Doktorka o najvećem "NEPRIJATELJU" SVIH SRBA - konačno je razbila MIT: "Promaja je jedno veliko zlo"

Verovatno ne biste mogli da izbrojite koliko ste puta u detinjstvu čuli da se treba čuvati promaje, i koliko je različitih simptoma koji je vaša baka, tetka ili majka uspela da poveže s tim strašnim "zlom".

Ako curi nos, to je od promaje. Ako vas svrbi i suzi vam oko, to je od promaje. Ako nekog bole leđa, to je od sedenja na promaji, a čak i ako bi nekome natekao zub – pre karijesa uvek bi se barem na kratko posumnjalo u tu zver.

E, pa, čini se da su naše bake i tetke bile u pravu, jer tradicionalna kineska medicina zaista veruje da previše promaje ili vetra može biti jedan od glavnih uzročnika brojnih bolesti.

Kako ne bi bilo nikakve zabune, doktorka kineske medicine Angela Tian Zu, koja ima više od 40 godina prakse, dala je definiciju promaje: Ta reč odnosi se na vetar između prozora, vrata, dve zgrade, dva zida ili više objekata.

Promaja je opasna, piše, jer je ‘oštrija’ od običnog vetra. Može da prodre u našu kožu, organe i telo, a posebno je opasan za one koji su bolesni i oslabljenog imuniteta. Tako se smatra da su deca i starije osobe posebno izložene negativnom uticaju promaje te posebno treba da se čuvaju, tvrdi Zu. Kao i kod niza drugih bolesti, dodaje, i za promaju je karakteristično da će ‘napasti’ slabiji deo tela i tamo napraviti najveću štetu, prenosi 24sata.hr.

Posebno se smatra opasnim kad su u pitanju deca, kod kojih izloženost promaji može rezultirati upalama i bolovima u uhu, povećati rizik od prehlade, kašlja, astme ili bronhitisa, kao i glavobolje. Osim toga, promaja čini decu nemirnima. Zato se roditeljima male dece posebno ne savetuje izlazak napolje ako je vetar jak. Poseban oprez savetuje se i ženama, koje bi trebalo da štite zglobove i struk.

Naime, kod njih promaja koja zahvati te delove tela može da poremeti menstrualni ciklus, a i teže će ostati trudne, tvrdi Angela. Dodaje da je uvek važno držati vrat toplim jer je on "prozor" tela i lako uhvati promaju.

Angela Tian Zu opisala je i kako promaja deluje na pojedine delove tela:

– ako udara u zglobove, ljudi će češće osećati bol u zglobovima, što može rezultirati artritisom

– ako je vetar hladan ili vruć te udara u glavu (ili ljudi izađu napolje mokre kose) to može dovesti do glavobolje, bolova u uhu, zubima ili u grlu

– ako hladan ili vruć vetar udara u pluća i grudi, to će rezultirati kašljem, upaljenim grlom ili prehladom

– ako hladan ili vruć vetar napadne vrat ili struk, to će rezultirati boli u vratu ili donjem delu leđa

– ako promaja napadne mišiće, ljudi će osećati slabost i bol u mišićima

– ako ste izloženi promaji nakon intimnih odnosa, ona ulazi dublje u telo. Verovatnije će se to dogoditi muškarcima koji lako zaspu nakon vrhunca, piše doktorka, uz napomenu kako se u tradicionalnoj kineskoj medicini multipla skleroza povezuje s izloženošću vetru ili promaji nakon intimnih odnosa

– ako promaja napadne kožu, to će rezultirati svrabom i bolestima kože

Uprkos tome što se izlaganje jakom vetru ne preporučuje ni u Zapadnoj medicini, važno je naglasiti da nema naučne potvrde za tvrdnju da promaja može biti glavni uzrok spomenutih problema. Ipak, hladan vetar ili promaja mogu da doprinesu preživljavanju virusa koji su dokazano glavni uzročnici prehlade, pa tako i utiču na to da se razbolimo, kažu lekari. Takođe, hladnoća uopšteno može uticati na grčenje mišića, pa se kod nekih zbog hladnog vetra može javiti bol u zglobovima ili glavobolja.

Ukratko, vredi se malo pričuvati, bez obzira na to što službena statistika promaju još ne ‘priznaje’ kao jedan od uzročnika.

Izvor: blic.rs

Tri najgora dezerta koji dovode do skokova šećera u krvi, prema rečima dijetetičara

Uživanje u slatkišima s visokim procentom masnoće može biti primamljivo, ali ključno je biti svestan mogućih zdravstvenih posledica koje ovi dezerti mogu doneti za sobom.

Neki dezerti se posebno ističu kao krivci za podsticanje upala i skokova šećera u krvi zbog visokog udela masti. Nutricionistkinja Lisa Ričards i dijetetičarka Žanet Giaćinto otkrile su četiri takve poslastice.

Krofne

Krofne, iako ukusne, mogu imati štetne efekte na zdravlje zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna. Redovna konzumacija može dovesti do upale u telu budući da je visok unos šećera povezan s povišenim nivoima upalnih markera.

Ričards tvrdi da bi njihovo izbacivanje moglo biti dobro za smanjenje upale i stabilizaciju nivoa šećera u krvi.

„Krofne se obično prave od rafinisanog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva porast insulina za regulaciju nivoa šećera, što dugoročno može biti štetno za telo i dovesti do insulinske rezistencije“, objasnila je za SheFinds, prenosi Index.

Kolači od različitih vrsta testa

Kolači nam mogu doneti trenutni užitak, ali ne treba zanemariti njihov uticaj na upalu i nivo šećera u krvi. Prepuni su rafiniranih šećera, nezdravih masti i prerađenog brašna, što može doprineti problemima kao što su debljanje i izazivanje upalne reakcije u telu.

„Kolači su upalni i štetni za zdravlje creva zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna“, upozorava Ričards. Ovi sastojci doprinose brzim skokovima šećera u krvi, podstiču oslobađanje insulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu. „Preterana konzumacija šećera može predstavljati značajne zdravstvene rizike, čak i doprineti nakupljanju masnoće na stomaku“, istakla je.

Pite

Iako su slatke pite odlične poslastice za gotovo svaku priliku, kombinacije slatkih nadeva i kora od rafinisanog brašna mogu dovesti do naglih skokova nivoa šećera u krvi.

Vremenom, česta konzumacija pita može opteretiti insulinski odgovor tela, potencijalno dovodeći do insulinske rezistencije i upale.

„Kore za pitu prave se s velikom količinom maslaca, stoga nisu baš najpovoljnija opcija za one koji pokušavaju da smršaju. Takođe, prave se od brašna koje se razgrađuje u šećer, a punjenje je često jako slatko, što može doprineti skokovima šećera u krvi“, zaključuje Giaćinto.

Izvor: danas.rs

10 načina za mršavljenje koji su trenutno najpopularniji u Srbiji

Čim osvane sunce i zapljusne nas proleće, na internetu se u vrh pretraga dižu dijete. Pronašli smo 15 načina za mršavljenje koji su baš sada najpopularniji u Srbiji.

Karanfilić za mršavljenje

Poznato je da karanfilić utiče na gubitak težine. Ovaj mirisni začin je popularan i zbog toga što je moćan izvor hranljivih materija. Sadrži eugenol, vrstu antioksidansa koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala u telu i na taj način smanjuje rizik od razvoja bolesti poput srčanih bolesti, raka i dijabetesa.

Čaj od karanfilića ubrzava metabolizam, povećava proizvodnju pljuvačke i želudačnog soka, koji su odgovorni za varenje. To ubrzava sagorevanje masti i ubrzava proces mršavljenja.

Evo kako da napravite lekoviti čaj od karanfilića.

U 1 litar pročišćene vode dodajte 1 kašičicu karanfilića. Ugrejte na tihoj vatri dok ne provri i ostavite da vri još 10 minuta na tihoj vatri. Pokrijte čaj poklopcem i ostavite da odstoji dok se ne ohladi. Nakon toga prosto treba da pijete po 3 čaše od 200 ml dnevno.

U ovaj čaj možete dodati i druge sastojke. U kombinaciji sa njima ima jače delovanje za mršavljenje, deluje kao termogeno sredstvo, pivišava aktivnije sagorevanje kalorija, smanjuje nadutost.

Ovaj lekoviti čaj uključuje 3 kašičice karanfilića, 3 štapića cimeta, 3 kašičice rendane kore đumbira i 1 litar vode. Stavite vodu da provri i dodajte karanfilić i cimet. Skinite sa vatre i dodajte đumbir. Ostavite da odstoji 15 minuta, procedite i pijte topao ili hladan.

Važna napomena! Čaj od karanfilića se ne preporučuje trudnicama.

Jabukovo sirće

Jedna kašika jabukovog sirćeta pre obroka pomogla je gojaznim ljudima da izgube do osam kilograma za samo tri meseca. To je pokazalo novo istraživanje, piše NY Post.

Istraživanja su pokazala da jabukovo sirće, fermentisani sok od zgnječenih jabuka, snižava nivo glukoze u krvi posle obroka i smanjuje apetit. Sada ova libanska studija, objavljena u časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health, otkriva da jabukovo sirće takođe smanjuje indeks telesne mase (BMI), trigliceride i holesterol kod onih sa prekomernom težinom.

Stručnjaci upozoravaju da jabukovo sirće, iako jeste zdravo, nije univerzalno rešenje za sve i preterana upotreba može da ošteti zubnu gleđ i da pogorša refluks kiseline.

Čaj za mršavljenje Josif Pančić

Čaj za mršavljenje Instituta Josif Pančić povoljno deluje na metabolizam, telesnu težinu, varenje, gasove, stolicu i izmokravanje. Koristan je tokom dijete i izmenjenog režima ishrane. Sadrži: koru krušine, plod morača, plod šipka, list zelenog čaja, list breze. Upotreba Filter čaja za mršavljenje ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja kao ni deci mlađoj od 12 godina.

Limun za mršavljenje

Topla voda sa limunom je, sudeći po bezbroj tekstova na internetu, „sveti gral“ zdravlja. Limun je bogat vitaminima, čisti jetru i pozitivno djeluje na probavu, a zdrava probava je ključ zdravog mršavljenja.

„Limun je jako preporučljiv kako u procesu mršavljenja i topljenja masnih naslaga, tako i njegovo svakodnevno konzumiranje kod čoveka koji nema problema sa viškom kilograma. Pored detoks napitka pola limuna razblaženog sa mlakom vodom, limunadu bez dodatog šećera možete piti i tokom celog dana. Pored limuna, odlične su i pomorandža i grejpfrut, za one koji ne uzimaju nikakvu medicinsku terapiju“, rekla je za Zadovoljnu nutricionistkinja Teodora Marinković.

Napitak za mršavljenje

Osim fizičke aktivnosti i kontrolisane dijete, koja nikako ne uključuje gladovanje, u procesu mršavljenja mogu vam pomoći i mali nutricionistički trikovi. Jedan od njih je i sok od tri moćna sastojka koji efikasno smanjuje osećaj gladi, ubrzava metabolizam, daje energiju i pomaže telu da izbaci višak masnoća.

Napitak od jabukovog sirćeta i meda stari je saveznik u gubljenju kilograma, a sada mu se pridružuje grejpfrut, koji, između ostalog, stabilizuje nivo šećera u krvi i delotvorno razgrađuje masti.

Sastojci:
1 šoljica soka svežeg grejpfruta

2 kašičice jabukovog sirćeta

1 kašičica meda

Priprema:
Sve dobro izmešajte dok se sastojci u potpunosti ne povežu. Sok popijte pre sva tri velika obroka. Postupak ponavljajte svaki dan sedam dana zaredom, zatim napravite pauzu od nedelju dana pa ponovite postupak.

Jelovnik za mršavljenje
Trenutno među najpopularnijim dijetama nalaze se dijeta s pomorandžama i jajima, Atlantska dijeta, režim 30/30/30, dijeta 1.200 kalorija, Dukan dijeta. Svaka od njih ima svoja pravila, ali je važno da se pre započinjanja konsultujete sa lekarom o tome da li je dobra za vas.

Injekcija za mršavljenje

Lekovi za tip 2 dijabetesa, prvenstveno Ozempic, već se duže vreme zloupotrebljavaju za brzo mršavljenje, zbog čega je došlo do nestašice ove terapije za pacijente kojima je zaista potrebna.

Važno je istaknuti najvažnije: lek Ozempic se ne može uzimati bez konsultacije s lekarom, jer ima neželjenih efekata.

„Prvo, ne može se davati nekome ko ima pankreatitis ili rizik za pankreatitis, jer može da dođe u životno ugrožavajuće stanje. Drugo, lek se ne daje osobama koje žele da izgube dva do tri kilograma, već osobama koje imaju indeks telesne mase preko 30, a koje drugom metodom i načinima ne uspevaju da smršaju – i imaju određene komorbitete koji idu uz gojaznost“, objašnjava dr Katarina Lalić subspecijalista endokrinolog.

Do sada zabeležene neželjene reakcije od zloupotrebe Ozempica su pad nivoa šećera u krvi, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, zatvor, mučnina, ali i problemi sa bubrezima.

„Lek na neki način podilazi brzim rešenjima za gojaznost. Svako bi želeo da za sedam do 10 dana smrša. Ali gojaznost je ozbiljna bolest, nije estetski problem. Čitav niz problema može da izazove i pristup lečenja gojaznosti je vrlo kompleksan. Kao što se ne postaje gojazan za dve nedelje, tako se ne može ni izgubiti taj višak za dve nedelje“, zaključuje dr Katarina Lalić.

Koliko kalorija dnevno za mršavljenje

Broj kalorija koje treba da jedete dnevno zavisi od brojnih faktora. Kada pokušavate da smršate, važno je da stvorite kalorijski deficit. Kalorijski deficit možete postići ishranom ili vežbanjem, ali i kombinacijom ta dva.

Većini žena između 19 i 30 godina potrebno je 2.000 do 2.400 kalorija dnevno da bi održale svoju optimalnu kilažu. Žene između 31 i 59 godina imaju nešto manje energetske potrebe. Generalno, žene u ovoj starosnoj grupi treba da unose 1.800–2.200 kalorija dnevno da bi održale zdravu telesnu težinu. Ženama starijim od 60 godina potrebno je manje kalorija i obično treba da unesu oko 1.600–2.000 kalorija dnevno.

Niskokalorične namirnice ne moraju biti nužno dobre za mršavljenje. Mnoge dobre kalorije potiču iz visokokalorične, pa čak i hrane bogate mastima. Ključ je odnos broja kalorija i nutritivnih vrednosti. Ipak, važno je da unosite dovoljno kalorija da biste svom telu obezbedili hranljive materije koje su mu potrebne, čak i ako pokušavate da smršate.

Dobro pravilo za zdrav gubitak težine je deficit od oko 500 kalorija dnevno. To bi trebalo da vas stavi na kurs da izgubite od pola kilograma do kilogram nedeljno.

Apollos čaj za mršavljenje

Apolloss čaj za mršavljenje navodno deluje tako što pretvara masne naslage u energiju i sprečava njihovo taloženje na telu. Ovaj čaj takođe pomaže pri izlučivanju viška tečnosti iz organizma. Sadrži zeleni čaj, schizandru, koprivu, mentu, maslinu.

Zeleni čaj za mršavljenje

Zeleni čaj sadrži kofein i katehine, a kombinacija ta dva sastojka utiče na ubrzanje metabolizma i pomaže telu da efikasnije sagori kalorije. Ove tvrdnje su rezultat studija koje predstavljaju zeleni čaj kao tajnu gubitka kilograma, međutim, treba reći da je većina njih kratkoročna i da često uključuje ekstrakte zelenog čaja, a ne i šolje skuvanog. Jednostavno, on može da pomogne, ali očekivati da će zeleni čaj čarobnim štapićem uticati na to da imate manje kilograma, bez fizičke aktivnosti i promene načina ishrane, nije realno.

Izvor: nova.rs

Uklonite ogrebotine s indukcione ploče za kuvanje pomoću samo 2 sastojka

Svako ko ima indukcionu ploču za kuvanje zna koliko ju je teško očistiti.

 

Indukciona ploča za kuvanje ima brojne prednosti, ali je osetljivija u poređenju s tradicionalnim pločama za kuvanje i postoji veća verovatnoća da će se izgrebati. Međutim, uz malo muke te ogrebotine možete lako ukloniti, a evo saveta kako to da učinite.

Sve što vam je potrebno je pasta za zube i soda bikarbona. Pomešajte nekoliko kašika sode bikarbone s vodom u maloj šolji i dobro promešajte. Mešajte drvenom kuvačom ili štapićem za sladoled dok ne dobijete gustoću pudinga. Namažite po izgrebanom delu ploče i nežno istrljajte krpom. Ako se malo povuče, možda vam treba još malo sode bikarbone, prenosi Wiki How.

S druge strane, možete naneti malo paste za zube na oštećene delove i uz pomoć krpice lagano trljati uz lagani pritisak na pločicu.

Važna napomena: potrebna je čista bela pasta za zube, jer one s gelom u sebi sigurno neće biti delotvorne.

Izvor: b92.net

Samo NATPROSEČNO INTELIGENTNI LJUDI imaju ovih 5 navika: Jednu većina smatra VELIKOM MANOM, tvrde stručnjaci

Naučnici su, upoređujući ponašanje natprosečno inteligentnih ljudi i rezultate njihovih delovanja jednostavno pronašli pet stvari za koje se veruje da su im zajedničke.

Određene osobine koje poseduju vrsni pojedinci, prema rečima stručnjaka znak su visoke inteligencije.

Vole da razmišljaju naglas

Inteligentni ljudi stalno razgovaraju sami sa sobom, kažu stručnjaci. Jedan od glavnih razloga zašto se bave razgovorom sa samim sobom je to što im pomaže u rešavanju problema i donošenju odluka. Na taj način mogu bolje da razmišljaju i dolaze do kreativnih rešenja. Kada ljudi razgovaraju sami sa sobom, mogu razmisliti o svom ponašanju i analizirati svoje emocije.

Vole da budu sami

Što ste pametniji, to ćete više biti fokusirani na svoje dugoročne ciljeve, što znači da vas druženje s prijateljima može pre ometati nego pomoći, kažu stručnjaci. Pametni ljudi mogu da traže samotnjački način života kako bi zadovoljili svoju potrebu za nesmetanom intelektualnom znatiželjom i kreativnošću. Mogu biti socijalno anksiozni ili osetljivi pa će se oslanjati na svoje unutrašnje misli jer im je to prijatnije nego druženje s drugim ljudima. Svako ima jedinstvene potrebe, ali bez obzira na to, važno je prepoznati da samoća može pružiti golem rast i uvid onima koji je prihvate. Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je da visoko inteligentni ljudi uglavnom imaju bolje lične granice. Takođe, izbirljivi su oko toga čemu će reći ‘da’.

Puno čitaju

Većina uspešnih ljudi ima jednu zajedničku stvar, a to je da nikada ne prestaju da uče. Strastveno čitanje deo je njihove lične rutine uz pomoć koje se razvijaju i napreduju. Ljudi koji donose odluku o svakodnevnom čitanju aktivno biraju angažovati, poboljšati i izazvati svoj mozak umesto da rade nešto pasivno, kao što je igranje video igara ili gledanje televizije.

Ističu se u neredu i kreativnom haosu

Psiholozi već dugo veruju da je inteligencija komplikovana i da je nije lako definisati. Dakle, moglo bi se pretpostaviti da je visoko inteligentna osoba visoko organizovana, zar ne? Međutim, nije baš tako. Eksperiment Univerziteta u Minesoti otkrio je da su ljudi koji su imali neuredno okruženje došli do kreativnijih ideja od onih koji su imali uredan i organizovan prostor. Čini se da nesređena okolina nadahnjuje prekid tradicije, što može proizvesti inovativne zaključke. Uredno okruženje, nasuprot tome, potiče konvencionalno ponašanje i igranje na sigurnom prenosi Sensa.

Kasno idu na spavanje

Novije studije pokazuju da su ‘noćne ptice’ zapravo pametnije i kreativnije od svojih kolega koji rano ustaju. Istinska inspiracija u najvećoj se meri budi tokom ranih jutarnjih časova, a samo istaknuti pojedinci imaju moć da zamene dan za noć, što takođe doprinosi razvoju nezavisnog i posebnog karaktera kakav imaju samo visokointeligentni pojedinci.

Izvor: blic.rs

Poznati gastro portal objavio listu NAJGORIH SRPSKIH JELA i kad vidite šta su oni tu stavili prekrstićete se i levom i desnom!

Da li postoji loše srpsko jelo? Ne, ako pitamo Srbe, međutim, ako se osvrnemo na poznati gastro portal "Taste Atlas" postoji čak 14 najgorih srpskih jela.

Poznati sajt objavio je listu najgore ocenjenih srpskih jela za 2024. godinu. Na listi od 14 jela, pored onih koja svakako i među Srbima važe za manje primamljiva našla su se neka u koja se Srbi kunu.

14 najgorih jela na pomenutom sajtu poređana su od onog najgoreg do "manje" najgoreg, a na prvom mestu se našlo jelo koje, rekli bismo, niko nije očekivao.

Naime, prema ocenama s portala Taste Atlas najgore srpsko jelo su rezanci s makom.

"Jednostavni i hranljivi rezanci s makom su jelo koje se sastoji od široke, tanke pšenične testenine koja je prelivena obilnim količinama rastopljenog putera, a zatim posuta makom i šećerom. Nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas predstavlja štedljivo, ali omiljeno jelo koje se uživa kao slatko glavno jelo ili zasitan desert", piše ispod fotografije jela na ne tako počasnom prvom mestu.

Pihtije su na drugom mestu, leskovačka kavurma na trećem a popara je četvrta.

Lista najgorih srpskih jela na pomenutom sajtu izgleda ovako:

1. rezanci s makom

2. pihtije

3. leskovačka kavurma

4. popara

5. lenja pita

6. riblji paprikaš

7. srpska salata

8. proja

9. duvan čvarci

10. makovnjača

11. prebranac

12. svadbarski kupus

13. čorbast pasulj

14. slatko od jagoda

Koje jelo je po vama nepravedno završilo na ovoj listi?

Izvor: blic.rs

Koncentracija jednog alergena otišla u crveno, a nije ambrozija: Zbog ove biljke danima trljate oči, pun vam je nos i kijate

Prema podacima sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija pojedinih alergena veoma je visoka, a među njima prednjači breza. Naime, polen ovog drveta otišao je "u crveno" a protekle nedelje u Beogradu gotovo da nije bilo dana a da koncentracija nije bila iznad poželjnih vrednosti. Zbog toga su se mnogi građani koji imaju probleme s alergijama javljali za pomoć u dom zdravlja. Sagovornici Nova.rs kažu da breza ima najveći alergeni potencijal u ovo doba godine, s tim što je malo poranila.

Toplije vreme u februaru i ranije cvetanje drveća doveli su ove godine do rane sezone alergija, dok broj ljudi koji imaju probleme sa ovim oboljenjima stalno raste.

Iako mnogi misle da najviše muka zadaje ambrozija, prethodnih dana građani muku muče sa brezom, čija je koncentracija polena u ovom trenutku najveća.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine navode da breza od svih drveća ima najveću alergenost, pa je tako zabeleženo da je polen breze gušio po Vojvodini. Izmerene su visoke koncentracije u Kanjiži, Kikindi, Zrenjaninu i Vršcu dok je nešto opuštenija situacija bila u Bečeju.

Međutim, u Valjevu je od 25. marta pa do kraja meseca bukvalno svaki dan je bio veoma visok nivo koncentracije polena breze. Inače, u većem delu ostalih mernih mesta poput Zaječara, Niša, Loznice i Požarevca situacija sa polenom breze bila je bolja, a negde je čak koncentracija ostala u granicama normale, odnosno 60 zrna po kubnom metru.

Pulmolog i alergolog dr Tatjana Radosavljević ističe za naš portal da je očigledno da su alergijske reakcije na polen ove godine poranile dve – tri nedelje, te su se pacijenti javljali zbog curenja iz nosa, alergijskog rinitisa, kašljucanjai kašlja, peckanja u očima, grlu…

„Poranilo je proleće, samim tim i vegetacija, tako da su čestice polena već u vazduhu. Cveta drveće, ali cvetaju i trave. Oni pacijenti koji znaju da su alergični, već su počeli da osećaju tegobe. Javlja im se suzenje učiju, peckanje u očima, kijanje, zapušen nos, kašalj. Pojedini čak imaju svrab ušiju, peckanje u grlu, a kod osoba koje boluju od alergijske astme, mogu da se jave klasični astmatični napadi, odnosno gušenje“, kaže dr Radosavljević.

Prema njenim rečima, pacijenti koji znaju da imaju alergije, verovatno su već počeli da koriste lekove, antihistaminike i takozvane inhalacione pumpice za nos i pluća.

Ali, problem je što se ne zna kako će ko da reaguje na polen.

„Jedne godine mogu da budu određeni simptomi, dok druge sasvim različiti od tih. Alergijska reakcija je nepredvidiva. Svi koji imaju alergije na polen već znaju da mogu njegovu koncentraciju da prate na specijalizovanim sajtovima, ali i na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine“, objašnjava ona.

Što se tiče polena breze, pulmološkinja naglašava da nije nepoznanica da breza od svih drveća ima najveću alergenost.

„Zapravo je problem što se građani hvataju za ambroziju, odnosno znaju kakve su njene razmere i koliko se muče s alergijom zbog nje. Ali breza nije ništa uobičajeno niti čudno, samo treba biti pripremljen na vreme. Kod mene uveliko dolaze pacijenti koji imaju respiratorne probleme. E sada, moguće je da neko ima ili virusnu ili bakterijsku infekciju od alergije, a razlika je u pojavi povišene telesne temperature“, naglašava dr Radosavljević.

Najbolji način da proverite da li ste alergični ili je u pitanju bakterijska infekcija jeste laboratorijska analiza krvi.

„Ljudi koji su alergični na polen nemaju temperaturu, zamor. U laboratorijskim analizama iz krvi povišen im je parametar koji se zove imunoglobulin E, ali i broj eozinofilnih limfocita, dok su drugačiji rezultati kod pacijenata koji imaju respiratornu infekciju – povišen CRP, ali i broj krvnih ćelija“, objašnjava Radosavlljević.

Savetuje svima da čim primete neki od simptoma, odu kod lekara, a oni koji znaju da su alergični, treba da započnu sa terapijom kortikosteroida.

„S druge strane, ukoliko se nalazite u prirodi, po povratku kući presvucite odeću koju ste nosili i odmah se istuširajte, uključujući i pranje kose“.

Agencije za zaštitu životne sredine

Iz Agencije za zaštitu životne sredine navode da je prethodnih godina bilo dve do tri vrste polena u vazduhu, dok se ove godine pojavilo deset polenovih zrna odjednom i to preko graničnih vrednosti.

Agencija prati od prvog februara do prvog novembra, svakoga dana, sve alergene na 28 različitih mesta na teritoriji Srbije. Kako su objasnili, tise i čempresi su od polovine februara bile u crvenoj zoni, potom lešnik, a onda jasen i brest.

„Malo sada ohrabruje to što neki poleni cvetaju i za pet ili šest dana završavaju svoju fazu cvetanja, ali kreću drugi. Ono što je tipično za period maja i juna, jesu poleni drveća. Završavamo sa polenom lipe, koji nije neki jak alergen, ali kreću poleni trava. Nemaju svi poleni isti alergeni potencijal. Merenja pokazuju da kada je sunčano sa blagim vetrom, izuzetno su velike mogućnosti rasprašivanja polena. Tada ljudi imaju plitko disanje i zamaranje. U tim periodima, savetujemo im da izbegavaju kontakt sa prirodom, iako to nije uvek moguće, kako bi se smanjio veliki unos i koncentracija polena“, naglasili su oni.

I drugo drveće pušta alergene

Sem breze, prevelike koncentracije polena ispuštali su i vrba, dud i javor, ali su oni „gušili“ manji broj dana od breze.

Ali alergični ljudi neće moći da odahnu jer će koncentracije alergena ostati bez promene i narednih dana, a očekuje se da će kod duda i oraha doći čak i do povećane koncentracije.

Prema kalendaru alergenih biljaka, što se tiče drveća, mart i april su meseci kada su koncentracije njihovih polena u vazduhu najviše. Ako je za utehu, polovinom maja koncentracija polena bi trebalo da počne drastično da opada, pa čak i da bude na nivou normalne.

Ali će onda alergene sa drveća da zamene oni iz trava koji su prisutni gotovo do kraja leta. Njih „nasleđuju“ alergeni raznih korova čiji polen je aktivan do oktobra.

Izvor: nova.rs

Stranci masovno dolaze u Srbiju zbog zuba, ugradnje silikona i liposukcije: Najviše ih je iz Italije, Francuske i Austrije, cene 50 odsto jeftinije

Dok Srbi odlaze u Austriju, Nemačku, Sloveniju da bi kupovali garderobu i opremu za kuću, stranci dolaze u našu zemlju da zbog popravke zuba, ugradnje implantata, povećanja grudi, smanjenja nosa, liposukcije, specijalističkih pregleda, pa čak i porođaja jer je kod nas jeftinije. Prema podacima Međunarodnog udruženja za estetsku i plastičnu hirurgiju, čak 20 odsto više stranaca nego prošle godine boravilo je u Srbiji kako bi obavili stomatološke i estetske intervencije i na taj način uštedeli i po nekoliko hiljada evra.

Cene usluga u privatnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji dvostruko su jeftinije nego na Zapadu. S druge strane, u Turskoj, Poljskoj, pa i Bugarskoj cene ovih usluga niže su nego kod nas, međutim, i pored toga, zapadnjaci ipak više veruju srpskim lekarima, hirurzima i stomatolozima.

U Srbiju stranci, ali i srpski državljani koji žive u inostranstvu, dolaze najčešće zbog stomatoloških intervencija, plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalističkih pregleda, najviše kod oftalmologa, potom lečenja matičnim ćelijama, ali i zbog komfornog porođaja po niskoj ceni u luksuznim privatnim apartmanima.

Nišlijka Žana R. koja godinama živi i radi u Nemačkoj, boravila je u Srbiji tri nedelje posle januarskih praznika kako bi uradila zube. Ona je ugradila zubne implante, koje je po komadu plaćala 500 evra. Pre toga je imala određeni niz intervencija koje je platila oko 1.000 evra. Dakle, bez implanta.

Ipak, napominje da je prošla „i više nego odlično“.

„Moji zubi su specifični i ne bih vas opterećivala time, pa ću samo reći da sam došla po holivudski osmeh. I dobila sam ga za 14 dana, a koštao me je oko 10.000 evra. To nije ništa u odnosu na naše stomatologe koje, verujem da jesu profeisonalci kao i vaši, ali su veoma skupi. Moji zubi bi kod nas koštali oko 20.000 evra, a možda i više. Zašto da dajem toliki novac kada mogu da dođem u Beograd? Ionako dolazim dva do tri puta godišnje, imam brata u selu kod Niša, pa ga posećujem“, kaže ona.

Strancima, na Zapadu, je međutim najskuplji odlazak kod zubara, pa se zato neretko odlučuju da sve stomatološke zahvate obave u Srbiji.

Prema rečima doktora stomatologije Miroslava Aleta, najveći broj stranih državljana koji dolaze u Srbiju radi zubarskih intervencija su Šveđani, Italijani, Francuzi, Nemci, Britanci, čak i američki državljani.

„Takođe ima dosta naših ljudi, koji žive u inostranstvu, ali i dalje dolaze ovde kod zubara. Za nas se odlučuju pre svega zbog cena, jer je ogromna razlika, a materijal koji koristimo je isti kao na Zapadu. Međutim, mi smo jeftina radna snaga, pa cene moraju biti niže. U Americi je najjeftinija stomatološka intervencija 500 do preko 1.000 dolara, dok je lečenje kanala, operacije i slično po nekoliko hiljada, a ovde je duplo jeftinije. U Švajcarskoj je cena čišćenja kanala 1.000 franaka, dok su Britanci najskuplji, tamo je do pre nekoliko godina samo običan stomatološki pregled iznosio čak 140 funti“, objašnjava on.

Srpski estetski hirurzi imaju, kako se čini, najviše posla sa „zdravstvenim turistima“.

Plastični i rekonstruktivni hirurg dr Igor Maljković kaže za Nova.rs da strani državljani čine oko 80 odsto njegovih pacijenata.

„Imamo pacijente iz Austrije, Nemačke, Italije, Amerike, oni čine 80 odsto. Najviše se rukovode cenama, ali i kvalitetom usluge. Za nas saznaju uglavnom preko preporuke, ali i putem interneta i ostavljenih utisaka, što je danas veoma bitno. Najčešće dolaze da rade grudi, nos i stomak. Zatezanje kože i liposukcija su najpopularniji zahvati, a naše cene su više nego dvostruko jeftinije u odnosu na kolege sa Zapada, dok su materijali isti, međutim kod nas je manja cena rada“, kaže on.

On naglašava da je strancima bitan kvalitet usluge.

„Bugari imaju nisku cenu hirurgije, ali nemaju dobru ponudu, u medicinskom turizmu se nisu baš proslavili. Naši ljudi idu u Trusku jer im je jeftinije nego ovde, a stranci sa Zapada dolaze kod nas, jer njima cene u Turskoj sigurno zvuče sumnjivo“, kaže dr Maljković.

Izvor: nova.rs

Čak tri legendarna horora temelje se na istom serijskom ubici

Postoje čak tri klasična horor filma za koja se veruje da ih je inspirisao isti čovek. Desetine zloglasnih ubica ušle su u filmove i TV emisije, od Damera do Mindhuntera i Desa, i iako ste verovatno čuli za Teda Bundija i Džefrija Damera koji su inspirisali takve TV emisije i filmove, postoji jedno ime koje možda ne znate - Ed Gein.

Gein je bio osuđeni ubica i osumnjičeni serijski ubica, a priroda njegovih ubistava mu je donela nadimke Plainfield Kasapin i Plainfield Ghoul. Gein je svoje zločine počinio u svom rodnom gradu Plejnfildu u Viskonsinu, a osim po ubijanju ljudi, bio je poznat i po ekshumaciji leševa iz grobova, čije bi delove tela koristio kao suvenire, prenosi Index.

Njegovi gnusni zločini izašli su na videlo kada je njegov dom pretresen u vezi sa nestankom Bernis Vorden 1957. godine. Vorden, koja je bila majka zamenika gradskog šerifa, otkrivena je obešena bez glave i izvađene utrobe u Geinovoj kući.

Policija je tada otkrila ženinu glavu i srce, kao i organe drugih ljudi koji su bili pohranjeni u teglama. Gein je takođe navodno koristio lobanje za činije za supu i kaiš napravljen od ljudskih bradavica. Nakon hapšenja, Gein je priznao Vordenovo ubistvo, kao i smrt Meri Hogan, koja je nestala tri godine ranije.

Što se tiče užasnih otkrića u njegovom domu, Gein je takođe priznao da je izvršio raciju na lokalnom groblju tražeći tela. Nakon priznanja, proglašen je krivim za ubistvo i odveden u mentalnu ustanovu nakon što je proglašen pravno neuračunljivim. Umro je u 77. godini od komplikacija povezanih sa rakom pluća, a u međuvremenu je inspirisao čak tri legendarna horor filma.

Filmovi koje je inspirisao

Prvi od njih je čuveni film Psiho Alfreda Hičkoka. Robert Bloh, koji je napisao istoimeni roman iz 1959. godine, živeo je u Vejauvegi, Viskonsin, blizu Plejnfilda, kada ga je napisao. Smatra se da je delimično zasnovao roman na okolnostima u vezi sa slučajem Gein, ali je očigledno bio šokiran kada je shvatio „koliko je imaginarni lik koji je stvorio podsećao na pravog Eda Geina i po otvorenom činu i po očiglednoj motivaciji“. Gein je, kao i Norman Bejts, imao neobičnu privrženost svojoj pokojnoj majci.

Gein je takođe inspirisao film Teksaški masakr motornom testerom, za koji se smatra da se odnosi na Geinovu farmu u Plejnfildu. Takođe, izgleda da je pozajmio ideje iz Geinovih zločina kao što su ukrašavanje svog doma delovima tela, mogući kanibalizam i maske za kožu. Tobe Huper, koji je režirao film, otkrio je 1997. da je odrastao ubrzo nakon Geinovog vremena.

„Odrastao sam uz tu vrstu priče o logorskoj vatri, znaš, horor priče koje pričaš u šumi. Nisam znao ime tog čoveka; nisam znao ni za Eda Geina. Samo sam znao za nešto što se dogodilo to je bilo užasno. Ali ta slika me je zaista zadržala i odrastao sam sa takvom vrstom žara u mislima“, rekao je on.

Serijski ubica je takođe inspirisao film The Silence of the Lambs. Naime, kultni i zastrašujući lik Bafalo Bila je navodno nastao kao mešavina Geina, Teda Bundija, Gerija Hajdnika i Edmunda Kempera. U filmu, ubica nosi odeću napravljenu od kože svoje žrtve, što izgleda kao referenca na Geinove užasne zločine.

Izvor: n1info.rs

Mrzite da peglate? Otkrivamo vam TRIKOVE koji će ubrzati proces peglanja - jedan je posebno zanimljiv!

Peglanje veša je nemili posao za svakog ukućanina. Oduzima mnogo vremena i nije ni malo zabavan, ali je neophodan. Da vam olakšamo muke i skratimo njihov proces, otkrivamo vam neverovatne trikove koje ćete obožavati.

Važno je da i navlaka za peglu bude ispeglana

Možda vam ovo deluje beznačajno, ali navlaka za dasku koja je naborana i nije glatka, znatno otežava sam proces peglanja veša. Prvo veš ili garderoba su tada skloni da se lepe za podlogu, a drugo na njima se stvaraju nabori, koje je kasnije mnogo teže ispraviti, i ostaje trag oštrih linija koje ste peglom napravili. Zato ne zaboravite da prvo pripremite dasku na pravi način. Destilovana voda je neophodna

Danas gotovo svi koristimo pegle na paru, sa kojom je peglanje lakše i brže, odnosno veš je mnogo lepše ispeglan. Para iz pegle razmekšava tkaninu. Naravno, u peglu je svakako potrebno prvo sipati vodu, s tim da to mora da bude destilovana voda. Ukoliko koristite običnu vodu sa česme, em će vaša pegla biti puna kamenca, i skratićete joj njen radni vek, em će se garderoba mnogo lošije peglati, plus je moguće da na njoj ostanu bele fleke i tragovi. Dakle, kada peglate – destilovana voda mora da vam bude na dohvat ruke. Trik sa čiodama

Ukoliko peglate neki veliki komad garderobe, ili pak košulje koje su uvek nezgodne, desi se da vam se jedan deo tkanine podvuče pod drugu. Tako peglanje traje duže, plus ni rezultat baš nije sjajan, jer se uglavnom naprave crte. Šta možete da uradite. Da komad odeće fiksirate pomoću čioda ili spajalica dok peglate. Samo pazite u slučaju osetljivih tkanina poput svile da ne ostanu tragovi od čioda. Veš mora da se ohladi

Šta to znači da veš treba da se ohladi? Ukoliko odmah nakon peglanja majice, košulje ili nekog drugog komada garderobe, iste smestite u orman, a naročito ako ih složite, onda ćete dobrim delom poništiti vaš mukotrpan trud dok ste peglali.

Umesto toga prebacite odeću preko stolice, a košulju ostavite napolju na ofingeru, da se prohlade od pegle. Tako je efekat mnogo bolji. Trik sa aluminijumskom folijom

I najslađe za kraj. Ispod navlake za peglu možete da stavite aluminijumsku formulu. Kažu da to može duplo da ubrza proces peglanja, jer folija pojačava prenošenje toplote, što znači da će se vaš veš brže i bolje peglati, otkriva prva.rs.

Zašto vam je potreban usisivač sa mokrim i suvim usisavanjem?

Usisivači sa mokrim i suvim funkcijama su moćne mašine koje, kao što samo ime sugeriše, mogu biti korišćene kako bi usisali i tečnosti i čvrste materije.

Malo robusniji od prosečnog usisivača, usisivači sa mokrim i suvim usisavanjem mogu se koristiti za različite zadatke, kako unutar, tako i van vašeg doma. Ovo znači da je mnogo lakše očistiti sve vaše prostore odjednom.

Evo glavnih razloga zbog kojih bi trebalo odmah da nabavite usisivač sa mokrim i suvim usisavanjem.

Šta je usisivač za mokro i suvo usisavanje? [Upotreba i prednosti] 

Usisivač za mokro i suvo usisavanje je uređaj koji se koristi za čišćenje unutrašnjosti kuće i, u nekim slučajevima, spoljašnjosti. Pored najboljih usisivača i najboljih robotskih usisivača, usisivači za mokro i suvo postaju sve popularniji, ali šta tačno rade?

Usisivači za mokro i suvo usisavanje su moćne mašine koje mogu da podignu tečnosti i čvrste materije sa površina. Specijalno su dizajnirani da se nose sa velikim neredima unutar kuće, kao i sa otpacima, lepljivim mravima i prosipanjima koji se nalaze napolju u dvorištu ili automobilu. Nema sumnje da je ovaj tip usisivača izuzetno svestran - neki čak mogu i da oduvaju lišće u urednu gomilu tokom jeseni.

Prvobitni usisvači za mokro-suvo usisavanje su bili teški i velikih razmera, namenjeni građevinskim poslovima. Međutim, tokom godina su se smanjili kako bi privukli veći broj domaćinstava. Iako su prvobitno bili dostupni samo za spoljnu upotrebu, sada se mogu pronaći i manje, prenosive verzije koje se mogu koristiti u kući.

Kada već govorimo o ovim usisivačima, u nastavku ćemo bliže pogledati kako mogu da vam koriste u domu.

Kako radi usisivač za mokro i suvo usisavanje?

Kada je reč o tome kako radi usisivač za mokro i suvo usisavanje, samo ime daje naznaku. Oni uklanjaju prolivene tečnosti i mulj, kao i otpatke i prljavštinu sa površina, čineći ih pogodnim za različite zadatke. 

Neki od kućnih usisivača za mokro i suvo usisavanje mogu usisavati i prati pod istovremeno, dok su teži kao što su Karcher usisivači namenjeni čišćenju oko automobila ili u bašti.

Ovaj usisivač je daleko snažniji od, recimo, najboljih bežičnih usisivača - mogu podići tvrdokorne mrlje - i zato imaju odvojeni motor od vazdušnog protoka kako bi se eliminisao rizik od električnih kvarova. Neki modeli imaju odvojivi deo koji možete držati u ruci, što ih čini pogodnim za čišćenje nameštaja u kući ili za uklanjanje lišća van kuće.

Ne koriste vreću za sakupljanje prašine, već se svi ostaci i voda prikupljaju u posudi. Slično kao i kod običnih usisivača, većina usisivača za mokro i suvo usisavanje dolazi sa delovima koji se mogu skinuti i zameniti, kao i sa raznim dodacima.

Opet, baš kao i standardni usisivači, i ovi su laki za upotrebu i relativno laki za skladištenje. Glavna razlika u čišćenju, održavanju i skladištenju ovog tipa aparata je što će posuda morati da se isprazni u slivnik posle svake upotrebe, a korišćeni delovi će takođe zahtevati ispiranje.

Da li vredi kupiti usisivač za mokro i suvo usisavanje?

Usisivač za mokro i suvo usisavanje bio bi dobra investicija ako vaš dom redovno ima manje prolivene tečnosti po podovima i presvlakama, ili ako vam je potrebno nešto da održava red u dvorištu.

Oni su neverovatno svestrani uređaji za uklanjanje svega, od prolivenih pića i lepljivih mrva do piljevine i prosutih boja - naravno, zavisno od vrste usisivača za mokro i suvo čišćenje.

Obično su različite veličine, počevši od prenosnih ručnih usisivača do težih kanister usisivača zapremine od 45,4 litara na točkovima, tako da će verovatno biti manje korišćeni u poređenju sa klasičnim usisivačem za suvo usisavanje.

Ako je prostor ograničen, uvek možete razmotriti hibridni robotski usisivač koji takođe usisava i briše (manje) prolivene tečnosti. Oni će samostalno čistiti prostoriju i kretati se duž planirane rute, istovremeno se obračunavajući sa neredom koji nađu. Međutim, neće biti od velike pomoći ako vam je potrebno dublje i temeljnije čišćenje - unutar ili izvan doma.




Već nekoliko godina ovaj ogranak ISIS-a protivi se Putinu: Ko su „ISIS-Khorasan“ i koji su im motivi za napad na Rusiju?

Islamska država preuzela je odgovornost za teroristički napad u kojem je život izgubilo 133 ljudi i koji se dogodio u koncertnoj hali blizu Moskve. Mnoge spekulacije trenutno kruže, kako među diplomatskim krugovima tako i u celokupnoj javnosti, o tome da li je grupa ISIS zaista odgovorna za ovaj napad i koji bi njeni razlozi za napad mogli biti. Kao moguć organizator ovog napada spominje se ogranak Islamske države, poznat kao "ISIS-Khorasan (ISIS-K)".

Kao ogranak ISIS-a, koji bi mogao imati veze s ovim napadom, navodi se avganistanski ISIS-Khorasan (ISIS-K), a Rojtersu je ove navode potvrdio jedan američki zvaničnik, rekavši da SAD imaju obaveštajne podatke koji potvrđuju tvrdnje Islamske države.

ISIS-K je nazvan po starom terminu za region koji je obuhvatao delove Irana, Turkmenistana i Avganistana, a u poslednjoj zemlji se pojavio 2014. godine i postao poznat po svojoj ekstremnoj brutalnosti.

Ovaj ogranak pretrpeo je ogromne gubitke od strane Talibana i SAD-a, ali uprkos tome, iz Amerike su opozoravali na opasnost ove grupacije po Zapad i van teritorija Avganistana, prenosi Rojters.

Nakon jučerašnjeg stravičnog napada u Moskvi postavilo se pitanje, zašto bi ova grupacija izvršila napad u Rusiji, kad im je glavni protivnik od samog nastanka bio Zapad, prvenstveno Amerika.

Prema pisanju Rojtersa, mnogi stručnjaci kažu da se već nekoliko godina ovaj ogranak protivio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Kolin Klark iz istraživačkog centra „Soufan“ u Njujorku, kaže da je grupa ISIS-K već dve godine okrenuta Rusiji i da „često kritikuje Putina u svojoj propagandi“.

Majkl Kugelman iz „Vilson Centra“ u Vašingtonu, izjavio je da ovaj ogranak ISIS-a vidi Rusiju kao „saučesnika u aktivnostima koje redovno tlače muslimane“. On je dodao da grupu takođe čini i određeni broj militanata iz centralne Azije koji imaju stalne sopstvene pritužbe na račun Moskve.

Izvor: nova.rs

Gugl objavio listu recepata koji su se najviše pretraživali u 2023. godini

Evo koji su se recepti najviše pretraživali na Guglu tokom 2023. godine.

Na stranici Google trends možete videti šta se u kojoj zemlji, ali i u celom svetu najviše pretraživalo, a lista je podeljena u nekoliko kategorija.

Ovde možete videti najviše guglane ljude, sportiste, filmove, serije, igrice, pesme, pa čak i recepte, a u nastavku je spisak deset recepata koji su bili najtraženiji ove godine.

1. Bibimbap

Bibimbap je korejsko jelo od pirinča, a recept za ovo jelo bio je najviše guglan 2023. godine. Naziv za ovo jelo potiče od reči bibim, što znači „mešanje“, i bap, odnosno kuvani pirinač. Služi se tako što se pirinač stavi u činiju i doda namul, odnosno kombinacija raznih jestivih biljaka i gočujang paste od čili papričice. Jaje i seckano meso su uobičajeni dodaci ovom jelu, a sve se dobro izmeša pre konzumiranja.

2. Espeto

Espeto je riblje jelo karakteristično za oblast Malage i obalu Granade u južnoj Španiji i drugi je recept po guglanju ove godine. Reč je zapravo o sardinama (najčešće ih je šest) koje se nabijaju na tanke i dugačke štapove, pa izgledaju kao veliki ražanj, a zatim se peku. Jedini začin je malo soli i maslinovog ulja, a ove ribe se jedu prstima – najbolje blizu plaže.

3. Papeda

Na trećem mestu najviše guglanih recepata u 2023. je recept za indonežansko jelo papeda. Reč je o vrsti testa od sago skroba, koji se dobija iz stabla sago palme. Papeda ima konzistenciju i teksturu nalik na lepak, a često se služi sa cvetnim pupoljcima papaje ili spanaćem.

4. Scooped bagel

Bagel je okruglo pecivo koje potiče iz Poljske i omiljeno je u celim SAD, a četvrti recept po guglanju je upravo onaj za đevrek, odnosno đevrek čiji je unutrašnji meki deo uklonjen, a ostao je samo spoljašnji deo. Bagel je bio veoma popularan 2023. godine, a dobija se tako što se klasični đevrek prepolovi, a zatim rukom ili kašikom izvadite unutrašnjost kako bi se đevrek napunio drugim sastojcima po želji.

5. Pasta e fagioli

Pasta e fagioli ili testenina sa pasuljem je peti recept koji se najviše koristi na Guglovoj pretrazi ove godine. Reč je o italijanskoj supi koja kombinuje testeninu i pasulj, a popularna je i kod nas. I dok se jelo razlikuje od regiona do regiona, najčešće se pravi od sitnih testenina kao što su makaroni. Osnova je obično maslinovo ulje, beli luk, mleveni luk, celer, šargarepa, a često i dinstan paradajz ili paradajz pasta.

6. Krunski kiš

Šesti recept u 2023. bio je onaj za krunski kiš, odnosno kiš koji je napravio kralj Čarls III, a kraljica Kamila izabrala kao glavno jelo na proslavi svog krunisanja u maju ove godine. Na sajtu kraljevske porodice piše da ovaj specijalitet ima delikatnu koru i da se pravi od jaja, spanaća, pasulja i svežeg estragona.

7. Tacaca

Na sedmo mesto najguglanijih recepata ove godine našla se tacaca, jelo karakteristično za sever Brazila. Ovo jelo se pravi od biljke džambu i tucupi, kuvanog skroba tapioke, kao i sušenih škampa i male žute paprike poznate kao „pimenta de cheiro“. Služi se toplo u činiji napravljenoj od amazonske tikve poznate kao cuia.

8. Crna torta

Kao što naziv ovog deserta govori, crna torta je torta koja je popularna na Karibima. Obično se pravi od aleve paprike i ruma, a može uključivati i sastojke kao što su melasa ili tamno smeđi šećer, crveno vino i nekoliko različitih vrsta suvog voća. Takođe, treba napomenuti da postoji mini-serija pod nazivom Crna torta, što je možda doprinelo zašto je toliko ljudi ove godine guglalo taj termin.

9. Ašura

Ašure ili ašura je deveti recept po guglanju u 2023. godini, a poznat je i kao Nojev puding. Reč je o poslastici koja se obično sprema za praznik Ašure, desetog dana islamskog meseca muharema, a u Jermeniji se priprema oko Božića i Nove godine. Reč je o dezertu koji se priprema na različite načine, ali mora da ima najmanje sedam sastojaka, među kojima su pšenica, ječam, pirinač, beli pasulj, leblebija, džem, melasa od urme, melasa od nara, sok od cvekle, suvo voće i drugi.

10. Smelt

Deseto mesto najguglanijih recepata je morska riba koja živi u severnom Atlantiku i severnom Tihom okeanu, kao i u rekama, potocima i jezerima u Evropi, Severnoj Americi i severoistočnoj Aziji. Ove male ribe se obično prže na ulju, a služe posute svežim peršunom, sa puno kriški limuna, prenosi index.hr.

Nivo mora ubrzano raste, od 1993. skočio za 10 centimetara

Globalni prosečni nivo mora porastao je za oko 0,76 centimetara od 2022. do 2023. godine, što je gotovo četiri puta više nego godinu pre, objavila je NASA u četvrtak, pripisujući "znatan skok" snažnom fenomenu El Ninju i klimatskim promenama.

Analiza koju je sprovela NASA temelji se na više od 30 godina satelitskih posmatranja, s prvim lansiranjem satelita 1992, a poslednjim 2020.

Sve u svemu, nivoi mora porasli su za oko 10 cm od 1993. Stopa rasta takođe se ubrzala, više nego udvostručivši se s 0,17 cm godišnje 1993, na trenutnu stopu od 0,43 cm godišnje.

„Trenutne stope ubrzanja znače da smo na putu da dodamo još 20 centimetara globalnog prosečnog nivoa mora do 2050.“, rekla je Nadja Vinogradova Šifer, direktorka tima NASA za promenu nivoa mora i programa okeanske fizike u Vašingtonu.

Prema njenim rečima, to bi bila dvostruko veća količina promena u sledeće tri decenije u poređenju s prethodnim vekom, stvarajući budućnost u kojoj bi poplave bile daleko češće i katastrofalnije nego danas.

Neposredni uzrok takvog skoka je El Ninjo, koji je zamenio La Ninju od 2021. do 2022, kada je nivo mora porastao za oko 0,20 cm.

El Ninjo je prirodna vremenska pojava povezana s poremećajem obrazaca vetra, što znači višu temperaturu površine okeana u istočnom i središnjem Pacifiku.

El Ninjo, koji se u proseku javlja svake dve do sedam godina, obično traje devet do 12 meseci i može da izazove ekstremne vremenske pojave, kao što su šumski požari, tropski cikloni i dugotrajne suše.

Za razliku od njega, La Ninja je vremenski obrazac karakterizovan neuobičajeno niskim temperaturama u Tihom okeanu.

„U godinama El Ninja, puno kiše koja inače padne na kopno završi u okeanu, što privremeno podiže nivo mora“, rekao je Džoš Vilis, istraživač nivo mora u Laboratoriji za mlazni pogon (JPL) NASA.

Ali postoji i jasan ljudski trag koji je vidljiv u ovom trendu ubrzanja.

„Dugoročno skupljanje podataka, poput ovog 30-godišnjeg satelitskog zapisa omogućuju nam da napravimo razliku između kratkoročnih učinaka na nivo mora, kao što je El Ninjo, i trendova koji nam govore kuda ide nivo mora“, rekao je Ben Hamlington iz JPL-a.

Tehnološke inovacije su tokom godina donele veću tačnost merenja. Na primer, radarski visinomeri odbijaju mikrotalase od površine mora, zatim beleže vreme potrebno signalu da putuje natrag do satelita, kao i snagu povratnog signala.

Takođe, proveravaju svoje podatke s drugim izvorima, kao što su mareografi i satelitska merenja atmosferske vodene pare i Zemljinog gravitacionog polja.

Izvor: n1info.rs

Sve o TAG uređajima za putarine: Kolika im je cena, kako se pravilno postavljaju i gde mogu da se kupe

TAG za elektronsku naplatu putarine od 1. juna dostupan u mts i MTEL poslovnicama, a u toku je tehničko povezivanje sistema, kako bi se ovim srpskim uređajem moglo u Crnu Goru, Hrvatsku, Grčku. Proveravali smo sve detalje u vezi ENP, od cene do roka trajanja.

Kako su objasnili iz JP "Putevi Srbije", TAG ili ENP uređaj je elektronski uređaj koji se koristi za beskontaktno plaćanje putarine.

Postavlja se na unutrašnju stranu prednjeg vetrobranskog stakla vozila i omogućava vozačima da prolaze kroz naplatne stanice bez zaustavljanja i čekanja, čime se značajno štedi vreme tokom putovanja.

Кako se koristi TAG uređaj?

Кorišćenje TAG uređaja je veoma jednostavno. Nakon što se uređaj postavi na unutrašnju stranu prednjeg vetrobranskog stakla vozila, učesnik u saobraćaju može prolaziti kroz posebno obeležene ENP saobraćajne trake na naplatnim stanicama bez zaustavljanja. Transakcija se automatski izvršava između TAG uređaja i posebnog komunikacionog sistema instaliranog iznad naplatne saobraćajne trake.

Postoje tri osnovna načina plaćanja putarine putem TAG uređaja: prepaid sistem, postapid sistem i integrisani sistem naplate (TOLL4ALL).

Prepaid sistem podrazumeva avansnu uplatu sredstava, odnosno dopunu TAG uređaja na ovlašćenim distributivnim mestima, dok postapid sistem omogućava plaćanje nakon potrošnje, odnosno plaćanje računa za prethodni mesec u tekućem, rekli su nam iz "Puteva Srbije".

U integrisanom sistemu naplate (TOLL4ALL), TAG uređaj je povezan sa platnom karticom i putarina se naplaćuje direktno sa računa, najkasnije 24 časa od trenutka prolaska.

Gde može da se kupi TAG uređaj?

TAG uređaj moguće je kupiti u ovlašćenim poslovnicama JP „Putevi Srbije”, kod ovlašćenih distributera (https://www.putevi-srbije.rs/images/pdf/zahtevi/Spisak-distributivnih-mesta-za-prodaju-i-dopunu-uredjaja-za-ENP.pdf) i i u preko 900 poslovnica JP „Pošta Srbije” (https://www.putevi-srbije.rs/images/putarine/Spisak-prodajnih-mesta-uredjaja-za-ENP-u-Postama-Srbije.pdf). A kako je najavljeno, vozačima će od 1. juna biti omogućena kupovina TAG uređaja u svim mts poslovnicama širom Srbije. Takođe, TAG će moći da se kupi putem portala www.mts.rs, kao i na MTEL prodajnim mestima u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

Кoliko košta TAG uređaj

Cena TAG uređaja iznosi 2.022,00 dinara sa PDV-om.

Da li TAG uređaj ima rok trajanja?

TAG uređaj nema vremensko ograničenje korišćenja. Jednom kupljeni TAG uređaj može trajati i koristiti se sve dok je tehnički ispravan, dodaju naši sagovornici iz JP Putevi Srbije. Garantni rok na tehničku ispravnost je dve (2) godine, od datuma kupovine uređaja.

Da li će naš TAG moći i u inostranstvo?

Pitali smo i da li će usled novih najava biti potrebno kupiti neki poseban TAG uređaj ili ne (što se tiče Grčke, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine)? Naime, potpisan je Memorandum o poslovnoj saradnji čiji je cilj integracija sistema za elektronsku naplatu putarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do juna se očekuju slični sporazumi sa Crnom Gorom, Hrvatskom i Grčkom. Preciznije, očekuje da će 15. aprila biti uspostavljena i zajednička integrisana naplata putarine sa Crnom Gorom, 15. maja sa Hrvatskom, a od juna i integrisana naplata sa Grčkom.

"Za korišćenje TAG uređaja u Grčkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nije potrebno kupiti poseban TAG uređaj. Ukoliko želite da postanete korisnik elektronske naplate putarine, TAG uređaj je moguće kupiti u poslovnicama JP „Putevi Srbije” ili kod naših ovlašćenih distributera. A ako već imate TAG uređaj, biće potrebno izvršiti prekonfiguraciju u nekoj od ovlašćenih poslovnica, kako bi korišćenje u pomenutim zemljama bilo moguće", naveli su nam iz Puteva Srbije. (https://openbalkan-etc.com/front-page/pdf/uputstva/prekonfiguracija_tag_uredjaja.pdf ).

Kako pristupiti ENP naplatnoj rampi?

Prilikom ulaska u naplatnu traku za ENP potrebno je sačekati da se mehanička barijara/rampa spusti, nakon izvršene transakcije za vozilo koje se nalazi ispred vas.

Korisnik ENP usluge prilikom ulaska na auto-put vozilom pristupa naplatnoj stazi označenoj i namenjenoj za pružanje ENP usluge. Za pravilnu realizaciju neophodno je da korisnik ogranični brzinu kretanja vozila na maksimalno 40 km/h čime bi se omogućulo da prijemnik postavljen ispod nadstrešnice naplatnog mesta detektuje prisustvo ENP Tag uređaja na koji čuva podatke.

Korisnik treba da drži razdaljinu najmanje 10 metara od vozača ispred sebe.

Ukoliko korisnik iz bilo kog razloga namerava da koristi manuelni sistem za naplatu putarine neophodno je da se TAG uređaj ne nalazi u vozilu.

Izvor: Blic.rs

Ja sam psiholog u Finskoj – ove 4 fraze Finci izgovaraju svakog dana i zato su najsrećniji ljudi na svetu

Finski psiholog Frank Martela objašnjava koje fraze koriste svakodnevno ljudi u najsrećnijoj zemlji na svetu.

Poslednjih šest godina Finska je na samom vrhu svetske liste najsrećnijih zemljalja na svetu. Finski psiholog dr Frank Martela koji se bavi proučavanjem osnova sreće, otkrio je da ga ljudi često pitaju šta tačno u Finskoj čini da su svi zadovoljni životom.

„Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da su Finci često prvi koji dovode u pitanje ovu karakterizaciju. Naša nacionalna slika o sebi je da smo tihi, introvertni i pomalo melanholični tipovi. Ovo nije baš u skladu sa time da ste najsrećniji ljudi na zemlji“, započeo je svoju priču dr Martela.

Međutim, istraživanja su pokazala da oni koji očajnički traže sreću imaju tendenciju da budu manje srećni. Dakle, ako se prava sreća najbolje postiže indirektno, bez obraćanja previše pažnje na to, to je nešto u čemu se Finci ističu.

„Veliki deo našeg zadovoljstva proizlazi iz toga kako institucije u zemlji brinu o građanima. Ali naša kultura i vrednosti takođe igraju ključnu ulogu u tome kako pristupamo životu i razmišljamo o sreći. To je evidentno u ove četiri fraze koje koristimo sve vreme“, otkriva on.

Ko ima sreću neka je sakrije

U Finskoj su skloni da veruju da ako ste srećni, to ne bi trebalo da je pokažete. Verovatno je ovo pomalo čudno. Zašto biste skrivali osmeh kada se svet prema vama ponaša dobro?

Ova izreka, koju je skovao finski nacionalni pesnik Ejno Lejno, potiče iz skromnog nacionalnog temperamenta. U Finskoj se izbegava otvoreno pokazivanje bogatstva i uspeha.

Na primer, u glavnom gradu Finske Helsinkiju retko ćete na ulici videti skupe automobile. Čak i izvršni direktori i finansijski moguli ovde voze Volvoe i Folksvagene, a ne automobile koji bi ih naterali da se ističu.

U ljudskoj prirodi je da se poredimo sa drugima, što često negativno utiče na našu sreću.

Međutim, u Finskoj i drugim nordijskim zemljama, ljudi su više nesvesni tih poređenja – i više su zadovoljni.

Pesimista nikada neće biti razočaran

Ovo je stara finska izreka. Finci veruju da su neuspesi izvesni u životu. Doživećete bol, razočaranje, pa čak i tragediju. Ovo nije nešto čega se plaše jer znaju da imaju alate koji su im potrebni da emocionalno prebrode ove izazove.

Bez obzira na vašu situaciju, uvek postoji nešto što može da se poboljša. Prihvatanje ovih neizbežnih borbi, dok se fokusirate na ono što je još u vašim rukama i što može da se poboljša, održaće vas aktivnim i punim energije, čak i tokom teških vremena.

Svako je kovač svoje sreće

Ova izreka vuče korene iz starog Rima, ali je dugo bila prilično popularna u Finskoj. Podseća nas da svi moramo sami da kujemo svoju sreću. Niko nam je neće dati na srebrnom poslužavniku.

Iako svako mora da preuzme odgovornost za svoj život, istraživanja pokazuju da su ono što možemo da postignemo u životu i naša sreća često zbir ljudi oko nas. Koliko podrške dobijamo često određuje gde ćemo završiti u životu.

U hokeju na ledu, jednom od najpopularnijih sportova u Finskoj, ako igrate na centru, morate da se potrudite da biste postigli gol. Međutim, ako vam vaša krila i defanzivci ne dodaju pak, ostaćete sami. Potreban nam je i sopstveni napor i podrška zajednice da bismo uspeli.

Neki imaju sreću, svi imaju leto

Ovo je još jedan omiljeni finski izraz koji se prenosi više od 100 godina.

Većina Finaca razume da iako postoje aspekti našeg života na koje možemo da utičemo ili promenimo, postoji toliko mnogo stvari koje jednostavno ne možemo da kontrolišemo.

Dakle, nema smisla da zavidimo onima koji su sada srećni, čak i ako se mi mučimo.

Nekad život daje, nekad uzima. Sutra bi neko drugi mogao biti taj koji će imati težak period, dok vama nešto divno dolazi.

„Mi Finci znamo da, bez obzira na situaciju, uvek možete da računate na jedno: pre ili kasnije, leto će doći svima nama“, rekao je psiholog, prenosi Cnbc.com.

Sarajevo hoće Tita, kantonalni premijer: Ako ga Beograd ne želi, bivši predsednik SFRJ neće ostati bez doma jer se mi ponosimo nasleđem partizana

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk poručio je danas da Josip Broz Tito neće ostati bez doma, ako ga ne želi Beograd, jer je Sarajevo grad koji se ponosi nasleđem partizana.

Reagujući na današnju izjavu Aleksandra Šapića da će pokrenuti inicijativu da „Josipa Broza vrati u Kumrovec“, Uk je kazao da i dalje „postoji jedan antifašistički grad koji se diči nasleđem partizana, a to je Sarajevo“.

„Ukoliko, gospodine Šapić, zaista imate nameru da sprovedete svoju zamisao da Beograd po meri svoje ideologije gurnete još dublje u nacionalističke fantazije, ostaci Josipa Broza Tita neće ostati bez doma. Postoji jedan antifašistički grad koji se diči nasleđem partizana i jednog od najvećih antifašističkih pokreta u Evropi tokom Drugog svetskog rata, ali i antifašističkim otporom bolesnim ideologijama u skorijoj prošlosti, koji će ponosno preuzeti ostavštinu Tita i brinuti o njoj kako dolikuje, a to je Sarajevo“, napisao je Uk na Fejbuku.

U Sarajevu će uvek biti mesta za ostavštinu Tita, partizana i antifašističke borbe, što potvrđuje i činjenica da naša centralna ulica nosi ime po Titu, jer Sarajevo nema razloga da se stidi svoje prošlosti. Pozdrav iz Titove za Beograd, naveo je Uk.

Izvor: nova.rs

Prolećni umor: Zašto nas pogađa i kako se rešiti ovog stanja

Proleće je stiglo, ali vi samo želite da spavate? Tog osećaja, poznatog kao prolećni umor, možete da se rešite zdravim načinom života, kažu stručnjaci.

Ptice cvrkuću, pčele zuje, a topli zraci sunca miluju kožu. Ali nisu svi euforični, neki pate od prolećne letargije, ili prolećnog umora.

„To je u osnovi proces prilagođavanja tela promenljivom godišnjem dobu“, rekla je psihijatar i psihoterapeut Krista Rot-Sakenhajm, potpredsednica Profesionalnog udruženja nemačkih psihijatara (BVDP).

Naše telo je u režimu štednje energije zimi. Pošto imamo tendenciju da manje vremena provodimo napolju, manje sunčeve svetlosti pogađa našu kožu i mrežnjače, uzrokujući da naš mozak oslobađa više hormona spavanja – melatonina.

Zdrav način života je najbolji protivotrov

„Neki stručnjaci kažu da je ovo ostatak hibernacije“, rekla je Rot-Sakenhajm, mada Helmut Šac, član izvršnog komiteta Nemačkog endokrinološkog društva (DGE), kaže da zapravo nije prolećni umor, već da se lučenje melatonina menja zbog pomeranja sata unapred.

Bez obzira šta se krije iza prolećnog umora, Rot-Sakenhajm kaže da je zdrav način života najbolji protivotrov. Ona savetuje da provodite vreme napolju, pijete više tečnosti i konzumirate što manje belog šećera.

Šac preporučuje bavljenje sportom, šetnju i boravak u prirodi, a u tom slučaju, kaže, nema potrebe da se vitamin D uzima kao dodatak ishrani, prenosi index.hr.

Najprostiji trik da vam KUPATILO UVEK MIRIŠE KAO LUKSUZNI SPA CENTAR: Ovu caku koriste i agenti za nekretnine kad prodaju kuće - ultra jeftina, a EFIKASNA!

Agent za nekretnine Teri Fišer nedavno je otkrio jednostavan, genijalan trik kako da vaše kupatilo miriše kao "luksuzni spa centar", koji koriste i agencije za prodaju stanova i kuća kako bi kod kupaca ostavili bolji utisak kada im predstavljaju neki prostor.

"Kada je kupatilo čisto i kada prijatno miriše, automatski ceo životni prostor deluje bolje i to je jedan od načina da kreirate atmosferu dobrodošlice u svom domu", ističe Teri.

On savetuje da upotrebite "lukavu" i jeftinu, ali efikasnu caku koja će kupatilo ispuniti finim i prijatnim, a nenametljivim mirisom. Sve što vam treba jesu rolna toalet papira i esencijalno ulje poput onog od lavande, limuna, eukaliptusa ili mente.

"Ova ulja ne samo da maskiraju loše mirise, već i ostavljaju prijatnu aromu koja se zadržava u vazduhu i čini da vaše kupatilo miriše na luksuzni spa centar", dodaje agent za nekretnine.

Metoda je izuzetno jednostavna: pre nego što stavite toalet papir na držač, nanesite nekoliko kapi eteričnog ulja po želji unutar kartonske rolne oko koje je obmotan papir.

"Miris ulja će se postepeno oslobođati kako se rolna toalet papira troši, obezbeđujući stalnu svežinu u vašem kupatilu", zaključio je Teri.

Ovaj trik ne samo da je isplativ, već je zdraviji i manje toksičan u poređenju sa kupovnim osveživačima vazduha.

Izvor: blic.rs

NAJVIŠE PSIHOPATA SLUŠA OVU MUZIKU: Jednu pesmu najviše vole ljudi koji su spokojni, a ova je najgora

Suprotno onome kako su predstavljene u filmovima kao što su "Paklena pomorandža" i "Kad jaganjci utihnu", psihopate zapravo i nisu naklonjenije klasičnoj muzici od ostalih ljudi, kažu psiholozi.

Novo istraživanje je pokazalo da psihopate zapravo najčešće više vole rep i R'N'B muziku.

U ispitivanju koje su psiholozi sa Univerziteta u Njujorku sproveli učestvovalo je 200 ljudi. Njima je pušteno 260 pesama različitih žanrova. Ispostavilo se da su osobe koje imaju najviše psihopatskih odlika najviše uživale u rep pesmama "No Diggity" benda "Blackstreet" i "Lose Yourself" Eminema, piše "Gardijan".

S druge strane oni koji su najviše uživali u pesmama "My Sharona" rok grupe "The Knack" i "Titanium", koju izvode Dejvid Geta i pevačica Sia, pokazivali su najmanje psihopatskih odlika.

Psiholozi ističu da su rezultati preliminarni i nisu želeli da za sada otkriju koje su sve pesme puštali ispitanicima.

Ipak, njihov cilj je ambiciozan, da možda upravo preko omiljene muzike identifikuju psihopate.

- Mediji portretišu psihopate kao ubice sa sekirama i serijske ubice, ali u realnosti oni nisu toliko očigledni, nisu kao Džoker iz Betmena. Oni bi mogli da rade baš tu pored vas i da se potpuno stope sa okolinom. Oni su kao psihološka tamna materija -rekao je Paskal Voliš, vođa istraživanja.

Oko 1 odsto opšte populacije potpada pod opis psihopata, ali je njihov broj mnogo veći u zatvorima, gde jedan od pet zatvorenika ima ovaj poremećaj.

Izvor: blic.rs

Marketing

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.