Najčešći mitovi o medu - da li sme da se jede metalnom kašikom, koliko masnoće sadrži, da li se kvari...

Ovaj dar prirode ima izuzetne lekovite moći, ali mnoge tvrdnje o medu nisu istinite.

Mnogo je zdravstvenih problema koji se mogu rešiti pomoću meda. Ovaj eliksir zdravlja možemo mešati s limunom, đumbirom, cimetom, čuvarkućom, praviti od njega ukusne poslastice i lekovite napitke.

Ipak, možda i ne znamo baš sve o medu. Ovo su najčešće zablude.

1. Med nije slađi od šećera

Med jeste slađi, ali ga zato stavite u manjoj količini. 

2. Najbolje je med uzimati u vreloj vodi

Ako med prelijete vrelom vodom, ne samo da će se promeniti njegov ukus, već može da uništi prirodne arome u medu.

3. Med ne treba uzimati metalnom kašikom

U medu su organske kiseline, pa tako može doći do reakcije pri kontaktu s metalom. Međutim, za to je potrebno vreme, i to mnogo više vremena nego nekoliko sekundi koliko je potrebno da uzmete med kašikom iz tegle. Ukoliko se dvoumite, koristite drvenu kašiku.

4. Med se ne može pokvariti čak i ako ga čuvate u tegli bez poklopca

Med upija vlažnost iz vazduha kada se čuva u posudi bez poklopca, pa može doći do fermentacije. Zato ne zaboravite da dobro zatvroite poklopaca na tegli u kojoj se nalazi med.

5. Med postoji u tečnoj i formi kreme i u prahu

Med se može naći u čvršćoj formi poput kreme i tečnom obliku, ali ne postoji med u prahu-

6. Kristalizacija utiče na kvalitet meda

Kristalizovanom medu nije promenjen kvalitet niti hranljive vrednosti.

7. Med nije zdraviji od rafinisanog šećera

Ova prirodna namirnica je zdravija od većine zaslađivača i rafinisanog šećera.

8. Med sadrži holesterol

U medu uopšte nema holesterola.

9. Med sadrži masnoće

Ni holesterol ni masnoće se ne nalaze u medu.

10. Med ne pomaže u mršavljenju 

Prema nekim naučnim studijama, med tokom noći delue kao gorivo koje sagoreva masnoće dok spavamo.

Izvor: Stvar Ukusa

EVO ŠTA JESTI U NOVEMBRU: Top 5 povrća koje je najukusnije ovog meseca

Sa dolaskom jeseni menja se i naša isharana,koja je bogatija ali i zahtevnija za pripremu.

U ovo godišnje doba na raspolaganju nam je više kvane hrane, više kalorija, masti i proteina, koje je neophodno balansirati s povrćem. Novembar nam donosi povrće koje je veoma zdravo za naš organizam, a ovo je preporuka šta bi trebalo da konzumirate ovog meseca.

1. Prokelj - Ovo je sjajno vreme za prokelj jer hladnoća ublažava njihovu gorčinu. Slično povrće, poput kupusa i kelja, u ovo vreme takođe je najukusnije. Spremajte ga kao što biste spremali spanać, a za dodatnu notu ukusa, dodajte ulje od susama. Birajte prokelj  čija je boja intenzivna, jer one imaju najviše ukusa.

2. Šargarepa - Novembar je njihovo najbolje vreme, što važi i za  celer. Njihov skrob postaje sladak nakon prvog mraza. Šargarepa ide sjajno s ljutom alevom paprikom, celer s medom i orasima, kao i smajčinom dušicom i kimom

3. Brusnice - Bogate antioksidantima i vitaminima C, brusnice su iznenađujuće svestrane. Iskoristite ih za sos s ćuretinom ili jagnjetinom, ili ih stavite u kolače i biskvite. Prilikom kupovine, obratite pažnju na brusnice koje imaju zategnutu, sjajnu koru i odskaču kad ih ispustite, jer takve su najsvežije.

4. Praziluk - Ukus praziluka izvlači se do maksimuma nakon prvog mraza. Kad ih kupujete, tražite biljke čiji je gornji deo svetlo zelene boje i s većim belim delom.

5. Crni luk - Ukus jesenjeg i zimskog luka neuporediv je s lukom iz ostalih godišnjih doba. Tražite luk koji ima tamnu, deblju koru i kupujte one koji nemaju mrlje spolja. Ispržite ih s mesom ili lagano dinstajte kako biste dodajli ukus svakom jelu.

Izvor: Kurir

Zbog čega se svinjska mast preporučuje u ishrani

Nemojte da izbegavate svinjsku mast jer je veoma zdrava.

Zbog količine zasićenih masti i holesterola svinjska mast dugo se smatrala opasnom po zdravlje, ali dokazano i potvrđeno od strane brojnih stručnjaka kako je margarin, koji je godinama bio zamena masti, opasniji i štetniji po ljudsko zdravlje. Margarin naime sadrži materije sintetičkog porekla, transmasne kiseline koje su daleko štetnije od masti jer podižu nivo lošeg LDL holesterola, a snižavaju nivo dobrog HDL holesterola.

1. Svinjska mast je po svom sastavu 40 posto zasićena masnoća, a kokosovo ulje, na primer, je 85 posto zasićena mast. Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola. U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu.

2. Svinjska mast ima vrlo visoku tačku vrenja, tačnije svoju strukturu ne menja i prilikom zagrevanja iznad 250 stepeni. Zbog toga namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala, koji se u slučaju drugih topljivih namirnica, poput maslaca, prženjem povećavaju. Naravno, pržena hrana se ne preporučuje za konzumirajne u velikim količinama, ali kada to i radite najbolja opcija za podlogu prženja je mast koja će hrani dati i onaj poseban ukus kakav pamtimo iz tanjira naših baka.

3. Masnoće iz masti imaju svoje prednosti i dokazano je kako su telu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, naravno u znatno smanjenoj količini nego što su je koristili naši preci. Mast sadrži kalorije, ali istraživanja su potvrdila kako je reč o namirnici koja stvara duži osećaj sitosti. Prednost je i što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciju vitamina. Svinjska mast dokazano sadrži holesterol koji se u telu, pod uticajem UV zraka, pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcijuma.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

11 razloga da češće pijete mlaku vodu s limunom

Ova kombinacija ima brojne blagodeti - od čišćenja organizma do pomoći u mršavljenju.

Ako dan započnete mlakom vodom s dodatkom limunovog soka, učinićete uslugu svom zdravlju.

Limun je prava riznica lekovitih sastojaka, uključujući vitamine C, b, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum i vlakna.

Preporučuje se uzimanje mešavine limunovog soka (količinu odredite prema ukusu) i mlake vode svakog jutra, bar 15-30 minuta pre doručka.

Evo nekoliko dobrih razloga da ovaj ukusni napitak postane vaša navika.

1. Jača imuni sistem

Koliko je vaš organizam otporan na infekcije zavisi i od toga koliko unosite vitamina C. S obzirom da je limun odličan izvor ovog vitamina, kombinacija vode i ovog osvežavajućeg soka je pravi saveznik u jačanju imuniteta.

2. Bogat izvor kalijuma

Limun  sadrži dosta kalijuma, pa je ovaj napitak odličan za zdravlje srca, mozga i nervnog sistema.

3. Pomaže varenje

Ne samo da olakšava varenje tako što pomaže izbacivanje toksina iz organizma, limun pomaže i kod problema poput nadimanja i gorušice.

Pogledajte i  4 saveta za pravilno varenje

4. Čisti organizam

Ovaj napitak podstiče lučenje enzima, stimuliše rad jetre i pomaže izbacivanje toksina iz organizma.

5. Osvežava dah

Probleme poput upale desni i zubobolje možete uspešno rešiti kombinacijom mlake vode i limunovog soka. Ali ne zaboravite da nakon ovog napitka operete zube jer limun može loše da utiče na zubnu gleđ.

6. Za zdravu i blistavu kožu

Ne samo da ublažava nepravilnosti na koži lica, voda s limunom može umanjiti bore.

7. Pomaže u mršavljenju

Limun  sadrži pektin, vlakna koja će vam pomoći da izbegnete napade gladi.

8. Smanjuje upale

Redovnim konzumiranjem vode s limunom možete smanjiti kiselost organizma. Tako ćete biti otporniji na infekcije i smanjiti uričnu kiselinu iz zglobova, koja je jedan od najvećih uzročnika upala.

9. Povećava energiju

Limunov sok će vam pružiti energiju, ali i pomoći protiv depresije i anksioznosti. Čak i miris limuna ima umirujući efekat na vaše nerve.

10. Pomaže vam da smanjite unos kofeina

Umesto prve jutarnje kafe, popijte mlaku vodu s limunom. Bićete osveženi kao da ste popili omiljen crni napitak.

11. Pomaže organizmu da se izbori s virusnim infekcijama

Topla voda s limunom je najefikasniji način da smanjite bolove u grlu nastale virusnom infekcijom. Pored toga, limun će ojačati imuni sistem pa ćete se lakše izboriti s infekcijama.

Izvor: lifehack.org

Da li znate koliko masnoće i kalorija možete skinuti salvetom s pice?

Saznajte rezultate zanimljivog istraživanja.

Pica je mnogima jedan od omiljenih brzinskih obroka u kom svako uživa na svoj način. Neki je jedu samo rukama, drugi koriste viljušku i nož, a treći pak imaju naviku da pre jela svoje parče ili celu picu pokriju salvetom i tako upiju višak masnoće koji se nakuplja na površini.

Upravo ova navika upijanja masnoće se pokazala kao izvrstan način da tpkom obroka u organizam unesete značajno manji broj kalorija. Naime, sprovedeno je istraživanje koje uključuje sočnu i ukusnu picu srednje veličine, obogaćenu dodatnim sirom i kobasicama.

Ispitanici su na ovom ukusnom obroku upotrebili svoju tehniku upijanja masnoće papirnim ubrusom, a rezultat toga je ispao i više nego pozitivni i koristan.

Naime, na ovaj način ispitanici su u organizam uneli čak 40 kalorija i 4,5 grama masnoće manje po kriški pice. To znači da, ako godišnje pojedete 87 kriški pice, što je jednako količini od oko 10 celih, upijanjem masnoće salvetom u organizam ćete uneti masnoća i kalorija kao da ste pojeli samo 66 kriški te iste pice.

Izvor: zadovoljna.hr

10 simptoma nedostatka cinka

Pogledajte kako vam organizam poručuje da vam nedostaje cink.

Cink je veoma značajan mineral i utiče na mnoge funkcije u organizmu. Važan je za deobu ćelija i pomaže u razvoju dece, kako u prenatalnoj fazi, tako i u ranom detinjstvu i adolescenciji.

Takođe pomaže u funkcionisanju imunog sistema, sintezi proteina i pretvaranju ugljenih hidrata u energiju.

U ljudskom organizmu se nalazi u proseku 2 do 3 grama cinka, uglavnom u mišićima i kostima. Nalazi se i u bubrezima, pankreasu, jetri, krvnim ćelijama, zubima, kosi, koži, prostati...

Prema izveštaju SZO, 31 procenat ljudi u toku života bar jednom ima nedostatak cinka. Osnovni uzrok nedostatka ovog minerala je posledica loše ishrane, ali može nastati i usled alkoholizma, nakon operativnih zahvata, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.

Pročitajte i Namirnice koje imaju više vitamina A od šargarepe

Ovo su najčešći simptomi nedostatka cinka

1. Oslabljen imunitet

Cink je veoma važan za naš imuni sistem jer jača ćelije i pomaže organizmu da se izbori s infekcijama.

2. Hronična dijareja

Pri nedostatku cinka može se javiti i dijareja, koja može biti znak da nešto nije u redu s našim imunitetom. Hronična dijareja može izazvati i ozbiljnije poremećaje, poput Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa i sindroma skraćenog creva.

3. Gubitak apetita

Nizak nivo cinka u organizmu utiče na čulo mirisa i ukusa, što može da se odrazi na apetit i gubitak kilograma.

Rezultati studije koja je sprovedena 2006. godine i objavljena u časopisu Poremećaji u ishrani težini, pokazuju da dodatan unos cinka može da pomogne u lečenju anoreksije. 

4. Usporen rast dece

Cink je veoam važana za pravilan rast i razvoj dece. Ovaj mineral utiče na rast ćelija, njihov razvoj i metabolizam. Nedostatak cinka može dovesti do usporenog rasta dece i oslabiti imunitet.

5. Loš kvalitet kose

Nedostatak cinka može izazvati alopeciju, gubitak pigmenta kose, vlasi mogu biti suve i lomljive. Pored toga, lošeg kvaliteta mogu biti i obrve i trepavice. Pored toga, nedostatak cinka se dovodi u vezu sa hipotireozom koja takođe može smanjiti kvalitet kose.

6. Problemi s kožom

Usled nedostatka cinka mogu nastati brojni problemi s kožom, kao što su akne, ekcemi, psorijaza...

Cink pomaže u sintezi kolagena koji je izuzetno važan za zdravlje i izgled kože. Pored toga, koža će biti otpornija na štetno UV zračenje ako u organizmu postoji dovoljno cinka.

7. Narušeno psihičko zdravlje

Nedostatak cinka je česta pojava kod osoba koje pate od psihičkih poremećaja, demencije, anksioznosti i psihoza. Usled smanjene količine cinka može doći do usporene sinteze serotonina i povećanja anksioznosti, ako i pojave česti promena raspoloženja.

8. Problemi sa vidom

Prema izveštajima Američke optometrijske asocijacije, cinke je veoma važan za zdravlje očiju. Cink omogućava vitaminu A da stvara melanin, pigment koji štiti oči i poboljšava vid. Njegov nedostatak može izazvati loš noćni vid i pojavu katarakte.

9. Ometanje kognitivnih funkcija

Nedostatak cinka može uticati na neurološki sistem i kognitivne funkcije, poput učenja, pamćenja i nivoa zadovoljstva. 

10. Slobost kostiju i zglobova

Cink je veoma značajan mineral za zdravlje kostiju, pa tako njegov nedostatak može izazvati bolove. Kao nivo cinka s godinama opada, starijim osobama se preporučuje dodatan unos ovog minerala kako bi izvbegli pojavu bolova u zglobovima i kostima.

Hrana bogata cinkom

Pravilnom ishranom se mogu sprečiti simptomi nastali usled nedostatka cinka, što podrazumeva povećan unos namirnica koje obiluju ovim mineralom. To su:

Crveno meso, meso živine i jaja

Ostrige i jastozi

Pasulj i druge mahunarke

Orašasti plodovi i semenke, poput semenki suncokreta i susama

Cerealije od celog zrna žitarica

Mlečni proizvodi, poput sira i mleka s niskim procentom masnoće

Domaći ili kineski: Koji beli luk je bolji?

Glavni razlog zbog kojeg kupujemo kinesku robu jeste niža cena proizvoda, ali i dostupnost, iako se razlika može videti golim očima, okusiti i omirisati.

Moć belog luka poznata je u svetu već hiljadama godinama. Uzgajali su ga još stari Rimljani i Grci kako zbog njegovog aromatičnog ukusa, tako i zbog lekovitih svojstava. 

U narodnoj medicini poznat je kao prirodni antibiotik jer njegov jedinstven sastav blagotvorno deluje na virusne i bakterijske infekcije, artritis, bolesti disajnih puteva, kardiovaskularne bolesti, probleme sa varenjem, ali i hronični umor. 

Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija belog luka reguliše krvni pritisak, holesterol i količinu šećera u krvi, a neke studije potvrđuju i da može da posluži kao odlična prevencija protiv mnogih vrsta raka. 

Domaći beli luk ukusom i mirisom uveliko odskače od kineskog, a ako vam to nije dovoljan razlog da potražite domaće proizvođače, možda će vas nadahnuti i neki od sledećih razloga. 

Lokalno je zdravije 

Nutricionisti savetuju da jedemo namirnice sezonski, i nabavljamo ih od lokalnih uzgajivača jer na taj način ishranu i telo prilagođavamo podneblju u kojem živimo. Takva hrana ima i mnogo više hranljivih materija. 

Duži rok trajanja 

Kineski beli luk jeste jeftiniji od domaćeg, ali ima manji rok trajanja od belog luka s naših prostora. 

Kvalitetnija roba i brža dostava 

Hrana koja se uvozi iz dalekih mesta prilagođena je dugotrajnom transportu, ali je i podložna oštećenju prilikom prevoza. Domaći proizvođači ne susreću se u velikoj meri s takvim problemima, a proizvod mogu da isporuče do vrata kupca za samo nekoliko sati.

Izvor: Punkufer

Šta se dešava sa organizmom kada prestanete da jedete meso

 

Ako ste odlučili da izbacite meso iz svoje ishrane, desiće vam se ovih pet stvari.

1. Mogli biste da izgubite nekoliko kilograma

Da li izbacivanje mesa iz ishrane uopšte utiče na gubitak kilaže? Odgovor na to pitanje je potražio Nil Bernard, profesor medicine na univerzitetu "George Washington". Barnard je analizirao klinička istraživanja uticaja vegetarijanske ishrane na mršavljenje i rezimirao ih u zaključak: Osim što sprečava mnoge bolesti, prelazak na vegetarijansku ishranu za posledicu će imati gubitak najmanje četiri kilograma telesne težine.

2. Možete se zaštititi od srčanih oboljenja

Nekoliko velikih studija u kojima je učestvovalo više od 76.000 muškaraca i žena pokazalo je da je kod vegetarijanaca 24 odsto manji rizik od koronarne bolesti srca, uzrokovane suženjem ili potpunim zatvaranjem koronarnih arterija u odnosu na "mesojede".

3. Možete izgubiti čulo ukusa

Istraživanje sprovedeno na japanskom univerzitetu "Tokušima" pokazalo je da je za čulo ukusa zaslužan i cink, koji u organizam unosimo najčešće konzumacijom mesa. Smanjenim nivoima cinka, gubi se i čulo ukusa. Orašasti plodovi, žitarice od celog zrna i mlečni proizvodi takođe sadrže cink, ali fitinska kiselina koja se nalazi u tim namirnicama može da ometa apsorpciju cinka. Zato se vegetarijancima često preporučuju dodaci ishrani koji nadoknađuju cink, čija preporučena dnevna doza za žene je 8 miligrama, a za muškarce najmanje 12.

4. Mišići se duže oporavljaju

Proteini su vrlo važni za mišiće, a razlika između životinjskih i biljnih proteina je u tome da će biljnim proteinima trebati više vremena da "oporave mišić". Zato se sportistima vegetarijancima preporučuje da posle fizičkih aktivnosti svakako uzimaju proteine u napicima.

5. Možda će vam biti potrebni dodaci ishrani

Osobe na vegetarijanskoj ishrani mogu da "zarade" i smanjen nivo gvožđa, kalcijuma i vitamina B12. Da biste to nadoknadili, možda će biti potrebno da uzimate dodatke ishrani kako biste ispunili preporučene dnevne doze.

Izvor: večernji.hr

Ovo su namirnice koje izazivaju teške bolesti!

Postoje naučni dokazi da određene namirnice mogu da naruše zdravlje, kao i one čije dejstvo još nije dovoljno ispitano, iako su odavno u prodaji, pišu Večernje novosti.

Sve izaziva rak – postalo je "opravdanje" mnogih, a koriste ga kao odbranu odluke da jedu sve što žele, ne razmišljajući o posledicama. Ipak, postoje naučni dokazi da određene namirnice mogu da naruše zdravlje, kao i one čije dejstvo još nije dovoljno ispitano, iako su odavno u prodaji. 

Genetski modifikovani organizmi (GMO) 

Iako struka nije složna po ovom pitanju, brojna nezavisna istraživanja na miševima su pokazala da GMO hrana utiče na nastanak i rapidan rast tumora. Iako pojedini proizvođači tvrde da njihove namirnice ne sadrže GMO supstance, pravih garancija zapravo nema, pa je važno da potrošači postave ovo pitanje. 

Mesne prerađevine sa konzervansom 

Mnoge prerađevine sadrže konzervanse, boje i aditive, koje nadomešćuju kvalitet i proizvod čine ukusnijim i dugotrajnim. Najčešće se dodaju nitrati, koje dokazano povećavaju rizik od kancera debelog creva. 

Kokice za mikrotalasnu 

Ovaj proizvod je najčešće pun "hemikalija", a mnogi lekari ga povezuju sa rakom testisa i pankreasa. Sadrži perflourooktansku kiselinu (PFOA) i dijacetil (sumnja se da oštećuje pluća). 

Industrijski obrađena soja 

Slobodna glutaminska kiselina ili MSG, koja je snažan neurotoksin, formira se tokom obrade soje. Sojini fitoestrogeni potencijalno uzrokuju hipotireozu, dovode do neplodnosti i povećavaju rizik od pojave raka dojke, smatraju brojni stručnjaci. 

Dijetalni sokovi i hrana 

Različite studije su pokazale da zaslađivač aspartam (zamena za šećer) uzrokuje niz bolesti, a među njima i rak. Sukraloza i saharin su takođe štetni. 

Beli šećer 

Izaziva nagli skok insulina i "hrani" kancerogene ćelije. Kukuruznu fruktozu (ima je u mnogim fabrički proizvedenim namirnicama) ćelije raka brzo metabolišu i na taj način se još brže razmnožavaju. 

Ulje i margarini sa trans mastima 

Tokom prerade na visokoj temperaturi, stvaraju se slobodni radikali koji povećavaju rizik od karcinoma, srčanih bolesti i hormonskog disbalansa. 

Tovljeni losos 

Najčešće se takav i nalazi u našim prodavnicama. Sadrži kancerogene supstance kao što su PCB (polychlorinated biphenyls), pesticide i antibiotike. 

Pesticidi na voću i povrću 

Ako jedete jabuke, paradajz ili jagode, ne znači da se i zdravo hranite. Velike količine pesticida, koje nesvesno uzimate putem voća i povrća tretiranog "hemikalijama", mogu da uzrokuju rak. Najveća koncentracija je u kori. 

Gazirana pića 

Lekari su odavno dokazali da osobe koje svakodnevno piju gazirana pića s vremenom imaju problem sa kilogramima, dijabetesom, čak i jetrom, a trebalo bi da znate da jedna limenka sadrži 40 grama šećera. Oznaka na proizvodu da je šećer zamenjen veštačkim zaslađivačem ne ublažava probleme, već može da stvori nove. 

Izvor: vecernje novosti

Ovo su najzdravije vrste ribe

Obogatite svoju trpezu ukusnom ribom i učinićete uslugu svom organizmu.

Baš kao i ostalo meso, i riba sadrži korisne aminokiseline. Međutim, ono zbog čega je ova namirnica zdravija u odnosu na svinjetinu, govedinu i ostalo meso je bogatstvo omega-3 masnim kiselinama. Ove dobre masnoće snižavaju nivo lošeg holesterola, smanjuju ukočenost u zglobovima, popravljaju raspoloženje i pomažu kod Alchajmerove bolesti i demencije.

Ipak, nisu ni sve vrste ribe isto zdrave. Zato vam predstavljamo one koje nutricionisti najčešće preporučuju.

Losos

Ova vrsta ribe sadrži nizak nivo žive, ali dosta omega-3 masnih kiselina. Losos se naročito preporučuje deci jer sadrži ulja koja pozitivno utiču na razvoj mozga.

Tunjevina

Ovo je još jedan odličan izvor omega-3 masti. Baš kao i losos, i tuna sadrži materije koje podstiču razvoj mozga.

Skuša

S obzirom da spada u masnije ribe, nije čudo što skuša sadrži dosta omega-3 masnih kiselina. Pored toga, ova riba sadrži najmanji procenat žive.

Sardine

Ova vrsta ribe je takođe bogata omega-3 masnim kiselinama, a možete ih pripremiti sami ili jesti one iz konzerve.

Haringa

Haringa, pored zdravih masnih kiselina sadrži i aminokiseline koje obnavljaju i podstiču razvoj mišića.

Som

Možda nema dovoljno masnoće kao losos, tunjevina, skuša i ostale masne ribe, ali som ima dovoljno omega-3 masnih kiselina i zaslužuje da se češće nađe na vašoj trpezi.

Bakalar

Izaberite svoj omiljeni način pripreme bakalara i iskoristite bogatstvo zdravih masnoća i aminokiselina.

OVO NAJVIŠE VOLIMO: 10 jela bez kojih nijedna srpska porodica ne bi mogla!

Izdvojili smo 10 jela bez kojih prosečna srpska porodica nikako ne bi mogla

Srbi su jako specifični kada je hrana u pitanju. Mišljenja su, kao i u svemu, podeljena, ali ljudi sa kojima smo razgovarali ipak nikako nisu mogli da zaobiđu sarmu i leskovački roštilj.

Dok ste još klinac vaš prag tolerancije za lepo i ukusno se razvija. Kada vam mama prvi put skuva domaću supu, a baka napravi najlepši pasulj na svetu čulo ukusa poprima sasvim nove dimenzije.

I od tada ljubav prema hrani postaje sastavni deo života, naročito kod Srba. Zato smo izdvojili 10  jela bez kojih prosečna srpska porodica nikako ne bi mogla:

1. Sarma

2. Pasulj

3. Burek

4. Pljeskavica

5. Musaka

6. Punjena paprika

7. Domaća supa

8. Pihtije

9. Slatko od jagoda

10. Torta - Reforma

Izvor: Kurir

Kuvate pirinač ili testeninu? Ne bacajte vodu!

Pogledajte fenomenalne načine da iskoristite tečnost u kojoj ste kuvali pastu ili pirinač.

Voda u kojoj su se kuvali pirinač ili testenina imaju lekovite osobine, a mogu vam poboljšati ukus jela.

Čudesna voda od testenine

Sigurno ste se mnogo puta pitali dok ste jeli testeninu u restoranu kako je preliv tako kremast i testenina sočna, a vama kod kuće to nikad ne uspe. Pri tom ste dok spremate pastu uvek prosipali vodu u kojoj se kuvala. U tome je trik! Vi ste bacali taj tajni sastojak.

Profesionalni kuvari znaju da malo guste beličaste slane vode u kojoj se kuvala pasta može mnogo da poboljša izgled i ukus sosa. Ta voda sadrži skrob pa samim tim može da zgusne preliv i da on postane kremast. 

Potrebno je naglasiti da se voda dodaje na kraju kuvanja sosa i da sos treba manje posoliti jer je voda od testenine slana.

Lekovita pirinčana voda

Voda u kojoj se kuvao pirinač ima brojna lekovita svojstva - pruža telu energiju i povećava koncentraciju ugljenihhidrata, leči gastroenteritis, štiti od raka, reguliše krvni pritisak 

S druge strane, može vam pomoći u nezi tela - umivanje lica pirinčanom vodom čini kožu mekšom, odlična je zamena za tonik, sužava pore na licu.

Ako kosu perete pirinčanom vodom, biće primetno sjanija i zdravija. Od pirinčane vode možete napraviti i lekovitu kupku.

Kako se sprema pirinčana voda

Ostavite pirinač da proključa u vodi (stavite više vode nego što obično stavljate za pripremanje pirinča). Voda pripremana na ovakav način je prava pirinčana voda. Možete je piti toplu ili ostaviti da se ohladi pa iskoristite u nezi lica i tela.

Izvor: StvarUkusa

Najveća laž ljudskog postojanja: Kakav je pravi ukus piletine?

Kažu, ako ne možeš opisati kakvog je ukusa nešto, reci da ima ukus poput piletine. Nećeš pogrešiti, jer danas sve ima ukus kao piletina. Međutim, nije oduvek bilo tako. Piletina je nekada davno bila bogatog ukusa i izuzetno skupa.

Sve je počelo da se menja 1948. godine kada je počelo da se teži tome da piletina bude izdašnija i manje ukusna, tako je opisao Mark Šaker u knjizi "The Dorito Effect". 

Žena u sedamdesetim godinama otišla je kod mesara da kupi pile. Imalo je duže noge, manja prsa i žuću kožu nego što ima normalno pile. Bila je to vrsta pileta koje je do pedesetih godina gotovo nestala. Međutim, nekako je neko uspeo da održi vrstu koja je gajena na prirodan način, domaću vrstu, pile koje se hranilo travom i semenkama koje je pronašlo, a ne onim veštačkim koje danas dajemo ne bi li pilići bili što veći. 

Žena je više od pedeset godina mučila muku sa svojim mužem i njegovim omiljenim jelom - piletinom s knedlama. Svaki put kad bi napravila ovo jelo, bez obzira na način pripreme, začine, vreme pečenja, njen suprug bi joj prigovorio kako to nije ono jelo koje je njegova mama pripremala. 

Po hiljaditi put žena je pokušala da ispeče najbolju piletinu koju je znala, a onda, kada je videla reakciju svog supruga, zaplakala je zbog pileta. "To je piletina s knedlama moje mame", kazao je suprug kada je ispekla domaće pile, koje nije naduvano i napumpano samo da bi što pre moglo ići u prodaju. Pile koje nije zadovoljavalo trenutne standarde, jer je imalo predugačke noge i premalen trup. Svih 50 godina problem je ležao u piletini, ne u ženi. 

Sve je počelo 1948. godine u Merilendu kada je Hauard Pirs, stručnjak za istraživanje kvaliteta piletine, zbog straha od porasta gladi u vreme Drugog svetskog rata, odlučio da gaji piliće koji će brzo narasti i ličiti jedni na druge, koji će biti savršen primerak, bez mane, jeftiniji i dostupni svima. 

1923. godine, kako bi se odgajilo savršeno pile od jednog kilograma, bilo je potrebno 16 nedelja, a već 1933. godine, uzgajivačima pilića bilo je potrebno dve nedelje manje za pile od jednog kilograma. Takmičenje nije tu stalo. Ispitivači koji su ocenjivali kvalitet piletine nisu se bavili njenim ukusom. Gledali su njenu veličinu i boju. Piletina koja je nastajala bila je čudo. 

Niko se nije pitao kakvog je ukusa ta čudesna piletina jer se mogla proizvoditi brže, biti jeftinija i dostupnija širem krugu ljudi. Više nije bila rezervisana samo za bogati sloj. Do 1951. pobednička piletina bila je odgajana dve nedelje kraće od one iz 1948, a 1973. za savršeno pile bilo je potrebno oko osam nedelja. Polovinu vremena manje nego 1948. godine. Bio je to uspeh za prerađivačku industriju, ali ne i za potrošače. 

Kako je postala dostupna svima, počela se brže i brže proizvodti, a njen kvalitet je sve više opadao. Težnja da poraste što pre nadjačala je želju da bude što ukusnija. Gotovo da smo zaboravili da pripremimo jelo bez marinade, začina i ostalog. Zbog čega? Jeste li se ikada zapitali kakav je pravi ukus piletine? 

"Velika većina hrane koju danas jedemo ne samo da je laž, već je vrlo velika laž. Moderna hrana jedna je od najvećih laži ikad ispričanih u istoriji ljudskog postojanja", napisao je Mark Šaker u knjizi.

Izvor: b92

7 kaloričnih namirnica koje možete da jedete bez straha

Kalorična hrana je dobra za zdravlje, ali treba znati odabrati.

Zdrava ishrana počiva na uravnoteženom unosu različitih grupa namirnica. Pritom treba znati da se neke vrste kalorične hrane najtoplije preporučuju na svakodnevnoj bazi. Zaboravite na masnu i prženu hranu, i posegnite za dobrim kalorijama koje dolaze iz namirnica bogatih proteinima.

1. Sir 

Za proizvodnju jedne kriške sira potrebna je čaša mleka, pa ne čudi da je ovaj proizvod pun hranjivih materija poput kalcijuma, fosfora, selena i vitamina B12. U jednoj kriški sira krije se i nešto manje od 7 grama proteina koji su neophodni za izgradnju mišića, pravilan rad mozga i svih drugih organa u telu. Njegova konzumacija se posebno preporučuje osobama koje izbegavaju da jedu meso i ribu. 

2. Jaja 

Kokošje jaje je jedina namirnica na svetu koja prilikom kuvanja na gubi nimalo svojih hranjivih materija, a  ima ih mnogo. Uz većinu minerala i vitamina, ona je i odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje štite srce i kardiovaskularni sistem. Nakon uživanja u ovim proteinskim bombicama, osećate se duže sitima, pa se jaje smatra i saveznikom mršavljenja. 

3. Riba 

Mediteranska ishrana se smatra jednom od najzdravijih režima ishrane u svetu, a počiva na konzumaciji plave ribe poput jeftine, ali zdrave srdele. Studije su pokazale da ljudi koji nekoliko puta nedeljno jedu ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama su generalno zdraviji i srećniji, imaju niži krvni pritisak i manji rizik od dobijanja hroničnih bolesti. 

4. Orašasti plodovi 

Bademi, orasi, lešnici i drugo orašasto voće odličan su izvor vitamina E koji osigurava elasticitet i zdravlje kože. U njima se nalaze i značajne količine magnezijuma koje teško apsorbiramo iz hrane, a koji je veoma važan za borbu protiv svakodnevnog stresa, odnosno zdravlje živaca. Ovaj tip proteina naročito se preporučuje osobama koje izbegavaju ishranu životinjskog porekla poput vegana. 

5. Maslinovo ulje 

Maslinovo ulje je dar prirode i odličan saveznik zdravlja pojedinaca u celini. Reč je o izvoru dobre masti (nezasićenim masnim kiselinama) koje obiluje i vitamina E i K, kao i moćnim antioksidantima. Redovna upotreba maslinovog ulja (a posebno ekstra devičanskih proizvoda) dokazano štiti od upala, snižava krvni pritisak i štiti od bolesti srca i krvnih sudova. 

6. Punomasni jogurt

Prilikom kupovine nemojte zaboraviti na jogurt, a naročito onaj dobijen iz punomasnog mleka. Jogurt je izuzetno zdrava namirnica jer obiluje kalcijumom koji štiti zube i kosti, ali sadrži i probiotike koji podstiču rad probavnog sistema i štite ga od bolesti. Čitajte deklaracije na proizvodima i izbegavajte jogurte sa skrivenim veštačkim zaslađivačima. 

7. Kokos 

Kokos je voće s najvećim postotkom zasićenih masnih kiselina uopšte (čak 90 posto). Uprkos tome ljudi koji jedu mnogo ovog egzotičnog voća, a u pripremi hrane koriste njegovo ulje nisu u opasnosti od razvijanja kardiovaskularnih bolesti. 

Glavni razlog za to krije se u činjenici što se kokosove masne kiseline drugačije razgrađuju. Štaviše, podstiču rad metabolizma i osiguravaju dužu sitost, pa se preporučuju osobama koje drže dijetu, ili pokušavaju da održe željenu kilažu.

Izvor: Zadovoljna

Sve što znate o crvenom mesu je pogrešno

Gotovo svakodnevno se objavljuju nove i oprečne informacije o ishrani, zbog kojih je sve teže odlučiti šta treba jesti.

Jedna od namirnica o kojima se najčešće raspravlja je crveno meso, za koje neki veruju da je uzrok raznih zdravstvenih problema. Ipak, većina takvih priča nema nikakvih naučnih osnova. 

Predstavljamo vam pet najčešćih mitova o jedenju crvenog mesa:

1. Crveno meso izaziva rak

Ova pretpostavka ima više veze s načinom pripreme. Potrebno je paziti da meso ne zagori i trebalo bi ga pripremati na "nežniji" način. Ipak, ne postoje dokazi o povezanosti konzumacije crvenog mesa i obolevanja od raka.

2. Meso trune u debelom crevu

Neki veruju da se crveno meso ne može dobro razgraditi u probavnom sistemu. Ali, za to verovanje ne postoje naučne osnove.

3. Meso uzrokuje bolesti srca

Meso se često krivi za bolesti srca i dijabetes tipa 2. Ipak, ljudi su jeli meso godinama pre nego što su takve bolesti učestale. Važno je samo konzumirati umerene količine i izbegavati mesne prerađevine.

4. Od mesa se debljamo

Meso ima mnogo kalorija i zato mnogi misle da ono deblja. Ipak, ono je odličan izvor proteina, koji nam zapravo pomažu u mršavljenju.

5. Meso šteti organizmu

Neki veruju da su proteini iz mesa loši za kosti i bubrege. Iako su istraživanja pokazala da povećana konzumacija mesa dovodi do kratkoročnog gubitka kalcijuma, dugoročno dejstvo je zapravo suprotno.

Izvor: index.hr

Oprez: Zeleni krompiri su opasni po zdravlje!

Evo zbog čega je potrebno da ih izbegavate.

Primarni sastojak u svakoj kuhinji je krompir. Ali, šta raditi sa zelenim krompirima?

Naime, krompir dobije zelenu boju zbog velike količine hlorofila. Moramo vas razočarati, ali, zeleni krhmpiri su opasni po vaše zdravlje.

Naučna istraživanja su pokazala da zeleni krompiri sadrže velike količine solanine, otrovne hemikalije koje mogu izazvati dijareju, povraćanje, mučninu, glavobolje i mnoge druge bolesti, ako se konzumira greškom.

Pogledajte i Čudotvorni sok od krompira - reguliše krvni pritisak, popravlja varenje, jača krv

Visoka količina hlorofila je glavni razlog za zelenu boju krompira, a hlorofil je u osnovi bezopasan za zdravlje. Međutim, količina zelene boje krompira je više kao signal da je količina solanine, koji se proizvodi u isto vreme kao i hlorofil, povećana.

Pavlista Aleksander, profesor na univerzitetu u Nebraski u Linkolnu, rekao je da bi muškarac od 50 kilograma trebalo da pojede samo 450 grama zelenog krumpira da oseti mučninu.

Dodao je da zeleni krompiri ne bi smelo da idu na tržište u prodaju. On, takođe sugeriše da se krompir treba čuvati na tamnom i hladnom mestu kako bi se sprečilo stvaranje solanina. Zelene površine s krompira treba odstraniti pre konzumacije.

Ako su zeleni krompiri gorki morate ih baciti! Nemojte ih konzumirati.

Izvor: Haber

10 kulinarskih zapovesti kada kuvate za svoju voljenu

Mladi šef kuhinje restorana hotela „Moskva“ Aleksandar Đorđević otkriva 10 jednostavnih kulinarskih pravila kojih se treba pridržavati kada za svoju omiljenu damu birate hranu! Meni za osmomartovsku „Ladies choice“ večeru kreirao je kao da je to činio za svoju devojku. 

Neka večera počne 

1.   Večeru treba početi penušavcem! Ovo zavodljivo piće učiniće da nelagoda nestane, oči zasijaju, a atmosfera postane baš kao i vino – sparkling!

2.  Afrodizijaci na tanjiru! Pravilo broj dva. Ostrige, bademi, med... Utkani u ukusne zalogaje koji slede, vodiće večeru u pravom smeru.

3. Izbegavajte masna mesa. I masnoću uopšte. Istraživanja kažu da većina dama vodi računa o onome što jede. I ono što je za muškarca „dobar zalogaj“, ženi jednostavno nije. Malo će koja pripadnica nežnijeg pola biti oduševljena komadom masnog mesa na tanjiru. Piletina, pačetina i riba siguran su pogodak!

4.  Bez luka. Zaista. Čak i ako ste u dugoj vezi/braku i imate prećutni dogovor da je luk ok....Nije. Makar ga u toj posebnoj večeri izbegnite. Ne želite da to utiče na odluku da jedno drugom priđete veoma blizu.

5.  Vodite računa kako servirate hranu. Estetski kriterijumi su kod dama znatno viši. Ona očekuje rapsodiju na tanjiru. Potrudite se, inspirišite se na Pinterestu, pitajte prijatelja.

6.  Istraživanja pokazuju da su žene znatno otvorenije za inovacije – i u životu, pa i u hrani. Zato se ne plašite egzotičnih intervencija i pokušajte da za njena radoznala nepca pripremite – iznenađenje. Korijander, kokos, đumbir ... Žene vole maštovite muškarce!

7.  U zavisnosti od tipa hrane odaberite vino. Belo za lakše, crveno za snažnije zalogaje. Ili budite pravi šmeker, napravite nekoliko gangova, a svaki će pratiti odgovarajuće vino! I ne nalivajte ni sebe ni nju. Višak alkohola najčešće dovede do efekta potpuno suprotnog od onog koji želite.

8.   Kvalitetne namirnice! Niko kao ona neće prepoznati jeftine sastojke i nevešte kulinarske zahvate. Poigrajte se – zašto da ne – i napravite recimo....handmade homemade rezance. Ona će sigurno umeti da ceni vaše umeće!

9.  Ne preskačite dezert. Čak i ako kaže da ga ne želi – želi ga.  Sa laganim voćnim slatkišem nećete pogrešiti. Mi predlažemo belu panakotu sa crvenim voćem... Pa još ako je dekorišete uz malo šlaga....

10.   Ako je vaša dama još uvek vaša devojka, možda je upravo ovakva večera trenutak da se to promeni.  Hrana će vam u tome sigurno pomoći. Možda bi umesto na vrhu dezerta, umesto višnje, mogao da zasija i neki prsten...

izvor: blic

Ljutom hranom do vitke linije

Čak i kada niste na strogoj dijeti, ljuta hrana može da pospeši sagorevanje, tvrde naučnici.

Najnovije istraživanje pokazalo je da kapsaicin (jedinjenje zaslužno za ljutinu čili-papričica) može da utiče pozitivno na topljenje kilograma zbog podsticanja organizma da sagori kalorije i stimulisanja termogeneze.

Baskaran Tjagarajan s Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Vajomingu sproveo je istraživanje kako bi potvrdio dosadašnje teze da ljute papričice pospešuju cirkulaciju i rad metabolizma. “Ljuta hrana zaista bi mogla da pomogne u prevenciji gojaznosti. Sjajna je stvar to što se radi o prirodnom načinu za sagorevanje kalorija”, objašnjava Tjagarajan.

Istraživanje je prvo sprovedeno na laboratorijskim miševima, a nakon toga utvrđeno da kapsaicin koji podstiče sagorevanje kalorija ima sličan efekat i na ljude.

"Kapsaicin je podstakao sagorevanje uskladištenih masnih ćelija kod miševa, ali pokazalo se da ima isto dejstvo i na ljude. U našem telu beli adipociti skladište energiju kao masti, a smeđe masne ćelije troše energiju njihovim sagorevanjem. Otkrili smo novi mehanizam u okviru kog kapsaicin podstiče pretvaranje belih u smeđe adipocite - dakle, sagoreva energiju koja bi se inače skladištila kao mast. Kapsaicin je ključan u procesu podsticanja metabolizma i potrošnje energije", kaže Tjagarajan. Naučnik i njegov tim veruju da će kapsaicin postati važno pomoćno sredstvo u borbi protiv gojaznosti koja sve više pogađa zapadne zemlje.

"Gojaznost je u Sjedinjenim Državama sve veći problem i poprima gotovo epidemiološke razmere. Konzumiranje ljutih papričica pomaže u sagorevanju kalorija, pa je naš savet da ih ne izostavljate u ishrani", objašnjava Tjagarajan, dodajući da je i umerenost bitna. Međutim, neki stručnjaci smatraju da bi ovu tezu o uticaju kapsaicina svakako trebalo dodatno proučavati.

Izvor: pressonline.rs

Beli luk: 5 uloga prirodnog leka za koje verovatno niste čuli

Iako mislimo da o belom luku znamo sve, neki podaci mogli bi da nas iznenade. Otkrivano par neobičnih načina na koje bi beli luk mogao da vam bude koristan

Pomaže u borbi protiv atletskog stopala 

Beli luk ima antifungalna svojstva i pomaže u borbi protiv atletskog stopala, odnosno gljivične infekcije koju mogu da dobiju svi ljudi koji bosonogi hodaju po svlačionicama, kupatilima i drugim prostorijama s vlažnim podovima. Da biste se rešili gljivica, u mlaku vodu stavite malo zgnječenog belog luka ili belog luka u prahu i u nju umočite stopala. 

Gljivica možete da pokušate da se rešite i tako što ćete zdrobiti par čenova belog luka i staviti ih u pamučnu čarapu koju ćete obući i pustiti da luk deluje preko noći. Postupak treba ponavljati šest dana. 

Prirodni je lek u borbi protiv akni 

Beli luk ima prirodna antibakterijska svojstva i mogao bi da bude koristan i u lečenju akni. S isečenim čenom belog luka jednostavno pređite preko akne. Nemojte mazati celo lice, već samo vrh akne. Postupak ponovite nekoliko puta u toku dana, a beli luk bi trebalo da odradi svoje. Akne bi trebalo brže da nestanu. 

Možete da napravite i malu smesu od usitnjenog belog luka i vode. Tako pripremljenu smesu čistim prstima masirajte po licu i nakon nekoliko minuta lice isperite toplom vodom. Beli luk će odstraniti bakterije sa kože. Osim s vodom, beli luk možete pomešati s dve kašike maslinovog ulja i kašikom meda. 

Ako prilikom ovih postupaka u bilo kojem trenutku osetite peckanje, masku isperite toplom vodom i prilikom iduće pripreme stavite manje luka. 

Jača nokte 

Osim brojnih blagotvornih dejstava na zdravlje organizma, beli luk može da ima i ovu ‘bjuti’ svrhu. Ukoliko želite da ojačate lomljive nokte sklone pucanju, stavite malo usitnjenog belog luka u providni lak za nokte i ostavite da odstoji sedam dana. Nakon toga nanesite lak, a rezultat bi trebalo da budu čvršći i jači nokti. 

Pomaže kod infekcije ušiju 

Češnjak bi mogao da olakša upalu uha, a koristite ga samo za spoljašnju primenu. Istraživanja su pokazala da ekstrakt belog luka zaustavlja rast bakterija, virusa i gljivica. U borbi s bolnim ušima od pomoći bi moglo da bude i ulje belog luka. Stavite malo ulja na prste i lagano masirajte oko ušiju sa spoljašnje strane. 

Dezinfikuje i čisti 

Ako ste pobornik kućnih preparata za čišćenje, za prolećno pospremanje svakako možete da koristite beli luk. Zdrobljeni luk pomešajte sa sirćetom i sokom od limuna, i koristite ga kao sredstvo dezinfekcije u kupatilu i kuhinji. Sirće je odlično za uklanjanje kamenca, beli luk dezinfikuje, a limun ublažava miris. Ipak, neka tokom ovog postupka čišćenja prozori u vašem domu budu otvoreni, kako bi eventualno 'jaki' miris belog luka izvetrio. U svakom slučaju, zdraviji je od mirisa kupovnih hemikalija kojima neretko čistimo sanitarije. 

Osim toga, beli luk može biti i prirodni pesticid kojim ćete zaštititi svoj vrt. Mali insekti ne vole beli luk, a da biste ih se rešili, možete da napravite prirodni pesticid sa belim lukom, malo mineralnog ulja, vode, i tečnog sapuna. 

Sredstvo treba čuvati što dalje od dohvata dece. Iako se beli luk ponekad naziva 'smrdljivom ružom', upravo on može da izleči biljku ruže od napada biljnih vaši. Mleveni beli luk pomešajte s vodom i dobijenom tečnošću naprskajte listove ruže. 

Izvor: zadovoljna.hr

5 dobrih razloga da koristite svinjsku mast u ishrani

Uprkos ustaljenom mišljenju, svinjska mast ipak nije neprijatelj vašeg zdravlja.

Evo nekoliko razloga da u svoju ishranu ubacite i svinjsku mast.

1. Mast sadrži vitmain D

Zapravo, ova hrana životinjskog porekla nalazi se na vrhu liste namirnica najbogatijih vitaminom D. Svinjska mast sadrži između 500 i 1000 jedinica vitamina D po prosečnoj porciji. Naravno, to sve zavisi od načina uzgoja svinja.

Pogledajte i Kombinacija ovih namirnica sedoj kosi vraća prirodnu boju

2. Dobra je za zdravlje srca

Vlada mišljenje da visok sadržaj holeseterola čini svinjsku mast neprijateljem kardiovaskualrnog zdravlja, ali to nije potpuno tačno. Masnoće životinjskog porekla sadrže 48 procenata mononezasićenih (dobrih) masti.

3. Mast je odlična za pripremu jela

Ove masnoće su se koristile u pripremanju hrane već vekovima. S obzirom da je svinjska mast kombinacija zasićenih i nezasićenih masti, jelima da je odličnu teksturu i aromu. Ova namirnica je odlična i za prženje jer ima visoku tačku dimljenja, piše fearlesseating.com.

Pogledajte i Sećanje na detinjstvo: Koja je vaša omiljena hrana

4. Pristupačna cena

Ako ste u mogučnosti, uvek nabavljajte domaću svinjsku mast jer je verovatno kvalitenija od kupovne. Takođe, ova namirnica životinjskog porekla neće mnogo ugroziti vaš kućni budžet.

5. Oživljava ukuse iz detinjstva

Mnogi specijaliteti naših majki i baka imali su svinjsku mast u osnovi. Ova namirnica vam može pomoći da pripremite autentične specijalitete čiji ukus vraća u detinjstvo. Ako sami niste probali, verovatno ste čuli od starijih za čuveni delikates - parče hleba namazano mašću i posuto mlevenom ili tucanom paprikom. Ipak, budite oprezni, kašika svinjske masti ipak ima 9 kalorija po gramu.

Izvor: Stvar ukusa