Kao iz pekare: Kako bajat hleb može opet da bude svež (VIDEO)

Evo malog trika koji će nam uvek dobro doći!

Namirnica koja se najčešće baca u svakom domaćinstvu je stari hleb. Pre nego što ostatke hleba bacite u kantu za đubre, isprobajte ovaj jednostavan trik.
Za početak, natopite hleb vodom. Vodite računa da sredina ne bude previše natopljena. Zagrejte rernu na 150-160 stepeni i ubacite mokar hleb. Pecite od 6 do 12 minuta, u zavisnosti od toga koliko se vode nalazi u hlebu.

Voda koju je upila korica pretvara se u paru. Ovo rehidrira unutrašnjost hleba, pa ona opet postaje mekana, a toplota iz rerne će da vam omogući hrskavu koricu spolja.

U VIDEU pogledajte kako to treba da izgleda.

Izvor: Stvar ukusa

Foto: Thinkstock

5 namirnica koje ne smete podgrevati

Većina nas često podgreva jela u mikrotalasnoj pećnici ili na šporetu. Možda niste znali da neke namirnice nikako ne bismo smeli da podgrevamo jer one sadrže stvari koje kod ponovnog zagrevanja postaju toksične.

To može da ostavi kratkoročne posledice poput probavnih problema, ali i da dugoročno našteti našem zdravlju

1. Celer. Uglavnom ga koristimo za kuvanje supe i čorbe ili za pire i salate. Nakon kuvanja celer obavezno treba izvaditi iz supe i pojesti ga svežeg. Sadrži hranljive materije koje postaju toksične usled ponovnog zagrevanja.

2. Jaja. Takođe spadaju u grupu rizičnih namirnica. Nikada ne podgrevajte tvrdo kuvana jaja, kajganu ili musaku s prelivom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti svjže pripremljene. Smedu da se čuvaju u frižideru i pojedu hladne.

3. Spanać. Stručnjaci preporučuju da kuvani spanać pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, a pogotovo ne za dan posle. On sadrži visoki procenat hranljivih materija koje se usled stajanja, ali i ponovnog podgrevanja pretvaraju u kancerogene i opasne za naše zdravlje.

4. Krompir. Većinu nas odmalena su učili da se krompir nikada ne podgreva i ne ostavlja za dan posle. Bili su u pravu. Naime, radi se o izrazito zdravoj namirnici koja gubi sve svoje hranljive materije tokom zagrevanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate varivo za nekoliko dana, ne stavljajte u njih krompir.

5. Gljive. Jedu se odmah nakon pripreme. Podgrevanje menja sastav proteina u gljivama zbog čega može doći do raznih probavnih i želudačnih problema. Takođe, menjaju svoj ukus. Zabrana podgrevanja vredi i za supe, rižota i sva druga jela u kojima se nalaze gljive.

Izvor: zadovoljna.hr

Foto: Thinkstock

Da li jaja treba jesti svaki dan?

Jaja su izvor gvožđa, proteina, aminokiselina i antidoksikanata, laka su i brzo se kuvaju. Međutim, da li često konzumiranje ove namirnice može da šteti našem organizmu?

Jaja su izvor gvožđa, proteina, aminokiselina i antidoksikanata, laka su i brzo se kuvaju.

Doktor Frenki Filips rekao je za Independent: “Ne postoji zvanična granica broja jaja koje se mogu pojesti dnevno. Realna porcija bi bila 2 jaja, jer dva jaja sadrže 12 grama proteina, kao i korisnu količinu vitamina A, D i B, joda i selena.“

“Jedite jaja sa nekim izvorom vitamina C, kao što je sok od narandže, kako bi apsorbovao gvođže.“

Jedno jaje na dan može biti dobro za zdravlje. Jaja će pobiljšati imuni sistem, ojačati zube, kosti i kožu. Veruje se da aminokiseline u jajima oslobađaju od stresa i anksioznosti.

“Sa druge strane, kao i svaka hrana, i jaja imaju kalorije (130kcal – 2 jaja) tako da jedenje previše jaja može da poveća broj unesenih kalorija i da onemogući dijetu“, dodaje doktor.

Izvor: B92

Šta sve čisti sirće: Provereno čisti bolje od svega što ste probali

Evo zašto je sirće najbolji saveznik u čišćenju domaćinstva...

Sigurno, dostupno i jeftino, sirće možete na stotinu načina da upotrebite u domu, automobilu, baštama... Ko bi rekao da „loše vino“ može da bude tako dobro? A može. Sami odlučite koliko ćete ga razblažiti. Na primer, za čišćenje brodskog poda, 225 ml ovog sirćeta pomešajte sa nešto manje od četiri litre vode, ali za čišćenje pločica u kupatilu ili kuhinji i onih ružnih naslaga koje se nakupljaju na fugama, koristite čisto sirće.

Kućni ljubimci: Pse i mačke često mogu da svrbe uši, koje se uz to i perutaju i ućebaju, a to naročito važi za retrivere koji imaju opuštene uši. Razblažite sirće u razmeri 1:4 (recimo, kašika sirćeta i 4 kašike vode), nakvasite čistu krpu i time obrišite unutrašnjost uha vašeg kućnog ljubimca. A ako vaši ljubimci neprijatno mirišu, sirće će ublažiti smrad.

Pranje mašine za sudove: Sirće možete na dva načina upotrebiti kada je reč o mašini za sudove. Prvo, koristite ga kao jeftino, a veoma efektno sredstvo za ispiranje čaša, tanjira i ostalih sudova koji će tako dobiti i sjaj. Drugo, njime možete da očistite i samu mašinu: jednom godišnje (ili češće ako u domaćinstvu imate tvrdu vodu) naspite 225 ml sirćeta u praznu mašinu, onda je uključite i neka “prođe” kroz program za staklene predmete. Sa njim ćete ukloniti kamenac i masne naslage, a time i produžiti vek vašoj mašini.

Automobili: Sirće možete da koristite kao sredstvo za čišćenje stakala na automobilu i kao osveživač unutrašnjosti vašeg četvorotočkaša. Možete ga čak staviti u vodu za brisače kako bi staklo na šoferšajbni bilo sjajno. Takođe, obrišite automobilska stakla sa razblaženim sirćetom kako se tokom zime ne bi lako zamrzavala.

Cveće: Postoji čitava nauka o načinima za produžavanje života vašem cveću. Neki u vodu u kojem je cveće dodaju „aspirin“, a neki nekoliko kašika sirćeta, kao i malo šećera.

Čišćenje pločica: Mnogi ljudi posežu za varikinom kada se suoče sa musavim pločicama koje su izgubile boju i zamrljanim fugama. Ali, sirće mnogo bolje od varikine izbeljuje pločice i fuge, a i bezbednije je od varikine. Samo poprskajte nerazblaženo sirće na pločice u kupatilu ili kuhinji, pa ih posle pola sata izribajte četkom.

Prljav veš: Sirće ima toliko mnogo namena kada je reč o prljavom vešu. Za uklanjanje fleka od senfa, kečapa, paradajz sosa, trave i dezodoransa, poprskajte malo sirćeta na uflekana mesta pre nego što odeću ubacite u mašinu za veš. Ili, ako beli veš natopite ovim sirćetom, povratiće mu se belina. Kao i kada je reč o mašini za pranje sudova, sirće će pomoći da, ukoliko ga dodate tokom ispiranja, odeća bude sveža, življih boja i da se otarasite fleka od vlage. Biće dovoljno 225 ml. Napomena: nemojte dodavati sirće u varikinu, jer to može da dovede do stvaranja štetnog gasa, sa mogućim smrtonosnim posledicama.

Čišćenje kuhinje: Svakog meseca očistite aparat za kafu sa razblaženim sirćetom (ne zaboravite da u njemu, pre kuvanja kafe, prvo prokuvate samo vodu). Sirće i so mogu da očiste posuđe od nerđajućeg čelika, a nerazblaženo sirće dezinfikuje daske za sečenje, naročito drvene. Za čišćenje mikrotalasnih rerni nalijte samo malo sirćeta u staklenu posudu i uključite rernu na nekoliko minuta. Posle toga ćete lako moći da obrišete prljavštinu. Najzad, ako je vaša sudopera lepljiva ili iz nje izlazi neprijatan miris, pokušajte da u nju ulijete sodu bikarbonu, potom sipajte sirće i dobro pokrijte slivnik – reakcija između ove dve komponente otpušiće slivnik (za teža začepljenja ponovite ovaj postupak dvaput).

Kamenac: Ako ve-ce šolja, kada ili lavabo imaju naslage kamenca zbog tvrde vode, pokvasite ili isprskajte kritična mesta sirćetom. Omekšaće i biće spremne za lako skidanje. Uopšte, sve što ne radi kako treba zbog tvrde vode (baterije, slavine, pegle) poprskajte vinskim sirćetom i pustite da naslage omekšaju.

Čišćenje kuće: Razblaženo sirće odlično je za čišćenje prozora, brodskih podova, fleka sa parketa, cigala na kaminu, pegli, diskova i DVD-jeva, zavesa za tuširanje, tapeta, drvenog nameštaja (u kombinaciji sa maslinovim uljem), svih staklenih površina... Izuzetak je mermer i ostalo kamenje, jer kiselina iz vinskog sirćeta može trajno da ošteti njihovu površinu.

Uništavanje korova: Sirće je dovoljno jako da ubije korov, ali istovremeno i vaše omiljene biljke, pa vodite računa kako ga koristite. Za najbolji rezultat, koristite sirće kada ste sigurni da će nekoliko dana biti suvo i sunčano vreme, jer mu je neophodno nekoliko dana na suncu da bi pokazalo svoje magično, smrtonosno dejstvo na korov.

Izvor: Novosti

Konačno rešena dilema: Evo kako da oljuštite nar bez muke!

Nar je jedna od najzdravijih voćki, ali kada pomislimo da ga treba oljuštiti, slatka crvena zrnca nam presednu, te često odustanemo od svega.
Oni hrabri se upuste u avanturu, pa napadnu nar sa svih strana, ali nakon svega bude kao da se dogodilo krvoproliće.

Sada je jedan nepoznati gospodin objasnio kako se to zapravo radi. I krajnje je jednostavno.
Pogledajte video i konačno uživajte u naru!

Izvor video: https://www.facebook.com/jordanian.kitchen/videos/1318689414809293/

Izvor: Blic

Kako odmrznuti piletinu + 10 malih kućnih trikova koje morate da znate

Šta da uradite ako presolite jelo? Koliko kašika brašna ima u 100 grama te namirnice? Najvažniji saveti za svaku domaćicu nalaze se u ovom tekstu...

1. Kako očistiti crni luk, a ne rasplakati se?
Jedan od načina jeste da crni luk pola sata pre seckanja staviti u fridžider i da uvek koristite oštar nož.

2. Kako se skidaju fleke od crnog vina i kafe?
Jedan od načina kako da skinete fleke od crnog vina je da upotrebite penu za brijanje. Malo pene za brijanje stavite na fleku, sačekajte i isperite.
Drugi i jednostavniji način je ako odmah po posipanju stavite na mrlju mleko, sačekajte i isperite vodom! Ništa lakše!
Kafa i bela košulja? Odmah isperite hladnom vodom. Ako se fleka osušila onda potopite u toplu vodu sa malo glicerina.

3. Koji je osnovni recept za palačinke?
2 jajeta
200 g brašna
300 ml mleka
100 ml kisele vode
kašičica vanilinog šećera
na vrh kašičice soli
1. Najpre umutite jaja mikserom i dodajte polovinu količine brašna i nastavite da mutite. Postepeno dodajte polovinu količine mleka, a zatim ostatak brašna. Dobro umutite vodeći računa da nema grudvica. Dodajte ostatak mleka, kiselu vodu i ulje. Dobro promešajte smesu da se ujednači. Neka pre pečenja testo odstoji bar 15 minuta.
2. Smesu sipajte u tiganj u kome se već zagrejalo ulje. Dovoljno je da smesa prekrije celu površinu tiganja. Jednu stranu pecite dok se gornja strana ne ispeče (da se ne vidi da je testo "živo"). Okrenite palačinku i pecite sa druge strane dvostruko kraće.

4. Šta uraditi ako ste presolili jelo?
I najboljim domaćicama se dešava da presole jelo! Ništa strašno - u presoljeno jelo možete da ubacite i jednu do dve kriške krompira, koje ćete izvaditi pre služenja jela. Krompir će neutralizovati so. Ili pak par kriški jabuke - kuvajte u presoljenom jelu 10- tak minuta, pa je izvadite!

5. Kako očistiti rernu bez upotrebe hemikalija?
Za čišćenje rerne pripremite: sodu bikarbonu, vodu, gumene rukavice, krpu, bočicu za sprej, alkoholno sirće.
Najpre iz rerne izvadite sve rešetke. Zatim napravite pastu, tako što ćete u posudi promešati pola šolje sode bikarbone sa 3 kašike vode. Stavite gumene rukavice i pastom ravnomerno istrljajte rernu, ali ne po grejačima. Ostavite nanesenu sodu bikarbonu da prenoći.
Nakon 12 sati, krpom obrišite osušenu sodu bikarbonu.
U bocu sa raspršivačem stavite alkoholno sirće i poprskajte po rerni. Kada se sjedini sa preostalom sodom, sirće će napraviti penu. Krpom sklonite penu i ponavljajte postupak sve dok još ima ostataka sode bikarbone u rerni. Stavite još vode ili sirćeta na krpu i trljajte dok vaša rerna ne zablista.

6. Kako se pravilno postavlja sto?
U sredini se nalaze tanjiri, poređani onako kako se služe jela (predjelo, supa, jelo). Nož se postavlja sa desne strane tanjira, a viljuška sa leve. Kašika ide sa desne strane noža sa spoljne strane. Drške escajga moraju biti okrenute prema ivici stola, a oštrice prema tanjiru. Ukoliko služimo ribu kao predjelo potrebno je postaviti poseban pribor za ribu, i to viljuška levo od tanjira sa spoljne strane, a nož desno, između kašike i noža za glavno jelo.
Male kašike i viljuške za desert se postavljaju sa gornje strane tanjira tako da drška bude okrenuta desnoj ruci.
U tanjir se stavljaju salvete koje su najčešće bele boje. Salvete ne predstavljaju luksuz, već služe da zaštite odeću od fleka i za brisanje ruku i usta posle jela.
Iznad tanjira se nalazi pribor za desert. Isto važi za čaše, kada se služe različite vrste vina. Od spolja ka unutra poređane čaše za vodu, belo i crno vino. Tanjirić za hleb nalazi se sa leve strane, uz koji se može staviti mali nož, koji služi za eventualno mazanje (maslac, kajmak, itd).

7. Kako grame izmeriti kašikom ili čašom (merice)?
1 kašika soli - oko 5 g = 0,005 kg
1 velika kašika brašna - oko 10-12 g = 0,01-0,012 kg
1 velika kašika šećera - oko 15 g = 0,015 kg
1 kašika ulja - oko 10 g= 0,01 kg
1 šolja brašna - oko 150 g =0,15 kg
1 šolja šećera - oko 200 g =0,2 kg

8. Kako sprečiti pojavu buba u brašnu, pirinču, kukuruznom brašnu, ovsenim i ražanim pahuljicama?
Najbolji način je svu novu hranu, pre unošenja u skladište, nekoliko dana ostaviti u zamrzivaču. I obavezno ih držati zatvorene, najbolje u staklenim ambalažama.

9. Sa čim očistiti fridžider da bi neprijatan miris nestao?
Najjednostavnije rešenje leži u samo 2 sastojka - pola litre vode i pola šolje sode bikarbone. Dobro prebrišite ovom tečnošću frižider i kad vratite namirnice, ostavite na par dana pola limuna. Limun odlično kupi neugodne mirise.

10. Kako da se hrana "ne zalepi" za tiganj?
Predlažemo vam dva načina:
Pre nego što stavite hranu na tiganj, gledajte da isti bude dobro zagrejan.
Toplota doprinosi tome da hrana osolobađa vodu, a para koja nastaje ključanjem vode sprečava hranu da se lepi za tiganj. Para zapravo odvaja hranu od ulja, što sprečava njeno lepljenje. Takođe, cvrčanje iz tiganja je znak da se ona stvara.
Drugi način podrazumeva da tiganj lepo očistite i da se pobrinete za to da hrana bude suva
Recimo, ukoliko je vaš tiganj dovoljno zagrejan, stavite malo vode na njega. Ukoliko kapljica počne da cvrči i da klizi preko površine, vaš tiganj je spreman za upotrebu. U zavisnosti od toga šta kuvate, možete jedan komadić hrane da prevučete preko tiganja kako biste videli da li će da se zalepi ili će lagano da klizi.

11. Kako najbrže odmrznuti pileće belo meso?
Pileće meso se brzo zamrzne, ali se dugo odmrzava. Zato, ukoliko morate odmah da pripremite jelo, meso nikako ne odmrzavajte u vrućoj vodi, već koristite mikrotalasnu rernu. Ukoliko pak imate malo više vremena, zamrznuto meso je nabolje odmrznuti u frižideru, jer je to najbolji način odmrzavanja mesa. Naravno, pri tome morate uzeti u obzir da je meso iz zamrzivača potrebno izvaditi dan ranije.

Izvor: Stvar ukusa

7 pravila uspešne zimnice!

Sledite ovih 7 pravila i vaša zimnica će garantovano biti uspešna!

Ako ispunite sva ova pravila, ne treba da se brinete da li će vaša zimnica biti ukusna i ispravna sve vreme.

1. Koristite samo zrelo, zdravo, čvrsto i kvalitetno povrće.

2. Posuđe i plodovi moraju da budu temeljno oprani.

3.Tegle i bočice pre upotrebe treba sterilisati ( prvo oprati toplom vodom i sapunicom, potom isprati hladnom vodom, iscediti, staviti u rernu i ostaviti 10 minuta na temperaturi od 100 stepeni)

4. Povrće kuvajte u neoštećenom emajliranom posuđu ili u metalnom posuđu koje ne rđa.

5. Sve čepove i poklopce pre upotrebe stavite u uzavrelu vodu.

6. Pre nego započnete pripreme zimnice, pregledajte staklene tegle, jer je i najmanja pukotina dovoljna da tegla pukne kada se u nju stavi vreli sadržaj.

7. Za pripremu zimnice koristite samo jodiranu so.

izvor: hranaivino.tv

Foto: Thinkstock

Otrovni delovi namirnica koje ne smete da jedete

Jesti povrće od korena do vrha je odličan način da se smanji otpad.

Međutim treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način, piše Sun Food.

1. Krompirovi izdanci

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki delovi ove biljke nisu jestivi. Toksična stvar solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira zbog čega bi ove delove uvek trebalo odstraniti pre nego što krenete termički da obrađujete krompir.

2. Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su da jedu ovu namirnicu tek u 18. veku. Jedan od razloga skriva se u lišću koji sadrži toksične stvari solanin i tomatin koji mogu da izazovu probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može da ima fatalne posledice na pojedinca.

3. Koštice jabuke

Koštice jabuke sadrže male količine amigdalina, što je stvar koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jak omotač koštica jabuka sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je izuzetno važno ne gristi koštice jabuke pre gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemu, uvek je bolje ispljuniti ove delove jabuke. Ionako nemaju dobar ukus.

4. Lišće i cveće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cveće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan pa ih nikad ne treba jesti.

Izvor Radio Sarajevo

Foto: Thinkstock

Ceo život ste pogrešno odmrzavali hranu

Većina ljudi hranu odmrzne hranu tako što je izvadi iz zamrzivača uveče i ostavi u frižideru da do jutra “omekša”.

Međutim, po navodima norveške naučnice za hranu, Suzan Eksted, ta tehnika je potpuno pogrešna.

Ona kaže da je najbolji način da se odmrzne hrana taj da se koristi voda.

“Hranu stavite u odgovarajuću plastičnu posudu i ona će se brže ugrejati uz pomoć hladne vode iz česme”, rekla je Suzan.

Korišćenje mikrotalasne rerne se nikako ne preporučuje jer može da ošteti meso dok se greje.

“Odmrzavanje hrane pomoću vode je nešto za šta se već dugo zna u naučnim krugovima, ali izgleda da većina ljudi za to ipak ne zna”.

Tačno je da hranu treba čuvati u frižideru ukoliko je otopljena, ali ukoliko zamrznutu hranu nameravate odmah da koristite, otopite je jednostavno u vodi.

Izvor: B92

Foto: Thinkstock

Šta kažu stručnjaci: Čuvati jaja u frižideru, ili ne?

Jedan od omiljenih jela za doručak u svetu su jaja pripremljena na različite načine. Ne samo da su jaja jednostavne za pripremu, nego su takođe vrlo hranljiva i zdrava.

To je razlog zašto gotovo svi ljudi kupuju dosta jaja, a zatim ih stavljaju u frižider. Međutim, ima li potrebe da jaja stavljate u frižider?

Kako piše Run Healthy Life Style, jaja ne treba da budu u frižideru. Kako istražuje National Public Radio, u SAD-u postoje brojne mere zaštite od salmonele, uključujući i inspekcije, pranje i praćenje jaja od dobavljača do prodavnica. U Evropi, većina kokoški su vakcinisane protiv salmonele, što znači da nema potrebe brinuti o ovoj bakteriji.

Ipak, USDA Služba za sigurnost hrane i inspekciju kaže da jaja ne treba čuvati na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Konačna odluka je ipak do samih potrošača. Svi ljudi treba da budu svesni kako da čuvaju hranu koju konzumiraju, a to može biti najbolja prevencija brojnih zdravstvenih problema.

Izvor: Radio Sarajevo

Foto: Thinkstock

Kako da napravite domaće suve začine

Osušite omiljene biljne začine i napravite domaći dodatak jelima.

Sveže povrće i začinske biljke daju jelima perfektnu aromu, ali su nam u najboljem izdanju dostupni samo tokom proleća i leta. Međutim, ove ukusne začine možete sačuvati u drugom obliku i jelima dati poseban pečat cele godine, piše bonappetit.com.

Omiljenim začinskim biljkama (origanu, bosiljku, majoranu...) odvojite listove i poređajte ih na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Stavite listove na mesto koje nije izloženo jakom strujanju vazduha. Ovako sušite biljke dva dana, a zatim ih stavite u tegle ili druge posude po želji, važno je da se zatvaraju.

Možete promešati razne vrste osušenih biljaka. Mešavina origana i majorana je odlična kombinacija za pripremu italijanskih jela, a origano i nana će dati odličnu aromu pečenom piletu ili jagnjećeme pečenju.

Pre upotrebe, blago izgnječite osušene biljke kako bi pustile esencijalna ulja. Rok trajanja većine začina je oko šest meseci. Ako i pre toga biljke izgube miris, slobodno ih bacite.

Izvor: Stvar ukusa

Kako da vam uspe baš svaki put: Saveti za pripremu najboljeg beskvasnog hrono hleba

Ukoliko su do sada vaši pokušaji da napravite domaći beskvasni hleb nailazili na neuspeh, ovi saveti će vam svakako biti od velike koristi.

1. Proučite brašna koja koristite i najviše volite

Morate da naučite kako se ponašaju brašna. Pšenično integralno, speltino i ražano su najsličniji "normalnom" brašnu, ali ukoliko koristite samo ražano brašno korica će biti hrskavija. Speltino je najzgodnije brašno za hlebove. Heljdino brašno dosta vlaži i daje hlebu specifičan ukus, pa je preporučljivo da se ti hlebovi duže peku (ako u njima ima više od 50 grama ovog brašna). Hlebovi od ječmenog i ovsenog brašna mogu biti malo gorčiji i trošniji. Zato je najbolje ova brašna mešati u manjoj količini.

2. Pre sečenja, pustite integralni hleb da se ohladi

Hlebove od integralnog brašna nemojte nikad da sečete dok su topli. Od noža će se slepiti unutrašnjost i izgledaće kao da su živi, iako nisu. Kada bude gotov, uvijte ga u čistu krpu i ostavite. Dajte hlebu vremena da se ohladi i da izbaci "paru" iz sebe.

3. Kako da omekšate koricu?

Ako je korica pretvrda, hleb poprskajte vodom ili ga uvijte u mokru krpu, to bi trebalo da reši problem.

4. Gotov hleb uvek izvadite iz pleha

Nikada nemojte ostavljati hleb da se hladi u plehu, može da se poduspari i omekša.

5. Vodite računa kada dodajete prašak za pecivo i sodu bikarbonu

Što smesa za hleb duže stoji, odnosno što se duže fermentiše, to su hlebovi ukusniji i imaju više rupica. Zato bi trebalo da povedete računa kad dodajete prašak za pecivo ili sodu bikarbonu sa limunom. Ako smesa za hleb treba da stoji duže od sat ili dva, najbolje je dodati ih pred samo pečenje. Dodajete po malo i koristite nastavke za testo na mikseru. Smesa za naše hlebove je žitka - ako stoji celu noć postane gušća i nekako gumasta. To je izgled koji se traži.

6. Ubrzajte proces frmentacije kiselom vodom

Ako nemate vremena da čekate da se testo fermentiše, savet je da koristite kiselu, a ne običnu vodu.

7. Kako da sprečite pucanje korice?

Da vam ne bi pucala korica, zagladite hleb mokrim rukama po površini pre nego što ga stavite u rernu. Ako je potrebno, dva ili tri puta ih stavite pod česmu. Pucanje možete dodatno da sprečite i ako hleb u početku pečete sa poklopcem ili folijom. Ako volite tvrđu i hrskaviju koricu, otkrijte hleb pred kraj pečenja.

8. Kako da proverite da li je hleb dobro pečen?

Hleb pecite u širim, a plićim tepsijama, posebno ako prvi put probate recept. Pre će se ispeći i bićete sigurni da nije ostao živ u sredini ili gnjecav. Hleb uvek probodite čačkalicom po sredini da proverite da li je pečen. Ako čačkalica bude čista, i da se na nju ništa ne lepi, hleb je gotov. Dužina pečenja zavisi od rerne, prosečno traje oko sat vremena.

9. Ne zaboravite so!

U smesu uvek dodajte so. Količinu soli smanjite u drugim jelima, jer bez nje hlebovi neće biti ukusni. Na 500 grama brašna ide jedna do jedna i po kašičica soli.

10. Kako da čuvate vlažne hlebove?

Ako pravite vlažne hlebove, kao što su oni sa mekinjama i klicama, najbolje je da ih isečete kada se ohlade i da ih čuvate u kriškama.

izvor: hronokuhinja.rs

Jednostavan trik koji će limunadu učiniti mnogo boljom

Sigurno niste znali da limunadu možete da pravite i ovako!

Trik koji donosimo za pravljenje limunade neće vam sačuvati toliko vremena koliko je jednostavniji od svega što ste dosad probale!

Limunadu možete jednostavno i lako da napravite tako što ćete u blender staviti celu voćku, sa sve korom. Ovaj trik potpuno preskače dosadan korak koji zahteva vreme, a to je ceđenje soka. Umesto toga, samo pripremite limun tako što ćete izvaditi semenke i suvišnu belu kožicu, a sve ostalo iskoristite.

Limun izblendajte s vodom, kockama leda i šećerom, i za samo par minuta uživaćete u čaši najbolje limunade koju ste ikad probali!

Da bi vaše piće bilo prijatno osvežavajuće, uzmite tačno četiri kocke leda. S više od toga zavšićete sa sladoledom (što je i dalje ukusno). Da biste usitnili svu pulpu, blendajte napitak bar jedan minut.

Izvor: Stvar ukusa

Foto: Thinkstock

Nikada nemojte stavljati krišku limuna u piće

Tokom leta uvek poželimo krišku limuna u svakom piću koje naručimo i to zbog toga što ta voćka pićima daje notu svežine, ali to zadovoljstvo bi trebalo izbegavati. Zašto? Zbog toga što je to voće veoma prljavo.

Istraživači su u studiji iz 2007. godine koristili po krišku limuna iz dvadeset i jednog restorana, nakon čega su uzete i stavljene na ispitivanje. Otkrili su da gotovo 70 odsto tih uzoraka poseduje 25 različitih vrsta mikroba.

"Mikrobi koji su pronađeni na uzorcima limuna mogu izazvati zarazne bolesti na različitim delovima tela, iako nije utvrđeno kolika je verovatnoća zaraze", napisali su istraživači.

"Šefovi restorana treba da budu svesni da kriške limuna koje dodaju u pića mogu imati potencijalno patogene mikrobe", navedeno je u studiji.

"Ljudi dodiruju limun, seku ga, prenose i stavljaju u čašu ili na ivicu čaše", rekao je doktor Filip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na Univerzitetu Njujork i autor studije "Tajni život klica".

Ali, bez obzira na rizik, Tierno je rekao kako on uvek traži limun za piće, a da će ga vratiti ukoliko vidi da je barmen stavio svoje prste preko ivice čaše ili ako koristi prljave krpe za čišćenje.

"Morate obratiti pažnju", rekao je on.

Izvor: N1

Upozorenje: 3 znaka da jedete previše soli

Prema brojnim istraživanjima dokazano je da ljudi dnevno pojedu čak tri puta više soli od dozvoljene količine, a to uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.

Ako primetite jedan od ova 3 znaka, onda ste u svoj organizam uneli previše soli:

Imate problema s bubrezima

Natrijum utiče i na funkciju bubrega, a previše soli i natrijuma uzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca. Stručnjaci kažu da bi osobe koje imaju problema s bubrezima unos soli trebalo da ograniče na maksimalno jednu malu kašiku dnevno, a u zavisnosti od težine zdravstvenih problema količina bi trebalo da bude još manja.

Odjednom se osećate naduto i natečeno

Samo jedan dan preterivanja s unosom soli može uzrokovati edeme kod osoba koje imaju usporen organizam ili zdravstvene probleme. Edem je oticanje tkiva koje nastaje zbog nakupljanja tečnosti, a njega može uzrokovati preveliki unos natrijuma koji se nalazi u soli.

Često ste žedni

Hrana s visokim udelom natrijuma (čips, sosevi, pice i slično) uticaće na balans u vašem organizmu i učiniti vas žednima. Kada jedete ovakve namirnice pokušajte da popijete što više vode kako biste organizmu dali ono za čime žudi u tom trenutku – tečnost. Savet

Stručnjaci kažu da dnevno ne bismo smeli da jedemo više od 5 grama soli (količina koja stane u jednu čajnu kašiku), a unos natrijuma ne bi smeo da iznositi više od 2 grama.

Kada solite jelo, radite to prstima.

Izvor: Radio Sarajevo

Foto: Thinkstock

Neverovatan trik za pripremu pljeskavica na roštilju

Evo kako da izbegnete da vaše pljeskavice budu suve.

Kad ispečete pljeskavicu na roštilju, možete da je začinite na sto načina, ali koji je najbolji način da to uradite dok je još na vatri?

Grem Eliot, sudija u rijalitiju MasterChef, savetuje da u burger ubacite kocku leda.

Možda zvuči ludo, ali ako stavite kocku leda u debeli hamburger, sprečićete njegovo isušivanje - a suv burger jedan je od glavnih razloga zašto su neki burgeri lošiji od drugih.

Eliot je u intervjuu za Fox News dodao i da je jedna od najvećih grešaka koje ljudi prave tokom roštiljanja to da prave burgere od iste smeše od koje bi napravili i rolat od mlevenog mesa, odnosno s dodatim lukom, paprikom i drugim začinima. Umesto toga, savetuje on, koristite samo obično nezačinjeno mleveno meso.

Ovaj stručnjak za burgere savetuje da im dodate sos od belog luka i ulja, grilovani luk, topljeni bri sir i svežu rukolu. Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa

Foto: Thinkstock

Četiri nova načina na koja možete koristiti med

Med je mnogo više od slatkiša - pročitajte kako je još dobar za vas.

Med je jedna od namirnica od koje se jednostavno osećate bolje, a stara je vekovima. Govoreći o medu, svi će se rado osvrnuti na priču o Kleopatri koja se kupala u medu i mleku, što zvuči lepo, ali ne odgovara na pitanje šta med zaista može da učini za vaše zdravlje.

Ispostavlja se da med zaista može da učini mnogo za vas, posebno njegove sirove, nepasterizovane i tamnije varijante, kao i medicinska manuka, koja potiče sa Novog Zelanda.

Evo kako možete koristiti med kao preparat za kožu, sredstvo koje će poboljšati vaš imuni sistem, pomoć u varenju i još mnogo toga.

Hidratantna maska za lice protiv akni

Med je supstanca koja zadržava vlagu, što znači da će ublažiti suvoću i iritaciju kože. Takođe ima antibakterijska svojstva. Za maske je najbolje koristiti sirov med, jer je zadržao aktivne enzime koji nisu uništeni u procesu zagrevanja.

Kako ga koristiti: Nanesite med na lice u tankom sloju kao što biste naneli masku. Stavite u malu posudu 2-3 kašike sirovog meda, lagano ovlažite vrhove prstiju vodom, te ih potom potopite u med i nežno ga razmažite po licu. Posle 10 minuta dobro isperite lice toplom vodom, trudeći se da izbegavate sapun, i nanesite omiljenu hdratantnu kremu.

Protiv alergija i za podizanje imuniteta

Med umiruje bolno grlo i kašilj i podiže imunitet. On sadrži vitamin B, aminokiseline, enzime, i bogat je mineralima kao što su kalcijum i magnezijum, bioflavonoidima i antioksidantima. Takođe pomaže i kod alergija.

Kako ga koristiti: Pojedite jednu kašiku meda dnevno. Neka to bude domaći med s cvećem iz vaše oblasti, nepasterizovan, tako da zadrži većinu enzima i antioksidanata. Takođe ga možete dodati i šolji čaja, ili ga pomešati s jabukovim sirćetom, koje takođe ima mnogo zdravstvenih benefita.

Protiv opekotina

Sledeći put kad budete imali blizak susret sa vrelom tepsijom, razmotrite med.

Kako ga koristiti: Ako se opečete a nemate aloju pri ruci, posegnite za visokokvalitetnim sirovim medom ili manukom, i nanesite izdašno na opekotinu. Važno: u slučaju ozbiljnih opekotina, odmah konsultujte lekara.

Kod problema s varenjem

Med je izuzetno blagotvoran za sistem organa za varenje. Antiinflamatoran je i antimikropski, jer njegova kisela priroda sprečava rast bakterija. On takođe ima pozitivan efekat na regulisanje peristaltike, grčenja mišića koja se pojavljuju u digestivnom traktu, što može biti od pomoći u slučaju zatvora, dijareje i sindroma nadraženih creva.

Izvor: Stvar ukusa

5 razloga da svako veče popijete jabukovo sirće

Postanite vitki i zdravi pomoću jedne namirnice. Otkrivamo sve blagodeti jabukovog sirćeta.

1. Otpušiće vam nos

Kada jednom probate jabukovo sirće, više se nikada nećete vratiti na kapi za nos. Sirće je učinkovito jer je bogato kalijumom.
Pored toga, jabukovo sirće redukuje količinu sluzi u nosu. Dakle, kada sledeći put osetite da vam se nos zapušio, samo dodajte malo jabukovog sirćeta u čašu hladne vode i problem će biti rešen.

2. Rešava loše varenje

Ako patite od ovog problema, pre svakog obroka uzmite mešavinu koju ćete pripremiti od sledećih sastojaka: kašičica jabukovog sirćeta i kašičica meda koje ćete pomešati u čaši hladne vode.

3. Leči bolno grlo

Pomešajte četvrtinu šolje jabukovog sirćeta i četvrtinu šolje tople vode, i bol u grlu će nestati. Najbolje od svega je što ovaj napitak možete da koristite i preventivno.

4. Štiti srce

Ako želite da osigurate zdravlje svog srca, nema boljeg načina od jabukovog sirćeta. Hlorogena kiselina, antioksidant koji se nalazi u sirćetu, sprečava sve vrste oksidacija delova holesterola, čime značajno umanjujete rizik od srčanih bolesti.

5. Uklanja akne

Kako jabukovo sirće ima sposobnost da izbalansira PH vrednost vaše kože, idealan je za čišćenje lica. Bilo da ga pijete sa vodom ili nanosite direktno na lice, za kratko vreme primetićete razliku.

Izvor: Žena

Ulje u ishrani: maslinovo, suncokretovo ili neko treće?

Ovaj članak će se ograničiti na upotrebu ulja biljnog porekla u ishrani. U našim domaćinstvima najviše se troši suncokretovo rafinisano ulje.

Ishrana

Postoji nekoliko proizvođača ali princip proizvodnje je manje više isti. Kod nas se koristi i maslinovo nerafinisano ulje ali u mnogo manjoj količini i to zbog cene koja je za većinu nepristupačna. Poslednjih godina se na tržištu pojavljuju i razna ulja sa mnogo pozitivnih uticaja na zdravlje ali negativnih po kućni budžet.

Koja merila koristiti u izboru pravog ulja za naša jela?

Privremeno ćemo ostaviti cenu ulja po strani, premda se ona ne može zanemariti.

Masnoće biljnog i životinjskog porekla su sastavljena od masnih kiselina. Različite masne kiseline imaju i različitu i specifičnu hemijsku strukturu koja određuje kako se masnoća u čijem su sastavu ponaša tokom termičke obrade. Ovo ujedno određuje i uticaj date masnoće na naše zdravlje. Masne kiseline, odnosno masti se klasifikuju kao zasićene i nezasićene. Nezasićene se dalje dele na poli i mono nezasićene. Sve masnoće sadrže sva tri oblika masnih kiselina, ali se klasifikuju po tipu masne kiseline koje ima u najvećem procentu.

Zasićene masti – kokosovo i palmino ulje

Ove masti su čvrste na sobnoj temperaturi. Ishrana bogata zasićenim mastima se povezuje sa povećanjem nivoa holesterola u krvi te time povećanja rizika od dobijanja kadiovaskularnih bolesti. Njihovu količinu u ishrani je stoga najbolje ograničiti.

Polinezasićene masti – orahovo, kukuruzno, susamovo, sojino i ulje od koštica grožđa i semenki bundeve

Ova ulja su uvek tečna. Kada se koriste umesto zasićenih masti, poboljšava se slika masti u krvi te tako smanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Omega 3 i 6 su drugi nazivi za specifične vrste polinezasićenih masnih kiselina. Omega 3 i 6 su naročito dobri za opšte zdravlje, dok omega 3 ima pozitivan efekat na zdravlje srca i upalne procese.

Mononezasićene masti – maslinovo, suncokretovo, bademovo, laneno i ulje kikirikija i lešnika

Na sobnoj temperaturi ova ulja su tečna ali u frižideru prelaze u polučvrsto-zamućeno stanje. Kada se ovim mastima zamene zasićene, poboljšava se nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Raznolikost nije uvek dobra

Mnogo različitih ulja u zalihama nije dobro, pošto tokom vremena toplota i svetlost mogu da utiču na ukus i kvalitet. Najbolje je koristiti jednu do dve vrste, čuvati ih na hladnom i mračnom mestu i zameniti u slučaju pojave neprijatnog mirisa. Orahovo i ulje od koštica grožđa treba čuvati u frižideru jer brzo užegne. Zamućenost koja se javi tokom hlađenja brzo nestane na sobnoj temperaturi.

Tačka sagorevanja ulja

Tačka sagorevanja je temperatura pri kojoj ulje počinje da stvara otrovan dim i štetne slobodne radikale. Zbog različite hemijske strukture, ulja imaju različite tačke sagorevanja. Zato su neka ulja bolja za kuvanje na visokim tepmeraturama od drugih. Pravilo glasi da što je ulje više rafinisano to ima veću tačku sagorevanja. Ovo se odnosi samo na prvo korišćenje ulja.

Ulja sa visokom tačkom sagorevanja su najbolja za prženje u dubokoj masnoći, premda se ovaj način pripreme vodi kao nezdrav. U ovu grupu spadaju bademovo, lešnikovo, suncokretovo, palmino i rafinisano maslinovo ulje.

Ulja sa srednje visokom tačkom sagorevanja su najpogodnija za pečenje i kuvanje u rerni kao i za kratko prženje (na primer u voku) – nerafinisano maslinovo i ulje od koštica grožđa i kikirikija.

Ulja sa srednjom tačkom sagorevanja su najbolja za dinstanje, sosove i pečenje na nižim temperaturama – kukuruzno, susamovo, sojino i ulje kokosa i semenki bundeve.

Ulja sa niskom tačkom sagorevanja je najbolje koristiti u prelivima, marinadama i umacima – laneno i orahovo ulje.

Činjenice

Bez obzira na tip masnoće ili vrstu ulja koje koristite, 1 gram masti daje 9 kcal. Zbog toga masnoću tokom pripremanja jela treba ograničiti, pošto se lako pređe preporučena granica.

Biljna ulja nemaju holesterol.

Izvesna manja količina masnoće koja se dodaje tokom pripreme jela, popravlja ukus i iskoristljivost određenih hranljivih materija (nekih vitamina i minerala). Dok velika količina masnoće doprinosi težem varenju hrane i lošoj krvnoj slici (holesterol u krvi i dr.).

Praktični saveti

Kako izbeći dodavanje masnoće mesu tokom pečenja u rerni? Koristite kese za pečenje ili činije sa poklopcem gde se meso praktično peče u sopstvenoj i bez dodate masnoće. Da bi dobili zlatnu koricu, pred kraj izvadite meso iz kese ili skinite poklopac pa zapecite.

Ako volite šnicle koje se peku u tavi, izaberite ono posuđe koje se ne lepi i kom je potrebno samo premazivanje masnoćom.

Ako ne možete bez pohovanja određenih namirnica a da bi ste izbegli veliku potrošnju masnoće, isprobajte pohovanje u rerni. Upanirajte namirnicu, složite u tepsiju koja je obložena papirom za pečenje i poprskajte uljem. Kada dobije tamniju boju, okrenite namirnicu i ovaj deo još malo poprskajte masnoćom i dopecite.

Ukoliko ne možete bez prženja (pomfrit, krofne, uštipci) namirnica će upiti mnogo manje masnoće ako se prži u dubokoj masnoći na visokoj temperaturi. Ipak ne zaboravite da prženjem u hrani stvarate trans masne materije koje su veoma štetne po organizam.

Pite će biti još uvek sočne ako polovinu masnoće za premazivanje ili prskanje zamenite kiselom vodom, mlekom, jogurtom.

Umesto prženja pomfrita u dobokoj masnoći, poprskajte krompiriće uljem i dobro ih promešajte i pecite u rerni.

Ulja od lešnika, badema ili oraha su znatno skuplja od uobičajenog (suncokretovog) i brže se kvare. Grickanjem samo 10 zrna nekog orašastog voća, unećete sve ono što se nalazi i u njegovom ulju.

Moje iskustvo

Kao i većina naučila sam da tokom pripreme jela koristim suncokretovo ulje, dok je maslinovo nerafinisano ulje rezervisano za salate i u pripremi nekih slanih peciva ili kolača. Kada se na tržištu pojavilo ulje od koštica grožđa, pomalo me je razočarao njegov ukus kao i ukus lanenog ulja.

Sada u kuhinji imamo dva ulja, maslinovo devičansko i suncokretovo nerafinisano. Od skora sam počela da pripremam jela sa ovim suncokretovim uljem. Meni lično se dopalo, kao i ostatku porodice. Ovo ulje ima lepši ukus od rafinisanog i daje kolačima orašast ukus i bez prisustva orašastog voća. Cena je nešto viša od običnog ulja ali mnogo niža od svih drugih “fantastičnih ulja”.

Izvor: Najbolja mama na svetu

Dodajete mleko kajgani? Velika greška

Kajgana je najjednostavniji doručak koji možete spremiti, ali koliko je lako spremiti kajganu, toliko često mnogi i greše.

Od kuvanja na visokoj temperaturi do pogrešnog izbora veličine tiganja postoje mnoge greške koje
ponavljamo pri spremanju najjednostavnijeg doručka. Među ljubiteljima kajgane najčešća greška ja
dodavanje mleka.

Možda deluje kontradiktorno, ali zbog dodavanja mleka ili neke druge tečnosti jaja ispadnu suva. Razređivanjem jaja lakše ih je raskuvati. Najvažnije, mleko razvodnjava ukus jaja. Takođe, upropastiće teksturu, ostavljajući jaja pomalo gumena. A niko ne želi gumena jaja.

Ukoliko koristite dobra i sveža jaja, ne treba vam ništa sem možda malo soli i bibera da bi imala izvanredan ukus. Takođe, malo putera nikada nije štetilo nikome.

Jedini dobar razlog da dodate mleko kajgani postoji ukoliko nemate dovoljno jaja ili želite da budete ekonomični. Ukoliko želite samo čist ukus, otarasite se mleka ili bilo koje druge tečnosti. Dobićete bogatija, kremastija jaja.

Izvor: SUper recepti