom da su održali nedozvoljeni miting ispred zgrade suda.

Od početka rata u Ukrajini do kraja novembra ove godine, 19.847 ljudi privedeno je u Rusiji zbog govora ili protesta protiv rata, dok su 794 osobe umešane u krivične slučajeve zbog svog antiratnog stava, prema grupi za prava OVD-Info koja prati politička hapšenja i pruža pravnu pomoć.

Izvor: n1info.rs

Trikovi kako zadržati toplotu u kući i smanjiti račun za grejanje

 

Ako želite dodatno da uštedite na računima za grejanje, spustite roletne jer će se tako toplina duže zadržavati u prostoru.

U prostorijama u kojima ne boravite, smanjite temperaturu na termostatima ili isključite radijatore. Svaki stepen manje štedi oko šest odsto energije za grejanje. Da bi grejanje bilo efikasno, preporučuje se provetravanje svih radijatora i kompletne instalacije i brisanje prašine kako bi se grejalo punim kapacitetom. Ovo smanjuje potrošnju energije, a uštedećete i novac.

Još nekoliko sjajnih saveta kako da učinite kuću toplijom bez povećanja grejanja:

Ugradnja automatskog termostata na radijatore je takođe mera uštede jer održava sobnu temperaturu na istom nivou.

Zagrevanje hladnog prostora troši mnogo energije, pa se trudite da temperatura bude ista – danju oko 20, a noću 15 stepeni.

Iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, ispod prozora, postavite reflektujući film. Tako će prolaz toplote biti usmeren na prostor, a ne na prozor.

Daska postavljena iznad radijatora predstavlja prepreku toplom vazduhu koji izlazi kroz prozor. Nemojte prekrivati radijatore zavesama ili nameštajem, jer to sprečava širenje toplote kroz prostoriju.

Takođe je dobro postaviti dodatnu toplotnu izolaciju iza radijatora koji se nalaze na spoljnim zidovima, na primer stiropor. Na ovaj način će se ponovo izgubiti manje toplote.

Ako je napolju sunčano, otvorite zavese kako bi sunčeva toplota ušla u dom i zagrejala ga.

Spuštanje spoljašnjih i unutrašnjih žaluzina će duže zadržati toplotu u prostoriji.

Ako u kući imate dimnjake koje ne koristite, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za ventilaciju), jer je neiskorišćeni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan vazduh. Stručnjaci procenjuju da se oko 25 odsto energije potrebne za zagrevanje prostora gubi kroz otvoreni dimnjak.

Po završetku pečenja ostavite otvorena vrata rerne jer će ona još više zagrejati prostor dok se hladi.

Stavite tepih na pločice ili parket, biće toplije za vaša stopala, a služiće i kao svojevrsna izolacija koja će sprečiti gubitak toplote kroz hladan pod.

Ako se vaš kotao za centralno grejanje nalazi u hladnom delu kuće, bilo bi dobro da cevi toplotno izolujete posebnim poklopcima.

Za jako hladno vreme na prozore možete staviti plastičnu foliju sa mehurićima (koja inače služi za zaštitu pri transportu, prodaje se na metar i nije skupa). To će pomoći da se zadrži više toplote u prostoriji, piše 24sata.hr.

Stručnjaci za enterijer otkrivaju najčešće greške koje pravimo u uređenju kuhinje

Obratite pažnju.

Renoviranje kuhinje je veliki poduhvat jer bi ova prostorija u stanu ili kući trebalo da postigne savršeni balans oblika i funkcije. Dok su skladištenje i raspored praktični elementi, estetika je veoma lična.

Ipak, funkcija završnih obrada kao što su podovi, radne ploče i kuhinjski elementi je jednako važna. Kada morate da donesete mnogo odluka, lako je napraviti pogrešan izbor.

Posledice ovih grešaka mogu biti male, poput vrata frižidera koja udaraju u zid ili mnogo gore – kada je kuhinja loše dizajnirana negativno utiče na vrednost doma.

Pogrešan balans

Jedna greška koju dizajnerka enterijera Liz Kan uvek primeti jesu kuhinje kojima nedostaje pravi balans boje, materijala i teksture.

Za stvaranje sofisticiranog izgleda predlaže da se poigrate sa bojom koristeći različite nijanse istog tona.

Mama Rebeka Higs koja na društvenim mrežama predstavlja svoje „uradi sama“ projekte, preporučuje da izbegavate sve drvene ili bele završne obrade.

„Pomešajte neke tople zlatne nijanse ili meke, neutralne boje i na kraju dodajte malo jarkih boja, što će dodati fokus vašem prostoru“, kaže ona.

Loše postavljeni elementi

„Viđam jako male šporete koji bi trebalo da budu centralna tačka, ali su premali“, kaže Kan.

Pločice iznad šporeta su odličan način da unesete teksturu i dezen u kuhinju. Kan kaže da izbegavate i pločice koje se čudno zaustavljaju na zidovima gde se završavaju ormarići i radne ploče.

Bez planiranja – najveća greška

Renoviranje kuhinje zahteva da se dobro pripremite pre nego što počnete. Ovo uključuje angažovanje iskusnih stručnjaka.

Kristofer Pikok, osnivač studija koji proizvodi samo kuhinje, uvek kaže svojim klijentima da odvoje što više vremena da istraže projekat i odaberu proizvode koje žele da koriste i sve to pre nego što odluče da kupe bilo šta.

„Drugim rečima, nemojte započinjati, a da prvo ne razmislite o detaljima. Vidim da se ovo često dešava i na kraju se dizajnira u trenutku, a to košta i vremena i novca“, kaže.

Novac treba da trošite pametno

Svaki projekat ima budžet, tako da je trošenje novca na pravi način ključno. Pikok jako često primećuje da klijenti izdvajaju previše novca za dekorativne, a ne funkcionalne predmete.

Nepravilno merenje uređaja

Pravilno merenje je od suštinskog značaja za bilo koji projekat renoviranja, posebno kuhinje. Jedna od najčešćih grešaka kada su u pitanju uređaji je zaboravljanje da se izmeri rastojanje od uređaja do kuhinjskih elemenata.

Poručivanje nove mašine, šporeta ili frižidera, ali i kuhinjskih elemenata pre nego što vidite da li mogu da prođu kroz prag vrata, hodnik ili stepenište je frustrirajuće iskustvo.

Hirovit izbor i trendovi

Pločice u narandžastoj boji. Ne. To može da umanji vrednost vašeg doma ako možda imate u planu da ga prodajete u budućnosti jer potencijalni kupac možda želi da se to promeni kada dođe vreme za prodaju, a onda će vam zauzvrat smanjivati cenu koju tražite. Odlučite se za neutralne boje.

Izbor kuhinjskih elemenata sa otvorenim policama

Dizajnerka enterijera Aurore Martial veruje da postavljanje otvorenih elemenata može biti velika greška.

„Po mom mišljenju, u kuhinji ima puno stvari koje nisu prijatne za gledanje. Dakle, ako nemate nešto fantastično da prikažete, ostalo držite u kuhinjskim elementima“, kaže ona.

Nema uklapanja

Pokušajte da uklopite zajedno aparat za kafu i mikrotalasnu. Razmislite o postavljanju ormarića za ceđenje mokrog posuđa iznad sudopere čak i ako imate mašinu za sudove. Tako će vam pod uvek biti uredan i suv.

Izbor pogrešnog poda

Oni s otvorenim kuhinjama često žele da oblože pod pločicama, dok ostatak podova u kući ostaje drven. Mnogi veruju da tvrdo drvo ne može da bude na podu kuhinje što je potpuno pogrešno.

Instaliranje radne površine pogrešne veličine

Mali radni elementi nisu samo nepraktični, već nisu lepi ni na oko.

„Prilikom projektovanja sve mora da izgleda kao da je urađeno namerno i promišljeno. Ružno je kad se kuhinjski ormarići zaustavljaju na 10-15 cm od plafona.

Laminat

Dizajneri enterijera napominju da je upotreba laminantih podova u kuhinji loša ideja.

Miksovanje na pogrešan način

Mesing sa zlatnim i crnim detaljima je posebno aktuelna kombinacija poslednjih godina, ali je najbolje izabrati samo jednu završnu obradu i držati se toga, piše Forbes.com.

 

 

4 stvari u kući zbog kojih izgledate siromašno u očima gostiju

Izbegavajte u širokom luku.

Psiholozi su dali sve od sebe da nas podsete da su okruženje i enterijer izuzetno važni aspekti koji imaju ogroman uticaj na naše živote. Dekor odražava ne samo naš unutrašnji svet, već i naš odnos prema sebi.

Neophodno je pratiti harmoniju i udobnost iz najmanje dva razloga: Od toga zavisi naše psihičko stanje, ali i imidž u očima gostiju koji nas posećuju. Pričamo o četiri detalja u kuću koji nagoveštavaju da domaćin iza sebe ima ne samo prtljag psihičkih problema, već i prazan račun u banci.

Pompezni ramovi za slike

Fotografije i slike na zidovima su uvek odlična ideja koja će pomoći u obogaćenju enterijera i dati mu poseban sjaj. Ali, treba ih birati veoma pažljivo, jer je samo nekoliko loših koraka dovoljno da sve pokvarite.

Ako trošite mnogo novca na reprodukcije svetskih dela i na sve to stavite ih u velike okvire, onda je, najverovatnije, ovo pokušaj da se stvori imidž velikog intelektualca, očigledno osuđen na neuspeh.

Zapamtite da ovaj lažni trik neće dati status vama ili sobi, a takođe će učiniti da unutrašnjost izgleda jeftinije.

Pogledajte bliže alternative u vidu jednostavnih postera savremenih umetnika. Izgledaju mnogo bogatije i ne zatrpavaju prostor.

Peškiri sa flekama

Čistoća nije samo garancija zdravlja, već i najvažniji faktor koji o vama govori mnogo više od stila nameštaja ili boje zidova.

Slažete se, malo ljudi bi uživalo da pije čaj za zamrljanim stolom, a nakon pranja posuđa osuši ruke masnim peškirom sa flekama toliko ukorenjenim da se ne ispiru godinama. Zapamtite – ako sa peškira ne sapadju fleke rpi prvom pranju, vreme je da se oprostite od njega.

Pogledajte kvalitetne peškire od pamuka ili bambusa, koji ne samo da izgledaju elegantno, već i traju mnogo duže.

Lažna svilena posteljina

Svila se oduvek smatrala glavnim znakom bogatstva. Poslednjih godina, popularnost svile kao posteljine značajno je porasla, jer mnogi stručnjaci za lepotu ne prestaju da nam pričaju kako svilene jastučnice izuzetno utiču na našu kožu.

Prema studijama, one štite lice od nabora, omogućavaju koži da zadrži prirodnu vlagu, a takođe neguju kosu bez zapetljavanja i dajući joj jedinstven sjaj.

Jedini nedostatak delikatnih kompleta je njihova previsoka cena.

Neće svi biti voljni da daju toliku sumu novca za posteljinu. A onda alternativa poliestera dolazi u pomoć.

Nažalost, izgled takvih kompleta samo nejasno podseća na svilu, a sva korisna svojstva isparavaju, ustupajući mesto suprotnim efektima, na primer, problemima sa kožom, jer sintetika uopšte ne propušta vazduh.

Ako još nemate priliku da kupite posteljinu od prirodne svile, savetujemo vam da obratite pažnju na pamučne ili lanene komplete, koji će izgledati mnogo skuplje, jer je lepota u jednostavnosti, a telo će vam biti zahvalno.

Kese u kesi

Uopšte nije iznenađujuće što mnogi ljudi i dalje imaju desetine raznobojnih primeraka kesa u jednoj velikoj „kraljevskoj kesi“.

Vreme je da se prihvati činjenica da danas više nema potrebe za pravljenjem takvog magacina, pogotovo što je upotreba celofana takođe veoma štetna i antiekološka ideja.

Štaviše, danas postoji odlična alternativa u vidu torbi za višekratnu upotrebu različitih dizajna, tako da će apsolutno svako moći da pronađe savršenu za sebe, piše Marie Clair.

Izvor: nova.rs

Posao na kruzeru - zadovoljstvo i zarada

Često se u nedostatku radnih mesta i odgovarajućih uslova za rad mnogi odlučuju da napuste zemlju i počnu da rade negde drugde. Aleksandar Arvaji iz Kucure po završetku škole odlučio je da se oproba u potpuno drugačijoj struci od one za koju se školovao. Konkurisao je za posao, prošao je obuku i pre više od deset godina po prvi put je isplovio kao zaposleni na prekookeanskom brodu.

„Nisam mogao naći posao u struci, ovo što sam ja završio kao elektroinženjer tada se nije tražilo. I odlučio sam. Tada je već bilo nekoliko ljudi iz sela koji su radili na brodu, kontaktirao sam agenciju, prijavio sam se negde u septembru, oktobru, prošao obuku, intervju i u februaru sledeće godine počeo sam da radim. Evo, već je trinaest godina kako radim na brodu“, priča Aleksandar.

„Tada kada sam se ja prijavljivao bile su samo tri opcije za posao: kao konobar u restoranu, radnik u kuhinji ili sobar. Tražio sam nešto u struci, ali nije bilo ponuđeno, tako da sam se opredelio za kuhinju. U zavisnosti od toga gde je kompaniji bio potreban radnik, oni su te na tu stranu slali. Tako sam ja prvi put ušao na brod tj. dobio posao u Hong Kongu, u Kini. Prvi put sam leteo avionom, pola dana sam proveo na aerodromu u Amsterdamu, onda još trinaest sati leta za Kinu. Kada sam stigao, sve je bilo drugačije, hotel sa trideset i više spratova, kada sam pogledao dole, potpuno neopisiv doživljaj“, objašnjava Aleksandar, radnik na prekookeanskom brodu.

„Prvi ugovor mi je trajao otprilike pola godine i za to vreme obišli smo Aziju - Kinu, Japan, Vijetnam, Koreju, Rusiju, onda smo prešli Tihi okean i stigli na Aljasku. Interesantno je to da smo prešli „dejt lajn“, odnosno Međunarodnu datumsku granicu gde smo izgubili jedan dan, zatim Kanadu i odatle sam se vratio kući. Posao na brodu nije lak, posebno u kuhinji gde se radi i po dvanaest-trinaest sati dnevno. Zatim sam prešao na drugu poziciju, bio sam internet menadžer. Posao je bio lakši jer se radi sa putnicima. Pomažeš im oko internet konekcija koje nisu kao kod nas kući pošto se sve odvija preko satelita, nameštao sam im mobilne telefone, tablete. Sad sam prešao na treću poziciju i trenutno radim kao poslovni direktor zadužen za odeljenja koja se bave prodajom“, kaže naš sagovornik.

Brod je, prema rečima našeg sagovornika, veliki kao selo Kucura tj. može da primi toliko putnika sa posadom koliko Kucura ima stanovnika. „Dugačak je oko 300-330 metara, ima 19 spratova, tri velika restorana, veliki švedski sto, nekoliko manjih restorana određene kuhinje, picerije. Zatim, na brodu su brojni butici, prodavnice dijamanata, spa-salon, masažerske kabine, frizerski salon, teretana, kafeterija, bioskop kapaciteta do 900 osoba, tv studio, bazeni, ambulanta“, nabraja Aleksandar.

Rad na brodu privlači mnoge zbog putovanja i obilaženja raznih mesta. Kad se dobro organizuješ, uvek ima vremena za obilaženje turističkih atrakcija na onim mestima gde brod pristane. „Mislim da je bolje da kažem gde još nisam bio“, kroz smeh priča Aleksandar i nastavlja:

„Nisam bio u Indiji i u Africi, tj. na afričkom kontinentu sam bio samo u Tunisu, a ostalo sam sve obišao, čak sam bio i na Grenlandu, kao i na malim ostrvima u Atlantiku i Pacifiku. Od svih mesta, najviše mi se sviđa Baltik i Island. Interesantno je i mesto Ušuaja, najjužnija naseljena tačka u Argentini. Polarnu svetlost sam video na Aljasci, a Singapur je, jednom rečju, vau mesto. Na primer, volim da odem i u Taurangu na Novom Zelandu i na Havaje. Išao sam da gledam delfine i ajkule u Meksiku. U Muzeju „Vasa“ u Švedskoj sam video stari brod koji je izvučen iz mulja. Za obilazak Sankt Petersburga nije ti dovoljno ni mesec dana. Mislim da sam sa brodom obišao Zemlju barem dva puta, ako ne i više."

Posao na brodu nije lak, radi se oko dvanaest sati, izmori te, odvojen si od porodice, ali po rečima našeg sagovornika, može da se zaradi i preporučuje drugima da probaju. Takođe je naglasio da je bitno sa kojom idejom si krenuo na posao na brod, da li želiš da radiš i zaradiš ili želiš da zaradu trošiš i provodiš se. Radni staž radnicima ne ide, tako da ga, kaže Aleksandar, sam sebi uplaćuje.

Na brodu je Aleksandar upoznao i svoju suprugu Natašu.

„Za nekoliko dana će biti deset godina kako smo se uzeli. Nataša je iz Ukrajine, a kada su počela ova dešavanja, ona i sin su došli ovde u Kucuru. Ona trenutno ne radi na brodu, sin nam je krenuo u školi, pa su sad druge obaveze“, priča Aleksandar.

„Još nisam odredio granicu koliko dugo ću raditi na brodu. Radim, pa dok traje, dok god mogu, dok god se uči novo, dok mi je interesantno,. Posao nije mnogo stresan, ugovori su mi sada kraći tako da sam pre kući“, polako završava svoju priču naš sagovornik.

Aleksandra je put već odveo u Los Anđeles gde je sa brodom otišao na novo putovanje po Južnoj Americi – u Meksiko, Ekvador, Kostariku, Peru, Čile, Argentinu, Urugvaj, na Foklandska ostrva, a u planu je i Australija, Novi Zeland i Aljaska.

Mi Aleksandru zahvaljujemo na izdvojenom vremenu i pričama koje je podelio sa nama, a želimo mu mirno more i srećan put.

Izvor: RTV

Provetravanje zimi: Da li je poželjno i koliko dugo bi trebalo da držimo prozore otvorenim?

Zima sa sobom, osim niske temperature, donosi i kišu, maglu i sneg, odnosno povećanu vlažnost vazduha. Kako bi lakše zadržavale toplotu u stambenim prostorima, današnje zgrade napravljene su tako da bi bile energetski efikasnije. No, upravo skupe fasade i PVC stolarija, ako ne praktikujete redovno provetravanje, u vaš dom dovode novog neprijatelja – vlagu.

Sigurno ste primetili kako se kada je napolju hladno u vašem zagrejanom stanu “zamagle” prozorska stakla. Reč je o kondenzaciji koja nastaje zbog velike temperaturne razlike između spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha i jasan je pokazatelj da se vlaga uvukla u vaš životni prostor, piše Večernji list.

Vlaga se, međutim, ne nakuplja u stanovima samo zbog niske temperature napolju, već postoje i drugi faktori koji je izazivaju, kao što su pare od kuhvanja, peglanja i tuširanja, nedovoljno provetravanje i neispravni ili neadekvatno koriščen sistem grejanja.

Dugoročno, vlaga, buđ i gljivice i domu mogu dovesti do zdravstvenih tegoba poput umora, migrene, nesanice, iscrpljenosti, razdražljivosti i alergijskih reakcija.

Jedno od rešenja svakako je redovno provetravanje prostorija u kojima boravite. Optimalno bi bilo provatravati barem pet puta dnevno, a preporučuje se sledeće pravilo:

Ako je temperatura napolju ispod 0 stepeni, prozore bi trebalo otvarati samo na 5 minuta;
Kad je napolju 0 do 10 stepeni: U ovom temperaturnom rasponu dovoljno je oko 10 minuta provetravanja;
Kad ima više od 10 stepeni: Prozore ostavite otvorenim oko 15 minuta.
Da li je provetravanje zimi jedino rešenje?
Svakako, u cilju što racionalnije upotrebe energije, najbolje je uložiti i odlučiti se za ono profesionalno i trajno – kvalitetan ventilacioni sistem.

Kako je i rečeno, najvažnije u stopiranju vlage i buđi jeste to da prostori budu kvalitetno provetreni konstantno, odnosno da je protok vazduha dovoljan.

Marketing

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.