8 fantastičnih namena crnog luka

Ublažavanje otoka, čišćenje metala, prva pomoć kad hrana zagori, samo su neke od neuobičajenih namena luka.

Bogat antioksidantima, veruje se da može pomoći u sprečavanju raka, dijabetesa pa čak i prehlade – crni luk je veoma moćno povrće. Ali to nije sve. Ista svojstva koja ga čine fantastičnom namirnicom čine ga i odličnim oruđem za druge stvari, od isceljenja kože do čišćenja metala.

Evo par drugačijih načina kako možete upotrebiti ovo povrće.

Ako utrljate crni luk na kožu, to će komarce i druge bube držati na odstojanju.

Niste poslušali prethodni savet? Trljanje luka na ujed insekta ublažiće bol.

Čaj od luka odličan je lek za smirivanje bolnog grla. Proključajte vodu sa ljuskom luka. Procedite čaj i spreman je za konzumiranje.

Trljanje luka na opekotinu ublažiće bol.

Zanemarili ste pirinač na šporetu pa je malo zagoreo? Nema potrebe da ga bacate. Jednostavno stavite pola glavice luka na pirinač. On će upiti taj ružni miris.

Presecite glavicu luka i upalite roštilj. Koristeći viljušku, prelazite lukom preko roštilja dok ga ne očistite.

Izrežite luk i zatim ga zgnječite. Pomiješajte ga s vodom. U dobijenu mešavinu umočite krpu i čistite metalne površine.

Ista mešavina za poliranje metala može vam poslužiti i da se rešite neprijatnih, a ponekad i nezdravih, mirisa boje i lakova.

Autor: minimagazin.info

20 jednostavnih saveta za lako mršavljenje

Najjednostavnije dijete su često najefikasnije.

Ne morate robovati strogim načinima ishrane da biste postigli željenu kilažu. Dovoljno je samo da poštujete određene pravila, korigujete svoje navike i vaša borba sa kilogramima će dati rezultate.

Pratite ovih 20 saveta i dođite do idealne težine za nekoliko nedelja.

1. Pre svakog jela popijte veliku čašu vode.

2. Nemojte da pijete kalorična pića (slatke sokove, alkohol...).

3. Jedite proteine u svakom obroku.

4. Smanjite unos prerađenog brašna i žitarica.

5. Jedite 30 do 50 grama vlakana dnevno.

6. Jedite jabuke i bobičasto voće svaki dan.

7. Ne jedite ugljene hidrate nakon ručka.

8. Naučite da čitate sastojke koje se nalaze na namirnicama. Tako ćete uvek znati šta jedete.

9. Naučite da uvek napravite pravilnu porciju svakog jela. Dobar trik je da sve jedete iz malih tanjira, tako se nećete nepotrebno prejesti.

10. Ne koristite zaslađivače.

11. Izbegavajte beli krompir.

12. Odaberite jedan dan u nedelji kad nećete jesti meso.

13. Prestanite da jedete brzu i prženu hranu.

14. Svaki dan pojedite zdrav i hranljiiv doručak.

15. Kuvajte. Najmanje deset obroka nedeljno napravite i pojedite kod kuće.

16. Izbegavajte slanu hranu.

17. Jedite puno povrća!

18. Ne jedite pre spavanja.

19. Spavaj najmanje 7 do 8 sati svaki dan.

20. Jednom nedeljno dajte sebi oduška. Pojedite šta god želite i volite, ali nemojte preterivati.

Izvor: 24sata.rs

Nemojte prati piletinu pre kuvanja i pečenja!

SLUČAJ Britanca Pitera Klarka (79), koji je oprao pile pre stavljanja u rernu i potom doživeo teško trovanje, naterao je englesku Agenciju za standardizaciju hrane da izda saopštenje u kojem upozorava javnost da nipošto ne treba prati pileće meso pre pečenja.

Naime, većina piletine sa farmi, koje kupujemo u radnjama, sadrži na sebi kampilobakter, bakteriju koja može ozbiljno da naruši ljudsko zdravlje. Od nje godišnje, kako piše "Dejli mejl" oboli oko 280.000 Britanaca što je više od ešerihije koli, salmonele i listerije zajedno.

Zato piletinu pre kuvanja, pečenja, grilovanja ili pohovanja ne bi trebalo prati, jer kada to radite bakterija se sa kapljicama vode proširi na kuhinjske radne površine i može da zagadi i ostalu hranu. Dovoljno je da je dobro termički obradite.

Kampilobakter je bakterija koja izaziva gastrointestinalnu infekciju. Većina ljudi koja se inficira ovom bakterijom je bolesna 3 do 5 dana, ali u oko 20 posto slučajeva simptomi mogu trajati i do dve nedelje, pa i duže. Dešava se da su ljudi toliko bolesni da moraju ići u bolnicu.

Simptomi se javljaju tri do pet dana posle unošenja bakterije u organizam. U nekim slučajevima simptomi se mogu pojaviti posle samo jednog dana, ili tek posle 10 dana od dana kada je organizam bio izložen bakteriji. Najčešće se pojavljuje dijareja, bolovi u stomaku, premor, groznica, mučnina i povraćanje. Stolica može biti tečna i krvava.

Izvor: Novosti online

KORISNO: Evo kako da izaberete dobru lubenicu!

Upoznajte se sa savetima za odabir savršene slasne lubenice. Možda upali!

Stručnjaci kažu da su ukusnije one lubenice koje su simetričnog oblika.

Pucketav zvuk upućuje na zrelost, ali ako do vas dopire odjek šupljeg predmeta, znači da je lubenica prezrela.

Svežinu lubenice možete ustanoviti na osnovu peteljke, a zrela je ona kojoj iz peteljke, nakon što se zaseče poteče lepljiv sok.

Zrela lubenica je uglavnom tamno zelene boje, a dobro znak je i kada na sebi ima mali "ožiljak". Zrela lubenica je teška, a nezrela lagana za svoju veličinu. Čak 92 procenta lubenice čini voda.

Pri kupovini pogledajte i stranu na kojoj je lubenica ležala na zemlji. Lubenica bi na tom mestu trebalo da bude kremasto žute boje, između boje banane i limuna. Ukoliko je taj deo bele boje ili svetlo zelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela.

Izvor: Prva.rs

Namirnice koje smanjuju znojenje

S dolaskom vrućina vaše telo se suočava sa pojačanim znojenjem koje mnogi pokušavaju da spreče održavanjem higijene, ali da li ste znali da vam i određena hrana može umanjiti znojenje...

1. Hrana koja je bogata vlaknima kao što je bobičasto voće, orašasti plodovi, lisnato zeleno povrće i žitarice celog zrna trebalo bi tokom vrućina da vam budu glavni obrok. 

2. Meso zamenite ribom jer riba sadrži veliku količinu kalcijuma koji smanjuje znojenje. Takođe, citrusi pored toga što vas osvežavaju, utiču na manje lučenje znoja. 

3. Maslinovo ulje počnite da koristite kao glavni sastojak kuvanja i pripreme hrane. Obično suncokretovo ulje se mnogo teže vari u organizumu od maslinovog i kao takvo se pretvara u štetne sastojke koje telo izbacujete kroz pore kože. 

IZVOR: SUPER ŽENA

5 grešaka koje pravimo pri kupovini voća i povrća

Ishrana bogata voćem i pvrćem će vam pružiti mnogo više od ukusnih obroka, pre svega učinićete dobro svom zdravlju.

Pogledajte u čemu se najviše greši pri kupovini voća i povrća, piše womenshealtmag.com.

Kupujete namirnice samo jednom nedeljno. Imajte na umu da se ove namirnice veoma brzo kvare i sa svakim danom koje provedu u vašem frižideru ili ostavi, voće i povrće gubi nešto od hranljivih vrednosti. Zato se ne morate snabdevati ogromnom količinom svežih proizvoda koje ne planirate odmah da upotrebite.

Kupujete na početku sezone. Znamo da je teško odoleti prvim jagodama, trešnjama i lubenicama. Ali bolje je da sačekate, jer prve voćke, pored toga što su verovatno veoma skupe, često nisu baš najukusnije.

Kupujete namirnice iz uvoza. Ako je vaše voće i povrće prešlo okean kako bi stiglo do vaše pijace ili prodavnice, moguće je da nije baš sveže ni ukusno. Zato je najbolje da se snabdete domaćim proizvodima.

Kupujete voće koje je već isečeno. Iako je jednosatvnije za upotrebu, već isečeno voće ili povrće možda nije baš najsvežije. Zato je bolje da se odluučite za celu lubenicu, a ako vam se čini da je ne možete pojesti celu, izaberite neku manje veličine, a ostatak iskoristite za pripremu šejka ili neke poslastice.

Niste sigurni da li je zrelo. Ne možete se pridržavati univerzalnog pravila provere da li je neko povrće ili voće zrelo. Neko možete oceniti prema boju, drugo prema teksturi.

Recept za apsolutno savršene domaće palačinke

Put do laganih, ukusnih, neodoljivih palačinki nikada nije bio jednostavniji.

Bez obzira na to koliko puta ste ih preipremili, da li ste početnik u kulinarstvu ili već imate zavidan staž u kuhinji, nije na odmet da svoje pripremu palačinki dovedete do savršenstva.

Evo nekoliko saveta za pripremu savršenih palačinki.

1. Pivo. Ovaj alkoholni napitak daje blagu aromu palačinkama, a gazirana tekstura čini palačinke mekim i laganim.

2. Odgovarajući tiganj. Nabavite specijalni tiganj za palačinke, koji je napravljen od posebnog materijala i nije dubok. Takođe, neka vam ovaj tiganj isključivo služi za pripremu palačinki.

3. Procedite smesu. Kada ste napravili smesu, procedite je kroz cediljku kako biste se rešili nepoželjnih grudvica i dobili homogenu masu.

4. Ostavite smesu da odmori. Najbolje bi bilo da smesu za palačinke pripremite dan pre ili bar osam sati pre pripreme. Takozvano odaranje smese omogućava glutenu u brašnu da se veže za mleko i jaja i da poslastici da bolji ukus.

5. Zagrevanje mleka. Zagrejte mleko, ali ne toliko da počne da vri, a zatim mu dodajte puter ukoliko želite. Nakon toga mleko dodajte jajima i brašnu.

6. Odgovarajuća temperatura. Neka vam prve dve palačinke budu za probu. Odnosno, iskoristite ih da pronađet pravu temperaturu. Počnite tako što ćete prve palačinke napraviti na uemrenoj temperaturi koju ćete kasnije povećavati.

Izvor: Stvar ukusa

Kako da pripremite savršeno pečeno pile

Želite pečeno pile sa hrskavom kožicom i sočnim mesom? Evo nekoliko korisnih saveta za priremu pečenog pileta.

Hrskavo spolja i mekog i sočnog mesa sa savršenim spojem ukusa. Pečeno pile iz rerne zaslužuje malo više pažnje i malo više začina od obične soli.

Prvi koraci

Za ukusno pile potrebno vam je, naravno, zdravo pile. Najbolje je da je piletina domaća. Dobro očistite pile, operite pod mlazom vode i osušite krpom ili ubrusima spolja i iznutra. Premažite ga maslinovim uljem ili puterom. (Poželjno je da pile odstoji na sobnoj temperaturi pre pečenja 30 minuta). Zavrnite krilca i povežite noge kuhinjskim koncem.

Dodaci i začini

Za ukusno pečeno pile važni su, pored soli i bibera, i beli i crveni luk, majčina dušica i pileći bujon. Pripremljeno, nauljeno pile pospite solju i biberom iremažite iznutra začinskim puterom.

Slavni kuvar Džejmi Oliver savetuje da pile „opkolite“ šargarepama, celerom, crvenim i belim lukom i napunite jednim limunom. Koristite 2 luka srednje veličine, 2 šargarepe, 2 štapića celera, 1 beli luk (čitav), 1 limun, morsku so, maslinovo ulje, biber i malu vezicu bilja – majčina dušica, ruzmarin, lovor ili žalfija (ili mešavina ovih biljaka).

Beli luk podelite na čenove, ali ih ostavite neoguljene, a povrće nasecite na krupne komade. Sve povrće stavite u vatrostalnu posudu u koju ste stavili maslinovog ulja, pa stavite pripremljeno pile (nauljeno, posoljeno, pobibereno i povezano) preko povrća. U unutrašnjost pileta stavite limun, koji ste prethodno malo rukom izvaljali po stolu da bi omekšalo i izbušili viljuškom. Ubacite u pile i začinsko bilje. Na temperaturi od oko 200 stepeni pile pečete 1 sat i 20 minuta (ako dodajete ikrompir ubacite ga 45 minuta pre kraja pečenja). Ukoliko je potrebno zalijte pile i povrće bujonom ili vodom.

Izvor: Lifepress magazin

20 novih načina na koje možete da iskoristite limun!

Svima je poznata tradicionalna upotreba limuna za ublažavanje bola u grlu i poboljšavanje ukusa određene hrane. Ali limun se može koristiti i za mnoge druge stvari. Otkrivamo vam još 20 načina na koje možete upotrebiti limun.

KORISNO: 20 novih načina na koje možete da iskoristite limun!

1) OSVEŽAVA FRIŽIDER: Uklonite neprijatan miris iz frižidera s lakoćom. Pospite sok od limuna na vatu ili sunđer i ostavite da odstoji u frižideru nekoliko sati. Izbacite sve namirnice neprijatnog mirisa iz frižidera kako se smrad ne bi ponovo stvorio.

2) VISOK KRVNI PRITISAK: Limun sadrži kalijum, a on drži pod kontrolom visok krvni pritisak i ublažava mučninu i vrtoglavicu.

3) SPREČAVA KARFIOL DA POSTANE BRAON BOJE: Karfiol postaje braon čak i posle najkraćeg kuvanja. Kako bi ostao beo, pre nego što uključite rernu, stavite jednu kašičicu sveže isceđenog limuna u lonac.

4) MENTALNO ZDRAVLJE: Sok od limuna može da vam poboljša i raspoloženje i ublaži depresiju i stres. Ljudi koji mnogo šetaju i mnogo putuju često jedu limun. Kadgod se zamore, posisaju ceo limun. On je veoma brz lek i neverovatno je osvežavajući.

5) ČISTI DASKU ZA SEČENJE: Nije ni čudo što daska za sečenje ima neprijatan miris kad na njoj sečete beli i crni luk i pripremate ribu. Kako biste se rešili smrada i dezinfikovali dasku za sečenje, istrljajte je polovinom limuna ili je operite limunovim sokom.

6) PROBLEMI SA DISANJEM: Limunov sok može da smanji količinu sluzi i da vam pomogne da dišete lakše, a pomaže i osobama koje boluju od astme.

7) SPREČAVA KAMEN U BUBREGU: Ako redovno pijete ovo osvežavajuće piće, povećaće se proizvodnja urinarnog citrata, hemikalije u urinu koja sprečava formirane kristala koji mogu obrazovati kamen u bubregu.

8) DRŽI INSEKTE VAN VAŠE KUHINJE: Ne trebaju vam insekticidi niti lepak za insekte da biste insekte držali van kuhinje. Potreban vam je samo limun. Prvo icsedite malo limuna po pragu vrata i daskama prozora. Zatim iscedite limun u sve rupe i pukotine kroz koje insekti mogu da uđu. Na kraju stavite komadiće limunove kore sa spoljašnje strane kuhinje. Mravi vam više neće zalaziti u kuhinju. Limun je delotvoran i protiv nekih drugih buba i protiv buva. Pomešajte sok od 4 limuna i dve litre vode i operite pod tom smesom.

9) USPORAVA STARENJE: Sok od limuna smanjuje proizvodnju slobodnih radikala koji su odgovorni za starenje kože i oštećenja kože. Sok od limuna nema kalorija i deluje kao antioksidant.

10) ORALNA HIGIJENA: Sok od limuna zaustavlja krvarenje desni i ublažava bol zuba.

11) PROSVETLJUJE PEGE NASTALE USLED STARENJA KOŽE: Ne morate da kupujete skupe kreme – dovoljan vam je samo sok od limuna. Nanesite limunov sok direktno na oblast sa pegama. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa isperite kožu.

12) STVARA SVETLE PRAMENOVE: Za pramenove kao iz frizerskog salona pomešajte četvrinu šolje limuna sa tri četvrtine šolje vode i isperite kosu tom smesom. Zatim sedite na sunce dok vam se kosa ne osuši. Kako biste postigli što bolji efekat, ponavljajte postupak bar jednom nedeljno.

13) ČISTI I IZBELJUJE NOKTE: Sredite nokte bez manikira. Iscedite pola limuna u jednu šolju tople vode i potopite prste  u smesu na pet minuta. Nakon što uklonite zanoktice, istrljajte nokte limunovom korom.

14) ČISTI LICE: Iscedite limun direktno na mitisere kako bi ih tokom dana isušio. Možete se i umiti sokom od limuna, pa ćete tako na prirodan način očistiti kožu i mesta gde se peruta. Izgled vaše kože trebalo bi da bude lepši nakon nekoliko dana tretmana

15) OSVEŽAVA DAH: Najednostavnija smesa za ispiranje usta je sok od limuna. promućkajte ga u ustima i porgutajte kako bi vam dah duže ostao svež. Citrična kiselina iz soka povećava pH nivo u ustima i ubija bakteriju koja izaziva neprijatan zadah. Isperite nakon nekoliko minuta, jer duga izloženost kiselini iz limuna može da ošteti zubnu gleđ.

16) UMEKŠAVA SUVE I GRUBE LAKTOVE: Ako želite da vam laktovi budu meški ili da vas ne svrbe, pomešajte sodu bikarbonu i sok od limuna kako biste napravili abrazivnu pastu, a onda je utrljajte na svoje laktove. Nakon toga isperite i namažite maslinovo ulje.

17) UBLAŽAVA GLAVOBOLJE: Sok od limuna sa nekoliko kašičica svežeg čaja dobar je za one koji pate od glavobolje zbog mamurluka i drugih vrsta glavobolja.

18) VAGINALNA HIGIJENA: Razblaženi sok od limuna sigurna je i dobra metoda vaginalne higijene. Iako je moćan antiseptik, ne sadrži iritirajuće supstance.

19) DOBAR JE ZA ZDRAVLJE STOMAKA: Digestivni problemi su jedna od najčešćih vrsta problema, ali topla voda i sok od limuna rešenje su za većinu digestivnih problema. Sok od limuna pomaže da se pročisti krv, smanjuje šansu od lošeg varenja i zatvora i eliminiše toksine iz tela.

20) DEZINFIKUJE POSEKOTINE I OGREBOTINE: Zaustavite krvarenje i dezinfikujte manje posekotine i ogrebotine tako što ćete ukapati nekoliko kapi limuna direktno na ranu. Limun možete naneti i vatom koju ćete držati na rani oko jedan minut.

Izvor: zena.blic.rs

10 trikova za savršene kolače

Neka vam priprema kolača bude jednostavnija i brža, a uživanje u poslasticama veće, piše delish.com.

1. Napravite mlaćenicu. U stranim receptima često možete videti sastojak buttermilk, odnosno mlaćenicu. Ako vam je teško da je pronađete u prodavnicama, napravite je sami. U šolju mleka dodajte kašiku limunovog soka ili sirćeta. Nakon pet minuta ćete dobiti mlaćenicu. 

2. Kako da jaja za pet minuta dostignu sobnu temperaturu. Ne postoji ništa gore nego kada na pola recepta otkrijete da su jaja previše hladna, a trebalo je da budu sobne temperature. Ako zaboravite da izvadite jaja iz frižidera sat vremena pre početka pripreme jela, postoji rešenje i za to. Jaja stavite u posudu u kojoj je topla voda i ostavite ih da se ugreju 5-10 minuta. 

3. Napravite ovseno brašno. Ako tražite adekvatnu zdravu zamenu za obično brašno, napravite ovseno. Potrebne su vam ovsene pahuljice i blender. Pahulje sameljite u blenderu dok ne dobijete teksturu brašna. 

4. Flaša umesto oklagije. Oklagija vam nije pri ruci? Poslužite se flašom vina. Nije važno da li je puna ili prazma. Skinite joj etiketu, dobro operite i spremna vam je zamena za oklagiju. 

5. Brzo sazrevanje banana. Za pripremu specijaliteta su vam potrebne zrele banane, a imate samo one koje su zelenije. Banane (neoljuštene) stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na temperaturi od 150 stepeni pola sata. Kada banane pocrne izvadite ih iz rerne, stavite da se ohlade i kasnije nastavite sa pripremom poslastica. 

6. Ukusni čokoladni keksići. Da bi vaši keksići sa komadićima čokolade bili ukusniji ostavite testo da se ohladi pre nego što oblikujete i pečete keks. Takođe, kada izvadite keks iz rerne, blago lupite plehom da se kolačići slegnu. 

7. Sprečite nastanak grudvica u smeđem šećeru. Da vam se smeđi šećer ne bi zgrudavao, držite u posudi parče hleba. 

8. Otopite puter u mikrotalasnoj rerni. Iako mnogi stručnjaci ovo ne bi preporučili, puter možete omekšati u mikrotalasnoj rerni. Vodite samo računa da to bude na najmanjoj jačini i samo nekoliko sekundi, a zatim okrenite puter ili promešajte. 

9. Napravite domaći smeđi šećer. Stavite u blender beli šećer i melasu, izmiksujte i dobili ste domaći smeđi šećer. 

10. Vlažnim rukama oblikujte lepljive kolače. Poslastice koje su lepljive se teško oblikuju. Zato pre formiranja kolača nakvasite ruke. 

Izvor: stvarukusa.rs

Najčešće greške u pripremi piletine

Pazili ste da ne izgori, pekli dovoljno dugo i začinili, ali piletina vam nije ni malo ukusna? Evo u čemu grešite.

Piletina je vrlo prilagodljivo meso, jer se može pripremati na najrazličitije načine: od pečenja i grilovanja, preko prženja, do kuvanja i dinstanja. Zbog toga se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta. Povrh svega, nije mnogo skupa i zato je dobro imati je pri ruci u svojoj kuhinji.

Iako je verovatno najpopularnija među mesnim proizvodima, jedna je od onih koje ljudi često pogrešno pripremaju.

Ako ne možete da shvatite zašto vaša piletina nije onakva kakvu ste očekivali, možda je niste pravilno začinili. Ili možda niste sigurni kada je dovoljno kuvana. A možda je greška nastala još u trenutku kada ste je izvadili iz zamrzivača.

Pravilo broj jedan jeste kupovina kvalitetne piletine, jer je to prvi uslov da svoju porodicu ili prijatelje obradujete ukusnim obrokom. Ali, budite pažljivi kako biste izbegli najčešće greške u pipremi.

Odmrzavanje

Ako izvadite meso iz zamrzivača i ostavite ga da se odmrzne na radnoj površini ili slično, pogrešili ste u startu. Odmrzavanje na sobnoj temperaturi može biti vrlo opasno, jer tako možete pospešiti razvoj bakterija na mesu, uključujući ešerihiju koli i salmonelu. Umesto toga, napunite jednu posudu hladnom vodom i stavite piletinu da se u njoj odmrzne. Takođe, ukoliko piletinu čuvate u frižideru, nemojte je odmah zagrevati, jer će se u tom slučaju neravnomerno peći ili kuvati. Ostavite je bar 15 minuta na sobnoj temperaturi.

Začinjavanje

So možete dodati i na kraju kuvanja, ali to uopšte neće dati ukus piletini. Kada pečete piletinu, najbolje je posoliti ispod kožice. Zapamtite da dodavanje soli i bibera nije jedini način da začinite ovo meso. Na primer, ukoliko lagano rasporedite puter i limun po piletini, dobićete odličan ukus koji će vam se sigurno dopasti.

Grilovanje

Još jedan način da upropastite piletinu jeste da je direktno izložite izvoru toplote. Ovakvim načinom pripreme, piletina može totalno da izgori spolja, dok će unutra ostati nedopečena. Kada je reč o grilovanju, najbolji ukus dobićete ukoliko svako parče piletine istrljate mešavinom soli, smeđeg šećera i aleve paprike koju ste prethodno pripremili.

Pretrpavanje tiganja

Većina ljudi stavi što više piletine u tiganj da bi se što pre spremila. Tako zapravo zadržavate toplotu ispod mesa, pa se piletina ne peče kako treba. Takođe, ljudi mahom okreću piletinu previše često dok je pripremaju na tiganju. Jedan od znakova da ne treba još da prevrćete piletinu jeste ukoliko vam hvataljka i malo zapinje kada pokušate da je podvučete pod parče mesa.

Hlađenje

Ukoliko počnete da sečete meso čim ste ga sklonili sa vatre, ono će ispustiti sav saft koji se u njemu nalazi i vaša piletina će biti suva. Ako su u pitanju mali parčići piletine, sačekajte pet minuta pre nego što počnete da je sečete. Sa druge strane, celo pečeno pile zahteva oko 20 do 30 minuta "odmora" nakon pečenja.

Izvor Stvar ukusa

Sastojci u hrani koji umanjuju kalorije

Ako želite da u svoju ishranu uvedete važne promene nikako ne preskačite ove male izmene. Naime, recepti za svaki kolač sadrže sastojke koji važe kao loši i nezdravi, poput belog brašna, šećera i rafinisanog ulja, a koje lako mogu zameniti puno zdravije namirnice koje neće poremetiti uspešnost kolača.

1. Ulje zamenite sosom od jabuka 

Kod pripreme testa za kolače, ulje i maslac smatraju se osnovnim sastojcima. Međutim, njih možete zameniti zdravijom alternativom koja ne ugrožava ukus. Koristite jabuke. Kuvajte nekoliko jabuka u vodi, dodajte malo šećera, sok od limuna i cimet i pustite da odstoje na vatri do pola sata. Kad se jabuke skuvaju, smesu usitnite štapnim mikserom i stavite u hermetički zatvorenu posudu. Pripremljeni 'sos od jabuka' zamenće maslac i ulje u vašem kolaču, što je idealno ako ste na dijeti. 

2. Umesto belog koristite brašno od celog zrna 

Belo brašno najbolje je potpuno zameniti tamnijim, od celog zrna. Ukoliko ste sumnjičavi prema uspešnosti kolača sa zdravijim brašnom, u početku eksperimentišite. Belo brašno tako postepeno možete zameniti prvo trećinom, pa polovinom navedene mere u receptu. 

Brašno od celog zrna obiluje vlaknima, mineralima i vitaminima, ali imajte na umu da prilikom dodavanja, na primer raženog integralnog brašna treba povećati količinu tečnosti u kolaču. 

3. Med i suvo voće umesto šećera 

Prepun kalorija bez hranljivih sastojaka, beli šećer je neprijatelj zdravlja, ali ga na sreću u receptima možete lako eliminirsati. U receptima koji sadrže orašaste plodove šećer je poželjno zameniti medom. U kremama koristite ječmeni ili raženi slad, imajući na umu kako su ova prirodni zaslađivači blažeg ukusa. 

Slatkoću možete postići i dodavanjem usitnjenog sušenog voća poput suvog grožđa, urmi ili suvih smokava. Spomenuto voće obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima. 

4. Rogač umesto čokolade 

Rogač najvernije oponaša izgled i ukus čokolade, dok njegova vlakna pektin i lignin regulišu probavu. Osim toga, kakao je alergen, pa i u ovom slučaju uskače rogač kao poželjna alternativa. Dok kakao ima gorak okus, rogač obiluje prirodnim voćnim šećerom zbog čega u startu smanjuje i dodavanje šećera. 

Odnos u kolačima je mera kakaoa zamenjena s dve mere rogača i prepolovljena količina šećera, dok za one hrabrije se preporučuje potpuno izostavljanje šećera. 

5. Bademovo umesto kravljeg punomasnog mleka 

Bademovo mleko za razliku od kravljeg ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol, a dobro poznate vrednosti badema, poput Omega 3 i Omega 6 masti, magnezijuma, visoke koncentracije kalcijuma i vitamina E, definitivno su bolja zamena od industrijski obrađenog kravljeg mleka. Kako bi bili što sigurniji u zdraviji učinak bademovog mleka, sami ga možete napraviti kod kuće. Pogledajte - Doamće bademovo mleko. U receptima ga koristite u jedankoj količini koja je naznačena za inače kravlje mleko. 

izvor i foto: zadovoljna; sxc.hu

7 bizarnih lekova protiv mamurluka

Verovatno ste već čuli za klasične metode lečenja mamurluka, poput kiselog kupusa i rasola. Međutim, različiti narodi koriste (ili su koristili u prošlosti) neobične načine eliminisanja neprijatnih simptoma nakon burne noći, piše Dejli mejl.

Mongolija - ukiseljene ovčije oči u soku od paradajza.

Dejstvo: Naučna studija iz 2012. godine, sprovedena u Japanu, pokazala je da sok od paradajza može pomoći jetri da preradi alkohol.

Mađarska - ptičiji izmet u brendiju.

Dejstvo: Ova kombinacija može da bude veoma opasna jer se u izmetu mogu kriti brojni paraziti i bakterije. Brendi će samo odložiti pojavu tipičnih simptoma mamurluka.

Italija (Sicilija) - pizl (osušen penis bika).

Dejstvo: Bogat proteinima, vitaminima, hormonima i mineralima, pizl je bio veoma tražen za vreme Olimpijade 2008. u Pekingu i koristio se kao sredstvo za podizanje energije i povećavanje izdržljivosti.

Stara Grčka - kuvana pluća od ovce i jaja sove.

Dejstvo: Iako možda i ne zvuči kao delikates, ali ovi izvori proteina su verovatno činili čuda za zdravlje i vitalnost. Naime, ova hrana je bogata amino kiselinama poput cisteina, koji razgrađuje acetaldehid, koji nastaje kada jetra prerađuje etanol.

Sjedinjene Američke Države - koktel od sledećih sastojaka: sok od paradajza sa sirovim jajetom, kašika Vorčester sosa, so, biber i malo Tabasko sosa.

Dejstvo: Sok od paradajza je bogat vitaminom C i fruktozom. Jaje sadrži proteine, cistein i taurin - amino kiseline koje jetri pomažu da brže preradi toksine.

Stari Rim - pržen kanarinac.

Dejstvo: Ovo jelo sadrži proteine, ugljene hidrate i masti, koji mogu da podignu nivo glukoze u krvi i snize nivo masnih kiselina. Moguće je da biste se ubrzo osećali bolje.

Filipini - balut (poširan embrion patke).

Dejstvo: Kao i sva jaja, i oplođeno jaje patke sadrži dosta cisteina koji će pomoći organizmu da preradi toksine koji izazivaju mamurluk.

Kako da produžite rok trajanja banane?

Uz jabuke i narandže, banana je sigurno jedna od najčešćih namirnica bogatih mineralima i vitaminima koja se nalazi u našoj zdeli s voćem. Kako je uvek dobrodošla kao međuobrok ili jedan od sastojaka super zdravih šejkova, želimo da je imamo u svakom trenutku i to u što boljem stanju. Zato smo pronašli trik uz koji će one trajati što duže.

Želite li da produžiti rok trajanja banana možete to učiniti vrlo jednostavno i to uz pomoć samo jednog predmeta kojeg ima svako domaćinstvo.

Reč je o plastičnoj foliji kojom omotate vrh banane ili grozda banane. Nakon svakog uzimanja pojedine voćke, ponovno omotajte vrh preostalih banana te joj tako produžite rok i do nedelju dana.

Izvor: Novi magazin

Male tajne velikih kulinarskih majstora

Male tajne koje vas mogu učiniti velikim kuhinjskim majstorom.

- Meso treba oprati u tekućoj vodi, ako ga ostavite predugo u vodi ono će izgubiti vredne sastojke.

- Jedna kašika ulja je sasvim dovoljna za pripremu bilo kojeg jela, a za salate je dovoljna i kafena kašičica.

- Kad kuvate sos sa mlevenim mesom dodajte mu kašiku, dve prezli, tako će sos biti gušći.

- Većini ulje pucketa u tiganju prilikom zagrevanja. Da bi ste to sprečili dodajte ulju malo soli.

- Dodavanje sode bikarbone ubrzaće proces kuvanja povrća.

- Da bi se pasulj brže skuvao treba mu dodati kašiku šećera.

- Da se čorba na visokim dnevnim temperaturama ne bi pokvarila, dodajte u šerpu "na vrh noža" sode bikarbone.

- Zagoreli pasulj možete spasiti! Odmah ga prespite u drugu šerpu i prekrijte mokrom krpom. Posle 10 minuta promenite krpu, ona će upiti najveći deo neprijatnog mirisa.

To su bili mali saveti za velike majstore u kuhinji koji vam mogu olakšati život i ubrzati proces kuvanja. Verujemo da čak i oni sa mnogo iskustva nisu znali za sve ove trikove...

Izvor: Prva.rs

Greške koje pravimo kada spremamo pastu

Šnicle, špagete i brokoli sigurno ste spremali bezbroj puta, a najverovatnije ste napravili i ove greške tokom spremanja. Evo u čemu grešite.

1) GREŠKA KOD ŠPAGETA: REZANCE SAMO UBACUJETE U LONAC

Kada se radi o kuvanju testenina, svi znaju osnove: velika količina vode, dobro posoljena, mešanje i paziti da se ne prekuva. Ali italijanski kuvar „La Cucina Italiana Encyclopedia od Italian Cooking“ tvrdi da špagete mnogi pogrešno stavljaju u lonac.

Evo šta treba da radite: Držite špagete u ruci, a onda ih drugom rukom uvrnite u jednom pravcu, tako da naprave lepezu, pa ih onda spustite u ključalu vodu. Tako će se same od sebe odvojiti, pa ne morate da ih razdvajate tokom kuvanja.

2) GREŠKA KOD ŠNICLE: PLAŠITE SE DA ZAVIRITE

Postoji mnogo priča o tome kako treba a kako ne treba spremati šniclu, što nije iznenađujuće s obzirom na veliki broj načina na koji se može spremiti. Ali postoji jedna bitna stvar koju mnogi ne rade, a koja je bitna: Mnogi ne seku meso da ga otvore i vide da li je gotovo iznutra iz straha da će oni najlepši sokovi iscuriti i da će meso biti suvo. Ali to nije tačno.

Secnite i zavirite u unutrašnjost ako hoćete. Meso neće postati suvo, a šnicla sa jednim prorezom je svakako mnogo bolja od one koja se pržila nekoliko minuta duže bez potrebe.

3) GREŠKA KOD BROKOLIJA: KUVAMO IH NA JAKOJ VATRI

Ako brokoli, karfiol ili prokelj samo ubacite u ključalu vodu, zidovi njihovih ćelija se brže i jače lome nego kad ih pržite ili pečete. Kad se kuva, ovo povrće može da zadrži višak tečnosti, zbog čega može da zadobije vodenast ukus (i neprijatan miris).

Pravi način: Iseckajte povrće na sitno i ubacite ga u pleh sa uljem, posolite i ubacite u vrelu rernu.

Izvor: Žena

Nutricionističke laži zbog kojih se gojimo i razboljevamo

Nutricionistika je prepuna teorija koje vreme i nova naučna saznanja osporavaju, a ove koje ovde navodimo samo su vrh ledenog brega

1: Jaja nisu zdrava. 

Jaja su tako neverovatno hranljiva da se često nazivaju i “prirodim multivitaminom”. U prošlosti su demonizovana jer sadrže puno holesterola, pa su ih krivili za srčana oboljenja. U međuvremenu je utvrđeno da zapravo ne povećavaju štetan, već samo tzv. “dobar” holesterol i da ni na koji način ne mogu da se povežu sa srčanim oboljenjima. Pored toga, jaja za doručak vam mogu pomoći da oslabite.

2. Sve kalorije su iste

Istina glasi da se kalorije i te kako međusobno razlikuju i da je veoma važno koju vrstu hrane jedemo, jer se različite vrste hrane u organizmu kreću različitim metaboličkim putevima i različito utiču na hormone koji podstiču ili suzbijaju apetit, kao i na zdravlje u celini.

3.Zasićene masti su nezdrave 

Ovo je, šta više, dugo bio kamen temeljac zvanične nutricionistike. Studije objavljene u nekoliko proteklih decenija pokazuju međutim, da su zasićene masti potpuno neškodljive, i da ne povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Slično kao i jaja, i one povećavaju sadržaj “dobrog” holesterola, dok “loš” holesterol menjaju u njegovu bezopasnu podvrstu. Nema nikakvog razloga da strahujete od mesa, butera, ili kokosovog ulja.

4. Puno proteina je loše za zdravlje

Navodno, škodi kostima. Najnovije studije pokazuju, međutim, da je upravo suprotno: oni koji jedu više proteina imaju bolju gustinu kostiju i manji rizik od lomova u poodmaklom dobu. Proteini ne povećavaju ni rizik od obolevanja bubrega kod zdravih osoba, a pomažu nam da ostanemo vitki, čuvaju mišićnu masu i umanjuju rizik od oboljenja srca i krvnih sudova.

5. Svako bi trebalo da jede integralne žitarice

Žito je najveći izvor glutena u ishrani, pa zato svi kojima on ne prija (a takvih nije malo), ne bi trebalo da jedu žitne proizvode, pa ni one integralne.

6. Kafa vam škodi

Kafa kratkoročno povećava krvni pritisak, ali zato značajno smanjuje rizik od većeg broja obljenja, kaošto su dijabetes tipa II, Alchajmerova i Parkinsonova bolest i oboljenja jetre. Ona podstiče metabolizam, pomaže izlučivanje kiselina iz masnih tkiva, i povećava radnu sposobnost, pamćenje i moždane funkcije uopšte. Šta više, kafa je u savremenoj ishrani najveći izvor antioksidanasa, veći od voća i povrća zajedno.

7. Meso nije zdravo

Nije, ali samo kada je reč o mesnim prerađevinama. Neprerađeno crveno meso, koje ljudi jedu već milionima godina, ne povećava rizik od srčanih oboljenja ili dijabetesa. Veza sa karcinomom postoji, mada je vrlo slaba, i najverovatnije je posledica preteranog pečenja i termičke obrade.

8. Najzdravija dijeta je ona sa malo masti i puno ugljenih hidrata.

Ovo je jedna od najvećih zabluda nutricionistike, a takva dijeta je dokazano potpuno neefikasna

9. Rafinisano biljno ulje je zdravo

Nije. Preterana potrošnja rafinisanih biljnih ulja podstiče zapaljenske procese u organizmu i može dramatično da poveća rizik od kardio-vaskularnih oboljenja. Nasuprot tome, ulja kao što su nerafinisano masilnovo i kokosovo su odlična.

10. Dijete s malo ugljenih hidrata su neefikasne i štetne

Naprotiv. Ovakve dijete su najlakši, najzdraviji, i najefikasniji način da oslabite i da izbegnete bolesti metabolizma, kao što je dijabetes. U današnje vreme ovo praktično možemo da smatramo naučnom činjenicom.

11. Svi bi trebalo da smanje unos natrijuma, odnosno soli

Manji unos soli donekle smanjuje krvni pritisak, ali nije dokazano da poboljšava zdravlje u celini. Nasuprot tome, premali unos soli može da ima mnoge štetne posledice.

12. Šećer je štetan jer sadrži “prazne” kalorije. 

Rafinisani šećer je jedna od najštetnijih namirnica uopšte, a njegovo štetno dejstvo daleko prevazilazi unošenje “praznih“ kalorija. Šećer ima ozbiljno nepovoljno dejstvo na metabolizam, goji i izaziva mnoge ozbiljne bolesti. To, međutim, ne važi i za prirodne šećere iz voća, ili med.

13. Mast goji

Da, ali samo ako se u ishrani masti kombinuju sa ugljenim hidratima. U suprotnom, dijete sa puno masti omogućavaju brži gubitak težine nego one sa malo masti. 

Izvor: Blic

Kako da spasite užegao maslac

Dvadeset četiri časa je dovoljno da od užeglog maslaca ostane samo - maslac.

Puter, buter, maslac - različita imena za jednu sjajnu namirnicu koja sasvim običan obrok može pretvoriti u simfoniju ukusa i mirisa. Naravno, samo ukoliko je maslac svež...

Ako ste primetili da je maslac poprimio užegao miris, ipak ne odustajte od zaplanirane đakonije - stavite u posudu sa maslacem list kadulje i vratite ga u frižider, pustite da odstoji jedan dan, izvadite maslac iz frižidera i primetićete da je užegao miris - nestao!  

Izvor: Kuhinjica

Uz pomoć ovog trika vaša zelena salata biće sveža 10 dana

Svi uživamo u svežoj zelenoj salati, ali retko kada se desi da u istom danu možemo da pojedemo više glavica koje smo kupili tog dana. Isprobajte metodu koja joj svežinu može zadržati i do deset dana; naravno, pod uslovom da je salata kupljena sveža.

Prvo, nakon što kupite salatu, dobro je operite i obrišite, ali ne do kraja. Važno je da na njoj ostane malo vlage, koja će joj pomoći da zadrži svežinu kada je odložite.

Nakon što ste salatu oprali i obrisali, uzmite 2-3 papirna ubrusa i preko njih stavite salatu. Potom salatu zamotajte u ubrus poput rolata, te stavite u plastičnu kesu iz koje ćete istisnuti što je više vazduha moguće.

Prebacite u frižider i to je to!

Kada vam salata bude trebala, iz kese izvadite koliko vam treba, a potom glavicu opet dobro zarolajte i zatvorite u kesi.

Na isti način možete čuvati i sveže začinsko bilje, kao i ostalo lisnato povrće. 

Izvor: Doznajemo.com

Ovo je namirnica koja leči, umiruje i podiže imunitet

Ova istinski božanska namirnica u sebi sadrži nekoliko vrsta šećera, ali grožđani i voćni prevladavaju. Med vas može oporaviti ali i zaštiti od bolesti. Bogat je aminokiselinama, proteinima, enzimima, a obiluje i vitaminima pogotovo iz grupe B kompleksa koji su izuzetno važni za moždane ćelije.

Ukoliko vas je „uhvatio” grip najbolje bi bilo da koristite lipov med jer podstiče preznojavanje.

Bagremov med umiruje, pa je idelan kao zaslađivač čaja koji ćete popiti pred spavanje. Svakako ćete mnogo lepše spavati. Oni sa srčanim manama bi trebalo da uvrste u redovnu ishranu livadski med.

Koji god med da izaberete, dobro ćete učiniti za svoje telo, pogotovo ako imate priliku da nabavite čist prirodni med. Da li je med pravi možete proveriti na OVAJ način.

Najvažniji učinak ove sjajne namirnice je jačanje imuniteta i naravno antikancerogeno delovanje.

Ne zaboravite da ga uvek uzimate drvenom kašičicom koje ukoliko nemate, možete nabaviti na svakoj pijaci. Obično na tezgama gde se prodaje med.

I ne zaboravite, svakog jutra uz čašu mlake vode po jednu kašičicu ove božanske namirnice i bićete zadovoljniji.

Izvor: Pressonline