Riblji burgeri su odlična zamena za klasične mesne burgere - lagani i ukusni. Riblji burgeri su savršen izbor za sve koji žele zdraviju, ali jednako ukusnu alternativu klasičnom burgeru.
Sastojci za riblji burger:
- 1 kg mlevenog ribljeg mesa – možete da ga kupite u ribarnici, samo zatražite, jer se ona ne drži u vitrinama, ili ako nemaju poručite
- 1 ravna kašika suvog začina
- 1 puna kašičica bibera
- 1 ravna kašičica belog luka u granulama
- 1 puna kašičica crvene mlevene paprike
- 1 puna kašika sušenog peršunovog lista
- 2 pune kašike fanta – začina za riblju čorbu – ovaj deo je opcion, ko voli jači ukus, začinjeniji neka slobodno stavi
- Na vrh kašičice soli ili ne dodavati, zavisi koliko slano volite, bolje je probati bez jer dodali smo već suvi začin i fant u kojem ima soli
- 3 kašike prezle ( hlebne mrvice )
- Na vrh kašičice sode bikarbone
- Brašno, jaje i mrvice za pohovanje.
Priprema ribljeg burgera:
Riba ako je poluzaledjena sačekati da se odledi, pa joj dodavati gore navedene sastojke.
Hlebne mrvice ovde služe da pokupe višak vode i da pljeskavice se lako oblikuju.
Dobro rukom izmesiti, da se dobije kompaktna masa i da je boje ujednače. To ćete sami videti, prvo će se razlikovati riblje meso od začina, ali kada dobro umesite sve će biti iste boje, neke svetlo crvene, tamno narandžaste.
Zatim oblikovati loptice.
Uzeti jednu čistu kesu ili celofan i presaviti ga na pola.
Otvoriti, pa na jednoj polovini, tačno na sredini kese četkicom naneti jednu tačku ulja, staviti kuglicu, pa i nju samo dodirnuti četkicom. Preklopiti kesom i stisnut tanjirom, donjom stranom. Paziti samo da ne pretanjite previše, treba da su izmedju 5 – 10 milimetara.
Zatim uzmete širu čašu ili modlu za krofne i izvadite pravilan krug. Ono što vam je preostalo sakupite na gomilu pa od više pljeskavica i ostataka dobićete na kraju još jednu ili dve pljeskavice.
Pljeskavice možete oblikovati i rukom
Slagati ih na tacnu posutu brašnom i onda tacnu staviti u zamrzivač na sat vremena.
Posle sat vremena staviti ulje za pečenje da se zagreje pa uvaljati u brašno, jaje pa mrvice ili u posno pohovanje, kako god da ste odlučili i peći na srednjoj do jačoj vatri dok ne porumene.
Pečene burgere ocediti na ubrusu i poslužiti tople.
Prijatno.