Foto: Profimedia

TAJNA NAJUKUSNIJEG KROMPIRA: Spolja hrskav, unutra sočan i mekan!!!

Ako volite pečeni krompir i volite kad je onako hrskav i žut spolja, a opet suvkast i mekan iznutra, ovo je recept za vas! Jedan dodatan korak pre stavljanja u pećnicu će promeniti mnogo toga, a kad jednom probate, verovatno više nećete menjati način na koji spremate ovo jelo!

Hrskavi pečeni krompir

Verovatno ste već pomislili da vam baš i nije potreban recept za pečeni krompir. Operete, isečete, nauljite, posolite i ubacite da se peče! Istina, to ne deluje kao da je potrebno mnogo objašnjavanja. Naravno, takav krompir je sjajan, ali postoji i jedan malo drugačiji način pripreme, koji vam omogućava da dobijete fino hrskave i onako “rumene” kriške krompira! Ne zahteva više vremena, ako ne i manje, ali istina je da morate ispuniti par usputnih koraka!

Kad pečemo krompir na klasičan način, ukoliko ga sasvim ne prepečemo, obično ima mekanu ili pomalo gumenastu koricu. Sloj hrskave korice koji se stvori je veoma tanak i čim bude ispečen, para iz unutrašnjeg dela krompira je omekša.

Da bismo tome doskočili, treba ga najprije prokuvati, a zatim, uz dodatak masnoće, fino izmešati tek toliko da okrnjimo ivice i da dobije neki neuredan izgled. E, te skrobne mrvice i pukotine koje nastanu mešanjem su savšene za zadržavanje vruće masnoće, i zaslužne su za hrskav i dobro pečen krompir.

Mladi pečeni krompir

Na internetu se može pronaći mnogo verzija pripreme “savršenog pečenog krompira” i uglavnom sve navode postupak prokuvavanja, ceđenja, a zatim pečenja sa dodatkom masnoće i začina. Razlike se tiču načina i dužine kuvanja i pečenja, odabira masnoće i vrste krompira, kao i odabira začina i začinskih biljaka.

Priprema krompira za pečenje

U napomenama, u delu sa receptom sam navela neke predloge za izbor krompira i masnoće, ali tvrde da je najbolja kombinacija skrobni krompir i pačja ili svinjska mast. Čisto da znate!

Ako želite da jedete baš kuvan krompir, onda se on obično ostavlja ceo, naliva se hladnom vodom i trebalo bi so staviti tek pri kraju kuvanja. To će pomoći da se spoljašnji deo sačuva ceo dok unutrašnjost ne bude gotova. U suprotnom, može se dogoditi da se krompir spolja praktično rasipa, a da je iznutra još toliko čvrst da pruža otpor ako probodete vrhom noža. Takođe, ukoliko je deo onih jela koja se dugo kuvaju i važno je da krompir ostane ceo, trebalo bi jelo krčkati na veoma tihoj vatri, tako da biste izbegli to prekuvavanje spolja i rasipanje po jelu.

Pečeni krompir

U ovom receptu, koristimo ključalu vodu. Krompir je naseckan na komade (ili je sitan), kratko se kuva i ne smeta ako se spolja malo prekuva, štaviše to doprinosi hrkavijoj korici prilikom pečenja. Osim toga, sve traje 10-ak minuta kraće (dok perete i ljuštite, voda je već proključala). Ako vam to nije važno, onda možete raditi propisno.

Kako ispeći mladi krompir da bude hrskav i ukusan

Ovo jelo možete spremati tokom perioda kada ima mladih krompirića. U ovom slučaju, pečete ih cele, i na pola pečenja ih okrenete i lagano pritisnete kako bi se povećala površina koja dodiruje pleh.

Hrskavi krompir iz rerne

I naravno, ukoliko imate vreme, ali niste rasploženi da prljate dodatne sudove i gledate na sat, onda pripremite iste sastojke (izuzev vode), sve izmešajte i stavite da se peče oko sat vremena ili malčice više, uz povremeno mešanje. Nije baš isto, ali je i dalje fino, naročito ako ćete odmah služiti obrok.

Izvor: natanjiru.com

foto: Shutterstock

IMA RAZLIKE: Evo kad u kolače treba da stavljamo prašak za pecivo, a kad sodu bikarbonu

I soda bikarbona i prašak za pecivo imaju istu svrhu kod pripreme pekarskih proizvoda i zahvaljujući njima dobijamo lepe i visoke kolače ili slane zalogaje, ali ipak postoje razlike zbog koji se koriste u različitim receptima, pa nije svejedno ako ih zamenimo.

Iako imaju istu funkciju, soda bikarbona i prašak za pecivo ne koriste se u istim receptima, a to zapravo zavisi od ostalih sastojaka koje koristimo za pojedinu poslasticu ili pekarski proizvod.

Soda bikarbona

Soda bikarbona kada se kombinuje s kiselkastim sastojcima poput limunovog soka, stvara ugljen dioksid, a to je razlog zbog kojeg će kolač u pećnici dobiti volumen. Njegov ukus je pomalo gorak, ali gubi se ako je u kombinaciji sa sastojcima koji su kiselkasti.

Prašak za pecivo

Prašak za pecivo sadrži sodu bikarbonu i već ima kiselinu u sebi, a njegov ukus je blag i neutralan. Zato kulinarski stručnjaci i ljubitelji fine hrane kažu da se prašak za pecivo najbolje slaže sa sastojcima koji su takođe neutralni, na primer sa mlekom.

Da li smemo zameniti sodu bikarbonu i prašak za pecivo?

Prašak za pecivo uspešno će zameniti sodu bikarbonu, ali ako planirate učiniti obrnuto, osetićete sodu bikarbonu odnosno metalan ukus u ustima. Jedan od primera je taj da se soda bikarbona oseća i u klasičnom kolaču od jogurta u koji uz prašak za pecivo idu osnovni sastojci poput brašna, šećera, jogurta i jaja.

Drugi problem koji bi vas mogao zadesiti je da se kolač neće lepo dignuti tokom pečenja, a to je zato što soda bikarbona nema kiselost koju ima prašak za pecivo.

Pročitajte i: JELO NA KAŠIKU: Boranija sa junetinom iz ekspres lonca
Takođe treba imati na umu da soda bikarbona ima tri do četiri puta jače delovanje od praška za pecivo pa za toliko umanjite količinu ako je koristite kao zamenu.

Kod recepata koji imaju mere na čaše možete stavljati četvrtinu kašičice sode bikarbone na jednu čašu brašna. Prašak za pecivo stavlja se u odnosu jedna kašičica na jednu čašu brašna.

Testirajte ako niste sigurni u rok trajanja

Neke namirnice poput meda nemaju rok trajanja dokle god su pravilno skladištene, no prašak za pecivo i soda bikarbona gube moć pa treba pripaziti na datum utisnut na pakovanju.

Možete ih testirati pre upotrebe, posebno ako je rok prošao. U čašu stavite tri kašike tople vode i dodajte pola kašičice praška za pecivo, pa polako promešajte. Ako je prašak za pecivo još dobar, voda će zapeniti, a ne valja ako nema reakcije.

Sodu bikarbonu testirajte s sirćetom u istoj razmeri kao što se radi s vodom i praškom za pecivo. Čim sipate sodu bikarbonu u sirće i počnete mešati, trebalo bi dobro zapeni.

Izvor: tportal.hr

Foto: Shutterstock

SUPER TRIK: Kako ukloniti masne naslage sa filtera kuhinjskog aspiratora?

Kada ste poslednji put zavirili ispod kuhinjskog aspiratora i proverili filtere?

Ako je prošlo dosta vremena ili to nikada niste uradili ovo neće biti lak posao. Svrha filtera je prikupljanje masti, pa ako vaš aspirator ne obavlja svoj posao dobro, najverovatnije se zapušio od previše masnih naslaga.

Osim toga, tokom vremena, masnoća može blokirati rad filtera, pa je izuzetno bitno da povremeno očistite sve filtere. Srećom, čišćenje može biti jednostavno.

Ovaj vodič će vam pokazati kako očistiti filter u sudoperi s kipućom vodom, soda bikarbonom i sredstvom za pranje sudova. Neki se filteri mogu prati u mašini za pranje posuđa, ali zavisno od toga koliko je vremena prošlo od poslednjeg čišćenja, odnosno koliko slojeva imaju masne naslage.

Da biste se rešili masnoće potrebno vam je:

Vrlo vruća ili kipuća voda
Kvalitetno sredstvo za pranje sudova
Soda bikarbona
Neabrazivna četka za četkanje
Papirnati ubrusi

Uputstvo:

Skinite filtere sa aspiratora
Napunite sudoperu ili posudu kipućom vodom.Što je voda više vruća, to je delotvornija.
Dodajte sodu bikarbonu, oko pola šoljive i sredstvo za pranje posuđa. Prođite četkom po vodi, sve dok ne postane penasta. Stavite masne filtere u vodu. Uronite masne filtere u vodu. Pustite ih da se natapaju bar 10 minuta.

Očistite filtere

Nakon natapanja prođite neabrazivnom četkom za čišćenje i očistite filtere. Ako je potrebno, dodajte još sredstva za pranje sudova na vašu četku tokom pranja.

Isperite i osušite filtere

Temeljno isperite filtere u toploj vodi i osušite papirnatim ubrusom ili čistom krpom.

Vratite čiste filtere i ponovite ceo postupak, ako je potrebno.

 

Izvor: jutarnji.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Shutterstock

Ovo je TAJNA NAJBOLJIH knedli za supu

Spremate ukusnu domaću supu, a nemate rezance. Ništa zato. Uz pomoć ovog recepta napravićete najukusnije i najmekše knedle koje ste ikada probali.

Potrebno je:

1 jaje
oko 3 kašike griza
malčice ulja
pola kašičice vegete

Priprema:

U tanjir razbijte jedno jaje, a onda ga viljuškom dobro umutite. Jaje mora biti penasto, što više, jer je to tajna da vaše knedle budu vazdušaste.

Polako postepeno dodajte griz i mešajte viljuškom da se ne naprave grudvice. U zavisnosti od veličine jajeta potrebno je oko 3 kašike griza.

Masa ne sme da bude preretka, da klizi po tanjiru, ali ne sme da bude ni mnogo gusta. Dodajte i vegetu, izmešajte i obavezno ostavite 5,6 minuta da odstoji. Onda ćete videti da li masa zaista dobre gustine, jer tek tad griz nabubri i dobije pravu gustinu.

Nakon što je testo za knedle gotovo, kašiku umočite u vruću supu, a zatim uzimajte knedle. Posle svake knedle umočite kašičicu u šerpu u kojoj se kuva supa, a ukoliko vam se knedla zalepi i ne sklizne lepo, operite je ili zamenite drugom da vam se ne bi i ostale knedle lepile za nju.

Stavljajte knedle u vruću supu i vratite na šporet da još malo kuvaju. Nakon 5 minuta knedle su kuvane i spremne za jelo.

Izvor: stvarukusa.rs

Saveti iskusnih domaćica: Evo šta sve treba da pripremite pre početka spremanja zimnice

Da bi vam zimnica bila što uspešnija, saznajte na vreme kojih saveta bi se trebalo pridržavati.

1. Za pripremu zimnice treba odabrati samo dobro, zrelo, čvrsto, zdravo i neoštećeno voće i povrće. Plodovi s manjim oštećenjima mogu da se koriste samo ako se takvi delovi pažljivo odstrane.

2. Pošto se boja očišćenog voća i povrća na vazduhu brzo menja, a i vitamini propadaju, treba ih čistiti i seckati neposredno pred pripremanje.

Pogledajte i 9 recepata za savršenu zimnicu

3. Ako voće i povrće imate u svom vrtu, berite ga neposredno pred preradu, a ne ranije. Stajanjem gubi na kvalitetu i brže se kvari.

4. I namirnice i posuđe koje se koriste prilikom pripremanja zimnice moraju da budu besprekorno čisti, a ruke oprane pre početka svake nove faze rada.

5. Najbolje je da se posuđe, tegle i boce za zimnicu dobro isperu čistom toplom vodom, a zatim ostave da se ocede i osuše. Ako se brišu krpom ona mora da bude sasvim suva, čista i ispeglana.

6. Za ukuvavanje zimnice treba koristiti samo neokrnjeno emajlirano posuđe ili ono od nerđajućeg čelika.

Pogledajte i DOMAĆA ILI KUPOVNA ZIMNICA: Šta se, zaista, više isplati?

7. Zapušač za boce, razne gumice i gumene prstenove za patent-tegle, kao i kapice za boce, treba iskuvati pre upotrebe.

8. Ako boce s paradajzom zatvarate prirodnim crevom, povežite ih odozgo i komadom hartije ili krpice, jer neki insekti i miševi rado grickaju crevo.

9. Dobar način za zatvaranje boca s kuvanim paradajzom ili voćnim sokom je pomoću novinskog papira i belanceta. Belance se dobro izlupa viljuškom, pa se u tu masu umaču četvrstasti komadi novine i po dva zajedno stavljaju i slepe preko grlića boce. Kada se belance osuši, boca je hermetički zatvorena.

10. Dvostruko stavljen celofan najbolje je sredstvo za povezivanje tegli, naročito ako je nakvašen alkoholom.

11. Za presolac kojim se kiseli povrće najbolje je da se upotrebi čisto vinsko sirće i esencija.

Pogledajte i Kako da uklonite nalepnice sa staklenih tegli i flaša?

12. Ako već koristite konzervenas, računajte da je kesica od 5 grama dovoljna za pet kilograma voća ili povrća. Više konzervansa se ne preporučuje.

13. Zimnicu treba čuvati u suvoj, provetranoj i prohladnoj prostoriji, u kojoj zimi voda ne mrzne. Dobo je da se prozori pokriju tako da unutra bude mračno. Zimi ostavu treba provetravati jednom nedeljno, najbolje oko podneva.

14. Kacu s kupusom ne treba držati u istoj prostoriji sa ostalom zimnicom, jer može da izazove kvarenje. Ako je ostava vlažna, preporučuje se da na površinu pekmeza i mermelade stavite sloj šećera u prahu debljine dva-tri centimentara.

15. Na sve tegle i boce treba staviti nalepnice na kojima piše šta je unutra i datum kada je napravljeno. Neke vrste ziminice kao što su slatko i pekmez, mogu da stoje i nekoliko godina, ali je ipak bolje da se potroše u roku od godinu dana.

Izvor: agromedia.rs

Foto: Profimedia

TRIK KUVARA: Kuvani krompir nikada neće biti ukusniji ako mu dodate ove tri stvari koje koštaju 20 dinara

Kuvani krompir ima nezasluženu reputaciju dosadnog jela. Uglavnom na kraju završi u krompir pireu jer ga nismo dovoljno dobro skuvali, pa onda nema smisla služiti ga takvog. Ali, postoji trik da kuvani krompir uvek bude savršeno kuvan, sočan i dovoljan sam po sebi.

Stavite u vodu krompir, pa onda dodajte čen belog luka, jedan lovorov list i malo bibera. Po želji dodajte i druge začine za koje mislite da će se lepo slagati.

Onda dodajte hladnu vodu, dodajte so i stavite krompir da se kuva na srednjoj temperaturi. Pre nego što ga izvadite, proverite da li je definitivno gotov, i to tako što ćete u njega zabosti čačkalicu koja treba da izađe čista.

Kada vidite da je skuvan, procedite ga i odstranite sve začine. Dok je krompir još vruć, prepolovite ga i dodajte malo maslaca, oko dve kašičice. Možete dodati i još malo soli i bibera, i to je to! Vaš savršeni krompir je gotov.

Izvor: zena.blic.rs

Foto: Profimedia

Najbolji KULINARSKI TRIK za savršeno sočno meso: Pre pečenja uradite OVO, i nikada neće biti žilavo ili suvo!

Sočno, pečeno meso koje se prosto topi u ustima - nema ničeg ukusnije, čini nam se! Ipak, užitak može da pokvari kada je meso tvrdo, suvo i žilavo, pa se obrok pretvori u agoniju.

No, postoji jednostavno rešenje koje će doprineti da meso bude daleko ukusnije, čak i bez ikakvih priloga. Priznajemo, zahteva malo truda, ali vredi, posebno ako očekujete važne goste.

Dakle, sve što je potrebno da meso ne bi bilo suvo i bezukusno, jeste da pre termičke obrade (pečenja ili prženja) odstoji neko vreme u marinadi.

Marinadu pripremite po želji, ima bezbrpoj varijanti, a mi vam donosimo jednu prilično univerzalnu i jednostavnu.

Potrebni sastojci:

*pola šolje maslinovog ulja

*pola šolje piva

*kašika meda

*kašika soli

*3 čena belog luka

Izgnječite beli luk sve dok ne postane kremast, pa tome dodajte maslinovo ulje, so, pivo i med. Dobro izmešajte.

Meso isecite po želji na komade, ili šnicle, i prelijte marinadom. Ostavite u frižideru bar 3 sata (a najbolje i preko noći), pa se bacite na pečenje ili prženje!

Prijatno!

Izvor: zena.blic.rs

MOĆNO: Upalite list lovora u svojoj kući i posmatrajte šta će se desiti! (VIDEO)

Lovor je od davnina poznat kao lekovita biljka koja se koristi u kulinarstvu. Ipak, on se veoma često koristi i u druge svrhe.

Zapalite lovorov list,pustite ga da gori 10 minuta i videćete šta će se desiti!

Lišće ove osceljujuće i neverovatno zdrave biljke se koristi u alternativnoj medicini vekovima. Ljudi su ga koristili da naprave razne prirodne lekove za brojne zdravstvene probleme.

Ovo bilje se smatralo svetim od strane starih Grka i Rimljana. Da li ste znali da je pobednik Olimpijade imao lovorov venac na glavi koji je simbolizovao čast i slavu?

Mnogi ljudi širom sveta koriste lovor svakodnevno, najčešće kao začin koji dodaju svojim omiljenim jelima

Ovo zapravo naglašava koliko je lovor u prošlosti bio bitan, za šta zasigurno postoji i dobar razlog. Naime, ova biljka se često koristi kao začin, ali lekovita svojstva mnogih prirodnih sastojaka kao što su lovor i njegove bobice su dobro poznate već duže vreme.

Pre svega bi trebalo da znate da su najefikasnije aktivne supstance u lovoru pinen i cineol. Takođe mođemo spomenuti da sadrži esencijalna ulja koja imaju umirujuć efekat.

Ovo neverovatno bilje ima psihoaktivne supstance koje se aktiviraju žvakanjem njegovih listova. Ovi neverovatni efekti su opisani u raznim mitovima i legendama, poput one o proročanstvu u Delfiju, gde se žvaće lovor, da bi se videla budućnost.

Esencijalna ulja u lovorovom lišću imaju umirujuća dejstva na vaš um i telo kada ih zapalite.

Da biste umanjili stres i nervozu- samo zapalite jedan lovorov list u pepeljari, i ostavite ga da gori 10 minuta. Prostorija će biti ispunjena mirisima koji će delovati opuštajuće na sve članove vaše porodice.

Lovorovo lišće ima moćna antireumatska, antiseptička, diuretska, sedativna i antioksidantska svojstva. Lovor ima moć da popravi vaše raspoloženje, a njegovo lišće i bobice takođe se mogu koristiti prilikom tretiranja histerije, neurastenije i stomačnog gripa.

Izvor: webtribune.rs

Foto:Thinkstockphotos

Ovim mesnim zamenama unećete manje kalorija, a više proteina

Proteini su esencija svake zdrave ishrane, ali oni donose i više kalorija nego što bi nam bilo potrebno. Da biste postigli pravi balans, bili siti i zdravi trener Grejem Tomlinson sastavio je četiri primera zdravih mesnih zamena.

U samom opisu je naglasio da, s izuzetkom slanine, "manje kalorične alternative ujedno imaju i više belančevina".

Uz to, meso bogatije proteinima obično ima manje masti i obrnuto. Tomlinson savetuje da pileće batake zamenite belim mesom, tako štedite 112 kalorija i unosite 12 grama proteina više.

Ako umesto bifteka odaberete običnu šniclu unosite 198 kalorija manje i 4 grama proteina više. Slaninu zamenite svinjskim medaljonima i uštedite 65 kalorija.

Na kraju, goveđe mleveno meso možete da zamenite ćuretinom i unećete 276 kalorija manje, a 14 grama proteina više.

Izvor: Super žena

Nutricionisti savetuju: Izbegavajte ove sastojke u hrani

Ako primetite neki od ovih sastojaka na deklaraciji, držite se podalje od proizvoda koji ih sadrži...

Veštački zaslađivači

Tačno je da ova vrsta zaslađivača ne sadrži nikakve kalorije, ali njihovo negativno dejstvo znatno prevazilazi njihovu korisnost u dijeti. Povezuju se sa dijabetesom tipa 2 i povećanim unosom kalorija – veštački zaslađivači oko 700 puta jači su od prirodnih šećera, pa izaizvaju veću potrebu za slatkim.

Šećer

Ako se u bilo kakvom obliku javlja kao jedan od prva tri sastojka proizvoda, taj proizvod treba izbegavati u potpunosti.

Karamel boja

Iako su istraživanja koja su uputila na kancerogeno dejstvo karamel boje vršena na životinjama, najbolje je izbegavati proizvode koji sadrže ovaj sastojak.

Karaginan

U pitanju je supstanca za zgušnjavanje koji se može naći u mleku i mlečnim proizvodima i još nije u potpunosti dokazano da li je bezbedna za upotrebu ili ne. Zato je najbolje izbegavati je.

Trans masti

Veštačke nezasićene masti obično se dodaju prehrambenim proizvodima kako bi im se produžio rok upotrebe. Nažalost, u isto vreme povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Mononatrijum glutaminat

Ova namirnica najzastupljeniji je pojačivač ukusa, ali izaziva zavisnost od hrane i gojaznost.

Fruktozni sirup

Fruktozni sirup obično ukazuje na to da je hrana prerađena i da obiluje veštačkim zaslađivačima. Hleb, kolači, kečap i dresing za salatu najčešće sadrže ovaj sastojak.

Izvor:b92

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šta je najbolje jesti tokom letnjih vrućina?

Savetuje se da u svakodnevni meni uvrstimo sveže i sezonske namirnice. Izbegavati kofein i prženje hrane, a preporučuje se korišćenje hladno ceđenih ulja.

Preporučeni dnevni unos tečnosti razlikuje se od osobe do osobe, i to u zavisnosti od telesna mase, starosne dobi kao i fizičke aktivnosti. Potrebe za tečnošću se povećavaju tokom letnjih meseci i pri telesnoj aktivnosti, ali imajte na umu da pod dnevni unos tečnosti spada i voda koju u organizam unosimo kroz hranu, a ne samo voda ili drugi napici.

Opšta preporuka je da za svaki kilogram svoje telesne mase unesete 0,3 dl tečnosti, pa ako imate 60 kg preporučen vam je unos tečnosti od 1,8 litara. Ako ste na aktivnom odmoru, tada za svaki sat aktivnosti treba popiti oko pola litre tečnosti.

Potreba za unosom tečnosti može se, osim vodom, zadovoljiti i ceđenim sokovima od voća i povrća, bistrim supama, nezaslađenim toplim i hladnim čajevima, negaziranim pićima bez šećera ili mlekom. Pića koja sadrže kofein, tein i alkohol kao i zaslađeni napitci, bez obzira na količinu treba izbegavati.

Hladna pića rashlađuju samo gornji deo probavnog sistema i brzo poprimaju temperaturu tela, stoga ne smanjuju temperaturu celog tela. Pića koja su na granici zaleđivanja uzrokuju više štete nego koristi, jer zbog velikih temperaturnih razlika štete onim delovima tela s kojima dolaze u dodir i dugoročno uzrokuju oštećenje površinskog tkiva probavnog trakta, čime stvaraju prostor za zadržavanje mikroorganizama i moguć razvoj upale. Bolji učinak imaju umereno rashlađena pića, dok samo hlađenje tela treba ostvariti boravkom u rashlađenim prostorima i tuširanjem.

Jedite puno voća, povrća, celovitih žitarica i pečurki. Na taj ćete način osigurati unos korisnih nutrijenata, vitamina, minerala, elektrolita, vlakana i vode. Pri tome ne zaboravite osnovne higijenske navike kao što su pranje voća i povrća. Osigurajte svoju dnevnu peticu – voće i povrće konzumirajte barem pet puta tokom dana, voće ujutro i za međuobroke, a povrće za ručak i večeru. Veličina jednog obroka voća ili povrća trebala bi stati u vašu šaku.

Jedite sveže i sezonske namirnice. Ne jedite voće odmah nakon obroka, jer tada zbog probavljanja prethodno unesene hrane voće fermentira i daje osećaj težine i nadutosti.

Pri konzumiranju masnoća tokom leta nije samo važno koliko nego i koju vrstu masnoća unosite. Unošenje masnoća svakako treba smanjiti. Koristite hladno ceđenja ulja poput maslinovog, koje sadrži kvalitetne masne kiseline, a savetuje se da izbegavate prženje.

Iskoristite leto za uživanje u ribi, plava riba sadrži mnogo korisnih sastojaka, uključujući višestruko nezasićene masne kiseline, vitamin D i vitamine skupine B. Obratite pažnju na svežinu ribe, posebno kod plave ribe, jer se tokom neadekvatnog čuvanja od ulova do ribarnice, stvara alergen histamin pa je moguća alergijska reakcija.

Izvori belančevina moraju biti raznoliki, nisu vredne samo belančevine životinjskog porekla, nego se preporučuju i belančevine biljnog porekla. S belančevinama ne treba preterivati jer se za razgradnju belančevina mora potrošiti više energije nego za razgradnju masti i ugljenohidrata, a to znači da se organizam više zagreva. Obroke treba podeliti na manje i jesti ih češće kako bi visina šećera u krvi bila ujednačena.

So je takođe važna za normalan rad ljudskog organizma. Ipak, treba biti oprezan pri soljenju hrane budući da je većina namirnica koje konzumiramo bogata solju pa na taj način unosimo dovoljno soli da se zadovolje dnevne potrebe organizma. Savetuje se da umesto soli u prirpemi hrane koristimo začinsko bilje.

U slučaju konzumiranja zdravstveno neispravne, bakteriološki zagađene hrane, čovek može oboleti od crevnih infekcija i dobiti simptome poput mučnine, dijareje, povraćanja i povišene temperature. Dijareja može biti opasna jer zbog povećanog gubitka tečnosti i elektrolita može dovesti do dehidracije, što se može očitovati slabošću i vrtoglavicom. Zbog toga je važno nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite i piti što više vode, nezaslađenih čajeva i bistre supe. Kako bi izbegli trovanje hranom, važno je pravilno pristupati pripremi i čuvanju hrane.

Izvor: Danas

Foto: Thinkstock

Niste ni svesni da svakodnevno preterujete s ovim namirnicama

Hranljive namirnice dobre su za vaš organizam, ali samo u umerenoj količini...

Šnicla

Meso je odličan izvor proteina, gvožđa i cinka, a toliko je ukusno, da se često dešava da preteramo...

Zrava porcija: 120g (153kcal)
U ovom slučaju manje je više, i najbolje bi bilo kupiti mali komad kvalitetnog mesa nego preterivati sa manje kvalitetnim ali većim porcijama. Idealno parče je ono veličine dlana, bez bilo kakve masnoće.

Prevelika porcija: 300g (384kcal)
Kada sledeći put natrpate tanjir mesom, setite se da ovaj obrok dolazi sa cenom u vidu dodatnih kalorija i masnoća. Odstranite masnoću, presecite šniclu na pola i ostatak tanjira ispunite povrćem. Na taj način ne samo da niste preterali sa mesom, već ste uneli i porciju povrća.

Orašasti plodovi

Najbolji su sirovi, bez soli. Osim što će vas zasititi, doprineće smanjenju holesterola u krvi, a njihovim konzumiranjem unećete važne omega-3 masne kiseline, vlakna i proteine.

Zdrava porcija: 30g (182kcal)
Šačica orašastih plodova biće sasvim dovoljna i uzrokovaće smanjenje nivoa šećera u krvi

Prevelika porcija: 90g (432kcal)
Tri pune šake oraha, lešnika, badema, pistaća, kikirikija ili indijskog oraha imaju kalorija koliko i jedan ili dva normalna obroka. Naročito je problematičan brazilski orah jer je dozvoljeno jesti dva do četiri oraha dnevno.

Sir

Sir ima veliki procenat masti ali je odličan izvor kalcijuma, proteina i vitamina A i B12.

Zdrava porcija: 30g (121kcal)
Parče veličine kutije šibica dnevno obezbediće vam važne nutrijente, a 30g nekih vrsta sira zadovoljiće preko 20% dnevne potrebe za kalcijumom.

Prevelika porcija: 80g (323kJ)
Svako parče od 20g sadrži u proseku 80kcal, a sva četiri parčeta skoro 19g zasićenih masti.

Izvor: B92

foto: Shutterstock

Kako da pasterizujete jaja

Ako se bojite salmonele, sve što treba da uradite je da jaja prethodno pasterizujete

Nema razloga da izbegavate recepte u kojima se koriste živa jaja. Ako se bojite salmonele, sve što treba da uradite je da jaja prethodno pasterizujete.

Jaja prvo izvadite iz frižidera na pola sata da bi dostigla sobnu temperaturu. Zatim ih stavite u šerpu sa vodom, ubacite termometar i merite temperaturu vode. Vrh termometra ne treba da bude na dnu šerpe. Kada voda dostigne temperaturu od 60 stepeni celzijusa, neka jaja stoje u šerpi četiri minuta. Važno je da temperatura ne bude ni za stepen viša, jer žumance počinje da se kuva na temperaturi iznad 60 stepeni. Nakon četiri minuta, izvadite jaja, obrišite ih papirom, ostavite na sobnoj temperaturi pola sata, pa vratite u frižider, mada bi bilo najbolje da ovaj postupak primenite neposredno pre pripreme jela.

Drugi način je da razbijete jaje i da dodate dve kašike tečnosti, vode, limunovog soka, mleka i kuvate na slaboj vatri dok ne dođe blizu tačke ključanja, ali nikako da provri. Zatim tu smesu koristite u receptima.

Izvor: novosti.rs

Foto: Thinkstock

"Bela smrt": Koliko šećera smemo da unosimo dnevno?

Kada je unos šećera u organizam u pitanju, mogu se čuti različite stvari. Najčešće su one da su razne vrste "zdrave hrane" (musli, voćni jogurt, različiti zdravi slatkiši itd.) prepune šećera, kao i da unos jedne takve namirnice za jedan obrok možda može da zadovolji celodnevnu potrebu organizma za šećerom.

Ali nije samo čist, beli ili žuti, šećer u pitanju. Osim saharoze, tu su i glukoza, fruktoza, maltoza, kukuruzni sirup, hidrolizovani skrob, invertovani šećerni sirup i melasa. Sve su to vrste šećera koje se na različite načine upotrebaljavaju u proizvodnji hrane koji svakodnevno konzumiramo.

Stručnjaci za ishranu smatraju da šećeri ne bi trebalo da čine više od 5 odsto ukupne energije, odnosno unosa kalorija, koju sa hranom i pićem unesemo u organizam tokom dana.

A to, otprilike, iznosi 30 grama, odnosno oko 7,5 kafenih kašičica, piše britanski Metro.

Prema starosnoj dobi čoveka, tabela dnevnih vrednosti unosa šećera bi trebalo da izgleda ovako:

- Odrasli: ne više od 30 grama / ekvivalent 7 kockica šećera.

- Deca između 7 i 10 godina: ne više od 24 grama / ekvivalent 6 kockica šećera.

- Deca između 4 i 6 godina: ne više od 19 grama / ekvivalent 5 kockica šećera.

- Za decu starosti ispod 4 godine ne postoje definisane vrednosti, ali se preporučuje izbegavanje zaslađenih pića i hrane u koju je dodat šećer.

Ove količine odnose se na slobodne šećere, dakle one koji se hrani dodaju u procesu proizvodnje, kao i na šećere prisutne u medu, sirupima i voćnim sokovima.

Šećeri koji se mogu naći u mleku, voću i povrću ne smatraju se slobodim šećerima i na njihov unos nije neophodno obraćati posebnu pažnju. Ovi šećeri su, međutim, uračunati u ukupne količine šećera navedene na deklaracijama poroizvoda koji ih sadrže.

Izvor: B92

foto: Shutterstock

Savršen trik za čišćenje metalnih rešetki iz rerne

Domaćice znaju kako je teško očistiti metalne rešetke iz rerne. Međutim, postoji jedan trik koji će vam pomoći da ih temeljno operete, bez po muke!

Evo šta vam je potrebno za čišćenje metalnih rešetki:

Peškir

Topla voda

½ deterdženta za pranje suđa

Malo sode biakrbone

Malo limuna

Pogledajte i Očistite rernu bez upotrebe hemikalija

Postupak:

U kadu prostrite peškir, a zatim na njega stavite rešetke. Dodajte detedžent, limun i sodu bikarbonu, a zato kadu napunite toplom vodom, toliko da prekrije rešetke.

Ostavite da stoji oko 4 sata, a zatim uzmite sunđer i dobro očistite.

Sa čistom vodom isperite rešetke. Na taj način biće čiste i sjajne, kao kada ste kupili šporet.

Izvor: prva.rs

Foto: Pixabay

Da li je vegetarijanska brza hrana zdrava ili ne?

Ishrana bazirana na biljkama smatra se zdravom budući da smanjuje rizik od gojaznosti, bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Da li to onda znači i da je vegetarijanska brza hrana zdravija u odnosu na “mesnatu” konkurenciju? Istina je, međutim, da to nije princip kojim treba da se vodite, piše CNN.

"Samo zato što je restotran na meniju istakao da je neko jelo vegetarijansko ili vegansko, ne znači da je automatki 'zdravo'. Može da sadrži podjednako, ako ne i više, kalorija, zasiženih masti i soli kao i nevegetarijanske opcije”, ističe nutricionista Šeron Palmer, u razgovoru za CNN.

Zato obraćajte pažnju na sastojke, jer iako je povrće i voće bogato vlaknima i proteinima, sir i začini mogu uticati na broj kalorija i količinu soli. Takođe je važno i kako je hrana pripremana – da li je npr. pržena ili grilovana.

“Vegetarijanska i veganska hrana koja je pržena u fritezi, sa dodatkom sira i kremastih sosova, poslužena uz gomilu pomfrita, pirinča ili hleba, nije najzdravija opcija za vas”, upozorava Palmer.

Tako npr. “falaful” (Fala-Full) sendvič u američkom lancu restorana vegetarijanske brze hrane “Vedži”, ima čak dvostruko više kalorija, dva i po puta više soli i istu količinu zasićemnih masti kao i Mekdonaldsov “big mek”.

Nutricionisti takođe ističu da je i pomfrit “vegetarijanski”, ali da to nikako ne znači da treba svakog dana da jedete pun tanjir prženih krompirića.

Palmer savetuje da birate obroke koji sadrže dosta biljaka, poput salata, zatim integralnih žitarica poput kinoe ili integralnih peciva, i jednostavne proteinske opcije kao što su mahunarke i vegetarijanske pljeskavice. Takođe savetuje da ne preterujete sa sirom i sosevima.

Izvor: N1

Foto: Thinkstock

Pržite jaja na suncokretovom ulju? Evo zašto to više nećete da radite

Kokošja jaja predstavljaju odličan izbor za doručak, ali samo ako se pripremaju na pravi način.

Jaja su veoma hranljiva i zdrava, sadrže oko sedam grama proteina, a odličan su izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline….

Međutim, pri spremanju treba voditi računa o masnoći, odnosno ulju na kojim ih pržite, a nutricionisti savetuju da suncokretovo zamenite maslinovim ulje.

Time ćete, osim esencijalnih antioksidansa koji su nam potrebni jer se bore protiv slobodnih radikala u organizmu, osigurati i znatno ukusniji obrok.

Dosadašnja istraživanja o zdravoj hrani pokazala su da priprema namirnica na biljnom ulju nije najbolji izbor za zdravlje. Razlog je što se prilikom zagrevanja ulja, reaguju sa kisonim i stvaraju supstance aldehidi koji su povezani s višim rizikom od raka i srčanim bolestima.

Iako je i maslinovo ulje biljno, zagrevanjem ovog ulja ipak se otpušta manje aldehida, a pošto se brže zagreva, jaja će se brže ispržiti i poprimiti punoću ukusa.

Izvor: B92

Evo kako se pravilno jede beli luk

Beli luk je jedna od najmoćnijih biljaka na svetu koja je u upotrebi već hiljadama godina zahvaljujući svojim snažnim lekovitim svojstvima

U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit potvrđuju i stručnjaci.

U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa - jedinjenja koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.

Beli luk svoja lekovita svojstva može zahvaliti moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje luka, trebalo bi ga često i pravilno konzumirati.

1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan bi trebalo pojesti najmanje tri čena belog luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta.

Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materija koje sadrže sumpor i koje luku daju lekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.

Izvor: Zadovoljna

Foto: Pixabay

Idealno vreme za jabuku je - jutro

Jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće van. Svi znamo tu izreku u koju su naše bake duboko verovale.

Ipak, jabuka, kao i sva druga hrana, najbolje rezultate daje ako je jedemo u doba dana kada je naše telo u stanju da izvuče maksimum iz nje.

Što se tiče različitih studija, najbolje vreme za jabuku je jutro. Jabuka je bogata vlaknima i pektinom, koji se nalazi u koži voćke. Ljudima koji pate od probavnih smetnji i imaju problema sa snom zbog kasnonoćnog jedenja, jabuka čim se probude bi mogla biti od velike pomoći. Uz to, jabuka će ujutro pokrenuti probavu bolje nego ijedno drugo voće.

Pektin će pomoći bakterijama koje žive u crevima, baš kao što će vam pomoći da se rešite toksina i kancerogenih materija iz organizma.

A šta ako ipak jedete jabuke uveče? Prekasno konzumiranje jabuka moglo bi se okrenuti protiv vas.

Jabuke bi tokom noći mogle stimulisati proizvodnju gasova u crevima i doneti vam neprijatnosti u noćnim satima.

Najbolje vrijeme za jabuku je jutro, čim ustanete ili kao zalogaj između obroka koji sadrži sve hranjive sastojke, podstiče gubitak kilograma, pomaže vašoj koži da zablista, a čini čuda i za vašu probavu. Na duge staze

Izvor: N1

Kako najbrže i najefikasnije očistiti radnu površinu od brašna

Samo pratite upustva

Ukoliko priprema hrane uključuje upotrebu brašna, unapred ste spremni na haos u kuhinji.

Vrlo dobro znate da bi trebalo da izbegavate vodu prilikom čišćenja jer ćete doslovno napraviti smesu koja vam može poslužiti kao lepak.

Voda aktivira skrob u brašnu, što ga čini lepljivim.

Ukoliko se osuši i skori, gotovo je nemoguće očistiti ga.

Mi imamo rešenje. Za čišćenje koristite špatulu, tvrđi komad papira kako biste sakupili na gomilu što više brašna.

Izbegavajte sunđer jer nećete moći da ga očistite, umesto njega koristite papirni ubrus i pokupite ostatak.

Izvor: Stva rukusa