Riblji burgeri

Riblji burgeri

Riblji burgeri su odlična zamena za klasične mesne burgere - lagani i ukusni. Riblji burgeri su savršen izbor za sve koji žele zdraviju, ali jednako ukusnu alternativu klasičnom burgeru.

Sastojci za riblji burger:

  • 1 kg mlevenog ribljeg mesa – možete da ga kupite u ribarnici, samo zatražite, jer se ona ne drži u vitrinama, ili ako nemaju poručite
  • 1 ravna kašika suvog začina
  • 1 puna kašičica bibera
  • 1 ravna kašičica belog luka u granulama
  • 1 puna kašičica crvene mlevene paprike
  • 1 puna kašika sušenog peršunovog lista
  • 2 pune kašike fanta – začina za riblju čorbu – ovaj deo je opcion, ko voli jači ukus, začinjeniji neka slobodno stavi
  • Na vrh kašičice soli ili ne dodavati, zavisi koliko slano volite, bolje je probati bez jer dodali smo već suvi začin i fant u kojem ima soli
  • 3 kašike prezle ( hlebne mrvice )
  • Na vrh kašičice sode bikarbone
  • Brašno, jaje i mrvice za pohovanje.

Priprema ribljeg burgera:

Riba ako je poluzaledjena sačekati da se odledi, pa joj dodavati gore navedene sastojke.

Hlebne mrvice ovde služe da pokupe višak vode i da pljeskavice se lako oblikuju.

Dobro rukom izmesiti, da se dobije kompaktna masa i da je boje ujednače. To ćete sami videti, prvo će se razlikovati riblje meso od začina, ali kada dobro umesite sve će biti iste boje, neke svetlo crvene, tamno narandžaste.

Zatim oblikovati loptice.

Uzeti jednu čistu kesu ili celofan i presaviti ga na pola.

Otvoriti, pa na jednoj polovini, tačno na sredini kese četkicom naneti jednu tačku ulja, staviti kuglicu, pa i nju samo dodirnuti četkicom. Preklopiti kesom i stisnut tanjirom, donjom stranom. Paziti samo da ne pretanjite previše, treba da su izmedju 5 – 10 milimetara.

Zatim uzmete širu čašu ili modlu za krofne i izvadite pravilan krug. Ono što vam je preostalo sakupite na gomilu pa od više pljeskavica i ostataka dobićete na kraju još jednu ili dve pljeskavice.

Pljeskavice možete oblikovati i rukom

Slagati ih na tacnu posutu brašnom i onda tacnu staviti u zamrzivač na sat vremena.

Posle sat vremena staviti ulje za pečenje da se zagreje pa uvaljati u brašno, jaje pa mrvice ili u posno pohovanje, kako god da ste odlučili i peći na srednjoj do jačoj vatri dok ne porumene.

Pečene burgere ocediti na ubrusu i poslužiti tople.

Prijatno.

Svinjetina sa kikirikijem i povrcem

Svinjetina sa kikirikijem i povrćem

Inspirisan azijskom kuhinjom, ovaj recept za svinjetinu sa kikirikijem i povrćem će vas oduševiti. 

Sastojci i količina:

  • Svinjsko meso 250 g
  • Krastavac, svež 1 komad
  • Kikiriki, nepečen 100 g
  • Belance 1
  • So 1 kašičica
  • Gustin 2 kašike
  • Ulje 50 ml
  • Soja sos 1 kašika
  • Čili sos po ukusu
  • Praziluk 1 štap
  • Šargarepa 1 komad
  • Kupus, manji 1/4 glavice
  • Kocka za supu 1 komad

Priprema:

  • Iseckajte na kockice svinjsko meso i povrće. U jednoj posudi pomešajte svinjetinu, so, belance i polovinu rastvorenog gustina u malo vode, te kašikom sve dobro sjedinite. U drugoj posudi pomešajte kutlaču supe, preostali gustin, soja-sos, pola praziluka i so. U dubljem tiganju zagrejte ulje, ubacite svinjetinu i uz stalno mešanje propržite da porumeni. Izvadite meso iz tiganja, pa u istom ulju propržite kikiriki. Izvadite i kikiriki i u istom tiganju propržite povrće. Potom vratite svinjetinu i kikiriki, pa lagano promešajte. Dodajte i sadržaj iz druge činije, pa brzo promešajte. Pre serviranja jelo poprskajte čili sosom i služite uz kuvan pirinač.
Čili špagete

Čili špagete

Ako volite testeninu s karakterom i ne bežite od ljutkastih ukusa, ove čili špagete su pravi izbor za Vas.

Recept za čili špagete: 


Sastojci i količina:

  • špagete 500 g
  • gusti sok od paradajza 200 ml
  • bosiljak, svež 10-ak većih listova
  • ruzmarin 1 kašičica
  • peršun 1 veza
  • maslinovo ulje 40 ml
  • tikvice 2 manje
  • masline bez koštice 1 kašika
  • čili papričice 2 komada
  • so i biber po ukusu

Priprema:

-Skuvajte testeninu u mnogo vode, a u međuvremenu paradajz i tikvice isecite na kockice, pa sa zgnječenim belim lukom i naseckanim ljutim papričicama propržite na maslinovom ulju. Nalijte gustim sokom od paradajza, dodajte cele ili iseckane masline, posolite i pobiberite, pa kuvajte na tihoj vatri da sok malo ne uvri.Pred kraj kuvanja dodajte usitnjen peršun, bosiljak i ruzmarin.

-Sklonite s vatre i pomešajte s kuvanom testeninom.

Pasta sa krem sirom i spanaćem

Pasta sa krem sirom i spanaćem

 Ova pasta sa krem sirom i spanaćem je blagog ukusa i vrlo brzo i lako se pravi.

Recept za pastu sa krem sirom i spanaćem:

Sastojci:
225 g testenine
1 kašika maslinovog ulja
2-3 čena belog luka, sitno iseckanog
250 g bebi spanaća, opranog
¼ kašičice sitne soli, plus još po ukusu
140 g krem sira
30 g rendanog parmezana
¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
biber, po ukusu

Priprema:
Za ovu pastu skuvajte testeninu do al dente. Odvojite 120 ml vode od kuvanja testenine i stavite na stranu, a testeninu procedite. U međuvremenu, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte beli luk i pržite oko 1 ili 2 minuta, dok ne zamiriše. Dodajte deo spanaća i posolite. Mešajte dok ne usahne, dodajući šaku po šaku spanaća.

Kada spanać usahne, umešajte krem sir i deo vode od kuvanja paste koju ste odvojili (nemojte odmah dodavati svu vodu, ostatak sačuvajte u slučaju da morate da razblažite sos). Zatim u sosu dodajte rendani parmezan i muskatni orah i dobro promešajte. Sos će biti gotov za nekoliko minuta.

Ocedite testeninu, dodajte u tiganj i mešajte da se sjedini.

Servirajte sa malo maslinovog ulja, crnog bibera i sveže rendanog parmezana. Uživajte.

 
Turske faširane šnicle (ili Kofta ćevap)

Turske faširane šnicle (ili Kofta ćevap) - Tradicionalno tursko jelo (VIDEO)

Turske faširane šnicle ili Kofta ćevap su ukusan i jednostavan obrok koji se brzo priprema, a idealne su za porodičnu večeru ili brzi ručak, a Turci ga često prave. AKo ste bili u ovoj zemlji, velika je verovatnoća da ste jeli ovo jelo. Moguće u obliku kebaba, ali je smesa ista.

Sočne, začinjene i pripremljene od mlevenog mesa, ovi faširi mogu da se posluže uz različite priloge poput pire krompira, povrća ili salate. Kako bi bile sočne neophodno je da ih dobro začinite pre nego što ih ispržite.

Osim dobrih začina bitno je i da kupite čisto mleveno meso. Turci koriste jagnjeće mleveno meso, ali isti kvalitet ćete dobiti ako koristite svinjsko ili juneće mleveno meso.

Recept za turske fašire

Sastojci:

  • 1 kg mlevenog mesa
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašiččica tucane paprike
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica kumina
  • 1 kašičica korijandera
  • 1 kašika rendanog belog luka
  • 1/2 šolje peršuna
  • 1 crni luk

Priprema:

Isecite crni luk i stavite u vodu. U mleveno meso dodajte začine, beli luk, peršun i dobro promešajte.

Procedite crni luk i dodajte ga u smesu sa mesom.

Dobro sjedinite, pa rukama vadite i oblikujte loptice, a zatim i dobro spljoštite. Pecite u zagrejanom ulju.

Hrskava piletina punjena šunkom

Hrskava piletina punjena šunkom! Neverovatan ukus na trpezi.

Ako ste ljubitelj pilećeg mesa, onda vam predlažemo da napravite ovu sočnu, hrskavu piletinu punjenu šunkom i dodatkom peršuna koji će ovom jelu dati poseban ukus.

Recept za piletinu pujnenu šunkom

Sastojci:

  • 2,5 kg pileta
  • 1 srednji luk oljušten, isečen na kockice
  • 40 g putera
  • 1/2 kašike brašna
  • 240 ml mlakog pilećeg bujona
  • so, po ukusu

Za punjenje:

  • 200 g belog tost hleba
  • 100 g šunke
  • 180 ml punomasnog mleka
  • 3 žumanca i belanaca, odvojeno
  • 2 šake peršuna
  • 1/2 kašičice iseckanog muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1,5 kašičica soli

Priprema:

Očistite pile, po potrebi isperite pod tekućom hladnom vodom i osušite papirnim ubrusima. Kožu obilno začinite solju, kao i unutrašnjost pileta. Tost hleb isecite na kockice debljine oko 1,5 cm. Isto uradite sa 100 g kuvane šunke, isečene na sitne kockice. Isperite 2 šake peršuna i ostavite da se ocedi.

Odvojite žumanca od belanaca, a belanca stavite u čistu činiju. U 180 ml punomasnog mleka dodajte žumanca, so, biber i muskatni oraščić. Umutite žicom, dok smesa ne postane glatka. Stavite kocke hleba u veliku činiju. Prelijte ih mešavinom mleka, žumanaca i začina. Dobro promešajte i pustite da tečnost upije. Dodajte peršun i šunku. Mešajte dok se ne sjedini.

Umutite belanca mikserom, sa prstohvatom soli u čvrst sneg. U punjenje postepeno dodajte čvrst sneg od belanaca, svaki put lagano mešajući rukom. Napunite unutrašnjost pileta pripremljenim nadevom. Zatvorite pileću kožu između nogu drvenim čačkalicama.

Od ostatka punjenja oblikujte male loptice i nežno istisnite višak tečnosti. Stavite oko pileta u pripremljenu tepsiju. Očistite 1 luk srednje veličine i isecite ga na tanke kockice. Stavite ih na dno posude za pečenje, a preko stavite komadiće od putera. Sipajte oko pola šolje vode.

Stavite punjeno pile stranom nadole na podlogu od luka i putera. Zagrejte rernu na 175 °C (gornje i donje grejanje). Stavite pile u rernu i pecite jedan sat. Polijte piletinu sokom dok se kuva. Ako na dnu posude za pečenje nema dovoljno tečnosti, dodajte pola šolje vode. Nakon sat vremena pečenja, pažljivo okrenite pile.

Povećajte temperaturu na 200 °C i nastavite sa pečenjem oko pola sata, dok koža ne dobije zlatno smeđu boju. Pečeno pile sa punjenem koje se peklo oko njega prebacite u posudu, prekrijte folijom i ostavite da se odmori.

Zapečene palačinke sa piletinom i pečurkama

Zapečene palačinke sa piletinom i pečurkama

Jednostavno jelo koje svako može da napravi, a može da vam posluži i kao glavno jelo, ali i kao predjelo. Umesto šampinjona možete koristiti i neke druge pečurke (na pr. bukovače). Palačinke napravite po klasičnom receptu koji i inače koristite.

Recept za zapečene palačinke sa piletinom i pečurkama u rerni

Sastojci:

za palačinke:
125 g brašna,
1 jaje,
3 dl mleka,
2 kašike ulja
malo soli

za fil:
25 g maslaca,
250 g šampinjona,
250 g pilećeg filea,
3 kašike svežeg peršuna
glavica crnog luka

za bešamel:
25 g maslaca,
2 kašike brašna,
4,5 dl mleka,
1,5 dl pavlake za kuvanje,
biber
25 g tvrdog sira

Priprema:

Brašno i so prosejte u posudu i dodajte umućeno jaje. Sipajte 1,5 dl mleka i promešajte da se rastvore grudvice, dodajte ostatak mleka, promešajte i ostavite sa strane.

Na rastopljenom maslacu, na laganoj temperaturi, propržite sitno iseckan crni luk, oko pet minuta. Dodajte iseckane pečurke i nastavite da pržite dok ne omekšaju.

Stavite zatim u drugu posudu i dodajte skuvanu i iseckanu piletinu i peršun.

Napravite bešamel. U posudi u kojoj ste pržili luk otopite maslac. Dodajte brašno i propržite ga kratko. Sipajte mleko i uz neprestano mešanje kuvajte pet minuta na umerenoj temperaturi. Pola bešamela sipajte u posudu sa piletinom i pečurkama, pa začinite solju i biberom. Ostatak sosa vratite na ringlu i dodajte pavlaku za kuvanje. Posolite i pobiberite.

U smesu za palačinke dodajte dve kašike ulja i ispecite ih u tiganju. Svaku palačinku filujte mesom i pečurkama, pa ih urolajte. Dno posude gde će se peći premažite bešamelom. Poređajte palačinke i prelijte preko njih ostatak bešamela. Pospite narendanim sirom i zapecite u zagrejanoj rerni da dobiju lepu smeđu boju.

Svinjska kolenica sa krompirom u rerni

Svinjska kolenica sa krompirom u rerni: Napravite specijalitet kuće kao šef kuhinje

Pravi domaćinski ručak, savršen za svaku priliku! Veoma jednostavno za napraviti jer će rerna obaviti najveći deo posla, a kolenice će biti prste da poližeš. Umesto kolenice na ovaj način možete praviti i svinjsku butkicu koja ima nešto više mesa na sebi.

Recept za zapečenu svinjsku kolenicu

Sastojci

Svinjska kolenica oko 1,5 kg
Krompir 1 kg
Crni luk 2 glavice
Beli luk 4 čena
Šargarepa 2
Maslinovo ulje 2 kašike
Mlevena crvena paprika 1 kašika
Suvi začin 1 kašika
So i biber po ukusu
Senf 1 kašika
Med 1 kašika
Sirće 1 kašika
Timijan 1 kašika
Ruzmarin 1 kašika
Pivo ili bujon 200 ml

Priprema

Svinjsku kolenicu dobro operite i osušite. U posudi pomešajte senf, med, sirće, mlevenu crvenu papriku, so, biber, timijan i ruzmarin. Ovom marinadom dobro premažite kolenicu sa svih strana. Ostavite kolenicu da odstoji u frižideru najmanje 2 sata, a najbolje preko noći, kako bi upila sve začine.

Krompir oljuštite i isecite na krupnije komade. Crni luk isecite na četvrtine, a šargarepu na kolutove. Beli luk oljuštite i ostavite čenove cele.

U velikoj posudi za pečenje rasporedite krompir, crni luk, šargarepu i beli luk. Prelijte povrće maslinovim uljem, posolite, pobiberite i dodajte suvi začin. Dobro promešajte. Na povrće stavite mariniranu svinjsku kolenicu. Prelijte sve pivom ili bujonom. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 2 sata.

Nakon 2 sata, skinite foliju i pecite još 30-45 minuta na 200°C, dok kolenica ne dobije lepu zlatno-smeđu boju i dok krompir ne postane hrskav. Izvadite kolenicu iz rerne i ostavite je da odmori 10-ak minuta pre sečenja.

Poslužite kolenicu sa pečenim krompirom i povrćem.

Piletina sa mlincima

Piletina sa mlincima – recept za savršen nedeljni ručak

Mlinci se najčešće koriste uz piletinu ili ćuretinu, mogu se kupiti gotovi, a mogu se i napraviti kod kuće. U nastavku vam donosimo recept za piletinu sa mlincima, kao i recept kako da sami napravite mlince. 

Recept za piletinu sa mlincima

Sastojci:

– oko 600 gr mlinaca

– 500 gr pilećeg belog mesa (filea)

– malo ulja i maslaca

– 3 dl kisele pavlake

– malo soli, bibera i vegete

– 150 gr gaude

– malo supe

Priprema:

Iseckajte piletinu i propržite. Izvadite meso, u ulje dodajte pavlaku i napravite sos koji ćete začiniti sa malo soli, bibera i suvog začina, i malo vode.

Mlince izlomiti, ubaciti u sud i preliti toplom supom, da malo omekšaju i ocedite višak supe. Nakon par minuta ih ocedite.

Podmažite posudu u kojoj ćete ih spremati, na dno stavite pola mlinaca, pa piletinu, pa polovinu preliva od pavlake.

Stavite ostatak mlinaca, pa prelijte pavlakom, narenadjte malo sira i stavite u rernu na 200 stepeni bez ventilatora, 30 minuta, dok sir ne porumeni.

Napravite domaće mlince

Ukoliko želite sami da napravite mlince, potrebno je sledeće:

– 500 g mekog brašna (može pola meko, pola oštro)

– 2 cela jaja

– 200 ml mlake vode

Priprema:

Od sastojaka zamesite testo, ostavite ga da odmori pola sata.

Testo podelite na tri dela da vam bude lakše, jer smesa je za više osoba. Svaki razvaljte i isecite, piše Coolinarika.

Poslažite na pleh i pecite na 180 do 200 stepeni dok lepo porumene.

Posni pasulj

Za posni pasulj kažu da je najzdraviji ručak ikad - ali samo ako ga skuvate na ovaj način

Osim što važi za jedno od najzdravijih jela (ako ne i najzdravije), posni pasulj je i jelo koje je lako pripremiti.

Tokom posta pasulj možete da skuvate na vodi, bez dinstanja na ulju, mada vam mi danas donosimo recept za tradicionalni posni pasulj na ulju.

Recept za posni pasulj

Potrebno je:

  • 500 grama pasulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 paškanat
  • pola celera
  • 1 sveža zelena paprika
  • malo ulja (2 kašike)
  • 3 lista lovora
  • svež peršun
  • 3 čena belog luka
  • so, biber

Priprema:

Pasulj potopite dan ranije u šerpu sa vodom. Sutradan taj pasulj procedite i operite dobro. Zatim u lonac stavite malo ulja pa prodinstajte crni luk i rendanu šargarepu, celer i paškanat.

Kada se sve prodinsta dodajte opran pasulj, so i biber i nalijte vodom da se sve kuva. Stavite 3 lista lovora i 1 svežu zelenu papriku.

Pred kraj kuvanja dodajte sitno seckan beli luk, a papriku izvadite iz šerpe.

Stavite što više svežeg peršuna, a lovor možete da izvadite iz lonca.

Sarma - recept i saveti

Kako da napravite vrhunsku sarmu: Da li se meso dinsta pre nego što se mota sarma?

Sarma može da bude pravo gastro uživanje samo ako je napravite kako treba. Nije potrebno neko veliko znanje za ovo jelo, ali ipak detalji mogu da odrede da li će biti ukusna kao ona koju ste jeli kod bake ili ne.

U ovom tekstu vam donosimo recept i smernice za greške koje možda pravite kada pravite sarmu.

Evo starinskog recepta za sarmu, uz objašnjenje da li se meso dinsta pre uvijanja i koje su najčešće greške pri pravljenju.

Recept za sarmu

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg)
500 g mlevenog mesa (poželjno mešavina svinjetine i govedine)
1 glavica crnog luka
1 veza peršuna
1 šolja pirinča
1 jaje
1 kašičica crvene paprike (po želji)
2-3 lista lovora
200 ml paradajz sosa
100 ml ulja ili svinjske masti
1 litar vode (ili po potrebi)
1 kašičica sušenog majčine dušice (po želji)
so, biber

Priprema:

Priprema fila:
U velikom tiganju zagrejte malo ulja ili masti i propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne postane sivo i dobro se uprži.
Dodajte crvenu papriku, so, biber, majčinu dušicu (ako koristite) i sitno iseckan peršun.
Umesite sve sastojke, a zatim dodajte oprani pirinač i jaje. Dobro promešajte da svi sastojci budu ravnomerno raspoređeni. Ako je fil pregust, možete dodati malo vode.

Priprema kupusa:
Ako je kupus preslan, isperite ga hladnom vodom. Ako su listovi previše čvrsti, možete ih kratko blanširati u ključaloj vodi.
Odvajajte listove kupusa i, ako su previše debeli, iseckajte ih sa strane kako bi lakše omotali fil.

Uvijanje sarme:
Na svaki list kupusa stavite malu količinu fila i uvijte u oblik sarme, pazeći da ivice listova sa strane budu savijene ka unutra kako bi fil ostao zatvoren.
Sarmu slagati u veliki lonac, počinjući sa slojem kupusa na dnu, pa redom sarmama. Ako imate nekoliko slojeva, na vrhu svakog sloja stavite nekoliko lovorovih listova.

Kuvanje sarme:
Na vrh sarmi stavite ostatak paradajz sosa ili iseckan paradajz.
Prelijte vodom, tako da sve sarmice budu pokrivene, i kuvajte na tihoj vatri oko 2-3 sata. Povremeno proverite nivo tečnosti i po potrebi dodajte vodu.
Po želji, možete staviti malo ulja ili masti da sarmama daju još bogatiji ukus.

Da li se meso dinsta pre uvijanja?

U tradicionalnom receptu za sarmu, meso se obično ne dinsta pre nego što se uvije u kupus. Sastojci u filu (meso, pirinač, začini) se samo proprže u tiganju kako bi meso bilo dobro obrađeno, a pirinač delimično omekšao. Glavni proces kuvanja se dešava dok sarmice lagano kuvate u loncu.

Najčešće greške pri pravljenju sarme:

Previše ili premalo pirinča – Ako stavite previše pirinča, sarmice mogu postati previše suve, dok premalo pirinča može dovesti do toga da meso nije povezano i da fil bude previše tečan.
Meso nije dovoljno proprženo – Ako meso nije dovoljno proprženo, može se desiti da ostane “sirovo” u sarmi, a fil može biti previše masan.
Nedostatak začina – Sarmama nedostaje bogatog ukusa ako se ne dodaju dovoljni začini, poput crvene paprike, bibera i majčine dušice. Mnogi ljudi ne stavljaju dovoljno začina, pa sarmama nedostaje dubok ukus.
Kupus je preslan ili previše kiseo – Previše slan kupus može učiniti da sarmama bude previše slano, dok suviše kiseo može uticati na ukus. Dobro je da, ako kupus ima previše soli, operete listove pre nego što ih upotrebite.
Kuvanje na previše jakoj vatri – Sarmu je potrebno polako kuvati na tihoj vatri. Ako kuvate na previše jakoj vatri, sarmice mogu da se raspadnu, a ukus neće biti bogat.

Sarma je jelo koje zahteva strpljenje i pažnju, ali kada se sve uradi kako treba, rezultat je prelep, bogat i ukusan obrok.

Testo koje narasta za samo 15 minuta

Testo koje narasta za samo 15 minuta i to bez kvasca! Idealno za sve vrste peciva

Evo jedan recept kako da brzinski napravite testo. Od ovog testa, za koje vam je potrebno samo 15-ak minuta, možete da pripremite pice, pite, peciva, kolače, kiflice

Potrebno je:

600 grama brašna;
300 ml vode;
200 g maslaca ili margarina;
1 jaje;
1 kašika sirćeta;
pola kašike soli

Priprema:

Brašno prosejati. U posebnoj činiji pomešati vodu, sirće, so i jaje. Dobro izmešati. Zatim dodajte brašno i umesite testo. Testo mora biti elastično i takvo da se ne lepi za ruke.

Stavite testo na sto posut brašnom i podelite ga na dva dela. Prvi deo razvijte što je moguće tanje, na oko 3 milimetra debljine.

Margarin, takođe podelite na dva dela. Prvo testo premažite sa polovinom margarina.

Zatim isto uradite sa drugim testom pa ga preklopite preko prvog dela testa. Uvaljajte testo u rolat. Zatim rolat savijte u oblik puža. Puž od testa stavite u kesu i ostavite u frižider na 15 minuta, a može i duže.

Kada testo izvadite iz frižidera, ponovo ga razvijte pa složite u oblik pravougaonika. Od dobijenog testa pravite željena peciva.

Pita od mlevenog mesa sa pire krompirom ("Pastirska pita")

Ništa nas ne može zagrejati kao ova pita sa filom od mlevene junetine i pire krompira, koju na zapadu zovu još i Pastirska pita. Po želji u fil od mesa dodajte šargarepu, papriku ili grašak, a ako ste ljubitelj možete dodati i šampinjone ili neke pečurke jačeg ukusa.

Sastojci

Mesno punjenje
50 ml maslinovog ulja
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
650 mlevene junetine
2 kašike koncentrata paradajza
1 kašika oštrog brašna
150 ml crnog vina
1 kašičica sušenog timijana (majčine dušice)
400 ml junećeg bujona
½ kašičice Worcestershire sosa
so, biber

Pire krompir
900 g krompira, isečenog na kockice
100 g maslaca
120 ml mleka

Priprema

Mesno punjenje
Zagrejte pola ulja u velikom tiganju. Dodajte luk i pržite dok ne omekša, oko 5 minuta.

Na crni luk staviti mlevenu junetinu i pržite dok ne porumeni. Umešajte koncentrat paradajza i kuvajte 1 minut. Dodajte brašno i timijan i kuvajte još minut, a zatim dodajte crno vino.

Začinite po ukusu i dodajte Vusteršir sos. Zalijte bujonom i dinstajte 45 minuta ili dok mleveno meso ne omekša i smesa se zgusne.

Pire krompir
Dok se meso dinsta, stavite krompir u šerpu sa slanom vodom i ostavite da provri. Smanjite toplotu i kuvajte 15ak minuta ili dok ne omekša. Ocedite i vratite krompir u šerpu.

Dobro izgnječite, pa dodajte puter i mleko. Promešajte da dobijete glatki krompir pire. Začinite po želji solju i biberom.

Sastavite pitu
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na dno keramičke posude za pečenje rasporedite pečeni fil sa mesom. Na meso rasporedite pire krompir i poravnajte površinu. Stavite u rernu 10 minuta ili dok ne porumeni.

Poslužite odmah uz salatu po izboru.

Postan podvarak s pirinčem

Za ljubitelje kiselog kupusa: Posni podvarak s pirinčem

Donosimo vam recept za jelo koje se na našim prostorima izuzetno ceni i jede, ali u posnoj verziji, sa pirinčem. Reč je o podvarku, jelu koje se tradicionalno pravi od iseckanog kiselog kupusa sa suvim mesom.

Recep za posni podvarak

Sastojci za postan podvarak s pirinčem:

veća glavica kiselog kupusa,
3 glavice crnog luka,
2 kašike pirinča,
kašičica slatke ili ljute mlevene paprike,
2-3 lista lorbera,
250 ml ulja,
čen belog luka,
biber u zrnu,
so po ukusu.

Postan podvarak s pirinčem se priprema na sledeći način:

Kupus operite u hladnoj vodi, ocedite i iseckajte što sitnije.

Crni luk očistite, usitnite i kratko propržite na zagrejanom ulju.

Dodajte kupus, sipajte malo tople vode i dinstajte na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje.

Začinite mlevenom paprikom, dodajte seckan beli luk, lorber, opran i oceđen pirinač, biber u zrnu i posolite po ukusu.

Tepsiju ili vatrostalnu činiju nauljite, sipajte podvarak, nalijte još malo tople vode i zapecite u rerni da se uhvati rumena korica.

Recept za pasulj prebranac

Recept za pasulj prebranac: Domaće jelo za dušu

Pasulj se kod nas kuva veoma često i u raznim prilikama. Ova namirnica othranila je generacije, pa većina ljudi ima svoju verzuju pasulja koju najviše voli.

Donosimo vam recept za prebranac, koji je prilično jednostavan za pripremu. Ovo jelo ćete moći jesti i toplo i hladno, bez razlike .

Recept za pasulj prebranac

Sastojci 

Beli pasulj 500 g
Crni luk 2 glavice
Beli luk 2-3 čena
Šargarepa 2 komada
Crvena paprika 1
Zelena paprika 1
Paradajz 2 (ili 200 ml paradajz soka)
Lovorov list 2
Aleva paprika 1 kašičica
So i biber po ukusu
Ulje 100 ml
Brašno 1 kašika

Priprema

Pasulj operite i potopite u hladnu vodu preko noći. Sutradan, pasulj ocedite i stavite u šerpu sa svežom vodom. Kuvajte dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuva. Ocedite pasulj i ostavite ga sa strane.

Crni luk sitno iseckajte, a šargarepu, papriku i paradajz iseckajte na kockice. U tiganju zagrejte ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu, papriku i beli luk, pa nastavite da pržite dok povrće ne omekša. Dodajte paradajz (ili paradajz sok) i kuvajte još nekoliko minuta. U velikoj posudi pomešajte kuvani pasulj i proprženo povrće. Dodajte lovorov list, alevu papriku, so i biber po ukusu. Dobro promešajte. Prebacite smesu u podmazan pleh za pečenje. Ako želite gušći prebranac, možete posuti smesu sa malo brašna pre pečenja.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, ili dok prebranac ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Poslužite prebranac topao, uz svež hleb ili salatu po želji. Uživajte u svom domaćem prebrancu!

Pasta sa belim lukom

Pasta sa lukom. Ukusno, zdravo, lako za napraviti.

Pasta je uvek odličan izbor za brzinski i ukusan obrok. Možemo je spremati na razne načine i uz dodatke po želji, a mi vam ovaj put donosimo recept za ukusnu testeninu sa lukom, vinom i sirom. Za testeninu možete koristiti koju god vrstu volite ili imate u kuhinji, rezultat će biti isti.

Recept za testeninu sa lukom

Sastojci:

340 g testenine
2 kašike putera
2 kašike maslinovog ulja
3 glavice crnog luka
6 čenova belog luka
3 kašičice majčine dušice
1dl šolje belog vina
1 kašika soja sosa
1 kocka za kokošiju supu (može i povrtna, ako pravite vege varijantu)
1 šolja vode
1/3 šolje pavlake za kuvanje
150g rendanog sira
so, biber

Priprema:

U tiganju zagrejte puter sa malo ulja kako puter ne bi zagoreo. Dodajte iseckan crni luk i dinstajte dok luk ne omekša i ne karamelizuje se. Zatim dodajte belo vino.

U manjoj posudi skuvajte bujon od kocke za supu, a u međuvremenu skuvajte testeninu koju ste odabrali.

U izdinstan luk dodajte pripremljen bujon i skuvanu testeninu, pa nastavite da krčkate dok se svi ukusi lepo ne povežu.

Dodajte pavlaku, soja sos i rendani sir, pa mešajte dok se sir ne istopi i odmah poslužite.

Sigurni smo da ćete uživati u ovoj pasti. Prijatno!

Recept za čorbast pasulj
Foto: Youtube

Najbolji čorbast pasulj koji ćete probati. Ovo je recept čuvenog Steve Karapandže

Legendarni kuvar Stevo Karapandža otkrio je da najviše uživa u jelu koje se redovno nalazi na našim trpezama – domaćem, čorbastom pasulju za koji ima svoj recept.

Veliki majstor kulinarstva u toku svoje višedecenijske karijere osmislio je na hiljade recepata, ali jelo u kojem najviše uživa zapravo je vrlo jednostavno.

Recept za čorbast pasulj

Sastojci:

  • 450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 struk praziluka
  • 2 lovorova lista
  • 300 g suvog mesa (krtina ili rebarca)
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika biljnog začina
  • 2 kašike brašna
  • 30 ml ulja
  • po ukusu soli

Priprema:

Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče pre kuvanja.

Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati desetak minuta. Procediti prvu vodu, pa pasulj naliti toplom vodom.

Iseckati sitnije dve glavice crnog luka, pa dodati pasulju, kao i dva lovorova lista.

Očistiti i naseći šargarepe, propržiti s lukom, pa dodati pasulju.

Dodati oprano suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste pasulja).

Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast pasulj želite.

Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku.

Zagrijati ulje u tiganju, dodati brašno, propržiti pazeći da ne zagori. Prohladiti, pa dodati mlevenu papriku.

Dobro promešati i sipati u kuvani pasulj. Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuvati još pet minuta i isključiti.

Sočivo – recept za preukusno zdravo varivo bez mesa

Sočivo – stari recept za zdravo varivo bez mesa

Sočivo je vrlo zdrava, hranljiva i ukusna mahunarka koja se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta. Najčešće se koriste crveno, zeleno ili smeđe sočivo, od kojih se mogu praviti razna jela kao što su: variva, potaži, čorbe, pirei, salate, vegetarijanski burgeri i slično.

Ova namirnica vrlo je bogata proteinima, vlaknima, vitaminima (poput folne kiseline) i mineralima (kao što su gvožđe i cink), pa se često koristi kao izvor proteina u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani, a za razliku od drugih mahunarki, brzo se kuva, zahvaljujući čemu možete brzo napraviti vrlo ukusan i nutritivno bogat i kvalitetan obrok.

Provereni recept kako da spremite sočivo:

Sastojci:

250 g sočiva (crvenog ili zelenog)
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
2 šargarepe
1 krompir
1-2 paradajza (ili 2 kašike paradajz pirea)
1-2 lovorova lista
So i biber po ukusu
3-4 kašike ulja
Voda ili povrtni bujon

Priprema:

Ako koristite crveno sočivo, nije potrebno da ga prethodno potapate u vodu, a ako je reč o zelenom, možete ga potopiti na 1-2 sata, a zatim dobro isprati. U velikoj šerpi zagrejte ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.

Zatim dodajte seckane šargarepe i krompir, pa pržite još nekoliko minuta. Kada povrće omekša, dodajte seckani paradajz (ili paradajz pire) i pržite još nekoliko minuta.

U šerpu dodajte sočivo, lovorov list, kumin (ako koristite), so i biber, pa prelijte dovoljnom količinom vode ili povrtnog bujona (oko 1 litar). Kuvajte na srednjoj temperaturi dok sočivo ne omekša, oko 20-30 minuta, povremeno mešajući i dolivajući vode ili bujona po potrebi.

Kada je kuvano, skinite sa vatre i dodajte sitno seckani beli luk. Promešajte i ostavite da odstoji 5-10 minuta.

Poslužite toplo, posuto seckanim peršunom i preliveno maslinovim uljem po želji.

*Ovaj recept za sočivo lako možete prilagoditi svom ukusu dodavanjem povrća i začina po želji

Pancerote

Pancerote – originalan recept za ovo savršeno italijansko pecivo

Pancerote su popularno italijansko jelo koje se sastoji od pečenog ili prženog mekog i laganog testa bogato punjenog nadevom po želji. U osnovi, reč je o debljoj preklopljenoj verziji pice, koja se puni različitim sastojcima – najčešće sirom, šunkom i paradajz sosom, mada postoje i varijante sa mesom, povrćem i drugim namirnicama koje vam se dopadaju.

Mi vam ovom prilikom donosimo recept za klasične pancerote sa šunkom i sirom:

Recept za Pancerote

Sastojci:

Za testo:

500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
200 ml mlake vode
50 ml maslinovog ulja

Za punjenje:

200 g sira (trapist, edamer...)
100 g šunke (naravno, možete staviti i kulen, suvi vrat...)
1 konzerva pelata ili paradajz sosa
So i biber po ukusu
origano, bosiljak (po želji)

Priprema:

U maloj posudi pomešajte kvasac sa šećerom i malo mlake vode, pa pustite da odstoji 10 minuta da se kvasac aktivira.

U većoj posudi pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte aktivirani kvasac, maslinovo ulje i ostatak mlake vode. Mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo. Ako je potrebno, dodajte malo više brašna ili vode.

Pokrijte testo čistom krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 sat.

Propržite pelat ili paradajz sos na laganoj vatri, dodajte so i biber po ukusu, kao i origano ili bosiljak, ukoliko želite.

Mocarelu i šunku iseckajte na kockice.

Kada je testo naraslo, podelite ga na manje loptice (oko 8-10 komada), pa svaku lopticu rasklagijajte na tanke krugove. Na polovinu svakog kruga stavite malo paradajz sosa, te komade mocarele i šunke.

Preklopite drugom polovinom testa preko punjenja i pritisnite ivice rukom ili viljuškom da se dobro zatvore. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Pancerote možete servirati tople, uz jogurt ili neki drugi mlečni proizvod kao užinu, ili kao glavno jelo uz neku osvežavajuću salatu. Uživajte u ovom ukusnom i slasnom domaćem pecivu!

Pekarski krompir po receptu Džejmija Olivera

Pekarski krompir po receptu Džejmija Olivera! Male tajne iskusnih majstora (VIDEO)

Pekarski krompir po receptu Džejmija Olivera je savršeno jelo koje kombinuje jednostavnost pripreme sa bogatstvom ukusa.

Krompir se peče do zlatno smeđe boje, a aromatične začinske mešavine i sveži začini podižu ga na viši nivo. Pripremite se da uživate u hrskavom spoljašnjem sloju i mekanom unutrašnjosti ovog ukusnog jela koje će osvojiti svačije srce.

Evo kako da napravite savršen pekarski krompir

Sastojci:

  • krompir, količina po želji
  • ulje ili puter za tepsiju
  • malo maslinovog ulja za začinsko bilje
  • 1 grančica ruzmarina, listovi

Piprema:

Cele krompire prokuvajte u ključaloj vodi 10 minuta pa ih iscedite. U tepsiju sipajte ulje tako pokrijete površinu, ili po želji stavite puter za malo hrskaviju koricu. Trik je u tome da prokuvani krompir poređate u jednom sloju u tepsiji.

Pecite pola sata u rerni zagrejanoj na 180 C, dok ne dobiju zlatkastu boju. Izvadite iz rerne a zatim uzmite rešetkicu za pasiranje krompira i lagano pritiskajte površinu pečenih krompira.

Listove ruzmarina ubacite u činiju i prelijte ih maslinovim uljem i sirćetom, a zatim ubacite par čenova belog luka. Izmešajte pa rasporedite preko krompira u tepsiji. Možete dodati i majčinu dušicu, kao i lorberov list, po želji. Vratite sve u rernu na 25 minuta. Izvadite iz rerne i uživajte.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.