Kako da ispečete palačinke u kalupu za mafine!?

Evo jedne pojednostavljene verzije palačinaka koje nećete morati da pečete jednu po jednu nego ćete ispeći čak 12 odjednom i to u kalupima za mafine.

Palačinke svi obožavamo, ali su nam one retko opcija za doručak jer se dosta vremena izgubi u pečenju. Ali mi smo pronašli način kako da ispečete 12 palačinaka odjednom.

Potrebni sastojci:

1 šolja mleka

6 jaja

1 šolja brašna

½ kašičice soli

1 kašičica vanila ekstrakta

¼ šolje otopljenog putera

Za nadev: čokoladni namaz, pekmez, kajgana, pržene kobasice...

Priprema:

Rernu uključite da se greje na 200C. Sve sastojke osim putera dobro umutite električnim mikserom, puter dodajte na samom kraju pa sve dobro izmešajte.

Kalupe za mafine namastite pa ih punite smesom za palačinke tako da ispunite ¼ kalupa. Pecite dok se palačinke ne naduvaju – oko 15 minuta.

Palačinke izvadite iz rerne ostavite da se prohlade nekoliko minuta  i da se malo spuste, a zatim ih punite nadevima po želji. Ako želite slatki doručak u svaku palačinku stavite po kašiku čokoladnog namaza ili pekmeza, a za slanu varijantu punite ih kajganom sa kobasicama i slaninom.

Izvor: Lifepress magazin, Stvarukusa

Zaboravite na mikrotalasnu, ovo je najbolji način da odmrznete piletinu

Dešava se i najboljima da kupe sve namirnice, počnu sa spremanjem ručka, a onda shvate da meso još uvek nisu odledili.

Džef Porter, autor knjige „Kuvanje za početnike” objašnjava zbog čega je hladna voda najbolji način da odmrzenete piletinu.

Iako mnogi misle da je najsigurniji način odmrzavanja da ostavite uveče meso na radnoj površini, Poter kaže da to nije najbolje rešenje, jer bi meso moglo da se pokvari.

Odmrzavanje u mikrotalasnoj pećnici takođe nije dobro rešenje, jer se meso uglavnom skuva na nekim mestima, dok se na drugim jednostavno ne odledi.

Prema rečima ovog čuvenog kulinarskog maga, najbolje i najbrže ćete odlediti meso ako ga ostavite da odstoji u hladnoj vodi ili ga jednostavno stavite u sudoperu i odvrnite slavinu.

izvor: Super recepti

Kako da pečeno meso uvek bude mekano i sočno

Primenite naše savete i uživajte u najukusniijem pečenom mesu.

Pečenje mesa se čini lako – samo komad mesa stavite u rernu i pečete, ali zašto vam onda nekako uvek ispadne tvrdo i suvo? U tom slučaju ovi jednostavni saveti kuvarice Anabel Langbin dobro će vam doći i pečeno meso će biti sočno i mekano.

Meso se sastoji od paralelnih mišićnih vlakana, poput manjeg komadića drveta, pa ako meso prerežete preko tih mišića, dobićete komade koji su znatno mekši zbog manjeg broja vlakana. Vrlo je važno meso pre sečenja ostaviti da jedno vreme odstoji. Naime, ako meso počnete da sečete odmah nakon pečenja svi prirodni sokovi će iscuriti, boja neće biti ujednačena, a meso će biti još uvek u procesu pečenja tako da će na kraju biti tvrdo, piše taste.com.

Ostavljanjem pečenog komada mesa da se malo ohladi nakon pečenja ključno je za ravnomernu raspodelu sokova kroz celi komad mesa, izjednačavanje boje, a na kraju meso postaje mekše, a samim time i ukusnije, savetuje kuvarica Anabel.

Kako bi pečeno meso bilo sočno i meko, nakon pečenja ga izvadite iz rerne i pokrijte papirom za pečenje i čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga da odmori oko pola sata. Pogledajte u kojem se smeru protežu mišićna vlakna u mesu, a ako to ne možete odmah uočiti, meso malo zarežite na ivici. Zatim meso režite oštrim nožem popreko u odnosu na mišićna vlakna.

Režite tanke šnite mesa kako bi struktura bila što mekša. Osim toga, meso svakako režite tako da viljušku stavite ispred noža, a ne obrnuto.

Izvor: tportal

Narodni lek protiv kašlja i bronhitisa

Ovaj domaći lek će vam pomoći da se rešite upornog kašlja i poboljšati zdravlje pluća.

Mnogi ljudi imaju različite probleme s plućima, a najčešći su astma, bronhitis i različiti oblici kašlja. Problemi s plućima mogu biti uzrokovani kako infekcijama, tako i različitim drugim stanjima, alergijama i naravno pušenjem.

Prenosimo vam u narodu poznati lek protiv ovih problema, posebno astme kako plućne tako i srčane. Ovaj lek su pripremale u različitim varijacijama još naše bake.

Pogledajte i Pomoć kod kašlja iz povrća i bilja

Evo što vam je potrebno i kako se priprema:

- pola kilograma crvenog luka

- pola kilograma šećera

- 2 limuna

- 1,5 litra vode

- 7 velikih kašika domaćeg meda

Šećer u metalnoj posudi umereno zagrevajte i mešajte dok ne porumeni, dodajte sitno iseckani luk, kratko propržite i dodajte vodu. Sve skupa kuvajte da voda vri na umerenoj temperaturi dok ne ispari 1/3 vode. Potom pustite da se ohladi, dodajte sok od 2 isceđena limuna i med i sve to dobro mešajte da se potpuno ujednači. Ostavite da odstoji, a zatim smesu procedite (od komadića luka) i sipajte u staklenu bocu.

Potrebno je koristiti 1 supenu kašiku napitka pre svakog obroka dok se kompletna količina ne potroši. Po potrebi napravite novu mešavinu i ponavljajte postupak dok vam se zdravstveno stanje ne poboljša.

Napomena: Obavezno se konsultujte s lekarom pre upotrebe prirodnih lekova.

Izvor: magazin.ba

(VIDEO) Kako da JUČERAŠNJI HLEB opet bude HRSKAV I SVEŽ?

Šta je potreno da uradite da vaš hleb opet bude hrskav i vruć?

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Hleb prethodno kratko stavite pod mlaz vode da bude vlažan.

Zatim ga stavite u zagrejanu rernu i ostavite pet do sedam minuta. Kada ga budet izvadili biće svež i vruć.

Evo i videa koji će vam pomoći da se snađete.

Autor: dnevno.rs

Jednostavan trik za uklanjanje pesticida s voća i povrća

 

Jedite voće i povrće bez bojazni od unošenja toksičnih materija u organizam…

Sveže voće i povrće koje kupujemo često je tretirano pesticidima i veoma je bitno da ga očistimo kako bismo izbegli i najmanju mogućnost da u organizam unesemo toksične supstance. 

Zbog toga vam predstavljamo jednostavan trik koji će vam pomoći da dezinfikujete i temeljno očistite zdrave namirnice. 

U veliku posudu sipajte vodu i pola šoljice sirćeta. Zatim u ovu mešavinu stavite svoje voće ili povrće i neka tako stoji 15 minuta, a zatim ga dobro isperite. 

Sirće može da neutrališe i 98% bakterija i pesticida koji se nalaze na svežim namirnicama. Ovakvim postupkom ste sigurni da je sve što pojedete zaista dobro za vaše zdravlje. 

Izvor: Stvar ukusa

Doručak za tren oka: 3 načina za spremanje jaja u mikrotalasnoj

Jaja su tradicionalan doručak, ali niste uvek raspoloženi da pržite i prljate tiganje i šporet. U takvim mometima, mikrotalasna može odlično da vam posluži. Zato pogledajte ova tri neverovatno brza i jednostavna načina da spremite omiljeni doručak - i to sve u onom tanjigu iz kog ćete da jedete.

KAJGANA

Podmažite keramičku posudu uljem, i u nju stavite jaja. Izmutite ih viljuškom, i dodajte sve što inače stavljate u kajganu. Budite kreativni - kačkavalj, šunka, luk, pečurke, kiseli krastavčići, spanać... Posolite i sve dobro izmešajte, pa stavite u mikrotalsnu na najjače podešavanje na jedan minut. Izvadite, promešajte, pa vratite na 30 sekundi. Doručak je spreman!

NA OKO

Izgledaju kao da su sa tiganja, a zapravo se spremaju u tanjiru. Tanjir morate da podgrejete, pa ga zato prvo stavite na dva minuta u mikrotalasnu, Izvadite ga pažljivo, stavite malo putera i razbijte jaje. Malo probušite žumance vrhom noža, kako ne bi eksplodiralo u mikrotalasnoj. Pecite 45 sekundi, pa ako belance još uvek nije spremno, kuvajte još petnaestak minuta.

POŠIRANA

Neverovatno, ali najlakši način da se naprave poširana jaja je upravo u mikrotalasnoj. Napunite staklenu činiju vodom, i unutra razbijte jedno jaje. Pokrijte tanjirom, i sve tako ubacite u mikrotalasnu na minut. Proverite da li je gotovo - belance bi trebalo skoro u potpunosti da pokrije žumance. Ako nije gotovo, kuvajte još desetak sekundi.

Kako pravilno da isečete pečeno pile

Evo nekoliko saveta koji će vam olakšati serviranje pečenog pileta.

Savršeno jelo za svečani ručak je pečeno pile. Međutim, njegovo sečenje može da vam napravi probleme. Zbog toga vam predstavljamo savete za pravilno sečenje pečenog mesa.

U samo nekoliko poteza nožem možete da dobijete savršeno isečeno pile, a da pritom ništa ne bacite.

Najpre krenite od bataka i njih odsecite, zatim jednim potezom noža presecite pile na pola.

Ovi saveti će vam uštedeti vreme, ukoliko pažljivo budete pratili instrukcije za sečenje. 

Autor: Stvar ukusa

Napravite testo za picu za 10 minuta

Savladajte recept za testo za picu koje će vam uspeti svaki put – od brašna, praška za pecivo, sode bikarbone i grčkog jogurta. Grčki jogurt omiljen je širom sveta zbog svoje guste i kremaste teksture nalik na pavlaku, ali i zato što sadrži gotovo dva puta više proteina od klasičnog jogurta.

Sastojci za testo:

200 g brašna

prstohvat soli

¼ kašičice sode bikarbone

½ paketića praška za pecivo

200 g grčkog jogurta

Priprema:

1. Suve sastojke pomešajte i prosejte.

2. Tako pripremljenom brašnu dodajte grčki jogurt pa mesite 5 do 8 minuta dok ne dobijete čvrstu kuglu koja se ne lepi za prste.

3. Testo potom razvucite na željenu debljinu, dodajte mu omiljene dodatke, pa stavite da pečete na uobičajen način.

Pogledajte i Najčešće greške u pripremi pice

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Ovo su najzdravije jesenje namirnice! Evo kako da ih upotrebite!

Izlečite prehladu, očistite lice i izbrišite bore pomoću ovih namirnica.

Jabuke

One pomažu u snižavanju lošeg holesterola i bogate su antioksidansom kvercetinom koji omogućuje bolji protok kiseonika u pluća. Takođe su odličan izvor vitamina C koji pomaže u jačanju imuniteta i u borbi s prehladama. Jabuka srednje veličine sadrži 14 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C i oko 100 kalorija, a telo potroši oko 120 kalorija da bi je probavilo. Osim toga, ovo voće je odličan odabir za doručak jer pokreće metabolizam.

Karfiol

Slično kao i jabuke bogat je vitaminom C. Smatra se kako jedna porcija sadrži oko 77 posto preporučenog dnevnog unosa. Karfiol je bogat antioksidansima koji brišu bore i fitonutrijentima koji smanjuju rizik od raka pluća. Zbog toga se posebno preporučuje pušačima. 

Nar 

Ovo voće se zbog obilja vitamina C, folne kiseline i vitamina A i E, kao i kalija naziva supervoćem. U soku šipka nalaze se tri bitna polifenola koji su moćni antioksidansi, a po čijem je delovanju šipak snažniji od brusnica, zelenog čaja i crnog vina. Ima antibakterijska svojstva, štiti od raka i nastanka dijabetesa a pomaže i u borbi s depresijom. Osim toga pomaže u bržem topljenju masti i ublažava simptome osteoartritisa. 

Bundeva

Ona je odlična namirnica za sve one koje muče alergije. Bundeva je bogata vitaminom C koji snižava nivo histamina, i cinkom i vitaminom A koji jačaju imunološki sistem. Takođe, ona blokira nastanak slobodnih radikala i time štiti DNK ćelije od prevremenog starenja i mutacije, a posebno se preporučuje ljudima s bolestima želuca i creva. 

Kelj

Ovo povrće bogato je vitaminom A, C i E, mangezijom i karotenoidima koji jačaju imunitet i pomažu u izgradnji vlasi.  Kelj čisti toksine iz organizma što je neophodno za zdrav organizam. Takođe pomaže u ublažavanju kašlja kod ljudi koji pate od alergije. 

Mandarine

One sadrže dvostruko više vitamina C nego narandže, a bogate su folnom kiselinom i beta karotenom neophodnim za zdravu probavu. Mandarine su odličan izvor pektina koji sprečava apsorpciju holesterola na zidovima krvnih sudova, a samim tim i rizik od gojaznosti. Pektin je ujedno zadužen za regulaciju šećera u krvi, što znači da mandarine deluju zasitno i ne izazivaju stalan osećaj gladi.

Prokelj

Ovo povrće odličan je izvor vitamina A i C, proteina, gvožđa i kalijuma. Takođe bogat je folnom kiselinom koja je zaslužna za povećanje plodnosti i kod muškaraca i kod žena, a bogat izvor vitamina povećava šanse preživljavanja spermatozoida u materici. Osim toga, sadrži fitonutrijent koji pomaže u regulaciji nivoa hormona kod žena.

Izvor: 24sata.hr, stvarukusa.rs

Ove namirnice nikako ne treba podgrevati

Zbog današnjeg ubrzanog načina života sveže pripremljeni obroci postaju sve veći luksuz, a podgrejana hrana kojoj pribegavamo u ovom slučaju jedan je od najgorih neprijatelja našeg zdravlja. Saznajte koje namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate, a kojima ne smeta kratka ponovna termička obrada.

Podgrevanje hrane uopšteno nije preporučljivo jer većina namirnica u sebi sadrži jedinjenja koja prilikom podgrevanja postaju štetna, odnosno toksična. Među onima koje spadaju u rizičnu grupu jer ponovnom obradom gube nutritivna svojstva i enzime, izdvajamo: 

Spanać, cvekla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji usled dejstva mikroorganizama i zagrevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni. Spanać je najrizičniji u ovoj grupi i uvek ga jedite u isključivo svežem obliku. 

Sastav pečuraka se zbog svojih proteina lako menja pa postaju štetne. Zato se preporučuje da ih samo blago zagrejete do 70 stepeni. 

Krompir takođe spada u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrevanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krompir najzdraviji kad je kuvan, ali ohlađen. Kada se ohladi, u krompiru dolazi do povećanja procenta otpornog skroba koji ima probiotsko dejstvo. 

Meso zagrevanjem postaje strano našem telu, zbog promene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrevaju na visokim temperaturama, menja se njihova struktura i tako promenjena postaje nesvarljiva, a samim tim i toksična. 

Visokorizične namirnice koje to postaju podgrevanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama, poput mesa živine, kuvane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mlečnih proizvoda i jela koja sadrže mleko, sir i jaja. Kod jela s ovim namirnicama podgrevanje ne bi trebalo da bude opcija. 

Namirnice čiji se sastav podgrevanjem ne menja mnogo su integralne žitarice jer najmanje gube na nutritivnim vrednostima, dok njihov sastav ostaje relativno nepromenjen. To su pirinač, proso, ječam i zob.

Savet: Podgrevanje supe se toleriše ukoliko iz nje izvadite meso i povrće pa zagrejete samo tečnost, a ovaj postupak se preporučuje i kad je varivo u pitanju. Ukoliko kuvate velike porcije hrane pre konzumiranja, pametno je rasporediti ih u manje porcije kako biste izbegli podgrevanje u više navrata. 

Topla vodena kupka idealno je rešenje za grejanje ribe i mesa, jer na ovaj način odgovarajuća temperatura ne uzrokuje nastanak štetnih supstanci u namirnicama. 

Izvor: zadovoljna.hr

Oljuštite glavicu belog luka za 10 sekundi

Zaboravite sve uobičajene načine za ljuštenje belog luka i pogledajte kako da to jednostavno učinite za 10 sekundi.

Uobičajen i često primenjivan način za ljuštenje belog luka je udaranje glavice nožem i zatim ljuštenje čenova.

Nova, revolucionarna metoda će vam ubrzati i olakšati pripremanje omiljenih jela.

Na dasci za sečenje, rukom udarite glavicu belog luka.

Zatim uzmite dve činije iste veličine i u jednu od njih stavite čenove razbijene glavice.

Poklopite činiju drugom činijom i jako tresite.  Za deset sekundi,  ili čak i manje, dobićete oljuštene čenove belog luka.

Pogledajte video i ubrzajte pripremu omiljenih specijaliteta.

Postavljanje i dekoracija kuhinjskog stola

Sto u kući, čak i kada ne dolaze gosti, treba da bude lepo postavljen. Sto uvek treba da bude pokriven stolnjakom. Ako su ručak ili večera svečani, preporučuje se beli stolnjak od kvalitetnog materijala (npr. damasta), a salvete treba da su u istom tonu. Stolnjak mora da bude savršeno čist i ispeglan. Za ručak ili večeru koji nisu svečani mogu se upotrebiti i stolnjaci u boji, šareni, karirani i sl.

Pribor za jelo postavlja se tako što se viljuška postavi levo, a nož desno od tanjira. Kašika se postavlja desno od noža, sa spoljne strane. Kašike, viljuške i nož treba postaviti tako da im drške budu okrenute prema ivici stola, a oštrica noža prema tanjiru.

Kod jednostavnog rasporeda pribora za jelo, kada se jede u vlastitoj kući, obično se postavlja veliki plitki tanjir, a na njega duboki tanjir za supu. Ako se služi i predjelo, onda se stavlja manji tanjir za predjelo, sa posebnom viljuškom i nožem.

Kada se priređuje ručak ili večera za goste, postavljanje stola je nešto komplikovanije. Ako se služi više jela, valja staviti odgovarajući pribor, ali nikada više od tri viljuške i tri noža. Ako se pre glavnog jela služi riba, obavezno se postavlja poseban pribor za ribu, i to viljuška levo od tanjira sa spoljne strane, a nož između kašike i noža za glavno jelo.

Ko nema pribor za ribu, može je jesti samo viljuškom i komadićem hleba. Viljuška za ribu stavlja se pre viljuške za meso. Dobro je ako viljuška za ribu ima drugačiji oblik, npr ako je nešto manja. U tom slučaju, s leve strane tanjira biće postavljene dve viljuške, a sa desne jedan nož.

Kašičice i male viljuške za desert mogu se staviti s gornje strane tanjira, s drškom okrenutom prema desnoj ruci.

Posuda za kompot, zajedno sa kašičicom, postavlja se levo od tanjirića za salatu. Na tanjir se stavlja složena salveta, a isečeni komad hleba u korpicu. Posude za so i biber takođe su uobičajeni predmeti na stolu. Na stolu bi trebalo da se nalazi i bokal sa vodom i čaša za svaku osobu. Ako se pije voda, postavlja se čaša od 2 dl, a za vino čaša od 1 dl. Čaše se na stolu ne okreću naopako, već se postavljaju tako da se u njih može odmah sipati.

Veliki pribor za vađenje jela (velika kašika za supu, kašika za varivo i pribor za vađenje mesa, salate..) stavlja se na sto desno od domaćice.

Aditivi u hrani koje treba da izbegavate

Iako je većina dodataka relativno neškodljiva, postoje neki koje treba izbegavati.

1. Olestra 

Zamena za masnoću koju su sintetizovali u Procter&Gamble, a koriste je u čipsu Pringles Light. Budući da enzimi naše probave ne mogu da razgrade velike molekule, olestra ima kalorijsku vrednost 0. 

U čemu je problem? 

Može da izazove dijareju. Osim toga ometa apsorpciju važnih hranjivih materija, kao što su beta karoteni i likopen. Zastrašuje i studija sprovedena na životinjama na Univerzitetu Purdue, koja je pokazala da olestra može da izazove brže debljanje nego prava masnoća. 

2. Pigment karamele 

Veštački pigment koji je proizveden zagrevanjem šećera. Često je u ovaj proces uključen amonijak.

U čemu je problem? 

Boja karamele pojavljuje se u gaziranim napicima, gotovim umacima, hlebu i desertima. Ako se proizvodi od običnog šećera uglavnom je neškodljiv, ali ako je u proces proizvodnje uključen amonijak, stvaraju se 2-metilimidazol i 4-metilimidazol, hemikalije koje se povezuju s rakom kod miševa. Kompanije nisu dužne da objavljuju da li su boju dobile uz pomoć amonijaka ili ne. 

3. Saharin 

Veštački zaslađivač pronađen slučajno 1870-ih. 

U čemu je problem? 

Studije povezuju saharin s rakom bešike. Pre tri godine istraživanje je pokazalo da se štakori brže debljaju ako jedu saharin nego kad jedu šećer. 

4. Kalijum bromat 

Stavlja se u brašno i omogućuje dizanje testa tokom pečenja. 

U čemu je problem? 

Kalijum bromat uzrokuje tumore bubrega i štitnje žlezde kod štakora. Mnoge zemlje su ga zabranile. Neki američki lanci brze hrane još ga koriste. 

5: BHA - Butylated Hydroxyanisole i Butylated Hydroxytoluene 

Antioksidansi i konzervansi na bazi nafte. 

U čemu je problem? 

Američka kancelarija The Department of Health and Human Services izdala je saopštenje u kom stoji da je BHA moguće kancerogen. Sadrže ga proizvodi kao što su mast Goya i Orbit žvake. 

6. Delimično hidrogenizovano biljno ulje 

Polučvrsta mast koja se dobija dodavanjem vodonika u nezasićene masne kiseline. 

U čemu je problem? 

Delimično hidrogenizovane masti su glavni izvor transmasti, a one su svake godine krive za barem 70.000 srčanih udara samo u SAD-u. Koristi se za prženje hrane u mnogim restoranima kao i u margarinu. 

7. Sulfiti 

Održavaju boju hrane i sprečavaju rast bakterija ispuštanjem sumporovog dioksida. 

U čemu je problem? 

Kao konzervans se koriste preko 1.000 godina. Ali kod osetljivih i astmatičara sulfiti mogu da izazovu poteškoće. Nepažljivo ubacivanje u vino, smokve ili na sveže namirnice u restoranima može dovesti i do smrti, kao što je bilo slučaj 1980-ih na području SAD-a. 

8. Azodikarbonamid 

Sintetički žutonarandžasti aditiv za testo. 

U čemu je problem? 

Ova hemikalija se pre svega upotrebljava za proizvodnju industrijske plastike. Koristi se i u prehrambenoj industriji. Britanske vlasti naredile su da se na proizvodu koji ga sadrži mora istaći kao mogući uzročnik astme. Studija koju su sproveli u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji to je potvrdila. Može se naći u pecivima Dunkin' Donuts i pecivu u McDonald'su. 

9. Karagenan 

Zgušnjivač i emulgator koji se dobija iz algi - E407 karagenan. 

U čemu je problem? 

Alge su zdrave, ali karagenan je tek nusproizvod. Studije na životinjama povezuju ga s pojavom raka, problemima s debelim crevom i čirevima. Ne postoje jasni dokazi da šteti ljudskom zdravlju, ali nutricionisti će vam savetovati da ga izbegavate. Često se koristi u dijetalnim proizvodima. 

izvor: ljepota

Kako pravilno prati voće i povrće?

Poštujući nekoliko jednostavnih saveta, zaštitite sebe i ukućane od trovanja sirovim namirnicama.

Pre čišćenja voća i povrća, potrebno je očistiti i radnu površinu, daske i pribor za sečenje i dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom. Ako pribor nije čist, bakterije s površine sirove hrane mogu doći u unutrašnjost tokom sečenja i guljenja. 

Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se rešili svih bakterija i hemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno. 

Zeleno lisnato povrće je tako potrebno razdvojiti i držati potopljene u vodi nekoliko minuta. Potom listove treba ocediti i ponoviti postupak. Voda će biti dovoljna za povrće organskog porekla, ali ako niste sigurni u metod uzgoja, operite ga i sirćetom. 

Pomešajte dve šoljice vode s pola šoljice destilovanog belog sirćeta i u mešavinu umačite listove povrća pet minuta pa isperite čistom vodom. Osušite čistim kuhinjskim krpama. Tako se smanjuje, ali ne uklanja prisustvo bakterija, a sirće delimično može uticati na teksturu i ukus hrane. 

Povrće poput brokolija i karfiola potrebno je držati u hladnoj vodi jedan minut pre pranja vodom ili kombinacijom sirćeta i vode. Povrće i voće s debljom korom, poput paradajza i manga, potrebno je pre pranja iščetkati četkom namenjenom isključivo za sirove namirnice. 

Potrebno je oprati i plodove čija se kora ne jede, poput lubenica i dinja, kako bakterije s površine ne bi došle na meso tokom sečenja. Većina bakterija će se zadržati i na ostacima zemlje kojima neko povrće i voće mogu biti prekriveni. U tom slučaju je potrebno najpre isprati namirnicu pod mlazom vode, zatim je dobro istrljati pa tek onda pripremati za jelo. Osim sirćeta, protiv pesticida i bakterija deluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom i dodajte joj kašiku soli i sok jednog limuna. Stavite u mešavinu željeno voće ili povrće i pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite. 

Ako ne želite da perete namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih potopite tokom noći u vodu i sledećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite, jer će se tako brže pokvariti. Na bilo koji od navedenih načina namirnice operite neposredno pre upotrebe. 

Sprej za uklanjanje hemikalija mora delovati barem deset minut

Povrće i voće mogu se oprati i pomoću spreja jednostavnog za pripremu. Kupite bočicu s raspršivačem i operite je. Ulijte u nju kašiku sveže ceđenog soka limuna, dve kašike sirćeta i 250 ml vode. Dobro zatvorite i žestoko protresite kako bi se sastojci izmešali. Voće i povrće pre upotrebe poprskajte tom mešavinom, pustite da deluje desetak minuta i isperite pod mlazom hladne vode. Čistom krpom obrišite pre guljenja i sečenja. Nakon ispiranja, ukus i miris sirćeta se neće osetiti. 

Najmanje se tretiraju kelj, patlidžan, karfiol i ananas 

Unos voća i povrća tretiranog pesticidima moguće je smanjiti kupovanjem organski proizvedene hrane, ali je to mnogima finansijski neprihvatljivo. 

Ukoliko ne možete doći do organskih namirnica, birajte one koje se najmanje tretiraju pesticidima. U tu grupu spadaju kelj, luk, špargle, patlidžan, dinja, karfiol, mango, kivi, avokado, ananas i grejp. 

Kod agruma je, međutim, potreban dodatan oprez i ne preporučuje se upotreba njihove kore, na primer u spremanju kolača.

Izvor: 24SATA.HR

Kako da napravite najbolji bešamel sos?

Bešamel sos se koristi u pripremi brojnih jela, ali i kao osnova za druge sosove. Evo najboljeg recepta.

Kombinacijom putera, mleka, brašna i začina dobija se kremasti bešamel sos. Koristi se u pripremi lazanja, raznih pasta ili povrća. Bešamel služi i kao osnoa za pripremu drugih sosova. Ovaj osnovni recept možete obogatiti začinima po želji, a veoma je ukusan ako se doda i sir.

Za pripremu bešamela vam je potrebno:

70 g maslaca

30 g brašna

800 ml mleka

2 kašičice soli

1/2 kašičice muskatnog oraščića

Zagrejte maslac na srednjoj temperaturi dok se ne otopi. Dodajte brašno i mutite dok ne dobijete glatku masu. Kuvajte sos na srednjoj temperaturi oko 6-7 minuta, dok ne poprimi svetlu boju zlata.

U međuvremenu, u posebnoj posudi zagrejte mleko do tačke ključanja (ali ne dozvolite da počne da vri). Smesi sa maslacem dodajte postepeno, šolju po šolju, vrućeg mleka uz neprekidno mešanje. Neka sos počne da ključa, kuvajte 10 minuta konstantno mešajući. Dodajte so i oraščić i ostale začine po želji.

Izvor: Stvarukusa

Najčešće greške u pripremi piletine

Pazili ste da ne izgori, pekli dovoljno dugo i začinili, ali piletina vam nije ni malo ukusna? Evo u čemu grešite.

Piletina je vrlo prilagodljivo meso, jer se može pripremati na najrazličitije načine: od pečenja i grilovanja, preko prženja, do kuvanja i dinstanja. Zbog toga se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta. Povrh svega, nije mnogo skupa i zato je dobro imati je pri ruci u svojoj kuhinji.

Iako je verovatno najpopularnija među mesnim proizvodima, jedna je od onih koje ljudi često pogrešno pripremaju.

Ako ne možete da shvatite zašto vaša piletina nije onakva kakvu ste očekivali, možda je niste pravilno začinili. Ili možda niste sigurni kada je dovoljno kuvana. A možda je greška nastala još u trenutku kada ste je izvadili iz zamrzivača.

Pravilo broj jedan jeste kupovina kvalitetne piletine, jer je to prvi uslov da svoju porodicu ili prijatelje obradujete ukusnim obrokom. Ali, budite pažljivi kako biste izbegli najčešće greške u pipremi.

Odmrzavanje

Ako izvadite meso iz zamrzivača i ostavite ga da se odmrzne na radnoj površini ili slično, pogrešili ste u startu. Odmrzavanje na sobnoj temperaturi može biti vrlo opasno, jer tako možete pospešiti razvoj bakterija na mesu, uključujući ešerihiju koli i salmonelu. Umesto toga, napunite jednu posudu hladnom vodom i stavite piletinu da se u njoj odmrzne. Takođe, ukoliko piletinu čuvate u frižideru, nemojte je odmah zagrevati, jer će se u tom slučaju neravnomerno peći ili kuvati. Ostavite je bar 15 minuta na sobnoj temperaturi.

Začinjavanje

So možete dodati i na kraju kuvanja, ali to uopšte neće dati ukus piletini. Kada pečete piletinu, najbolje je posoliti ispod kožice. Zapamtite da dodavanje soli i bibera nije jedini način da začinite ovo meso. Na primer, ukoliko lagano rasporedite puter i limun po piletini, dobićete odličan ukus koji će vam se sigurno dopasti.

Grilovanje

Još jedan način da upropastite piletinu jeste da je direktno izložite izvoru toplote. Ovakvim načinom pripreme, piletina može totalno da izgori spolja, dok će unutra ostati nedopečena. Kada je reč o grilovanju, najbolji ukus dobićete ukoliko svako parče piletine istrljate mešavinom soli, smeđeg šećera i aleve paprike koju ste prethodno pripremili.

Pretrpavanje tiganja

Većina ljudi stavi što više piletine u tiganj da bi se što pre spremila. Tako zapravo zadržavate toplotu ispod mesa, pa se piletina ne peče kako treba. Takođe, ljudi mahom okreću piletinu previše često dok je pripremaju na tiganju. Jedan od znakova da ne treba još da prevrćete piletinu jeste ukoliko vam hvataljka i malo zapinje kada pokušate da je podvučete pod parče mesa.

Hlađenje

Ukoliko počnete da sečete meso čim ste ga sklonili sa vatre, ono će ispustiti sav saft koji se u njemu nalazi i vaša piletina će biti suva. Ako su u pitanju mali parčići piletine, sačekajte pet minuta pre nego što počnete da je sečete. Sa druge strane, celo pečeno pile zahteva oko 20 do 30 minuta "odmora" nakon pečenja.

izvor: Stvar ukusa

Evo kako da pripremite savršen pomfrit u rerni!

Iako je asocijacija na pomfrit prženje u ulju, možete ga pripremiti u rerni i biće jednako ukusan.

Prženje kao način pripreme hrane nije baš preporuka nutricionista, ali ukusu prženih krompirića je teško odoleti. Ipak, ima načina da krompir bude veoma ukusan, a pripremljen na zdraviji način.

Isečen krompir pre pečenja umočite u belance u kome su pomešani začini po želji. Poređajte krompiriće po papiru za pečenje ili nauljenom plehu. Krompir pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni dok ne porumene.

Belance će tokom pečenja pomfrit učiniti hrskavim, a krompirići neće biti okupani u ulju. 

Izvor: stvarukusa.rs

ŠTA URADITI SA BAJATIM HLEBOM: Ovo je način da uvek bude svež!

Najvažnije pravilo čuvanja hleba je da ga držite na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru

Ako ste kupili veću količinu hleba ili jednostavno imate višak ove namirnice, ne morate više da brinete da će se brzo isušiti. Da bi vam hleb duže bio svež, pomoći će vam celer.

Naime, hleb stavite u plastičnu kesu i dodajte mu stabljiku celera. Na taj način, celer će mu pružiti dodatnu vlagu te se neće osušiti.

Inače, stabljike celera nemaju jak miris, pa hleb neće promeniti aromu.

Najvažnije pravilo čuvanja hleba je da ga držite na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru. Ako ipak odlučite da ga zamrznete, imajte na umu da hleb može da stoji u zamrzivaču najviše šest meseci.

Izvor: dnevno.rs

Najčešće greške u pripremi pice

Izbegnite greške u pripremi pice i uživajte u savršenom italijanskom specijalitetu.

Pica je jedno od najdražih jela, idealna za druženja ili brzi obrok. Ako vam se dogodilo da pica ne ispada kako biste želeli, možda ponavljate neke od najčešćih grešaka u pripremi i pečenju. 

Previše preliva 

Iako se na prvi pogled čini da će pica biti sočnija ako date sebi oduška, to nije tačno. Ako stavite previše nadeva, rizikujete da korica bude pečena, a sredina sirova ili će korica već zagoreti dok se sredina ispeče. Nemojte stavljati više od centimetar visine nadeva zajedno s umakom. 

Previše sira 

Mnogima je pica nezamisliva bez sira i to im je najvažniji sastojak, ali ni s njime ne treba preterati. A kako znati da ste preterali? Dok god ispod sira vidite ostale namirnice i umak, sve je pod kontrolom. To je ujedno i jedini način da se celi nadev ravnomerno ispeče. 

Rasporedite namirnice 

Ponekad u žurbi na testo samo nabacamo ostale sastojke ne razmišljajući o tome da se zbog toga pica neće ravnomerno ispeći ili će ostati previše korice. Dakle, koliko god se žurili, ravnomerno rasporedite sve sastojke. 

Debljina testa 

Jednako je bitna kao i nadev. Ako kod razvlačenja testa primetite jako tanak deo, očekujte da će puknuti pod umakom i ostalim namirnicama. Radije se potrudite i oblikujte novi komad testa pa ga ponovo razvucite. 

Vrste mesa 

Bilo koji tip obrađenog mesa poput pršuta ili kulena neće biti opasni za zdravlje, ali na picu nikada nije preporučljivo staviti sirovo meso bilo koje vrste, jer postoji mogućnost da se neće ispeći. Tada rizikujete bolesti i bakterije poput trihinoze, E. coli ili salmonele. 

Pravilo od pet minuta 

Kada se čini da je pica gotova, ostavite je još pet minuta u rerni. Ako je odmah izvadite, moguće je da korica neće biti dovoljno hrskava. Znaćete da je gotova kada rubovi počnu dobijati smeđe-zlatnu boju. I na kraju, ostavite je barem pet minuta da odstoji van rerne pre sečenja, jer će biti lakše razdvojiti nadev. 

izvor: tportal