Tri trika za prepoznavanje pravog meda

Saznajte na koje načine možete da proverite ispravnost ovog proizvoda.

1. U supenu kašiku usuti malo meda. Držati kašiku iznad plamena sveće postepeno zagrevajući dok med ne proključa. Ako vri i ne menja boju i miris, onda je pravi. Ako potamni ili miriše na šerbet, onda je falsifikat. 

2. U posudu staviti dve supene kašike meda. Dodati šest supenih kašika alkohola i postepeno zagrevati na električnom šporetu deset minuta. Ne sme se zagrevati na otvorenom plamenu zbog mogućnosti da se alkohol zapali. Ako se na dnu pojavi beli talog, med je falsifikovan. 

3. U čašu staviti jednu supenu kašiku meda i isto toliko destilovane vode. Dobro izmešati i dodati par kapi joda. Ako poplavi, onda nije med nego falsifikat u koji je dodavan skrob ili želatin. 

Kristalizacija je svojstvo prirodnog meda 

Gledajte da li će se med kristalisati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je stajala, dok će se pravi med kristalisati. 

Falsifikovani med sastoji se pretežno od kristal-šećera, ali tu se mogu naći kukuruzni, kao i bombonski sirup koji se koristi u konditorskoj industriji. Zato kad nađete dobar med, ne žalite novac, jer on sadrži više od 300 lakoresorbujućih materija, među kojima su minerali, vitamini, esencijalne aminokiseline, biljni antibiotici. Med jača imuni sistem, utiče na formiranje crvenih i belih krvnih zrnaca. Ovo je tek kratka lista blagodeti, jer je med beskrajno zdrav. 

Izvor: zena.tvbest.rs

Ne morate da zidate pušnicu: Napravite sami svoju pančetu!

Mmmm, hrskava, tanka slaninica, krcka kao čips, ukusna, mirisna i slasna... Pa ko to ne bi voleo? Priuštite sebi tu uživanciju, bez da dajete silne pare za pančetu. Sve što vam treba je dobar komad sveže slanine, začini i roštilj sa poklopcem! Evo kako, idemo korak po korak...

Sveže meso mora biti proverenog kvaliteta i relativno tanko

1. Kupite svežu slaninicu od proverenog dobavljača ili u mesari za koju znate da prodaje dobro meso. Gledajte da komad ne bude previše bucmast. 

2. Izaberite začine koji su vam po volji, to može biti krupna morska so, krupno mleveni biber, kari puder, braon šećer... Za početak, vašu ljubljenu slaninicu premažite sa malo meda, a zatim sa obe strane utrljajte začine koje volite. Da, i ljuta paprika dolazi u obzir!

3. Kad ste je lepo obukli u začine, stavite je u kesu za vakumiranje i položite u neku aluminijumsku posudu, da slučajno nešto ne iscuri. Sedam dana ostavite meso u frižideru da se marinira u sopstvenim sokićima, ali ne zaboravite da slaninicu okrenete bar jednom dnevno, kako bi se začini ravnomerno rasporedili.

4. E sad je vreme za dimljenje. Koristite roštilj koji ima poklopac i ventil na vrhu. Ugalj mora biti fino užaren, ali  vatra ne sme prići ni blizu vašoj slaninici. Pre nego stavite na roštilj malo rukom skinite višak začina da ne pregore. Dimite vašu slaninicu četiri sata. Dobro, traje, ali se isplati!

5. Kad je gotovo vratite je da prenoći u frižider i sutradan izrežite na tanke listiće. Pa onda u tiganj da zacvrči i eto uživancije!

Izvor: Super recepti

Novi načini pohovanja za sočno i ukusno meso

Ne morate pohovati meso samo pomoću brašna, jaja i prezli.

Piletina je mnogima najukusnije pohovano meso, a ako ćete ga spremiti na klasičan način, dobro je znati nekoliko trikova. Pre svega, važno je da bude na sobnoj temperaturi i da ga posolite makar dva sata pre pripreme. Ako stavite hladno meso u vruće ulje, temperatura ulja će se smanjiti i piletina se neće ravnomerno ispržiti, a zbog toga neće imati ni hrskavu koricu. Pre pohovanja neka na sobnoj temperaturi bude barem pola sata. Ako kupujete prezle, pročitajte sastav jer ponekad imaju nepotrebne dodatke. Ako možete, najbolje je da ih pripremite kod kuće od starog hleba koji ste osušili i samleli. 

Susam, kinoa, parmezan… 

Ako vam je već dosadilo klasično pohovanje, probajte meso da spremate u sezamu jer ćete dobiti hrskavu koricu, ali i drugačiji ukus. Susam je zapravo zamena za prezle i stavlja se nakon što ste meso uvaljali u brašno i jaja. 

Dok neki vole susam, drugi su apsolutno sigurni da će najhrskavija korica biti ako se meso pohuje u kukuruznim pahuljicama (cornflakes). Priprema je ista kao i kod klasičnog pohovanja, ali na kraju se meso oblaže usitnjenim pahuljicama. 

Ako koristite kinou umesto prezli za pohovanje mesa, takođe ćete dobiti hrskavo meso, ali u jednoj zdravoj varijanti. Kuvana kinoa sjajna je za pohovanje jer prilikom pečenja postaje jako hrskava. Pileća prsa uvaljajte u jaja, zatim u kuvanu kinou, dodajte so i biber, a zatim 20 do 25 minuta pecite u rerni na 220 stepeni. 

U bilo koju smesu možete dodati omiljene začine i pripremiti svoje idealno pohovano meso. Takođe, prezlama možete dodati rendani parmezan, a osim što će biti hrskavo, meso će biti jako ukusno. 

Izvor: tportal

Ovako se sprema najukusniji pire krompir

Uz ove trikove će vaš pire od krompira pobrati sve pohvale.

Slavni kuvar Heston Blumental otkriva formulu za dobijanje svilenkastog krompir pirea bez imalo lepljivosti, za koju je glavni krivac skrob. Krompire isperite i do nekoliko puta.

Za pire odaberite voštani krompir i nakon guljenja sačuvajte koru za pripremu jela jer ćete pomoću nje dobiti savršeni ukus, savetuje poznati britanski kuvar. Na kilogram krompira ide 240 ml punomasnog mleka i 250 g maslaca.

Krompire najprije ogulite, isecite na jednake komade pa dobro isperite i do nekoliko puta. Tako ćete isprati skrob, da pire ne bude gumast. Kad voda u kojoj se ispiru više nije bela – krompir je spreman za kuvanje. Ubacite ga u neslanu vodu zagrejanu na 72°C. Za to će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kuvajte krompire pola sata održavajući temperaturu. Zatim ih procedite i isperite u hladnoj vodi.

Ubacite ih u zavrelu posoljenu vodu i kuvajte dok se ne počnu raspadati. Koru krompira ubacite u mleko. Zakuvajte i sklonite s vatre. Ostavite 20 minuta pa procedite. Krompire propasirajte u posudi s maslacem isečenim na kockice. Ako želite da bude veoma svilenkast, pire protisnite i kroz cedilo. Dodajte proceđeno vruće mleko i soli prema izboru. Količinu maslaca možete i udvostručiti, u zavisnosti od vašeg ukusa.

– Savršeni pire zahteva naučni pristup jer želimo da skrob ostane zarobljen u krompiru. Ako razbijemo te male granule, pire će biti gumast i lepljiv. Krompir ima dovoljno skroba da se od njega napravi lepak za tapete – a to sigurno ne želimo u tanjiru – zaključuje Heston.

Izvor: magazin.ba

Tri jednostavna načina za uklanjanje pesticida s voća i povrća

 

Uživajte u voću i povrću bez straha od pesticida i bakterija.

1. Ispiranje i sušenje

Svi jako dobro znamo kako voće i povrće treba oprati u vodi pre konzumacije. Međutim, mnogo jači efekat imaćete ako namirnice nakon pranja dobro osušite.

Nakon što ste voće i povrće dobro isprali u mlakoj vodi, temeljno ga prebrišite čistom pamučnom krpom (za sudove).

Ova metoda idealna je za voće i povrće koje ima glatku koru poput jabuka, krušaka, tikvica, paradajza, krastavca i sl.

2. Namakanje

So je nekada služila kao konzervans, i ima snažan antibakterijski učinak. Ali, so može poslužiti i za pranje voća i povrća i uklanjanje pesticida s površine namirnica. Evo kako:

U veći lonac sipajte mlaku vodu i dodajte kašičicu soli pa kada se otopi, u lonac stavite namirnice, potopite ih i ostavite da se namaču par minuta. Ova metoda idealna je za zeleno lisnato povrće poput blitve, spanaća i zelja, brokolija i karfiola, ali ne i za gljive.

3. Sprej protiv pesticida

- 1 šoljica mlake vode

- 2 kašićice sode bikarbone

- 2 kašičice limunovog soka

Sastojke prelijte u bočicu s raspršivačem, dobro ih izmućkajte i poprskajte namirnice. Nakon što odstoji oko 5 do 10 minuta, isperite ga i voće i povrće možete pripremiti i sveže.

Sprej je idealan za zelenu salatu i radič, a možete ga koristiti za pranje svih namirnicama, osim gljiva.

Izvor: Zadovoljna

Kako da podgrejete namirnice na pravilan način

 

Ovi saveti će vam pomoći da podgrejano jelo bude ukusno kao da je tek pripremljeno.

I dok neke namirnice (krompir, jaja i povrće) nikako ne trpe podgrevanje, neke ostatke od bogate svečane trpeze možete učiniti ukusnima i toplima. Donosimo 5 trikova za grejanje omiljenih jela.

1. Sarma

Svi znamo kako je sarma još ukusnija ako je jedemo idući dan. Ali kako bismo je mogli jesti u nekoliko navrata vrlo je važno da je do iduće konzumacije čuvamo u frižideru.

- U lončić izdvojite onoliko koliko ste planirali pojesti, pa ga stavite na laganu vatru i poklopite.

- Kako bi se meso sarme potpuno ugrejalo, da se pirinač ne raskuva, a sarma zagori, dodajte malo vode i ostavite da prokuva par minuta.

2. Pečeno meso

Odresci od mesa ili pečenje mnogi vole da jedu hladno, ali ako želite da pojedete još jedan topli praznični obrok upotrebite ovaj trik.

- Zagrejte rernu na 100 do 150 stepeni i u pleh za pečenje stavite malo ulja.

- Odrezak od debljine oko 2,5 centimetara treba se peći oko 20 do 30 minuta.

- Za brzinsko podgrevanje u tiganj stavite malo ulja i meso pecite minut do dva sa svake strane na srednjoj vatri i s poklopcem. 

3. Pica

Pica će u mikrotalasnoj rerni postati gnjecava, a korica žilava. Upravo zbog toga iskoristite rernu i uživaćete u hrskavoj pici.

- Zagrejte rernu na 180 do 200 stepeni.

- Na pleh stavite papir za pečenje ili vrlo malo ulja. 

- Pecite picu dok sir ne počne da reaguje na toplotu  i dobije mehuriće.

4. Pirinač

Pirinač će se u mikrotalasnoj rerni raskuvati i više neće biti ukusan. Ako želite da ponovo uživate u ukusnom prilogu, uradite sledeće.

- U lončiću zagrejte malo maslinovog ulja i na njega stavite pirinač. 

- Na srednjoj vatri kuvajte 3 do 4 minuta uz mešanje varjačom. 

- Po pirinču možete posipati i malo peršuna ili bosiljka i tako joj pojačati ukus.

5. Testenina

Testenina nije ukusna kada je hladna. Ali to ne znači da pripremljeno jelo morate baciti.

- U lonac stavite vode, ali toliko da pokrije dno pa dodajte kašiku ili dve (u zavisnosti od količine) maslinovog ulja. 

- Dodajte testeninu i na srednjoj vatri kuvajte uz neprestano mešanje oko 3 do 5 minuta, odnosno dok se testenina ne zagreje.

Izvor: Zadovoljna

Umeće spremanja krompir-pirea: Ove tri greške pravimo skoro svi

Uprkos tome što samo treba skuvati krompire i ispasirati ih, često se desi da krompir-pire ispadne suviše mekan ili “gumen”. Proverite gde grešite...

Sara Foster, vlasnica kafea u Daramu u Severnoj Karolini, već godinama priprema pire, što kod kuće, što u svom restoranu. Njena nova knjiga uključuje pripremu 150 klasičnih jela, između ostalog i svima poznat krompir-pire. 

Sara ističe da je vrlo bitno na koji način sečete i kuvate krompire, kao i čime ih pasirate. 

Za početak, greška je praviti pire isključivo od jedne vrste krompira. Mešanjem različitih vrsta – od onih čvršćih, jarkožutih do nešto beljih, bogatijih skrobom – dobija se kremastija tekstura. Ukoliko živite u inostranstvu, možete dodati i slatki krompir, a nećete pogrešiti ni ako krompirima dodate malo repe ili paškanata. 

Povrće prvo oljuštite, a zatim ga isperite pod vodom kako biste odstranili preostali deo nečistoće. Ukoliko su krompiri mladi, možete po želji ostaviti ljusku, jer je vrlo tanka. 

Krompir nasecite na komade dužine oko 3-4 centimetra, jer će u suprotnom tokom kuvanja upiti previše vode. Manje krompire nemojte seći, skuvaće se svakako. 

Dok sečete krompire, stavljajte ih odmah u posudu s hladnom vodom kako ne bi počeli da tamne. Kada je sečenje gotovo, stavite šerpu na šporet dok voda ne provri. Poklopite posudu i ostavite da se krompir kuva na tihoj temperaturi. 

Najveća greška koju ljudi prave je što kuvaju krompir suviše dugo. Kuvajte ga sve dok ne postane mek, što ćete proveriti vrhom noža – ukoliko lako klizi kroz krompir, to znači da je kuvan. 

Ocedite višak vode, dodajte malo mleka i putera, a onda ostavite poklopljen lonac da odstoji na sobnoj temeperaturi tri do pet minuta. 

Ako želite izuzetno glatku, kremastu teksturu, umutite pire ručnim mikserom. Čvrst pire dobićete ako ga ispasirate metalnom gnječilicom za krompir. Šta god radili, nemojte ga nikako mutiti u blenderu – zbog oštrog sečiva krompir će osloboditi previše skroba i pire će biti gumen i lepljiv.

Izvor: b92

Osam najčešćih grešaka u pripremanju kafe

Ovo je najčešćih 8 grešaka u pripremanju kafe zbog kojih ona nije onakva kakvu želite.

Kada je ukus kafe gorak, to je znak da ste je previše kuvali. Ponekad je krivac tome džezva u kojoj pripremate ovaj napitak, pa ga jednostavno zamenite. Koliko treba spremati kafu, zavisi od njene vrste. Podela je sledeća: 

– espreso dva i po minuta 

– turska kafa 45 sekundi u ključaloj vodi 

– pržena kafa šest minuta 

2. Prevruća voda 

Upotreba vode odgovarajuće temperature presudna je u dobijanju dobrog ukusa kafe. 100 stepeni je idealna temperatura jer se njome dobija najbolja aroma i najbolji ukus ovog napitka. 

3. Ignoriše se odnos kafe i vode 

Za najbolju kafu, treba koristiti dve kašike kafe i 180 mililitara vode. Naravno, ako želite jači ukus, možete dodati još kafe ili obrnuto. Samo se potrudite da ostanete što bliži idealnom odnosu. 

4. Koristi se prethodno samlevena kafa 

Iako vam teško pada da ujutru izdvajate vreme da meljete kafu, mnogo je bolje to raditi svakog dana pre kuvanja napitaka. 

5. Bira se najjeftinija kafa 

Ekonomičnost je dobra odlika, ali se često dešava da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija, Umesto što kupujete kafu po najnižim cenama, uštedite novac tako što ćete smanjiti pijenje kafe u kafićima i restoranima. 

6. Ne čuvate pravilno kafu 

Ako želite da sačuvate svežu kafu, držite je u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mestu. Staklene i keramičke posude su najbolje za to. 

7. Zamrzavanje kafe 

Uprkos tome što možda mislite da se smrzavanjem kave čuva njen ukus, time se zapravo on ruši. Ako se kava ne čuva u hermetički zatvorenim posudama, ona preuzima mirise iz frižidera. Ako je baš morate čuvati u frižideru, onda provjerite da su posude sa kavom dobro zatvorene. Ne vraćajte ih u frižider kada jednom otvorite kavu. 

8. Kuvate staru kafu 

Za najbolji ukus kafe koristite sveža zrna kafe jer ona vremenom gube svoju svežinu. Obratite pažnju na rok upotrebe kafe i kupujte je u malim količinama.

Izvor:Stvar ukusa

Kako prepoznati da li je meso pokvareno?

Bilo da su u pitanju odresci, ražnjići, faširano meso za ćevape, pljeskavice... bitno je da znate da prepoznate da li je meso koje kupujete pokvareno.

Jarka crvena boja često može da prevari, ali siguran pokazatelj je sigurno neprijatan miris mesa. 

Međutim, idemo ispočetka. 

Kada birate meso, prvo što treba da uradite jeste da pogledate datum proizvodnje/rok trajanja mesa. 

Boja mesa, kako smo već spomenuli, može prevariti. Svetlocrvena boja ne znači da je meso sveže, niti tamnija boja ne znači da je meso pokvareno. Boja zavisi od izloženosti kiseoniku, ali i toplini i svetlu u prodavnici. 

Pomirišite meso, to je sigurno najbolji pokazatelj. Ukoliko miriše neprijatno, nije dobro za jelo, ma koliko da vam izgleda sveže. 

Ako meso ima sluzavu teksturu, to verovatno znači da su se bakterije počele množiti na površini. 

A šta je s mesom ispod folije? 

Prodavnice mogu imati različite dane dolaska sveže robe, zato je najbolje saznati informaciju iz pouzdanih lokalnih izvora. 

Držite se delova radnje gde se obično nalaze sveži proizvodi kao što su voće i povrće, i sveža riba i meso. Upakovano meso ne kupujte ako je rok trajanja blizu isteka. 

Zanimljivo je da se piletina, govedina i neki plodovi mora pakuju u ambalažu od stiro-pene. Ispod mesa se nalazi podloga koja upija tečnost koja izlazi iz njega. Imajte na umu da je višak tečnosti pokazatelj starosti. 

Ako se meso na polici nalazi već neko vreme, tečnost ipak ne mora biti vidljiva, jer je upija podloga koja se nalazi u ambalaži. Kako onda otkriti skrivenu tečnost? Stisnite prstima meso, ako je tečnost ispod, pokazaće se sa strane.

Izvor: b92

Otkrijte kako da uklonite pesticide sa hrane

Organskog voća i povrća je veoma malo, a sve ono u supermarketima prskano je pesticidima. Uz neke mere predostrožnosti možete da smanjite štetno dejstvo pesticida koje se nalazi na voću i povrću.

Preko 90 odsto svežeg voća i povrća na tržištu kontaminirano je dozom pesticida koja je štetna za ljudsko zdravlje. Iako pesticidi služe kako bi se namirnice odbranile od parazita i bolesti, oni dokazano štete ljudskom organizmu i kancerogeni su. 

Iako često ne možemo da utičemo na poreklo svežih namirnica koje kupujemo, sami možemo da učinimo voće i povrće zdravijim sledeći jednostavne trikove. 

Nije dovoljna sama voda 

Ako je reč o većoj koncentraciji pesticida, tada pranje ispod mlaza vode neće pomoći. Zeleno lisnato povrće, poput salate, kelja i blitve - perite u sudoperi s vodom u koju ste dodali jednu do dve kašičice sode bikarbone.

Pesticide možete isprati sirćetom, tako da na dve šoljice vode stavite pola šoljice sirćeta.

Ako želite sasvim prirodnu varijantu, deluje i kombinacija soli i limunovog soka. Napunite posudu vodom i dodajte joj kašičicu soli i sok jednog limuna. Stavite u mešavinu željeno voće ili povrće i pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite.

Ako ne želite da perete namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih potopite tokom noći - potopite voće i povrće u vodi i sledećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite pa oprano odložiti u frižider ili špajz, jer će se tako brže pokvariti.

Pere se i voće/povrće s korom 

Limuni, narandže, mandarine, lubenice i drugo voće i povrće čiju koru ne jedemo takođe treba oprati. Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem, a koru limuna nipošto ne treba rendati u kolače osim ako niste sasvim sigurni da dolaze iz organskog uzgoja. 

Namirnice s najviše pesticida 

Najviše pesticida ima u jabukama, kruškama i grožđu. Dobro perite voće pre konzumiranja i čitajte deklaracije.

Izvor: 24sata.hr

3 najčešće greške u pripremi sendviča

Otkrijte gde najčešće grešite kada pripremate sendviče.

Mislite da ste majstor u pripremi sendviča? Razmislite malo bolje, jer u ovome najčešće grešite. 

1. Stavljamo povrće po svaku cenu 

Hrskavost zelene salate i sočnost paradajza može doprineti odličnom ukusu sendviča. Ali, ako nije sezona paradajza, a salata je omlitavila, ove će namirnice pogoršati ukus sendviča. Sveže namirnice su garancijqa najboljeg gastronomskog doživljaja. 

2. Stavljamo sastojke različite veličine 

Nema ništa gore od sendviča iz kojeg vam ispadaju svi sastojci. Zato slažite svaki deo sendviča planirano tako da se međusobno komplimentiraju, a ne stvaraju probleme pri konzumaciji. Ne zaboravite da hleb ili kifla uvek mora biti šira i duža od drugih namirnica kako biste mogli neometano jesti, a nemojte preterivati i s količinom namirnica u njemu. 

3. Stavljamo sastojke koji se teško grizu 

Pršuta je kraljica sastojaka, ali joj nije mesto u sendviču. I najtanje kriške ovog suhomesnatog proizvoda teško ćete gristi u sendviču, pa ga je bolje jesti samostalno. Ako baš želite da napravite sendvič s pršutom, svaku krišku isecite na komade u obliku zalogaja, pa ih tako stavite između dve kriške hleba.

Izvor: B92

6 saveta za najukusnije pečeno pile

 

Želite ukusno pečeno pile koje će biti pravi adut vaše svečane trpeze? Poštujte ova pravila...

Pečeno pile može biti specijalitet za ponos ako se poštuju određena pravila.

Primenite ove savete i uživajte u pečenoj piletini o kojoj se mašta.

1. Nemojte pristati na klasičan obrok

Kada god ste u mogućnosti, kupite kvalitetno pileće meso. Čak i ako je potrebno malo više novca i truda, verujte, bićete nagrađeni savršenim gurmanskim obrokom.

2. Ne plašite se začina

Ne samo da je dobro posoljeno pile ukusnije, već će vam podariti i zlatni hrskavu kožicu. Dobro posolite i pobiberite piletinu pre stavljanja u rernu. Ne zaboravite da začinite i donju stranu pileta, kao i ispod krilaca i bataka. Meso možete začiniti tako što ćete pile napuniti svežim začinima, limunom, belim ili crnim lukom. Tako će meso upiti divnu aromu dok se peče.

3. Ne stavljajte hladno ili vlažno pile da se peče

Pre nego što stavite pile da se peče, držite ga na sobnoj temperaturi oko pola sata. Ako stavite u zagrejanu rernu ledeno pile, neće se ravnomerno ispeći. Takođe, nemojte peći ni tek oprano, vlažno pile jer može na kraju imati gnjecavu kožicu. Zato, pre pečenja dobro osušite piletinu.

4. Pripremite po svom ukusu

Postoje dve varijante pripreme piletine - brzo pečenje na jakoj temperaturi ili sporije na nešto manjoj temperaturi. Način prirpeme zavisi od toga kakvo meso volite. Za lepljivo meso koje se raspada, izaberite dugo pečenje na nižoj temperaturi. To bi otprilike bilo tročasovno pečenje na 150 stepeni.  S druge strane, ako želite hrskavu kožicu, pile najpre propržite u tiganju dok kožica ne porumeni, a zatim pecite u rerni 35-40 minuta na 220 stepeni.

5. Ne zaboravite da ostavite meso da "odmori"

Iako vas miris pečenog pileta mami, odolite iskušenjima i ostavite dovoljno vremena sokovima u piletu da se lepo rasporede. Kada meso izvadite iz rerne, ostavite ga bar 15 minuta i tek onda secite. 

6. Iskoristite sokove

Kvalitetno pile tokom pečenja ispušta dosta ukusne tečnosti i masnoće. Zato ispod i oko pileta stavite povrće po želji kako bi upilo te ukusne sokove i bilo savršeno sočno. Možete nakon vađenja pileta iz pleha staviti hleb isečen na kockice i zatim vratiti u rernu da se zapeče.

Izvor: Stva rukusa

Da li je preporučljivo piti kafu nakon alkohola?

Saznajte kako alkohol u kombinaciji sa kafom utiče na vaš organizam.

Direktor centra za alkohol i zavisnost Univerziteta Braun Robert Svift priznaje da ispijanje kafe nakon što ste pili alkohol nije dobra ideja, jer kofein može da prevari vaš mozak da pomislite da ste manje pripiti nego što zaista jeste, piše Men's health.

Efekat alkohola na organizam

Kada počnete da pijete, alkohol signalizuje vašem mozgu da pumpa veći nivo dopamina, neurotransmitera koji čini da se osećamo dobro, a zauzvrat dopamin aktivira produkciju hemikalije pod nazivom ciklični AMP, koji čini vaš mozak aktivnijim,a vi se osećate srećnije, energičnije i komunikativnije.

Pogledajte i Evo šta će se dogoditi ako prestanete da pijete alkohol

Međutim, jednom kada prestanete da pijete, sedativno dejstvo alkohola prestaje i onda se usporavaju svi procesi u vašem mozgu. Počinjete da se osećate umorno i sporo. 

Efekat kofeina

Ako nakon svega ovoga popijete šoljicu kafe, kofein blokira specijalne enzime koji kontrolišu ciklični AMP,što pojačava efekte alkohola od kojih se osećate dobro istovremeno smanjujući sedativno dejstvo alkoholnih pića.

Iako alkohol nastavlja da čini vaš mozak umornim i nejasnim, vi se osećate energičnije i kao da ste potpuno trezni, što je opasno jer ćete možda pomisliti da možete da popijete još jednu turu pića ili da vozite do kuće. 

Kako kombinacija alkohola i kofeina utiče na organizam?

To je glavni problem: kofein maskira sedativno dejstvo alkohola, ali ne smanjuje količinu alkohola u krvi. Još uvek ste pod uticajem alkohola!

Štaviše, ovaj miks kofeina i alkohola će izazvati buđenje u toku noći, budući da će nekoliko sati nakon što ste prestali da pijete, alkohol izazvati novi energetski skok u vašem telu. A kofein će vam otežati spavanje.

Nakon dugotrajnog uspavljivanja, ujutru ćete se probuditi iscrpljeni i mamurniji nego obično, jer alkohol kao i kofein dehidriraju vaš organizam.

Najbolje je da odvojite konzumiranje kofeina uz alkohol, a ako morate da završite obrok nekom kafom, odlučite se za kafu bez kofeina.

izvor: Stvar ukusa

Gordon Remzi savetuje: 6 trikova koji će promeniti način na koji kuvate

Ove genijalne ideje će ubrzati i olakšati pripremu jela.

Čuveni kuvar Gordon Remzi predstavlja savete uz koje će priprema jela biti pravo uživanje.

1. Regulišite veličinu zrna koje dobijate mlevenjem ručnim mlinom

Šraf koji se nalazi na vrhu ručnog mlina za biber može da vam posluži da regulišete veličinu zrna koje dibijate mlevenjem. Ako je stegnut šraf, dobićete sitnija zrna a opuštanjem šrafa se povećava i veličin mlevenog zrna.

2. Kako da lakše i brže oljuštite čenove belog luka

Čen belog luka stavite na tvrdu podlogu i jednostavno udarite širom stranom noža i lakše će se oljuštiti. Isto možete uraditi s celom glavicom tako što ćete je staviti na dasku za sečenje i udarite dlanom. Zatim čenove prebacite u posudu, poklopite drugom posudiom i jako tresite oko 10 sekundi. Čenovi će biti oljušteni.

3. Zagrejte tiganj i rernu na vreme

Mnogo ukusnih jela zahteva spremanje u vrelom tiganju. Zato, pre stavljanja jela u tiganj, dobro ga zagrejte. Isto važi i za rernu. Ne zaboravite da je uključite na odgovarajuću temperaturu bar 20 minuta pre stavljanja jela.

4. Dobri kuvari su uredni

Bićete efikasniji i više uživati u pripremi jela ako pri ruci imate posudu u koju ćete bacati ostatke hrane, kao što je kora od šargarepe ili krompira, ljuske od jajeta... Tako nećete morati stalno da trčite do kante za smeće.

5. Ne solite jaja pre pripreme

Ako solite jaja pre nego što ih pripremate, mogu promeniti teksturu i boju. Umesto toga, začinite ih tek pred kraj kuvanja.

6. Pripremajte meso koje je sobne temperature

Spremićete najukusnije meso ako ga na vreme izvadite iz frižidera ili zamrzivača, tako da pre pripreme bude sobne temperature.

Pogledajte i video za detaljnija objašnjenja ovih saveta.

Pača, recept koji je Vasa Pelagić preporučivao protiv gripa

Sastojci:

• celo pile ili kokoš

• veza zeleni

• krompir

• 2 ravne kašike brašna

• 4 jaja

• pola kilograma kiselog mleka

• kašika masti

• 2 čena belog luka

• so

• malo aleve paprike

Priprema:

Pile iseći na komade i staviti u lonac da se kuva sa očišćenom zeleni i krompirom. Kad meso omekša, izvaditi ga u posudu, a supu procediti. Brašno i jaja razmutiti tako da nema

grudvica, pa dodati kiselo mleko i sve izmešati. U šerpu staviti jednu kašiku masti da se zagreje, pa polako sipati smesu od brašna, jaja i kiselog mleka, uz stalno mešanje da ne zagori.

Odmah doliti proceđenu supu i  mešati. Čim sos počne da se kuva, on počne i da se zgušnjava. Dodavati supu da se podesi gustina, jer sos ne sme biti ni redak ni gust. Kad je sos već gotov, dodati seckan beli luk. Parčiće pilećih mesa poređati na oval ili u činiju za pečenje, pa preliti sosom. Posle toga u malo rastopljene masti dodati aleve paprike i sipati preko mesa. Ovaj recept je Vasa Pelagić preporučivao kao lek bolesnima od gripa.

Izvor: Super recepti

Izbegnite ove greške kada pripremate krompir salatu

Uz ova pravila krompir salata će biti najukusniji prilog na vašoj trpezi.

Krompir salatu možete napraviti na mnogo načina i odlično se slaže uz jela s ribom i mesne obroke. Ako izbegnete uobičajene greške, krompir salata može biti vaš glavni kulinarski adut. 

Ne stavite dovoljno začina 

Mnogi zaborave da posole vodu u kojoj kuvaju krompir. Ako krompir posolite kada je već skuvan neće vam pružiti maksimalan ukus. Priprema krompira za salatu je slično kao kuvanje testenine. Sve što je potrebno je da posolite vodu u kojoj ćete kuvati ovu ukusnu namirnicu. 

Pregrejete krompir 

Velika je greška da krompir stavite u vodu koja vri, na taj način će biti meki spolja a tvrd unutra. Tri kje u tome da krompir počnete da kuvate u hladnoj posoljenoj vodi i postepeno zagrevate dok ne počne da vri. Na taj način će se krompiri kuvati ravnomerno, a to je veoma važno za prirpemu salate koja oduzima dah. 

Predugo kuvate krompir 

Veoma je bitno da krompir za salatu ne bude ni tvrd, ali ni previše mekan. Potrebno je da nađete zlatnu sredinu. Da biste dobili pravu teksturu, krompire proveravajte tokom kuvanja. Probodite krompir viljuškom, ako lako prođe kroz njega, savršeno je kuvan, a ako se raspadne preterali ste s kuvanjem. U proseku bi trebalo kuvati krompir 8-12 minuta. 

Sečete krompire na nejednake delove 

Ako komadi krompira nisu iste veličine neće se jednako skuvati, pa će manji biti prekuvani a veći nedovoljno meki. Zato povedite računa da vam svi komadi krompira budu približno isti. 

Pogrešni poslednji koraci 

Ako stavite preliv na bazi majoneza na krompire dok su još vrući, on će se zagrejati i izgubiti teksturu. S druge strane, prelive koji sadrže sirće treba stavljati pre nego što se krompiri ohlade jer će tako teže upiti ukus. Zato, za prelive s majonezom sačekajte da se krompiri ohlade, a one sa sirćetom nanesite na toplu salatu.

Izvor: Stvar ukusa

Kako da napravite picu poput pravih Italijana

Nema popularnije brze hrane od tople pice. A možda je ovaj italijanski specijalitet greh svrstavati u tu kategoriju?

U svakom slučaju, možete iskustvo jedenja pice podići na viši nivo, ako ovladate veštinom njenog pravljenja. Evo kako se pravi klasična italijanska pica (u kućnim uslovima). 

Za izradu testa, potrebni su vam:

1 kg mekog belog brašna tip 400

1 kašičica sitne morske soli

2 pakovanja suvog kvasca

1 kašika šećera

4 kašike maslinovog ulja

650 ml mlake vode

Pomešajte brašno i so na čistoj radnoj površini i napravite u udubljenje u središtu. U jednoj posudi pomešajte kvasac, šećer, maslinovo ulje i vodu i ostavite nekoliko minuta da kvasac odreaguje. Potom tu mešavinu ulijte u udubljenje koje ste napravili u gomilici brašna. Koristeći viljušku postepeno ubacujte brašno sa oboda udubljenja i mešajte ga sa tečnim sastojcima. Postepeno dodajite sve više brašna, a kada smesa postane nešto kompaktnija, dovršite posao mešenja rukama posutim brašnom. Mesite testo napred-nazad, dok ne dobijete glatku elastičnu masu. 

Smestite kuglu testa u veliku činiju posutu brašnom i pokrijte je vlažnom krpom. Pustite testo da nadolazi barem jedan sat, dok se ne udvostruči. 

Tada izvadite testo na radnu površinu posutu brašnom i mesite ga tako da istisnete balončiće vazduha iz njega. Možete ga koristiti odmah, ili ga umotati u providnu foliju i staviti u frižider ili zamrzivač do sledeće upotrebe. Ako ga koristite odmah, podelite testo na onoliko kuglica, koliko pica želite da napravite. Od ove količine možete dobiti od šest do osam pica srednje veličine. 

Razvucite testo oklagijom na željenu debljinu, stavite sastojke po želji i ubacite je u vrelu rernu koju ste prethodno uključili na maksimalnu temperaturu. Ako imate rernu s ventilatorom, obavezno uključite i njega. 

Ako vas interesuje kako picu prave pravi majstori iz njenog rodnog grada Napulja, pogledajte  video ispod

Izvor: B92

Muči vas migrena? Držite se što dalje od ovih namirnica

Iako svaki organizam ne reaguje isto na određene namirnice, lekari su izdvojili one koje smatraju najvećim "krivcima" za nastanak migrene.

Alkohol

Istraživači iz Brazila ustanovili su da oko 30 odsto slučajeva glavobolje (pa i više) izaziva alkohol. Glavni uzrok, smatraju naučnici, jesu supstance tanini i flavonoidi, a konzumiranje alkohola izaziva i dehidrataciju koja prilično doprinosi ovom zdravstvenom problemu, navodi doktor Li Peterlin sa univerziteta "Džons Hopkins".

Kofein

Ako ste skloni migrenama, možda bi trebalo da preispitate svoje navike u vezi sa konzumiranjem kafe. Prema jednoj studiji iz 2009. godine, kofein utiče na određene receptore u mozgu koji su povezani sa migrenom, pa može imati dejstvo okidača. S druge strane, male količine kofeina smanjuju bol, pa bi najbolje bilo da se držite doze od 200-350 mililitara.

Zreli sirevi

Zbog bogate i jake arome, gorgonzola, kamember i čedar predstavljaju raj za sladokusce širom sveta. Ipak, supstanca tiramin utiče na neurotransmitere, što može dovesti do nastanka migrene.

Mesne prerađevine

Viršle, kobasice, pa čak i sendvič sa pečenicom koji ste pojeli na poslu mogu prouzrokovati glavobolju, jer sve ove namirnice sadrže natrijum-nitrat, aditiv koji remeti nivo hemijskih supstanci u mozgu.

Mononatrijum glutaminat (MSG)

Ovaj aditiv, koji pojačava ukus hrane, već godinama je na lošem glasu zbog sumnje da izaziva gojaznost. Iako zaključak nije konačan, studija iz 2008. godine ukazuje na to da 2,5 odsto migrena uzrokuje upravo MSG.

Citrusi

Mišljenja naučnika i dalje su podeljena u vezi sa ovom namirnicom. Neke studije potvrdile su međusobnu vezu konzumiranja citrusnog voća i migrene, dok druge nisu. Stručnjaci zato savetuju da sami pratite reakciju svojeg organizma na agrume, a u tome vam može pomoći vođenje dnevnika.

Aspartam

Nimalo ne čudi što se ozloglašeni veštaki zaslađivač našao na ovoj listi. "To je jedna od prvih stvari koju savetujem pacijentima da izbace iz svoje ishrane", navodi neurolog Luj Klebanof sa medicinskog fakulteta "Vejl Kornel". Ako želite se izbegnete unošenje ovog aditiva u organizam, držite se podalje od industrijski prerađenih namirnica poput gaziranih sokova, pudinga, pahuljica, želatina itd.

Mahunarke

Pasulj, grašak i sočivo takođe bi mogli da budu potencijalni uzrok, navodi neurolog Rebeka Traub, mada je studija iz 2014. godine, objavljena u magazinu "Headache and Pain" ukazala na to da vegani osećaju manje bola tokom glavobolje od ljudi čija je ishrana uobičajena.

Orašasti plodovi

Ove namirnice takođe spadaju u "sivu zonu", navodi doktor Klebanof. "Ako svaki put kada pojedete šaku orašastih plodova dobijete migrenu u roku od 12 sati, onda su najverovatnije oni uzrok", kaže ona.

Izvor: b92

Izbegnite ove greške i pripremite najukusniju salatu

Samo vas nekoliko koraka deli od savršene salate koja će biti pravi gastronomski užitak

Salate mogu biti odličan zdrav dodatak ishrani ili kompletan obrok, ali ako ih ne pripremite na pravi način biće gnjecave, neukusne i ne baš poželjne na trpezi.

Evo nekoliko grešaka koje treba izbegavati prilikom priprema salata.

Samo operete i promešate sastojke

Jedna od najvećih grešaka je da vlažne sastojke pomešate u činiji. Tako ćete dobiti gnjecavu salatu. Sve namirnice nakon pranja dobro prosušite, pa tek onda pomešajte.

Sve što je salati potrebno je preliv

Salatu ne čini samo povrće i preliv. Važno je da ne preskočite i začine! Dodajte namirnicama biber, so, limunov sok i senf i dobićete pravi specijalitet. Salata će biti još ukusnija ako dodate i orašaste plodove, voće i piletinu. Volite pikantniju hranu? Dodajte i čili u prahu.

Mešate salatu hvataljkama

Ipak je najbolje salatu mešati rukama. Tako će se svi sastojci povezati idobro promešati.

Jedan preliv je dobar za sve vrste salata

Neke vrste povrća se jednostavno ne slažu sa svim prelivima. Tako, na primer, kelj ne ide dobro s balzamiko sirćetom. Birajte pažljivo prelive, ali i nemojte preterivati u količini.

Preterujete s dodacima

Previše sastojaka može da upropasti lagan ukus koji čini salatu savršenim prilogom. Takođe, teži sastojci mogu pasti na dno pa ih bolje dodajte kasnije. Vodite računa da održite pravi odnos sastojaka i nađete pravu ravnotežu ukusa.

Ne isprobavate nove ukuse

Ne plašite se da probate novo povrće fenomenalnog ukusa koje je bogato i lekovitim sastojcima. Isprobajte salate s listovima maslačka, cikorije, endivije, matovilaca... 

Izvor: Stvar ukusa

 

Kako da se čorba ne pokvari i još 10 genijalnih trikova

Ove kulinarske cake će od potencijalnih katastrofa napraviti savršena jela.

Presoljeno meso ili ulje koje prska po celoj kuhinji najava Armagedona? E, pa, odahnite. Nisu. Iako vam se ti problemi čine kolosalni i mislite da nema rešenja, setite se da rešenja uvek ima. Evo šta treba da radite u situacijama koje vas bacaju u očaj:

- Krompir u musaki biće sočniji ako ga prethodno oljuštite, isecete na kolutove i ostavite preko noći u frižideru, potopljen u mleko. Isto mleko kasnije možete da dodate ulupanim jajima i time prelijete musaku.

- Sosovi će biti zdraviji, ukusniji i gušći ako u njih dodate sitno seckanu zelen za supu i sve raskuvate.

- So se neće zgrudvati ako u teglicu dodate nekoliko zrna pirinča.

- Toplu, masnu supu najbolje ćete procediti ako je presipate u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.

- Jelo će se brže skuvati ako ga kuvate u poklopljenom sudu.

- Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu.

- Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila dok je još vrela dodajte joj "na vrh noža" sode bikarbone.

- Da pečenje ne bi zagorelo ili se presušilo prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pak-papir. Isto važi i za kolače.

- Da se kiseli kupus, gulaš paprikaš i sl. dobro skuvaju i budu sočni i mekani možete ispod poklopca staviti masnu hartiju.

- Kad jelo zagori šerpu odmah skinite sa šporeta, okrenite poklopac naopako i tako poklopljenu šerpu spustite pod mlaz hladne vode desetak minuta. Jelo preručite u čistu šerpu i miris zagorelog se neće osećati.

- Presoljeno pečenje uvijte u čistu salvetu pokvašenu vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvetu. Na njoj će se obrazovati sitni kristali soli izvučene iz pečenja.

Izvor: prva/kuvarica.net

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.