Ovo voće može da ublaži bol u zglobovima, tvrde lekari

 

Artritis je bolest koja negativno utiče na kvalitet života jer izaziva ukočenost i upalu zglobova, što dovodi do jakih bolova, otoka i slabosti.

Iako se ne može izlečiti, simptomi artritisa se mogu ublažiti pravilnom ishranom.

Doktorka Kler Morison kaže da je za ublažavanje neprijatnih simptoma artritisa potrebno jesti voće koje je bogato kalijumom, kao što su banane, kajsije, dinje i pomorandže.

„Kalijum pomaže u ravnoteži viška natrijuma, smanjuje zadržavanje tečnosti i promoviše pravilnu upotrebu kalcijuma u ​​kostima i zglobovima“, rekla je Morison.

Takođe je sprovedena studija čiji su rezultati potvrdili vezu između artritisa i niskog nivoa kalijuma.

Kao deo studije, oboleli od artritisa uzimali su dijetetske suplemente koji sadrže kalijum tokom 28 dana. Tokom ovog perioda, ljudi su primetili da su iskusili manje nelagodnosti i bol nego pre eksperimenta, piše časopis Rheumatologi Research.

Ako patite od artritisa, konsultujte se sa lekarom i razmislite o jedenju četiri pomenuta voća nekoliko puta nedeljno.

Izvor: danas.rs

Ovo mleko pomaže kod visokog holesterola, a mogu da ga konzumiraju i osobe alergične na laktozu

 

Medicinska upotreba ovog mleka zabeležena je od davnina u nekim delovima Indije i Afrike. U Grčkoj se koristilo i oralno i lokalno, a po svojoj strukturi najsličnije je ljudskom, odnosno majčinom mleku, te je tako korišćeno i u prvim danima života odojčadi, ali i u kasnijem periodu kao zamena za majčino.

Inače, ovo mleko se može koristiti sveže, pod uslovom da je sakupljeno u kontrolisanim uslovima. Važno je znati da ga ne treba termički obrađivati, odnosno kuvati na temperaturama većim od 40 stepeni.

Pored samog mleka i njegovih proizvoda, poznat je i kumis (blago alkoholno piće), a o njegovom izuzetnom dejstvu na koži postoje mnoga istraživanja i praktična iskustva (kreme, sapuni, šamponi).

A ako do sada niste pogodili o kom je mleku reč, evo odgovora: reč je o magarećem mleku.

Magareće mleko i njegove zdravstvene prednosti

Ovo mleko je pogodno i preporučljivo za sve grupe potrošača jer sadrži veoma mali udeo mlečne masti (0,3-0,8 odsto). Zasićene masne kiseline su prisutne sa oko 67,5 odsto, a nezasićene sa 32,5 odsto. Ovakav raspored masnih kiselina ima odličan uticaj na naš imuni, kardiovaskularni i nervni sistem.

Magareće mleko sadrži više gvožđa od majčinog mleka, kao i fosfora i kalcijuma. Osim toga, od davnina se magareće mleko koristilo za smirivanje. Pomaže i kod bronhitisa, bolja zaštita digestivnog trakta od infekcija i zapaljenskih bolesti creva. Ljudi koriste magareće mleko sa dobrim dejstvom za bolji imunitet, kao i za respiratorne i kožne probleme.

Pre svega zbog niskog sadržaja masti, dobri rezultati su zabeleženi u prevenciji i kontroli povećanja holesterola i lečenju arterioskleroze, kao i oporavku kardiovaskularnih bolesnika.

Da li ljudi alergični na laktozu mogu da konzumiraju magareće mleko?

Istraživanja su potvrdila da deca koja su alergična na proteine iz kravljeg mleka mogu da konzumiraju magareće mleko. Naravno, nikada nemojte eksperimentisati na ovaj način bez saveta stručnjaka i prethodne provere.

Studije govore i da konzumacija magarećeg mleka ima blagotvoran efekat ne samo na decu, već i na druge kategorije ljudi, od tinejdžera do starijih.

Kako magareće mleko ima povećan sadržaj velike grupe enzima koje druge vrste mleka nemaju (laktoperoksidaza, laktoferin, imunoglobulin i lizozim), njegove prednosti su nedvosmislene u oblasti sprečavanja zapaljenja i antimikrobnog delovanja, prenosi ordinacija.hr.

Svima dostupna namirnica smanjuje rizik od dijabetesa za 28 odsto, tvrdi istraživanje

 

Ako imate dijabetes, važno je da se pridržavate saveta lekara.

To znači da vodite računa o ishrani i da ne jedete previše slatkiša. Mada, postoji jedna hrana koja može učiniti čuda ako imate dijabetes. Grčki jogurt bez ikakvih aditiva, znači bez šećera, zaslađivača, skroba, sirupa i ostalog, ima dosta kalcijuma i proteina i bogat je cinkom, jodom i vitaminima B2, B12, D.

Kako su naučnici otkrili, konzumacija grčkog jogurta može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa za 28 odsto. Studija, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, otkrila je da je dovoljno konzumiranje 40 grama grčkog jogurta dnevno.

Studija je obuhvatila 3.502 odrasle osobe. Tokom 11 godina analizirane su njihove navike u ishrani. Naučnici su zaključili da fermentisani mlečni proizvodi, kao što su jogurt i skuti, imaju nisku energetsku gustinu i da su takođe izvor vitamina K2, koji je ranije bio povezan sa nižim stopama insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.

Sve u svemu, mlečni proizvodi sa visokim sadržajem masti bili su povezani sa povećanjem dijabetesa tipa 2 od 9%, a potrošnja fermentisanih mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti bila je povezana sa 24% smanjenim rizikom od dijabetesa.

Izvor: danas.rs

3 vidljiva znaka visokog holesterola - možete da ih uočite na telu

Visok holesterol je rasprostranjeno, ali ozbiljno stanje koje može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući srčani udar i moždani udar, ali može biti teško uočiti ovaj problem bez testa krvi. Zato obratite pažnju na suptilne znake koje vam telo šalje.

Praćenje nivoa holesterola može biti jednostavan način da procenite da li se pravilno hranite ili imate dovoljno fizičke aktivnosti. Međutim, osim ako ne uđete u ordinaciju svog lekara opšte prakse, nije uvek lako utvrditi koliko ste zaista spremni i zdravi.

Iako je neophodno uraditi test krvi ako imate zdravstvenih problema, mnogi ne shvataju da ponekad visok holesterol može da se uoči samo gledanjem u nekoga. Drugim rečima, ako ste jeli previše brze hrane, možda ćete početi da primećujete znakove na licu, rukama i nogama.

Dve trećine populacije starije od 65 godina ima povišen holesterol

Akumulacija holesterola u vašem telu je obično posledica ishrane bogate mastima, pušenja, konzumacije alkohola, nedostatka vežbanja ili genetike. Ako previše holesterola počne da oblaže vaše krvne sudove, to može dovesti do začepljenja što rezultira ozbiljnim zdravstvenim problemima poput

srčanog i moždanog udara.Kako starite, povećava se verovatnoća razvoja visokog holesterola, sa više od dve trećine muškaraca i žena starijih od 65 godina sa dijagnozom visokog nivoa holesterola tokom rutinskih zdravstvenih pregleda.

Jedini siguran način da saznate da li imate visok holesterol, koji se može kontrolisati ishranom, vežbanjem i lekovima, jeste da uradite test krvi. Međutim, ako primetite bilo koji od ovih znakova na svom licu, rukama ili nogama, ili ako ste jednostavno zabrinuti zbog nivoa holesterola, trebalo bi da se odmah obratite svom lekaru opšte prakse.

Holesterol putuje kroz široku mrežu krvnih sudova tela, često se akumulirajući u određenim regijama tokom vremena. Jedna takva oblast može biti oko očiju, gde se mogu pojaviti tri glavna simptoma.

Tri najčešća znaka povišenog holesterola

Jedan od znakova visokog holesterola je poznat kao ksantelazma - to su izbočine koje se mogu formirati na vašim kapcima ili okolnoj koži. Oni su rezultat masnih naslaga holesterola koji se nalaze odmah ispod površine, dajući im karakterističnu žućkastu nijansu.

Iako su obično bezopasni i bez iritacije, oni mogu biti pokazatelj viših nivoa masti u vašem krvotoku.

Još jedan uobičajeni znak koji se može uočiti u nečijim očima manifestuje kao plavi, beli ili sivi krug oko obojenog dela vašeg oka, šarenice. Često počinje kao linija na vrhu i dnu vaše šarenice, pre nego što evoluira u pun krug.

Treći najčešći simptom nakupljanja masti u vašim krvnim sudovima je razvoj okluzije retinalne vene, što dovodi do ispupčenja oka. Ovo ozbiljno stanje može se desiti kada se holesterol prekine i ometa venu koja snabdeva krv vašom retinom, uzrokujući njeno curenje.

Vaše ruke mogu otkriti isto toliko znakova nakupljanja holesterola koliko i vaše oči. Međutim, mnogi ljudi mogu prevideti simptome kao što su otečeni zglob ili male izbočine na rukama.

Holesterol se može angomilavati i oko tetiva u vašem telu, što dovodi do bolova i otoka. Iako je ovo najuočljivije na zglobovima, može se pojaviti bilo gde, uključujući vašu Ahilovu tetivu, piše Mirror.co.uk.

Ovo se dešava kada naslage holesterola u vašim krvnim sudovima počinju da ograničavaju protok krvi, zbog čega vam ruke trnu dok se krv bogata kiseonikom bori da cirkuliše. Međutim, ovo ne uzrokuje utrnulost, pa ako imate ovaj simptom, ali ne možete da osetite prste, to nije zbog nivoa holesterola.

Još jedan signalni znak su bledi nokti, što ukazuje na to da nedovoljna količina krvi teče kroz sudove u vašoj ruci.

Izvor: direktno.rs

Najraniji simptom Alchajmerove bolesti javlja se mnogo pre ostalih i može da se prepozna u govoru

Naučnici su razvili novi algoritam koji može da predvidi progresiju od MCI do Alchajmerove bolesti u roku od šest godina sa tačnošću od 78,5 procenata,

Još nismo sigurni šta tačno uzrokuje Alchajmerovu bolest, ali lekari postaju sve bolji u otkrivanju ranih znakova – uključujući, izgleda, i one u našem govoru.

Naučnici sa Univerziteta u Bostonu razvili su novi algoritam AI (veštačka inteligencija) koji analizira govorne obrasce osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem (MCI). Može da predvidi progresiju od MCI do Alchajmerove bolesti u roku od šest godina sa tačnošću od 78,5 procenata, prenosi Science alert.

Studija nastavlja prethodno istraživanje tima, gde su koristili glasovne snimke preko 1.000 pojedinaca za precizno otkrivanje kognitivnih oštećenja. Njihov novi algoritam je obučen na transkribovanim audio snimcima 166 osoba sa MCI, starosti 63–97 godina. Kako je tim već znao ko je razvio Alchajmerovu bolest, trebalo je da prepoznaje znakove u govoru koji povezuju tih 90 ljudi.

Jednom obučen, algoritam je zatim mogao da se primeni obrnuto: da pokuša da predvidi rizik od Alchajmerove bolesti iz transkripata govornih uzoraka koje nikada ranije nije obrađivao. Dodati su i drugi važni faktori, uključujući starost i pol da bi se dobio konačni prediktivni rezultat.

„O rezultatu možete razmišljati kao o verovatnoći, verovatnoći da će neko ostati stabilan ili preći u demenciju“, kaže informatičar Joanis Pašalidis sa Bostonskog univerziteta.

„Želeli smo da predvidimo šta će se dogoditi u narednih šest godina – i otkrili smo da možemo razumno da napravimo to predviđanje sa relativno dobrim samopouzdanjem i tačnošću. To pokazuje moć veštačke inteligencije.“

Zašto je važno prepoznati rane simptome Alchajmera

S obzirom da trenutno ne postoji lek za Alchajmerovu bolest, možda ćete se zapitati koja je korist od ranog otkrivanja, kada je krajnji rezultat isti – ali postoje tretmani koji donekle mogu pomoći u lečenju Alchajmerove bolesti, s kojima se onda može započeti ranije.

Štaviše, rano otkrivanje daje više mogućnosti da se prouči bolest i njeno napredovanje i odatle razvije potpuno efikasan tretman. Oni za koje se zna da će verovatno razviti Alchajmerovu bolest mogu da učestvuju u kliničkim ispitivanjima unapred.

„Ako možete da predvidite šta će se desiti, imate više mogućnosti i vremenskog okvira da intervenišete sa lekovima, i bar pokušate da održite stabilnost stanja i sprečite prelazak na teže oblike demencije“, kaže Pašalidis.

Ovde korišćeni snimci bili su prilično grubi i lošeg kvaliteta. Sa čistijim snimcima i podacima, tačnost algoritma će verovatno postati još bolja. To bi moglo dovesti do boljeg razumevanja kako Alchajmerova bolest utiče na nas u vrlo ranim fazama – i zašto se ponekad razvija iz MCI, a ponekad ne.

„Nadamo se, kao i svi, da će biti dostupnih sve više tretmana za Alchajmerovu bolest“, kaže Pašalidis.

Istraživanje je objavljeno u Alzheimer’s & Dementia.

Izvor: nova.rs

„Otkrio sam melanom jer me je svrbela koža“: Dolazi nam period opasnog UV zračenja, redovno pregledajte mladeže

Prvi toplotni talas od početka godine uvodi nas u kalendarsko leto. Prognoze pokazuju visoke temperature i u narednim danima, a dolazi nam i period opasnog UV zračenja, koje je jedan od uzročnika najsmrtonosnijeg karcinoma kože - melanoma.

Sigurno je da sa Savom Pilipovićem u društvu nećete sedeti na suncu. To ne dozvoljava više od decenije života sa najopasnijim rakom kože.

„Otkrio sam melanom, tako što sam imao problem tu, na glavi, kad sam išao kod frizera pa me je svrbelo“, kaže Savo Pilipović.

Ubrzo lekar otkriva promene, nadajući se da su benigne. Nisu bile.

„Nažalost, u decembru 2013. godine moj melanom je ušao u četvrti stadijum, odnosno, metastazirao je i ja sam imao sedam metastaza na udaljenim organima, tj. unutrašnjim organima i koštanom sistemu. Kako ja to kažem, to je bila smrtna presuda“, objašnjava Pilipović.

Sa tom dijagnozom godišnje se suoči oko 700 ljudi u Srbiji, pokazuju Batutovi podaci. UV zračenje je među glavnim uzročnicima.

„Pod tim rizikom su ljudi svetle puti, svetlih očiju, riđi ljudi, ali i ljudi koji se izlažu sunčevoj svetlosti ili su tokom života pregoreli na suncu više od jednom i ljudi koji su tokom života odlazili ili još odlaze u solarijum“, navodi dr Dragana Petrović Popović.

Melanom, u početku liči na običan mladež na već postojećem ili nekom novom mestu. Ali se od njega razlikuje jer raste asimetrično, ima nepravilne ivice, različitih je nijansi i boja, većeg prečnika – i vremenom menja izgled. To često može da se primeti golim okom.

„Treba pregledati kožu tela pred ogledalom, dlanove, tabane, prepipati poglavinu i zamoliti nekog od ukućana i članova familije oko pregleda kože na leđima ili nedostupnim delovima tela“, objašnjava dr Petrović Popović.

Samopregledi jednom mesečno, kod dermatologa godišnje – savetuje doktorka Petrović Popović i poručuje da je svaka sumnja na promenu odličan razlog da se javite lekaru.

„Pacijenti se još uvek otkrivaju uglavnom u kasnom stadijumu. Želimo da melanom otkrijemo u najranijem stadijumu kada je njegovo lečenje jednostavna hirurška intervencija u lokalnoj anesteziji koja bukvalno traje 15 minuta, kako mi to zovemo ambulantno ili dnevna bolnica, posle čega pacijent odlazi kući“, navodi dr Dragana Petrović Popović.

„Ja sam imao dva melanoma, drugi mi je otkriven nekoliko meseci posle prvog u najranijoj fazi, odstranjen je i nemam nikakvih problema sa njim. Ne postoji čovek koji nije video promenu. Neko je video ranije, neko kasnije, ali su mnogi od tih koji su videli promenu prekasno otišli kod doktora. Jer su imali posao koji moraju da rade, jer je teško doći do dermatologa, jer ih je strah, jer je ovo, jer je ono“, objašnjava Savo Pilipović.

Sa melanomom u poodmakloj fazi, kako kaže Pilipović, gledate smrti u oči. Ali, uporno lečenje, više operacija, inovativne terapije u inostranstvu, dodaje, kod njega su bolest prevele u mirniju hroničnu fazu.

„Našao sam svoj mir, to je jako važno. Danas živim život koji je dobar, ispunjen, ne mogu da se ljutim na mnogo toga“, kaže Pilipović.

U međuvremenu, savremena terapija postala je dostupna u Srbiji. Ipak, imajući u vidu podmuklost bolesti, prevencija i rano otkrivanje su na prvom mestu.

„Melanom je retka bolest. Često sebi kažem, ljudi misle neće mene. Ali, rak pluća nije retka bolest, pa svi puše i misle neće mene. Nije stvar u retkosti, nego je stvar u tome da smo neodgovorni“, smatra Pilipović.

„Trežimo da mladež otkrijemo pre nego što je on prešao u melanom, ima nekoliko podvrsta i to bi bilo najbolje, to su pacijenti koje mi želimo da vidimo i da se sa njima radujemo da smo u tom stadijumu“, objašnjava dr Petrović Popović.

Kada se otkrije na vreme, melanom je izlečiv. Međutim, Srbija je među prvim zemljama u Evropi po smrtnosti od te bolesti.

Izvor: n1info.rs

Onkolog naveo četiri stvari koje radi kako ne bi oboleo od raka

 

Onkolog dr Danijel Landau otkrio je šta čini da smanji rizik od razvoja raka, piše Business Insider.

Većina ljudi, tačnije 88 odsto, koji razviju rak imaju više od 50 godina, a stope preživljavanja su se poboljšale poslednjih decenija, izvestilo je Američko udruženje za rak.

Međutim, studija iz 2023. godine, objavljena u časopisu BMJ Oncology, pokazala je da su slučajevi raka kod ljudi mlađih od 50 godina porasli za skoro 80 ​​odsto između 1990. i 2019. godine, sa 1,82 miliona na 3,26 miliona na globalnom nivou.

Poznato je da određeni faktori rizika za neke vrste raka, kao što je pušenje, povećavaju rizik od razvoja raka pluća. Ali dr Landau je rekao da za mnoge druge vrste raka naučnici nisu baš sigurni zašto se broj slučajeva povećao kod mladih ljudi.

Dr Landau je rekao da je jedna od najistaknutijih teorija da savremeni faktori načina života, kao što su sedentarni način života i konzumiranje više zasićenih masti, mogu doprineti porastu stope raka.

Evo kako dr Landau pokušava da smanji sopstveni rizik!

Jelovnik je zasnovan na mediteranskoj ishrani

Onkolog se ne pridržava stroge dijete i drži pristup „sve umereno“, već se trudi da se drži principa mediteranske dijete, koja uključuje puno voća i povrća, integralne žitarice, zdrave masti i nemasne proteine poput ribe. Takođe konzumira ograničene količine crvenog mesa, alkohola i prerađene hrane.

Dr Landau je rekao da je mediteranska dijeta zdrava za srce, a istraživanja su je povezala sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara. Dijetetičar Tejal Parekh je nedavno otkrio da zdrava ishrana može pomoći u prevenciji raka.

Vežbanje svaki dan

Zbog poznate veze između sedentarnog načina života i povećanog rizika od razvoja određenih vrsta raka, dr Landau pokušava da vežba najmanje 30 do 60 minuta svakog dana. Bavi se treningom sa tegovima i kardiovaskularnim treningom, jer veruje da su oba korisna za prevenciju raka „sve dok povećavamo broj otkucaja srca u mirovanju“.

Studija iz 2022. objavljena u British Journal of Sports Medicine otkrila je da samo 30 minuta vežbanja za jačanje težine može smanjiti rizik od smrti od raka, srčanih bolesti i dijabetesa.

Istraživači sa Univerziteta u Geteborgu otkrili su u studiji iz 2023. da dobar nivo kardio kondicije u mladosti može smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta raka kasnije u životu do 42 procenta.

Ne konzumira dodatke ishrani

Landau je rekao da iako je nekoliko studija pokazalo da kurkuma, zeleni čaj i vitamin D mogu biti korisni za prevenciju raka, potrebno je uraditi više istraživanja kako bi se definitivno dokazalo da bilo koji dijetetski suplementi mogu sprečiti rak.

Uzimanje dijetetskih suplemenata takođe može imati neželjene efekte. To je prema studiji koja je pokazala da žene koje su uzimale vitamin D i suplemente kalcijuma imaju sedam posto manji rizik od umiranja od raka dojke, ali šest posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, potencijalno zbog nakupljanja kalcijuma u ​​koronarnim arterijama.

Landau ne uzima suplemente osim proteina u prahu nakon „teške vežbe“. „Verujem da je najbolji izvor hranljivih materija hrana koju jedemo, a ne suplementi koje uzimamo“, rekao je on.

Ne konzumira cigarete

„Postoji snažna veza između pušenja i razvoja raka pluća ili bešike“, rekao je Landau.

Devet od deset smrtnih slučajeva od raka pluća uzrokovano je pušenjem cigareta ili pasivnim izlaganjem dimu, a pušenje takođe može sprečiti telo da ubije ćelije raka, istakli su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Izvor: danas.rs

Dijeta sa suvim šljivama je jednostavna, a skida jedan kilogram dnevno

Ukoliko imate neki važan događaj na kom morate da izgledate pod konac, a kilogram manje vas deli od ulaska u omiljenu haljinu, onda je dijeta sa suvim šljivama za vas.

Kao i kod svih brzih dijeta koje se koriste svega par dana, po potrebi, moramo da vas upozorimo da ni ovu, sa suvim šljivama, ne bi trebalo da držite bez konsultacije sa lekarom.

Popularna dijeta sa suvim šljivama je za one koji bi da skinu 2 – 3 kilograma za par dana. Prilično je jednostavna i dosadna, piše stetoskop.info.

Dnevni jelovnik

Doručak: 6 suvih šljiva

Užina: 1 jabuka

Ručak: 1 kuvano jaje i 1 viršla

Užina: isto kao ručak

Večera: čaša jogurta

Dodatne preporuke

Preporučuje samo potpuno zdravim osobama i to za vremenski period ne više od 3-5 dana. Obavezna ja svakodnevna fizička aktivnost u trajanju od najmanje 15 – 20 minuta. Ako se pravilno sprovodi, gubi se oko jedan kilogram dnevno.

Suve šljive ubrzavaju metabolizam. One to uspevaju zahvaljujući brojnim dijetetskim vlaknima pa se baš zbog toga često i preporučuju u ishrani.

Pored vlakana one sadrže još i antioksidanse, tačnije dragoceni beta karoten, zatim Vitamin E i C, fitohemikalije i druge elemente. Kada je reč o mineralima koji ulaze u sastav vredi napomenuti bakar i kalijum, piše Zdrava i lepa.

Dr Predrag Nenadić Foto: TV Happy / screenshot

Doktor Predrag Nenadić srušio NAJVEĆU zabludu o HOLESTEROLU: Ako ga imate - znajte da nije od JAJA i PEČENJA već od OVIH NAMIRNICA

Dr Predrag Nenadić je doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista koji je struku i znanje usavršavao u Nemačkoj na Univerzitetskoj klinici u Ludwigshafenu. On je otkrio kako se rešiti lošeg holesterola i na koji način brzo očistiti jetru.

Doktor Predrag Nenadić kaže da su najveće zablude da problem masne jetre nastaje od masne hrane.

Namirnica koju SRBI TAMANE i ne zaustavljaju se kada je jedu dovodi do TALOŽENJA MASNIH NASLAGA NA STOMAKU: 11 loših navika zbog kojih se stvara unutrašnja masnoća
OVO VOĆE jedite SVAKI DAN - drastično snižava holesterol: Smanjuje i rizik od moždanog udara
"Tu se pecaju mnogi. Jetra višak šećera prebacuje u masno tkivo, a holin (B4 vitamina) kojeg inače ima u slanini, u jajima i mesu, raspoređuje taj holesterol i ne dozvoljava da se zadržava u jetri, nego ga šalje u masno tikvo, pa dobijemo poveći stomak, uvećanu zadnjicu i tako dalje", smatra on.

"Kada kažemo: Neću da jedem jaje, dobiću holesterol". To su čiste nebuloze. Jedna trećina hrane utiče na holesterol, a sve ostalo jetra sama pravi. Drugo, holesterol nije nešto što je priroda stvorila protiv čoveka. Holesterol treba čoveku - iz njega se sintetišu mnogi hormoni i on stvara ćelijsku opnu i neophodan je čoveku", nastavlja doktor.

Međutim, dr Nenadić kaže da problem nastaje kada ima previše lošeg LDL holesterola.

"Trigliceridi ne dolaze od masne hrane, oni dolaze od šećera, ugljenih hidrata i preteranog voća. Ukoliko imate trigliceride, niste jeli svinjetinu, jeli ste voće, mnogo hleba, peciva, rafinisanog brašna i upravo u tome je problem", smatra on.

Prema njegovim rečima, kada nema dovoljno zdravih masti, koje smo izbacili, plašeći se da ćemo dobiti holesterol, mi onda dobijemo masnu jetru.

"To je takozvana nealkoholna masna jetra. Ta masna jetra onda ne može da radi, ne može da čisti naše telo od toksina, ne može da vrši pravilnu detoksikaciju. To ćemo primetiti tako što će nam na koži izlaziti akne, bubuljice, povećaće nam se perut, nokti će početi da se ljušte i da nas svrbi telo", kaže on.

Kako ćemo onda očistiti organizam i stabilizovali holesterol?

Prema njegovim rečima, sve je u ishrani.

"Veoma je važno da vodite uredan život. Unošenje dovoljne količine vode. Jetra voli mnogo vode - to je od presudne važnosti. Moramo unositi optimalne količine biljnih vlakana i rastvorljivih i nerastvorljivih. Moramo jesti onu hranu koju jetra voli, a to su gorke stvari kao što su lincura, maslačak, koren čička i td".

Doktor savetuje da ljudi koji imaju trigliceride izabce ugljene hidrate i sve veštačke šećere.

"Jedite hranu koja je bogata zdravim mastima - domaća mast, maslinovo ulje, hladno ceđena biljna ulja, namirnice bogate holinom (slanina, jaja), jedite lososa, skušu i sve zdrave masti".

Doktor kaže da jetra ne može da se očisti sokovima, pogotovo ne kupovnim.

"Ne može da se očisti čak ni onim sokom od cvekle, šargarepe i jabuke. Drugo je taj prirodni sok, on je izuzetno dobar. Ja mislim da gotove sokove koje svuda prodaju, na njima piše da ti sokovi sadrže fruktozu, a ona je najopasnija za gojenje. Fruktoza daje slast proizvodu, ali daje i mast telu. Ta fruktoza uvećava trigliceride i holesterol u našem organizmu", zaključuje dr Nenadić, piše Stil.

Šta je legionela i kako nastaje infekcija?

Vest da su u zagrebačkom Kliničko-bolničkom centru preminule tri osobe od šest zaraženih legionelom izazvala je pažnju javnosti, ali i zabrinutost gde i kako možemo da se zarazimo.

Pomoćnik direktora zabrebačkog kliničko-bolničkog centra Milivoj Novak naveo je da je bakterija izolovana u vodovodu bolnice zbog čega je pokrenuto ispuštanje tople vode koja je pogodno okruženje za razvoj bakterije.

Kako je već za Danas objasnila epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd dr Slavice Maris legionela, izazivač legionarske bolesti je bakterija koja se prirodno pojavljuje u vodi, postoji oko 60 vrsta, a najmanje 28 povezano je sa infekcijom kod ljudi.

"U 80 do 90 odsto svih infekcija kod ljudi izaziva bakterija Legionella pneumophila. Ona ima 16 serogrupa, a serogrupa 1 je najčešći uzrok bolesti. Infekcija legionelom dovodi do legionarske bolesti, odnosno teške upale pluća i blažeg oblika pontijačne groznice, oboljenja slična gripu. Kod legionarske bolesti period inkubacije (od unošenja miktroorganizma do ispoljavanja prvih simptoma bolesti) je od dva do 10 dana, može i do dve nedelje. Za pontijačnu groznicu inkubacija je kraća, od nekoliko sati do tri dana", navela je prošlog leta dr Maris.

Dodaje da lanac infekcije počinje prisustvom patogenih ćelija legionele u određenom vodnom sistemu.

"U ovom vodnom sistemu legionela može da se razmnožava, posebno ako postoje određeni uslovi okoline kao što su adekvatna temperatura vode (<50°C), obilje hranjivih materija, prisustvo biofilma ili stagnacija vode. Legionela se može naći u vodi u bojlerima, naročito ako se voda zagreva na nižim temperaturama i ako se bojler ne koristi često", istakla je doktorka.

Da bi izazvala infekciju, legionela mora da se rasprši i proširi u vazduh odakle je mogu udahnuti osetljive osobe.

"Neki sistemi otvorene vode, kao što su sistemi za pijaću vodu, rashladni tornjevi ili spa bazeni, stvaraju mnogo aerosola tokom normalnog rada i mogu biti izvori legionele. Aerosol se stvara tokom prskanja vode, ispiranja toaleta, tuširanja, pokretanja slavine, navodnjavanja, korišćenja ovlaživača, aeracije vode, procesa hlađenja korišćenjem tokova otvorene vode, procesa pranja (npr. pranje automobila)", objasnila je dr Maris.

Kako infekcija nastaje?

Prema njenim rečima, infekcija nastaje kada osetljiva osoba duboko udahne kontaminirane aerosole, a podložnost osobe za infekciju zavisi od različitih faktora, uključujući pol i godine, imunitet i drugo, na primer, pušenje.

Odgovarajući na pitanje koliko je legionela česta pojava u bolnicama i koliko su pacijenti ugroženi, dr Maris rekla je da na teritoriji Beograda nisu zabeleženi slučajevi obolevanja od legionarske bolesti povezani sa pružanjem zdravstvene zaštite.

"Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, nastanak infekcije među slučajevima prijavljenim u zemljama EU u 2018. godini se može povezati u 72 odsto sa zajednicom, 20 odsto sa putovanjem, 6 odsto sa pružanjem zdravstvene zaštite, a svega 2 odsto je u pitanju ostalo. Na teritoriji Beograda legionarska bolest se jako retko registruje, poslednji slučaj je zabeležen 2020. godine i to je bio samo jedan registrovan slučaj obolevanja u toj godini. Od 2021. do juna ove godine u Beogradu nije zabeležen nijedan slučaj ovog oboljenja", navele je epidemiološkinja Maris.

Pacijent se šalje na testiranje ukoliko lekar nakon pregleda, urađenih laboratorijskih analiza i postavljene dijagnoze pneumonije postavi sumnju na legionarsku bolest.

Analiza se može obavliti u laboratoriji Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kao i u laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, gde se vrši ispitivanje prisustva legionele u vodi ili u brisevima.

"Legionarsku bolest karakteriše teška penumonija, a simptomi koji ukazuju su visoka temperatura, bol u mišićima, jeza, uporan kašalj (suv), bolovi u grudima, teškoće sa disanjem, zbunjenost, dijareja, gubitak apetita. Leči se primenom antibiotika, dok se kod pontijačne groznice obično antibiotici ne primenjuju, jer i bez njih dolazi do samoizlečenja. Posle preležane legionarske bolesti, pacijenti se uglavnom oporavljaju bez posledica, ali nekada mogu biti prisustne dugoročne posledice: restriktivna plućna bolest, slabost i umor, neurološki problem, loša memorija i koncentracija, retrogradna amnezija (gubitak pamćenja) i cerebelarna disfunkcija, koja izaziva probleme sa ravnotežom, motoričkom kontrolom. Kod ove bolesti smrtnost je 10 odsto", objasnila je sagovornica Danasa.

Ipak, oni koji jednom preleže ovu bolest ne znači da je neće dobiti ponovo.

Veći rizik za obolevanje od legionarske bolesti imaju osobe: muškog pola (dve trećine svih slučajeva), starosti preko 50 godina, pušači, osobe sa oslabljenim imunitetom i sa hroničnim oboljenjima.
Klima uređaje redovno održavati

Prema rečima pulmološkinje prim dr Tatjane Radosavljević, ukoliko se klima uređaji ne održavaju redovno, odnosno dva do tri puta godišnje, u njima se zadržavaju, pre svega, mikroorganizmi, koji kada klima radi mogu da dolaze do naših respiratornih puteva i da izazivaju ozbiljne bolesti.

"Jedna od bolesti koja se zove legionarska bolest je upravo tako i otkrivena prošlog veka u jednom hotelu u kome su se sakupljali legionari. Primećeno je da je vrlo ozbiljna upala pluća nastala kod velikog broja njih. Kada su se epidemiološke službe uključile videle su da su iza svega toga bili nedovoljno čišćeni klima uređaji", govorila je dr Radosavljević za TV Prva i dodala da su klima uređaji pogodno mesto i za koksaki virus, kao i za alergije.

Izvor: 021.rs

Ovo voće u kombinaciji sa lekovima može da izazove trovanje

Ako uzimate lekove za krvni pritisak, antidepresive, lekove protiv raka, lekove za srce ili antibiotike, izbacite ovo voće iz ishrane.

Reč je o grejpfrutu koji sadrži hemikalije furanokumarina koje sprečavaju enzime da razgrađuju lek u crevima, zbog čega se dejstvo leka može udvostručiti ili čak utrostručiti i tako naneti štetu organizmu, izvestili su istraživači sa Univerziteta Ontario.

Posledice pijenja soka ili konzumiranja grejpfruta u kombinaciji sa ovim lekovima su unutrašnje krvarenje, promene srčanog ritma, oštećenje bubrega i iznenadna smrt.

Od više od 85 lekova koje nije dobro uzimati u kombinaciji sa grejpfrutom, njih 43 mogu imati fatalne posledice.

- Jedna pilula sa čašom soka od grejpfruta može biti jednaka deset tableta sa čašom vode. Ljudi ne veruju kad čuju, ali tako terapija postaje otrov samo zbog soka - rekao je lider studije dr David Bailei.

On i njegov tim otkrili su da seviljske pomorandže i limete imaju sličan efekat grejpfruta na apsorpciju lekova, pa se i njih preporučuje izbegavanje ako pijete lekove.

Izvor: direktno.rs

Snižavanje holesterola: Konzumacija ove voćke pomaže

Visoka količina holesterola jedan je od glavnih uzroka razvoja kardiovaskularnih bolesti, stoga je potrebno kontrolisati ga kako ne bismo imali problema sa zdravljem.

Osim lekovima, visoki holesterol može da se kontroliše i prilagođenom ishranom. Nutricionistkinja Eli Brečer otkrila je koje je voće najbolje jesti svaki dan kako bi se kontrolisala količina holesterola.

„Jabuke su hranljivo voće bogato dobrim nutrijentima. Sadrže deset odsto dnevno potrebnog unosa vitamina C, vitamina K i vitamina E“, ističe nutricionistkinja.

Ovo hranjivo voće trebalo bi da se redovno jede, a prema nutricionistkinji, oni koji žele da utiču na količinu holesterola, trebali bi jesti jabuke svaki dan.

„Jesti jednu jabuku dnevno odlična je navika za zdravo srce. Pektin u jabuci ne pomaže samo u snižavanju holesterola, već su polifenoli u jabukama povezani sa nižim krvnim pritiskom i smanjenim rizikom od moždanog udara“, tvrdi ona.

Ono što tvrdi Breher podudara se sa rezultatima istraživanja objavljenih 2020. godine u „American Journal of Clinical Nutrition“. Studija koju su proveli istraživači iz Velike Britanije i Italije pokazala je da konzumiranje jedne do dve jabuke dnevno može značajno da smanji količinu kolesterola, prenosi britanski Express.

Kao deo istraživanja, 40 ispitanika koji su jeli dve jabuke dnevno tokom osam sedmica, smanjilo je količinu holesterola. Istraživači su otkrili i da ljudi imaju zdravije krvne sudove nakon svakodnevnog jedenja jabuka, što je slično učinku viđenom kod drugih namirnica koje sadrže prirodne spojeve zvane polifenoli, poput crnog vina i čaja.

Izvor: danas.rs

Evo koji lekovi treba da se nađu u vašoj torbi za putovanje

 

Većina stvari nam je potrebna baš u trenutku kada ih nemamo, tako da je dobro biti spreman za sve situacije.

Letnje vreme je idealno za razna putovanja. Sunce i vesela atmosfera dobra su motivacija da se uputite na put i iskoristite godišnji odmor koji već neko vreme niste znali da iskoristite.

I dok se spremate za put i pakujete kofere, nije loše da ponesete i lekove za kućnu upotrebu, jer nikad ne znate šta bi vam se moglo dogoditi na tom istom putovanju. Od mučnine i glavobolje do ogrebotina i bolova u stomaku.

Zbog toga je važno poneti lekove protiv bolova i temperature u obliku tableta, sirupa ili supozitorija za decu. Što se tiče kompleta prve pomoći, kada su u pitanju rane i povrede, pri ruci držite sredstva za površinsku negu rana poput alkohola, antibiotika za nanošenje na kožu, sterilne gaze, zavoja i gipsa.

Pogledajte ispod za detaljnu listu stvari koje vaša mini apoteka treba da sadrži:

Obične maramice

Alkohol za dezinfekciju

Zavoji i flasteri

Antibiotik za upotrebu na koži

Supozitorije za decu (bol, temperatura)

Ibuprofen, paracetamol i aspirin

Probiotici (pomažu kod problema sa varenjem)

Kapi za nos, kapi za oči

Proizvodi za zaštitu od sunca

Sredstvo protiv alergija i ujeda buba.

Izvor: danas.rs

Navike koje mogu da otežaju gubitak kilograma

Većina ljudi i dalje dobija na težini iako se zdravo hrani, redovno vežba i kontroliše svoje potrebe.

Malo uživanja u nezdravoj hrani neće mnogo naškoditi, postoje određene navike koje će vas u velikoj meri ograničiti na vašem putu gubitka kilograma.

Nije uvek poremećaj u gore navedenim praksama ono što dovodi do povećanja telesne težine. Ponekad ručak i navike povezane sa njim takođe mogu uticati na put gubitka težine.

Međutim, kada se planiranju ručka ne posveti previše pažnje, to može ozbiljno uticati na telo i dovesti do povećanja telesne težine. Dakle, evo pogleda na neke nezdrave navike za ručak koje na kraju mogu dovesti do povećanja telesne težine.

Neuravnotežen ručak

Da biste ostali dosledni na svom putu gubitka težine, važno je da isplanirate ručak unapred. Pored toga, važno je da ručak bude dobro izbalansiran i da u popodnevnom obroku imate izbalansiranu količinu vlakana, ugljenih hidrata i proteina, što će pomoći u održavanju nivoa energije.

Međutim, ako neko ne ruča kako treba, velika je verovatnoća da će ogladniti i posegnuti za određenim grickalicama što na kraju može dovesti do povećanja kilograma.

Preskakanje ručka

Ljudima koji preskaču ručak da bi smršali uvek će biti teško da dobiju esencijalne hranljive materije iz hrane.

Takođe će jesti više drugih obroka tokom dana što će na kraju povećati njihovu težinu. Pored toga, preskakanje obroka može usporiti metabolički proces u telu, koji troši manje energije – što dovodi do povećanja telesne težine.

Dodavanje previše soseva

Ako ste neko ko više voli da u svoj obrok dodaje razne soseve, onda to može postati prepreka na vašem putu mršavljenja.

Sosevi i prelivi za salatu, posebno kremasti i oni sa sirom kao sastojkom, lako mogu premašiti dnevnu granicu kalorija, što dovodi do povećanja telesne težine.

Jedite kada ste gladni

Mnogi ljudi gladuju, posebno popodne, da bi smršali. Ali to nikada ne bi trebalo da bude prva opcija jer obično jedemo više nego što bismo da smo ručali na vreme. Ovo može poremetiti apetit i dovesti do povećanja telesne težine.

Dostava hrane

Mnogi ljudi izbegavaju da sami prave ručak i za svoje obroke zavise od hrane koja je dostupna u kantini ili dostavi. Uprkos tome što se konzumira za vreme ručka, takva hrana može imati nedostatak hranljivih materija, a može biti i bogata mastima, dodatim hemikalijama i prekomernim šećerom, što može dovesti do povećanja telesne težine, piše Novi list.

Jednostavna navika koja sprečava stvaranje krvnih ugrušaka

 

Tromboza je opasno stanje koje se javlja kada su krvni sudovi začepljeni krvnim ugrušcima.

Kada se javi tromboza, postoji opasnost da se krvni ugrušak odvoji i blokira dotok krvi do vitalnih organa.

Međutim, postoji navika koja pomaže u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Prema rečima kardiologa Darine Kurbanove, važno je da pijete najmanje litar i po vode dnevno i da se krećete.

„Svakih 40 do 50 minuta radite kratke vežbe istezanja. Ove preporuke posebno treba da se pridržavaju ljudi koji su u uspravnom položaju ili dugo sede u kancelarijskoj stolici“, rekla je.

Imajte na umu da dnevne potrebe za vodom variraju u zavisnosti od pola, starosti, nivoa fizičke aktivnosti i vremenskih prilika. Norma od jedan i po do dva litra vode dnevno je prosečna, a lekar vam može pomoći da izračunate tačnu količinu koja će vam odgovarati.

Takođe je važno ne boraviti pod užarenim suncem i kontrolisati krvni pritisak.

Izvor: danas.rs

Kako ubrzati metabolizam: Stručnjaci otkrili dva trika

Brži metabolizam znači efikasnije sagorevanje kalorija, što može pomoći u gubitku težine i poboljšati nivo energije.

Ubrzanje metabolizma za 30 posto može biti lakše nego što se čini. Uvođenjem određenih navika i promena u načinu života, možete značajno poboljšati svoj metabolizam i uživati u energičnijem i zdravijem životu. Dr. Joseph Ambani preporučuje dva ključna koraka za ubrzanje metabolizma za 30 posto: povećanje unosa proteina i praktikovanje intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT).

Proteini imaju veći termički efekat u odnosu na masti i ugljene hidrate, što znači da telo troši više kalorija za njihovo varenje i obradu. Takođe su važni za održavanje i izgradnju mišićne mase, koja sagoreva više kalorija u mirovanju u poređenju sa masnim tkivom.
Povećanje unosa proteina može privremeno ubrzati metabolizam zbog termičkog efekta hrane (TEF), koji je najviši upravo kod proteina i može ubrzati metabolizam za 15-30 posto, kako objašnjava Ambani.

HIIT je efikasna metoda vežbanja koja kombinuje kratke intervale intenzivnog vežbanja sa periodima odmora ili vežbanja nižeg intenziteta. Ova vrsta treninga povećava sagorevanje kalorija tokom vežbanja i nakon njega, što dodatno ubrzava metabolizam.

Integrisanjem ovih strategija u svoju svakodnevnu rutinu možete značajno podržati svoje ciljeve mršavljenja, poboljšati energiju i ukupni kvalitet života.

izvor: b92.net

Foto: STEKLO/Shutterstock

Kako se rešava problem PROŠIRENIH VENA? Javlja se i u trudnoći, a OVAKO ga možete preduprediti

 

Mnogi ljudi imaju problem sa proširenim venama, koji, ukoliko se ne rešava na vreme, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica.

Ipak, sa napretkom medicine i tehnologije, rešenje je veoma pristupačno, a šta ono sve podrazumeva, otkrio je u emisiji "150 minuta" vaskularni hirurg Petar Dragić.
- Proširene vene su uglavnom genetski problem, međutim, kod pripadnica lepšeg pola, tokom trudnoće dolazi do toga da se taj problem pojačava - navodi doktor i dodaje:

- Nakon trudnoće dolazi do toga da se proširene vene malo više javljaju zbog toga što pritisak vena dolazi iz stomaka - prilikom rasta materice, rastu i krvni sudovi. Međutim, nakon trudnoće, materica se skupi, pošto je mišić, a vene nemaju mišić u svom zidu i one ostanu proširene. I onda, zbog gravitacije, taj pritisak prelazi na noge i onda se taj problem dodatno povećava, pogotovo kod osoba koje imaju određeni genetski potencijal - kaže doktor i otkriva da je nastanak proširenih vena moguće preduprediti, ali ne skroz:

- Na neki način je moguće preduprediti, ali ne u potpunosti. Moguće je nekim životnim stilom, određenim fizičkim aktivnostima, kao i nošenjem elastičnih, kompresivnih čarapa, međutim, to je dosta nepijatna stvar nositi ih stalno. Ima baš ljudi koji su navikli na njih i njima nije problem.

Izvor: prva.rs

Ova temperatura tela je tajna dugog života

Iako se do sada smatralo da je idealna telesna temperatura 36,6 stepeni Celzijusa, poslednja istraživanja naučnika pokazala su da to uopšte nije tako.

Štaviše, ova temperatura može govoriti o mnogim zdravstvenim stanjima - od fizičkih bolesti do poteškoća sa mentalnim zdravljem koji na kraju krajeva mogu rezultirati i kraćim životnim vekom.

Naš organizam je veoma složen sistem, a da bi on pravilno radio potrebno je da postoji sinergija između svih njegovih elemenata. "Glatko" funkcionisanje organizma ometaju brojni faktori - od stresa, preko neredovne i nepravilne ishrane, pa sve do fizičkih i mentalnih oboljenja, a jedan od načina na koji nam telo govori da nešto nije baš kako treba jeste i podizanje temperature.

Da li je 36,6 i dalje "normalna" telesna temperatura i zašto ne

Dugo godina se verovalo da je "normalna" temperatura tela 36,6 stepeni Celzijusa. Međutim, početkom 20. veka ustanovljeno je da telesna temperatura ljudi postepeno opada iz godine u godinu. Ovakav trend naučnici objašnjavaju manjim brojem upalnih procesa zahvaljujući češćem korišćenju antibiotika i zdravijem načinu života. Po današnjim standardima, telesna temperatura je idealna ukoliko tek malo premašuje 35 podeljak Celzijusove skale.

Međutim, povišenu temperaturu ne izazivaju samo upalni procesi u organizmu ili neka fizička oboljenja, već i problemi sa mentalnim zdravljem, a konkretno - depresija, ustanovili su naučnici Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, a preneo ruski portal Argumenti i Fakti.
"To znači da depresija nije samo u glavi, već da je treba posmatrati kao sistemsko oboljenje koje je propraćeno upalnim procesom", pojašnjava biolog Džordža Mejsona Anča Baranova.

Što je temperatura tela niža, to će čovek duže živeti

Oslanjajući se na ove nalaze, naučnici su došli do veoma jasnog zaključka, a to je da je dužina životnog veka usko povezana sa telesnom temperaturom: što je ona niža, to će čovek duže živeti. Postavlja se pitanje: "A šta učiniti kako bi se organizam permanentno rashladio do optimalnih vrednosti?" Univerzalan odgovor, naravno, ne postoji, ali postoje smernice koje mogu biti od koristi.

Regulisanje ishrane bi mogao biti prvi korak u borbi sa povišenom telesnom temperaturom, a kao posledica ove promene poboljšaće se i mentalno zdravlje. Autori kalifornijskog istraživanja savetuju i odlaske u saune i parna kupatila, pa čak i duže kupanje toplom vodom. Na taj način organizam "uključuje" mehanizme hlađenja koji obaraju telesnu temperaturu prvo privremeno, a u kombinaciji sa zdravi(ji)m načinom života - i trajno.

Izvor: b92.net

Namirnice koje najviše pomažu u borbi protiv starenja ćelija

Na usporavanje starenja ćelija može se uticati i na prirodan način.

Antioksidansi se mogu suprotstaviti oksidacijskim reakcijama uzrokovanim slobodnim radikalima. Među voćem, kivi zaslužuje istaknuto mesto u zaštiti od starenja i degenerativnih bolesti.

Šipak i drugo crveno voće, takođe donose brojne dobrobiti našem organizmu, kao i:

Borovnice

Često se smatraju jednim od najboljih izvora prirodnih antioksidansa među svim vrstama voća. Sadrže visoki nivo antocijanina koji im daju karakterističnu plavu boju i poseduju snažna antioksidativna svojstva, piše Healthline.

Maline

Bogate vitaminom C, kvercetinom i elaginskom kiselinom, maline su poznate po svojoj sposobnosti da neutrališu slobodne radikale, prenosi Novi list.

Jagode

Osim što su ukusne, jagode su bogate vitaminom C i flavonoidima, uključujući fisetin, koji je pokazao potencijalne prednosti u borbi protiv kognitivnog pada povezanog sa starenjem.

Jabuke

Poznate po izreci „jedna jabuka dnevno drži doktora podalje od kuće“, jabuke su dobar izvor vitamina C i grupe antioksidanata zvanih polifenoli. Koža jabuke posebno sadrži visoke nivoe ovih jedinjenja, prema Medical News Today.

Grožđe

Ovo voće je bogato resveratrolom, vrstom polifenola koji je dobio veliku pažnju zbog svojih efekata na dugovečnost i zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Pomorandže

Poznati po svom sadržaju vitamina C, agrumi kao što su pomorandže su takođe bogati flavonoidima, kao što je hesperidin, koji mogu imati antiinflamatorna svojstva i poboljšavaju imuni sistem.

Ali oni sigurno nisu jedini: vitamin A i vitamin E koji se nalaze u avokadu, na primer, takođe pomažu u odlaganju starenja tkiva i suprotstavljaju se delovanju slobodnih radikala.

Integralne žitarice

Često čitamo kako je konzumiranje integralnih žitarica tokom obroka, kao zamena ili alternativa rafinisanim, garancija unosa ovih supstanci sa antioksidativnom efikasnošću.

Za razliku od rafinisanih žitarica, cela zrna sadrže sva tri dela zrna: klicu, endosperm i mekinje.

Većina hranljivih materija i antioksidanata je koncentrisana u mekinjama i klicama.

To je razlog zašto su bogati fenolnim jedinjenjima, vitaminima i mineralima koji imaju antioksidativno dejstvo.

Mahunarke

U tom smislu se preporučuje i konzumiranje mahunarki. Njihova kora je bogata saponinima, polifenolima i fitatima, koji mogu imati značajan antitumorski efekat.

Od mahunarki, crni pasulj i crveni pasulj posebno su poznati po visokom sadržaju antioksidanata.

Druge mahunarke kao što su sočivo i leblebije su takođe dobri izvori antioksidanata, ali na nešto nižim nivoima od crnog i crvenog pasulja.

Pokožica mahunarki je posebno bogata ovim jedinjenjima jer deluje kao zaštitna barijera za seme, koncentrišući antioksidante koji mogu da zaštite mahunarke od stresa iz okoline kao što su UV zračenje i patogeni.

Konzumiranje ovih mahunarki sa ljuskom povećava unos korisnih antioksidanata, doprinoseći zdravoj i zaštitnoj ishrani.

Biljna ulja (posebno maslinovo)

Začinjavanje obroka sirovim biljnim uljima, posebno ekstra devičanskim maslinovim uljem, je još jedan koristan način da ostanete zdravi, piše Piedmont Healthcare.

Začini

Govoreći o začinima, začini poput kurkume i đumbira i aromatično bilje poput majčine dušice, žalfije, ruzmarina i origana su odlični dodaci ishrani.

Piće

Među pićima, zeleni čaj je koncentrat korisnih hemijskih jedinjenja. Lako se može konzumirati za doručak ili tokom dana.

Kafa i kakao takođe imaju svojih prednosti.

Izvor: n1info.rs

Ako svaki dan budete pili sok od ovog povrća, smanjićete rizik od srčanih bolesti

Konzumiranje soka od cvekle bogatog nitratima može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti kod žena u postmenopauzi jer pruža zdrav izvor nitrata biljnog poreklaa, pokazalo je istraživanje s američkog Univerziteta Pen stejt.

Naime, organizam pretvara nitrat u azotni oksid, koji pomaže širenju krvnih sudova i olakšava protok krvi. Međutim, menopauza znači da je telo prestalo da proizvodi estrogen, koji pomaže u održavanju nivoa azotne kiseline, piše Njuzvik, prenosi N1 Hrvatska.

Za potrebe studije, tim istraživače testirao je kako sok od cvekle utiče na zdravlje krvnih sudova kod 24 žene u postmenopauzi u 50-im i 60-im godinama.

Prvo im je testirana vaskularna funkcija pre nego što su konzumirali dve čaše soka od cvekle (70ml) kao početnu dozu. Zatim su pile jednu čašu koncentrisanog soka od cvekle svako jutro nedelju dana, pri čemu je svaka porcija sadržavala ekvivalentnu količinu nitrata kao tri velike cvekle.

Nakon nekoliko nedelja, zamoljeni su da piju sok od cvekle bez nitrata. Zatim je još jednom ispitana njihova vaskularna funkcija. Rezultati su pokazali da svakodnevno ispijanje soka od cvekle bogatog nitratima poboljšava protok krvi kod žena.

Rezultati su posebno važni za žene koje su prošle kroz menopauzu budući da neki uobičajeni tretmani poput hormonske supstitucione terapije mogu nositi rizike, kao što je moždani udar. Takođe, istraživanje je važno jer je većina žena u postmenopauzi barem trećinu života.

Izvor: danas.rs

Marketing

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.