Greške u kuvanju nisu iznenađenje kada je reč o kuvarima početnicima. Međutim, na razne propuste u pripremi jela nisu imuni ni pravi majstori kulinarstva. Kada se objedine ti nedostaci, nastaje 25 najčešćih grešaka u kuhinji. Saznajte kako da ih izbegnete i vaša jela će biti daleko uksunija.
1) UPROPASTITE CRNI LUK
Luk je namirnica koja se često nađe na našoj trpezi, pa ipak, retko ko ume da je pripremi brzo i lako. Ako niste dovoljno vešti u sečenju luka, neka vam pomognu trikovi onih spretnijih. Gordon Remzi za sve ljubitelje kulinarstva ima nekoliko zanimljivih saveta. On predlaže da odaberete lagan nož koji će olakšati sečenje. Nikada sečenje ne počinjite od vrha jer će doći do "suza". Glavicu luka presecite na pola, svaku polovinu poprečno presecite na više delova. Iseckane polovine presecite odozgo na tri dela, zatim ponovo poprečno. Kada dođete do korena, odsecite površinu oko njega i bacite ga. Dobićete sjajne komadiće luka.
2) SVEŽI BELI LUK MENJATE ONIM U PRAHU
Ništa nije dovoljno dobra zamena svežim namirnicama. Umesto belog luka u prahu, koristite onaj sveži.
3) KORISTITE TUPE NOŽEVE
Kuvanje dodatno otežava neadekvatan pribor za pripremu. Rešite se tupih noževa, naoštrite stare, zamolite nekog da to učini umetso vas ili kupite nove.
4) ŠTEDITE NA KOLIČINAMA PUTERA
Tajna mnogih ukusnih jela je velika količna putera koju sadrže. Dodajte i vi malo više putera vašim specijalitetima, njihov ukus će vas iznenaditi.
5) PRIPEMATE PASTU U MALOJ ŠERPI
Vaša pasta nikada nije dovoljno kuvana? Razlog tome je verovatno premala šerpa u kojoj je pripemate. Promenite je i obezbedite pasti "sav potreban prostor" za kuvanje.
6) ZABORAVLJATE DA OPERETE SUDOVE
Gomila prljavih sudova nije omiljeni prizor za većinu nas. Još gore je do toga da, jedući ukusan obrok, mislite o tome koliko sudova čeka na vas. Pre nego što se prepustite uživanju u hrani, operite sudove.
7) ČUVATE PARADAJZ U FRIDŽIDERU
Postoji malo pravilo, luk, krompir i paradajz imaju daleko bolji ukus ako stoje van frižidera.
8) KORISTITE OBRANO MLEKO
Dobri poznavaoci kulinarstva tvrde da obrano mleko ima ukus prljave vode. Zato ne kuvajte njime.
9) NEVEŠTO KORISTITE SLOU KUKER
Dobro savladajte upustva pre nego što počnete da koristite ovo pomagalo u vašoj kuhinji. Tako nećete propuštati dobra jela, a ni mnoge pogodnosti koje ono nudi.
10) NEPAŽLJIVI STE SA ZAČINIMA
Začini daju onaj finalni ukus jelu. Zato nemojte bez razloga da stavljate određeni začin u određeno jelo, svaki dodatak ima svoju namenu.
11) ZABORAVLJATE DA OPERETE POVRĆE
Ukusno i čisto idu zajedno, ne dozvolite da se dogode neprijatna iznenađenja.
12) NEMATE TERMOMETAR U RERNI
Oslanjate se na spostvenu procenu temperature tokom pečenja. Verujte, termometar će to učiniti daleko bolje od vas.
13) NE KORISTITE PAPIR ZA PRIPEMU KOLAČA
Treba će vam samo nekoliko minuta da odete do prodavnice i nabavite papir za pečenje kolača. Dezert će biti kao iz najbolje poslastičarnice.
14) NE OBRAĆATE PAŽNJU NA KVALITET MASLINOVOG ULJA
Među vrstama maslinovog ulja postoje velike razlike, nije dovoljno da kuvate maslinovim uljem, već i da odaberete što kvalitetnije. Malo veća cena ulja će se i te kako isplatiti.
15) KUPUJETE RAZNE MEŠAVINE POVRĆA
Umesto da sami spremite miks povrća, nabavljate onaj iz prodavnice. I za to nema opravdanja.
16) MESO SE NAKON KUVANJA SMANJUJE
Uvek to imajte na umu kada kupujete meso. U suprotnom, iznenadiće vas količina na tanjiru.
17) SVAKO ZRNASTO POVRĆE SE RAZLIKUJE
Kuvanje neke vrste oduzima sat vremena, dok je za pripremu druge potrebno nekoliko sati.
18) PRAVITE PIRE BEZ BLENDERA
Priprema jela od krompira proći će bez greške ako koristite blender.
19) PERETE NOŽEVE U MAŠINI ZA PRANJE SUDOVA
Noževi će zbog toga izgubiti oštrinu, a i najverovatnije ćete time i ošteti njihova drška. Ručno pranje je bolje rešenje.
20) KORISTITE NEMASNU GOVEDINU
U upotrebi goveđeg mesa važi jedno pravilo, masno meso, dobar ukus, manje masti, manje dobrog ukusa.
21) NE KORISTITE ČISTU ČINIJU ZA PRIPEMU PENE OD BELANACA
Ako odlučite da belanca umutite u istoj posudi u kojoj ste pripremali ostale sastojke dezerta, nećete dobiti pravu penu do belanaca.
22) ZABORAVLJATE NA HRANU U RERNI
I dobijete pregorelo jelo. Tajmer može da vam pomogne.
23) KORISTITE SOK OD LIMUNA IZ PRODAVNICE
Zar je zaista toliko teško iscediti limun? Prirodni sok je mnogo ukusniji.
24) BELI LUK VAM UVEK IZGORI
Beli luk je veoma osteljiv na toplotu. Dok ga pržite, ne ispuštajte tiganj ili šerpu iz vida. Trebaće malo vremena da se isprži.
25) NE ZABAVLJATE SE DOK KUVATE
Kuvanje ne treba da bude teško, a ni stresno. Zato uživajte, popijte malo vina ili pustite muziku.
Izvor: Blic