URNEBES SALATA: Od dve vrste sira, pikantna i kremasta - odlična uz sve vrste mesa

Urnebes je jedna od najpoznatijih srpskih salata.

Južna Srbija je poznata po pikantnoj urnebes salati koja se pravi od 2 vrste sira i ljute paprike. Od vrlo jeftinih sastojaka koje skoro svako već ima u frižideru, napravite čuveni srpski specijalitet koji se najbolje slaže sa roštiljem, ali i pečenjem. Odličan je predlog i kao predjelo za slave.

Sastojci:
550 g feta sira
300 g mladog sira
2 čena belog luka
50 ml ulja
7 kašika slatke tucane paprike
4 kašike ljute tucane paprike

Priprema:
Izmrvlejni feta sir i mladi sir izblendirajte. Sipajte ulje i još jednom izblendirajte. Neme apotrebe dugo blendirati sir, ne treba da se pretvori u krem, već da zadrži svoju teksturu.

Smesi dodajte sitno naseckan beli luk, slatku i ljutu tucanu papriku i promešajte.

Pre služenja ohladite u frižideru.

Albanska salata
Profimedia

Albanska salata je hit u niškim restoranima, a potrebna su samo tri sastojka

Brusketi na balkanski način.

Albanska salata ili „albanac” je vrsta predjela od prepečenog najčešće bajatog (ali i svežeg) hleba preko koga je posuta ljuta, tucana paprika i ulje. Ova salata nema nikakve veze sa tradicionalnom albanskom kuhinjom (a zapravo ni uobičajenom idejom salate), već kao simbol stradanja srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Nastala je prilikom povlačenja srpske vojske preko Albanije, tokom koga su vojnici stavljali mlevenu papriku preko suvog na vatri prepečenog hleba i tako ga jeli. Zato se i zove albanska salata.

Tokom albanske golgote među srpskom vojskom i izbeglim narodom vladala je velika glad, pa su mnogi preživeli put do Krfa jedući prepečeni hleb, najčešće vojnički hleb tain. Ta jednoličnost u ishrani primorala je srpske vojnike da jednoličnu ishranu unaprede novim načinom primene hleba – u obliku salate, koju danas mnogi unapređuju belim lukom, starim sirom…

Posle Prvog svetskog rata naziv ovog jela se ukorenio u Nišu i pod ovim imenom je „salata“ veoma poznata u niškim restoranima. Zapečeni hleb na roštilju sa paprikom se u Leskovcu naziva „moča”, a u Skoplju se varijanta sa sirom služi pod imenom nafora, najverovatnije po nazivu grčkog porekla (grč. άντίδωρον – umesto dara), piše Wikipedia.

Sastojci:

-1 vekna hleba

-1 dcl ulja

-1 kašičica mlevene ili tucane suve ljute paprike

Priprema

Hleb koji može biti i svež ili bajat, beli ili crni nakon što se isečen na kriške sa obe strane ispeče na roštilju seče se na manje ili veće komade. Zatim se tako ispečen hleb prelije uljem (najbolje maslinovim) i začini tucanom ljutom paprikom, kratko proprženom u ulju. Tako preliven hleb se zapeče kratko u rerni a pre serviranja, prema ukusu, začini solju i sitno iseckanim belim lukom.

Ova vrsta salate se u niškim kafanama služi najčešće uz ćevapčiće koji mogu da jedu u svako doba dana, ujutru, uveče, za doručak, užinu, ili u drugim prilikama.

Od pića najbolje idu rakija, hladan špricer ili pivo. Uz albansku salatu i ćevapčiće može dugo da se pije, a da se ne napije jer ova dva jela drže sitost, a istovremeno stvaraju prostora da se nakon njih naruči glavno jelo.

Izvor: nova.rs

Pileća salata sa kivijem i narom
PRINTSCREEN/YT/OLESEA SLAVINSKI

Pileća salata sa kivijem i narom - fantastična kombinacija ukusa

Ako volite da eksperimentišete sa hranom i da isprobavate razne ukuse, onda obavezno pripremite ovu pileću salatu sa kivijem i narom. Osvežavajuća i lagana, a kombinacija sastojaka je pun pogodak. Ne sprema se dugo, a ukrasiće svaku svečanu trpezu. A ako vam se ova kombinacija ne sviđa, voće zamenite sastojcima po želji, a naš predlog su masline.

Sastojci:

1 pileći file
majonez
1 paradajz
1 jaje
kivi
nar

Priprema:

Skuvajte meso i jaje. Odvojite žumance od belanceta i izrendajte, a meso iseckajte sitno. Uzmite 3 dekorativne posude, pa sipajte malo majoneza, a zatim poređajte meso. Opet tanak sloj majoneza, pa žumanca, zatim opet majonez, pa poređajte belanca i na kraju majonez i paradajz. Ukrasite seckanim kivijem, narom i majonezom.

Izvor: Stvar ukusa

POSNA SALATA SA MAKARONAMA
Foto: pexels

POSNA SALATA SA TESTENINOM: Predjelo, prilog ili obrok salata - odlučite sami!

Salate sa testeninom mogu da se kombinuju sa skoro svima namirnicama, a ukus im je uvek savršen. Ukusna i jednostavna, ova salata odlična je kao predjelo, kao prilog, al  kao obrok salata. Izgledom će sasvim sigurno ulepšati svaku trepzu, a gosti će biti oduševljeni ukusom.

Sastojci:
Testenina po izboru (da je posna)
400 g kukuruza šećerca
200 g biljnog sira
600 g posnog majoneza
100 g susama
2 crvene paprike
1 ljubičasti luk
1 štapić celera

Priprema:

Makarone i kukuruz skuvajte, pa procedite i ostavite da se ohlade.

Papriku operite i isecite, kao i celer i ljubičasti luk. Susam propržite, a biljni sir izrendajte. Sve sastojke pomešajte u jednoj posudi, posolite i pobiberite, pa sipajte majonez.

Dobro promešajte i ohladite, pa servirajte.

Izvor: Stvar ukusa

SALATA OD PATLIDŽANA, PARADAJZA I PAPRIKE

SALATA OD PATLIDŽANA, PARADAJZA I PAPRIKE: Podseća na ajvar i pinđur, ali je priprema lakša (VIDEO)

Savršena salata od patlidžana odlično se slaže uz pečenje.

Priprema zimnice je ono po čemu pamtimo kraje leta i početak jeseni. Ono što je obavezno u svakoj zimnici su džem, ajvar, pinđur i belolučane paprike. Donosimo vam i recept za odličnu salatu sa patlidžanom koja vam neće oduzeti puno vremena i novca, a cele zime ćete uživati u fantastičnom ukusu.

Sastojci:

1 kg patlidžana
1 kg paradajza
500 g paprika
400 g šargarepe
1 veći crni luk
1 glavica belog luka
ljuta paprika po ukusu
40 g peršuna
100 ml ulja
25 ml sirćeta
1,5 kašika soli
80 g šećera

Priprema:

Patlidžan isecite, pa posolite, promešajte i ostavite da odstoji nekih 10-15 minuta. U veliki tiganj sipajte ulje i paradajz koji ste izblendirali.

Kad krene da ključa dodajte šećer i pola kašike soli. Promešajte i kuvajte 10 minuta nakon ključanja, a zatim dodajte rendanu šargarepu, iseckanu papriku i ljutu papriku, kao i seckani crni luk i dobro promešajte.

Poklopite i kuvajte 10 minuta nakon ključanja, pa dodajte patlidžan koji ste prethodno ocedili. Promešajte i kuvajte poklopljeno još 15 minuta. Zatim dodajte mlevenu glavicu belog luka i seckani peršun, kao i sirće. Promešajte, poklopite i kuvajte još 5-7 minuta. Sipajte salatu u sterilisane tegle i dobro zatvorite.

Pustite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa stavite u ostavu ili na neko tamno i malo hladnije mesto.

{vembed Y=KsYbIKFwLNc}

Izvor: Stvar ukusa

PILEĆA SALATA SA JAJIMA I PARADAJZOM

PILEĆA SALATA SA JAJIMA I PARADAJZOM: Može i kao salata, a super je i za brzinski ručak (VIDEO)

Brzinska pileća salata sa kuvanim jajima i paradajzom je odličan predlog za ručak.

Obrok salate su nezaobilazne leti, jer se brzo pripremaju, a ukus je fantastičan. Postoji milion recepata, a najpopularnija je cezar salata. Predlažemo da isprobate i ovu pileću salatu u koju se dodaju kuvana jaja, paradajz i sir. Ne samo da će vas zasititi, već će izgledom oduševiti svakoga. Može da se služi i kao dekorativno predjelo na slavama i kada su praznici.

Sastojci:

300 g pilećeg filea
2 paradajza
2 jajeta
100 g tvrdog sira
100 g majoneza
mladi luk

Priprema:

Piletinu i jaja skuvajte, pa sitno iseckajte. Mladi luk i paradajz takođe iseckajte, ali paradajz prethodno odvojite od sredine.

Sir izrendajte, a majonez sipajte u kesu za zamrzivač kojoj se odeskli vrh. Činiju za salatu obložite providnom folijom, pa stavite sir. Majonez istisnite iz kese, pa poređajte paradajz i mladi luk preko.

Opet istisnite majonez, pa red belog mesa, zatim opet majonez, pa jaja. Ponovite sve slojeve ispočetka. Znači preko jaja ide sir, majonez, luk i paradajz, majonez, belo meso, majonez i jaja. Ohladite, pa pomoću tanjira okrenite i poslužite.

{vembed Y=BEETZfrCFfo}

Salata sa tunjevinom

Sastojci
Potrebno je:

250 g makarona
200 g kisele pavlake
100 g kukuruza (šećerac)
2 konzerve tunjevine
po ukusu biber
po ukusu so

Priprema

Makarone skuvati prema uputstvu sa pakovanja. Zasebno skuvati kukuruz šećerac i ocediti od vode. Skuvane makarone ocediti od vode, pa ih isprati pod mlazom hladne vode. U dublju posudu staviti kiselu pavlaku i razmutiti je viljuškom. Dodati makarone, oceđenu tunjevinu, kukuruz, posoliti i pobiberiti po ukusu i izmešati kako bi se svi sastojci sjedinili. Preručiti u činiju za posluživanje. Dobro rashladiti, pa poslužiti.

izvor:recepti.com

Osvežavajuća i kremasta salata od krastavaca

Oduševiće vaša nepca

U toku toplih dana retko ko ima volju i želju da stoji pored šporeta kako bi skuvao ručak. Većina ljudi se u toku leta odlučuje za brze i osvežavajuće varijante, te smo jednu takvu pripremili za vas.

Salata od krastavaca u kombinaciji sa sirom i pavlakom osvežavajući je i ukusan prilog svakom jelu, a ako joj dodate i malo mesa, može biti kompletan obrok.

Sastojci:

4 krastavca

200 g kisele pavlake

200 g sitnog sira

2 čena belog luka

sveža mirođija

so

1 kašika sirćeta

Priprema:

U činiji izmešajte kiselu pavlaku i sir, pa dodajte beli luk, so, sirće i mirođiju. Krastavce oljuštite i isecite na kolutove i umešajte ih sa belim dresingom od pavlake i sira.

Po želji odozgo stavite malo mirođije.

Možete poslužiti odmah, ali najlepša je posle pola sata, kada odstoji u frižideru.

Prijatno!

izvor:telegraf.rs

HLADNA SALATA SA TESTENINOM I KOZIJIM SIROM

Bio je jedan dug period u kojem sam ovakve obroke imala skoro svakog dana. Skuvana durum testenina, sveže povrće i začini. Bukvalno mi ništa drugo nije bilo potrebno. Zato mi je ova hladna salata sa testeninom i kozijim sirom baš dobro došla, da se podsetim tog lepog osećaja nakon ovakvog obroka.

Videćete u receptu da sam koristila razno povrće ali uopšte nije ključno da se toga pridržavate. Nekada sam znala da stavim samo paradajz i krastavac i opet bi bilo jako ukusno. A opet, ako vam treba posni obrok, slobodno izostavite sir a dodajte tunu iz salamure, na primer. Avokado će doprineti tome da sve bude ultra kremasto.

To vam je jedan od onih recepata što trpi mnogo izmena. Imam još jedan tip a to je da ovu salatu možete napraviti i bez ulja ako postite na vodi. Znam, jer sam je tako pravila mnogo puta ? Testeninu skuvajte, ohladite pod mlazom hladne vode i dobro ocedite. Preko ređajte seckano povrće i na kraju dodajte začine. Ostavite da stoji 20-ak minuta pa tek onda promešajte. Biće savršeno sočno i ukusno!

Sastojci:
200 g Premia kratke durum testenine po vašem izboru
2 kašičice soli

Povrće (količine birate sami):
Premia šećerac iz konzerve
Seckana ajsberg salata, Maxi pijaca
Sveži avokado
Ljubičasti luk
Sveži krastavac
Crvena paprika

Začini:
Premia ekstra devičansko maslinovo ulje
So, biber
Premia suvi začini (vlašac, mirođija, peršun, bosiljak, mešavina za picu, čili, beli luk, crni luk…)

150 g Premia Kozijeg sira

Priprema:

U šerpu sa 3 litra vode sipajte so i pustite da provri. Kada provri, dodajte testeninu i kuvajte je prema uputstvu sa pakovanja, uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre, procedite, ohladite pod mlazom hladne vode i ocedite. Stavite u veću činiju. U međuvremenu iseckajte svo povrće i stavite preko testenine.

 

 


U odvojenoj posudici pomešajte začine i maslinovo ulje pa prelijte preko salate. Dobro izmešajte da se sve sjedini i da začini dopru da svakog komadića povrća. Ukoliko ne jedete salatu odmah, možda je bolje da ajsberg salatu stavite kasnije da ne bi omekšala od stajanja. Sve oplemenite mrvljenim kozijim sirom i spremno je za serviranje.

 

 

Salata sa breskvama i mocarelom

Sastojci za 2 Osoba/e

6 kom. breskvi
150 g mocarela sira
100 g rukole

Započni pripremu

Isecite breskve na pola i pržite ih nekoliko minuta u tiganju da omekšaju. Prebacite ih u činiju sa opranom rukolom i dodajte komadiće mocarele preko. Uživajte u ovom brzom i zdravom obroku!

Prijatno!

izvor:maxi.rs

 

Zapečena paprika u pavlaci

Skoro nisam jela ništa što me je ovako oduševilo. Obožavam papriku i sve što ima veze sa istom, pripremljenu na bilo koji način i uvek tragam za nekim novim receptom. Ovo je kombinacija salate sa belim lukom, ali bez sirćeta, i punjenih pohovanih paprika ali bez pohovanja, osvežava, razblažuje, a u isto vreme ima pun ukus. Nekome salata, a nekome prilog, mada meni više liči na prilog uz neko mes’ce.

Sastojci:

1kg mesnate babure paprike ( mada može bilo koja, mislim da bi sa rogom imalo poseban šmek )
oko 1 kašika soli ili po ukusu
malo bibera, opet po ukusu
100 ml ulja
180 gr, ili jedna mala kisela pavlaka
180 ml jogurta, opet jedna mala čaša ( ukoliko je veće pakovanje, sve mere mogu da idu na 200 ml )
100 ml vode
1 kašika brašna
beli luk po ukusu ( može biti svež, a i u granulama ili prahu )

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni.

Papriku očistiti od peteljki pa preseći po sredini i onda svaki deo zavisno da li su paprike manje ili veće na dva ili tri dela.

Premazati uljem tepsiju pa redjati papriku, prvo jedan red koji malo nauljimo, pospemo solju i biberom pa drugi red.

Izmedju naseckamo belog luka ili pospemo granulama ili prahom. Uradite to po ukusu, neko voli da se oseti beli luk više, a neko manje. Doduše ima i onih koji uopšte ne vole, u tom slučaju samo ga izostaviti.

Tako pripremljenu papriku staviti u rernu da se peče oko sat vremena. Kod mene je bila baš mesnat apaprika pa dok je onako fino otpustila i malo se pecnula trebalo je oko sat vremena. Procenite po paprici koju vi budete stavili. Trebalo bi da je paprika otpustila, na vrhovima da ju je malo toplina rerne čak i zapekla, a na ubod viljšuskom da je mekana, nikako da se raspada.

Umutiti zatim kiselu pavlaku, jogurt i brašno, pa naliti vodu i opet umutiti. Na kraju dodati so i biber, može i peršunovog lista, malo belog luka i prahu ili granulama pa lagano prelivati preko paprike vodeći računa da svuda prelijete podjednako.

Paprika u tepsiji treba da je gusto poslagana, čak i jedna preko druge da bi kada se bude prelila cela bila u ovom “soku”.

Vratiti u rernu još 30 minuta ili dok ne procenite da je dovoljno.

Prijatno!

izvor:domacirecepti.net

 

Osvežavajuća salata sa spanaćem i kuvanim jajima

Sastojci za 2 Osoba/e

50 g indiјskih oraha
2 kom. jaja
50 g kukuruza šećeraca
10 ml maslinovog ulja
200 g paradajza
400 g spanaća

Započni pripremu

Skuvajte dva jajeta. Oljuštite ih i presecite na četvrtine. Mladi spanać operite i ocedite, te stavite u posudu. Salati dodajte maslinovo ulje, so, paradajz, malo kukuruza iz konzerve i indijski orah. Kada ste promešali i sjedinili sve sastojke, servirajte preko kuvana jaja.

izvor:maxi.rs

Salata sa lignjama i belim vinom

Sastojci
Potrebno je:

800 g lignji
2 čaše kisele paprike
1 šaka mix maslina (crnih i zelenih)
1 srednja glavica crvenog luka
Preliv:

1 rakijska čašica vode od kuvanih lignji
1 rakijska čašica belog vina
1 rakijska čašica vinskog sirceta
1 rakijska čašica maslinovog ulja
1/2 kašičice mlevenog belog bibera
1/2 kašičice morske soli
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice ruzmarina
1/2 veze svežeg peršuna
Priprema

Najpre obariti lignje i ostaviti ih da se proglade. Prohladjene lignje iseći na kolutove. Isto to uraditi i sa paprikom, lukom i maslinama. Sve izmešati u istoj posudi.Salata sa lignjama i belim vinom
Preliv: Napraviti preliv tako što je potrebno sve sjediniti od sastojaka i ostaviti ga pripremljenog par minuta da odstoji pre zalivanja i sjedinjavanja sa salatom da bi otpustio sve arome začinskog bilja. Nakon što odstoji zaliti salatu i dobro je izmešati u više navrata. Prebaciti salatu u željenu činiju i preliti je sa preostalom tečnošću. Služiti hladno.Salata sa lignjama i belim vinom

izvor:recepti.com

Ljubičasta salata

Sastojci za 1 Osoba/e

30 ml limunovog soka
200 g ljubičastog kupusa
3 g soli
150 g šargarepe
100 g crvenog luka
15 ml maslinovog ulja

Započni pripremu

Iseckajte ljubičasti kupus i luk po želji, oljuštite šargarepu i isecite je na tanke trake. Posolite i dodajte malo maslinovog ulja i limunovog soka. Servirajte i uživajte u ovoj salati!

Avokado sa pesto sosom

Sastojci za 2 Osoba/e

3 g mirođije
2 kom. avokada
3 kom. peršuna
150 ml pesto sosa
3 g soli

Započni pripremu

Iseckajte avokado po želji. Dodajte mu pesto sos, posolite, začinite peršunom i mirođijom. Uživajte u ovom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa dimljenim lososom, avokadom i mangom

Sastojci za 2 Osoba/e

1 kom. avokada
1 kom. manga
400 g dimljenog lososa
50 g pirinča

Započni pripremu
Skuvajte pirinač sa solju. Isecite mango i avokado i servirajte sa dimljenim losom. Začinite po želji i dodajte pirinač. Uživajte u ovom brzom i lakom obroku! Prijatno!

izvor:maxi.rs

Mleveno meso sa narandžom

Sastojci za 2 Osoba/e

100 g čeri paradajza
300 g mlevenog mesa
1 kom. narandže
100 g zelene salate

Započni pripremu

Na nauljenom tiganju izdinstajte crni luk, pa stavite i mleveno meso, posolite, pobiberite, dodajte malo vegete i aleve paprike. Oljuštite narandžu, isecite čeri paradajz i operite zelenu salatu. Servirajte i uživajte u ovom obroku!

izvor:maxi.rs

Papaja salata

Sastojci za 3 Osoba/e

2 kom. bibera
50 g zelene boranije
100 g crvenog luka
100 g čeri paradajza
30 g kikirikija
5 g korijandera
10 ml limunovog soka
5 g listova nane
200 g papaje
15 ml maslinovog ulja
2 g šećera
3 g soli

Započni pripremu

Stavite boraniju da se dinsta sa crnim lukom. Očistite unutrašnjost papaje i isecite je na tanke listiće. Prelijte maslinovim uljem, sokom od limuna, posolite, pobiberite, stavite kašičicu šećera. Dodajte kuvanu boraniju, potom i ostale začine i servirajte. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Salata sa rukolom i pomorandžom

Sastojci za 1 Osoba/e

200 kom. narandže
50 g rukole

Započni pripremu

Isecite očišćene pomorandže kao na fotografiji i operite rukolu, a potom servirajte. Uživajte u ovoj brzo pripremljenoj salati. Prijatno!

 

Salata sa cveklom, šunkom i jajima

Sastojci za 2 Osoba/e

1 kom. cveklе
3 kom. jaja
5 g soli
200 g praške šunke
3 g vegete

Započni pripremu

Na dno tegle stavite narendanu šunku, a potom narendanu cveklu iz konzerve. Skuvajte tri jaja i stavite preko cvekle žumanca koja ste izgnječili kroz cediljku. Posolite i začinite vegetom. Stavite na kraju iseckani mladi luk i uživajte u salati. Prijatno!

izvor:maxi.rs