Tradicionalni irski gulaš
Tradicionalni irski gulaš

Tradicionalni irski gulaš

Irski gulaš, "ballimaloe" ili "stobhach gaelach" kako se zove na galskom, tradicionalno sadrži komade jagnjetine ili ovčetine (manje meko meso od ovce starije od dve godine), krompir, luk i peršun. Često su vratne kosti, kolenice i slični komadi bili jedina osnova za ovo jelo. Ipak, ovi potencijalni ostaci bi, nakon dva do tri sata krčkanja na otvorenoj vatri, uspeli da proizvedu dovoljno ukusa da zadovolje krepku činiju čorbe.

Sastojci

2 kašike ulja
450 jagnjećih kotleta ili ovčetine, isečene na veće kocke
900 grama krompira
150 g šargarepa, isečenih na veće komade
230 g luka, iseckan na veće komade
100 praziluka, seckanog
2 kašike brašna
750 ml junećeg bujona
3 lista kupusa, sitno iseckanog (može se izostaviti)
so, biber

Priprema

U velikom tiganju zagrejte polovinu ulja na jakoj vatri, ali da ne dimi. Dodajte polovinu mesa isečenog na veće kockice i propržite sa svih strana na zagrejanom ulju. Zatim izvadite meso iz tepsije i prebacite u posudu za rernu.

Polovinu krompira, polovinu šargarepe, polovinu luka i polovinu praziluka poređajte u tepsiju preko pečenog mesa.

Dodajte ostatak ulja u tiganj, pa propržite ostatak mesa kao i prvi put. Zatim izvadite meso iz tiganja i stavite u posudu za rernu na povrće.

Pokrijte preostalim krompirom, preostalim lukom, preostalim prazilukom i preostalom šargarepom.

U još vrući tiganj dodajte brašno i dobro promešajte da upije svu masnoću i sokove. Mešajte na laganoj vatri 3 minuta.

Postepeno sipajte temeljac u šerpu i mešajte dok ne dobijete gust sos bez grudvica. Ne sipajte sav bujon, već samo onoliko koliko je potrebno da dobijete gust sos bez grudvica.

Zatim ovaj sos sipajte u posudu za rernu preko mesa i povrća.

Dodajte preostali bujon u posudu za rernu. Zatim vatrostalnu posudu pokrijte poklopcem ili dobro prekrijte aluminijumskom folijom. Pecite 1 sat u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Dodajte kupus (ako ga koristite), vratite poklopac i kuvajte još sat vremena. S vremena na vreme proverite da li ima dovoljno tečnosti i po potrebi dolijte vode. Meso i povrće uvek treba preliti tečnošću. Ako je čorba na kraju previše tečna, uvek možete da kuvate malo duže bez poklopca.

Začinite solju i biberom po ukusu. Poslužite toplo i uživajte.

Bibimbap - Tradionalno korejsko jelo RECEPT
Bibimbap - Tradionalno korejsko jelo RECEPT

Bibimbap - Tradionalno korejsko jelo RECEPT

Bibimbap je popularno jelo Koreje koje može veoma lako da se pripremi i u Srbiji.

Osnova jela je pirinač, a ostalo može biti bilo šta od povrća koje imate u kući. Ranije hrana kralja, bibimbap je danas najpoznatije jelo koje možete naći na ulicama Koreje. Naravno, uz dodatak nezaobilaznih soja i paprika sosa. Sama reč bibimbap znači – pomešani pirinač.

Recept za Bibimbap

Porcija za 1 osobu

Potrebno:

1 šolja pirinča,
1 šolja vode,
30 g tikvica,
30 g klice pasulja,
30 g spanaća,
30 g šargarepe,
1 šaka izrendanog kupusa,
1 jaje,
30 g teletine iseckane na tanke trake

Sos za teletinu:
1 kašika soja-sosa,
2 kašičice šećera,
1 kašičica belog luka,
malo bibera,
nekoliko kapi susamovog ulja

Sos za jelo:
soja-sos ili gochujang (sos od paprike)

Priprema

Oprati pirinač i potpiti ga u vodi na tridesetak minuta. Prosuti vodu i sipati pirinač u lonac.

Sipati 150 ml sveže vode u lonac i kuvati pirinač oko pet minuta na visokoj temperaturi dok ne proključa. Smanjiti vatru i ostaviti da se kuva desetak minuta. Isključiti ringlu i ostaviti pirinač poklopljen u loncu još pet minuta.

Prokuvati klice i spanać, a zatim ih isprati u hladnoj vodi, pa prosuti vodu. Iseći tikvice i šargarepu na tanke trake, potopiti nakratko u slanu vodu, pa propržiti uz mešanje u tiganju. Pomešati sastojke za sos za teletinu i propržiti teletinu zajedno sa sosom u tiganju uz mešanje.

Ispržiti jaje na oko (za autentičan ukus ostaviti jaje blago neskuvano i ređe. Ovo pomaže da se umanji snažan ukus gochujang).

Staviti pirinač u činiju da pokrije dno, a zatim odozgo složiti povrće i teletinu. Na kraju preko svega položiti jaje.

Izvor: hrana-pice-price.com

Pohovani patlidžan
Pohovani patlidžan

Pohovani patlidžan. Idealan prilog uz svako meso.

Lako se priprema, a možete ga poslužiti uz omiljeni sos. Ovaj prilog ide uz gotovo svako pečeno meso koje ste spremili.

Sastojci

1 patlidžan
1 kašika brašna
2 jaja
so
ulje za prženje

Priprema

Patlidžan isecite na kriške debljine približno 2 centimetra i posolite. Ostavite ih da odstoje oko pola sata.

Zatim uklonite višak tečnosti papirnim ubrusom.

U tiganju zagrejte ulje, umočite kriške patlidžana u brašno, a zatim u jaje i pržite dok se ne napravi zlatna korica.

Stavite patlidžan na papirne ubruse da uklonite višak masnoće i poslužite odmah dok je vruć sa omiljenim sosom.

Komplet lepinja

OMILJENO SRPSKO JELO proglašeno za NAJBOLJI DORUČAK NA SVETU za 2023. godinu: A, ovo je ORIGINALNI recept koji morate da probate

Na uglednom sajtu "Taste Atlas", posvećenom gurmanskim specijalitetina, srpsko jelo komplet lepinja je zauzelo prestižno prvo mesto u kategoriji najboljeg doručka na svetu. U konkurenciji od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja se istakao na vrhu ove počasne liste.

Taste Atlas opisuje ovu poslasticu kao tradicionalni somun (lepinju), presečenu na pola, namazanu kajmakom i prelivenu jajetom, gde je sve kratko pečeno i preliveno pretopom od pečenja. Komplet lepinja je duboko ukorenjena u Užicu i Zlatiboru, a veruje se da je nastala pre Drugog svetskog rata, čemu svedoči i zvanična registracija imena od strane Dragana Lazića, vlasnika pekare Kod Šuljage u Užicu.

Na pomenutom sajtu, srpski specijalitet je osvojio prvo mesto s ubedljivom ocenom od 4.8, dok se na drugom mestu nalazi malezijski specijalitet Roti canai. Treće mesto zauzima brazilski Pao de queijo, dok je grčki specijalitet Bugaca četvrti na listi.

Osim užičke lepinje, na spisku su se našla i druga srpska jela poput bureka sa sirom (27. mesto) i gibanice (75. mesto). Lista obuhvata raznovrsne delikatese iz Bosne, Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

Recept za komplet lepinju

Za prave ljubitelje ovog gastronomskog remek-dela, evo recepta za komplet lepinju, prema originalnom receptu iz čuvene užičke pekare Kod Šuljage:

POTREBNO JE

Za testo

- 500 g brašna

- 2,5 dl mlake vode

- 3 kašike ulja

- 1 kašičica soli

- pola kašičice šećera

  • 1 kocka svežeg kvasca

Za fil

- 1 kašika starog kajmaka

- 4 jajeta

- pretop (saft od jagnjećeg i prasećeg pečenja)

PRIPREMA

1. Pomešajte brašno i so, a u mlaku vodu stavite kvasac i šećer. U brašno dodajte ulje i nadošli kvasac i ostavite još malo na toplom. Testo podelite na četiri dela i od svakog napravite lepinju. Pecite ih u zagrejanoj rerni, a kad budu gotove, prekrijte ih vlažnom krpom da omekšaju.

2. Rasejte lepinju preko sredine. Donji deo lepinje premažite kajmakom, dodajte jaje i umutite ga direktno na lepinji. Zapecite u rerni, izvadite, prelijte pretopom i poklopite gornjim delom lepinje

Izvor: blic.rs

Pečena piletina sa parmezanom

Iako ima svoje korene u italijanskoj kuhinji, ovako spremljena piletina sa parmezanom je suštinski američko jelo. Jednostavna je i ukusna, a ovako pripremljena piletina ostaje sočna i pečena.

Sastojci

400 g pilećih prsa (bez kosti)
Soli po ukusu
Sveže mleveni biber po ukusu
2 jaja
100 g prezle
45 g rendanog parmezana
2 kašike oštrog brašna
240 ml maslinovog ulja za prženje
260 ml pasiranog paradajza
100 g mocarele, isečene na kockice
Svež seckani bosiljak
60 g rendanog provolone sira ili sira po izboru
20 g rendanog parmezana
1 kašika maslinovog ulja

Priprema

Zagrejte rernu na 230 stepeni. Pileća prsa stanjite glatkom stranom čekića za meso i dobro ih začinite solju i biberom.

U tanjir umutite jaja, pa u posebnoj činiji pomešajte 45 g parmezana i prezle. Piletinu uvaljajte u brašno, pa u jaja, pa u prezle i parmezan. Ponovite sa svakim fileom i ostavite po strani oko 15 minuta.

Zagrejte ulje u velikom tiganju i propržite piletinu. Kuvajte 2 minuta sa svake strane. Ne treba preterivati jer će se piletina u rerni potpuno ispeći.

Stavite piletinu u posudu za pečenje i prekrijte je pasiranim paradajzom. Na svaki file podjednako stavite slojeve mocarele, bosiljka i provolone sira. Na kraju sve posuti parmezanom i poprskati sa malo maslinovog ulja.

Pecite 15 do 20 minuta u zagrejanoj rerni dok sir ne porumeni.

Minhenske šnicle

Minhenske šnicle. Kažu da su bolje i od bečke šnicle.

Danas vam predstavljamo recept za Münchner schnitzel (Minhenske šnicle), koji za razliku od bečkog ima lepši ukus uz dodatak senfa i rena. 

Umesto teletine možete da upotrebite i svinjetinu, a odreske poslužite s restovanim krompirom ili pireom. Nemci ponekad na tanjir stave i krišku limuna. Odličan prilog je i salata, kao i pivo. 

Sastojci za minhenski odrezak:

8 tankih telećih odrezaka
8 kašičica senfa
8 kašičica rena
6 kašika brašna
3 jaja


2 kašike mleka
300 g prezle
puter (najbolje pročišćeni)
so, biber

Priprema:

Šnicle prema potrebi izlupajte, pa posolite i pobiberite. U tanjir sipajte brašno, umutite jaja s mlekom u drugom tanjiru, a u treći stavite prezlu.

Odreske s jedne strane premažite kašičicom senfa pa pobrašnite, a drugu stranu premažite kašikom rena i pobrašnite. Umočite u jaja i na kraju u prezlu.

U tiganju pržite meso na zagrejanom ulju ili pročišćenom puteru nekoliko minuta sa svake strane. Nakon prženja neka malo odstoje na kuhinjskom ubrusu da se ocedi masnoća. Poslužite s restovanim krompirom ili pireom i salatom.

Recept za posnu sarmu sa orasima

Recept za posnu sarmu sa orasima

Sarma ne mora da bude mrsna da bi bila ukusna.

Sastojci:

– 15 kašičica pirinča

– 15 kašičica sojinih ljuspica

– 3 pune kašike mlevenih oraha

– 1 mala glavica crnog luka

– 1 praziluk

– 2 čena belog luka

– 1 mala šargarepa

– 1 kašičica aleve paprike

– 1 kašičica kurkume

– po ukusu: so, biber, korijander, lovorov list

– 3-4 kašike ulja

– 2 kašike tamari ili soja sosa

– 15 listova kiselog kupusa

Priprema:

Sojine ljuspice preliti vodom i ostaviti da odstoje.

Pirinač oprati i sipati malo vode. Praziluk i crni luk sitno iseckati i propržiti na vrelom ulju.

Kada luk bude skoro gotov, dodati rendanu šargarepu, a potom alevu papriku i kurkumu. Propržiti vrlo kratko, paziti da paprika ne zagori.

Dodati beli luk, prinač, oceđene sojine ljuspice, začine i ostaviti na nižoj temperaturi da se krčka dok se ne upije voda iz pirinča.

Na list kupusa staviti dve kašičice fila i uviti sarmu. Kuvati okvirno sat i po, tačnije dok se kupus ne omekša. Ukoliko kuvate u ekspres loncu, dovoljno je oko 30 minuta od momenta vrenja.

Ukoliko ne koristite sojine ljuspice, možete ih zameniti mlevenim orasima. Umesto jedne kašičice sojinih ljuspica, stavite jednu kašiku mlevenih oraha, predlaže Kristina Gašper.

Izvor: Danas.rs

Testenina sa tunjevinom i čeri paradajzom iz jednog lonca

Testenina sa tunjevinom i čeri paradajzom iz jednog lonca

Ovu malo sofisticiraniju verziju paste sa tunjevinom i dalje je vrlo lako pripremiti jer sve radimo u jednom loncu.

Sastojci

2 kašike maslinovog ulja
1 luk sitno isečen
500 grama prepolovljenih čeri paradajza
400 g testenine po izboru
1 litar vrućeg povrtnog bujona
2 konzerve oceđene tunjevine
3 kašike maskarponea
30 g rendanog parmezana

2 kašike kapara
rendana kora od pola limuna
so i biber po ukusu

Priprema

Zagrejte ulje u šerpi na srednje niskoj vatri. Dodajte luk i prstohvat soli i lagano pržite oko 7 minuta ili dok ne omekša i ne postane providan.

Dodajte ¾ prepolovljenih čeri paradajza, testenine i povrtnog bujona u šerpu i dovedite do ključanja, a zatim smanjite vatru na srednje nisku i kuvajte bez poklopca 15 minuta, povremeno mešajući. Paradajz treba da se raspadne, a testenina treba da bude sveže kuvana.

Dodajte preostali paradajz i kuvajte nepokriveno na srednje jakoj vatri 5 minuta ili dok tečnost ne ispari.

Nežno umešajte komadiće tunjevine, maskarpone, parmezan, kapare, limunovu koricu i peršun, kao i so i mleveni crni biber. Stavite poklopac na tiganj, sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 5 minuta pre serviranja u dubokim činijama.

Palačinke s piletinom i pečurkama

Recept za palačinke s piletinom i pečurkama

Palačinke s finim nadevom od piletine i pečuraka brza su večera idealna za kraj užurbanog dana. Za pripremu vam treba tek desetak minuta ili manje, za kuvanje dvadesetak, a dobićete pravi domaći obrok u kom ćete uživati.

Umesto da pržite piletinu, možete upotrebiti i ostatke kuvanog, pečenog ili prženog belog mesa, pa ćete imati još manje posla. Količine iz recepta biće dovoljne za četiri porcije, ali preporučujemo da ih udvostručite jer ćete nakon prve sočne palačinke sigurno želeti da ih okusite još nekoliko, piše Punkufer.

Sastojci za palačinke s piletinom i pečurkama

4 palačinke
2 kašike maslinovog ulja
100 g maslaca
250 g šampinjona, iseckanih
1 čen belog luka, zgnječen
2 kašike brašna
250 ml mleka
2 kašičice senfa
2 kašičice Worcestershire sosa
2 komada pilećih prsa, bez kosti i kože
1 šaka iseckanog peršuna
so
biber

Priprema palačinki s piletinom i pečurkama

Ispecite četiri velike palačinke (paralelno možete pripremati nadev) ili podgrejte već gotove.

Na maslinovom ulju kratko pržite komadiće piletine, dok ne dobiju zlatnu boju. Sklonite ih s tiganja i ostavite sa strane.

Otopite maslac u tiganju, dodajte pečurke i pržite dok ne omekšaju, oko 8 minuta. Dodajte beli luk i pržite još 1 minut pa izmešajte brašno, mleko, senf i Worcestershire sos. Mešajte nekoliko minuta dok se sos ne zgusne, a zatim dobro začinite.

U sos dodajte piletinu i peršun i promešajte.

Napunite nadevom četiri tople palačinke i poslužite.

Piletina u azijskom stilu

Piletina u azijskom stilu

Ako nemate inspiraciju za pripremu pilećeg filea, donosimo vam ideju kako da ga učinite zanimljivim. Hrskavu piletinu prelijte slatkim sosom od citrusa i poslužite uz pirinač, rezance ili prilog po želji.

Sastojci

Sos
350 ml vode
½ narandže
½ limuna
80 ml sirćeta
3 kašike soja sosa
1 kašika rendane kore pomorandže

100 grama smeđeg šećera
2 cm svežeg đumbira
1 čen belog luka
20 g mladog luka
¾ kašičice čili paprike
3 kašike kukuruznog skroba
2 kašike vode

Meso
450 g pilećeg filea, isečenog na kockice
150 grama običnog brašna
¾ kašičice soli
¾ kašičice bibera
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika semena susama (opciono)

Priprema

Sos
Koru pomorandže narendajte, pa polovinu narandže i limuna iscedite da dobijete sok. Narendati đumbir, iseckati ili iseckati beli luk, a mladi luk iseći na kolutiće.

Zagrejte tiganj na srednjoj vatri i dodajte vodu, sok od pomorandže, limunov sok, pirinčano sirće i soja sos. Umešajte 1 kašiku kore pomorandže, smeđi šećer, đumbir, beli luk, mladi luk i ljuspice čilija. Promešajte, pa kada sos provri sklonite sa vatre i ohladite 15 minuta.

Meso
Stavite isečene komade piletine u plastičnu kesu koja se može ponovo zatvoriti i u nju dodajte 230 ml ohlađenog sosa, a ostatak sačuvajte. Stavite u frižider na 2 sata.

U drugoj plastičnoj kesi pomešajte brašno, so i biber. Dodajte mariniranu piletinu, zatvorite kesu i dobro protresite.

Zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i pržite piletinu, često mešajući, otprilike 8-10 minuta ili dok ne porumeni.

Pečenu piletinu prebacite na tanjir i prekrijte folijom.

U isti tiganj dodajte ostatak sosa i mešajte dok ne provri. Pomešajte kukuruzni skrob i vodu u maloj posudi, pa dodajte u sos. Smanjite vatru, dodajte pečenu piletinu i dinstajte 5 minuta, povremeno mešajući.

Poslužite sa pirinčem ili rezancima, a po želji pospite meso susamom.

Testenina sa spanaćem i pečurkama

Još jedan brz i jednostavan recept za kuvare početnike koji ukusom ne zaostaje ni za mnogo složenijim jelima.

Sastojci

250 g testenine
300 g šampinjona
1 kocka smrznutog spanaća
4 čena belog luka
1 pavlakaa za kuvanje
So i biber
korijander

Priprema

Skuvajte testeninu.

Odmrznite spanać.

Narežite pečurke.

Dinstajte beli luk na laganoj vatri. Dodajte pečurke. Kada pečurke dovoljnoomekane, dodajte spanać. Poklopite sud da se spanać potpuno odmrzne. Dodajte pavlaku za kuvanje. Začinite solju i sveže mlevenim biberom i korijanderom.

Pomešajte sa kuvanom testeninom.

Fetučini (Fettuccine) sa belim lukom i parmezanom

Fetučini (Fettuccine) sa belim lukom i parmezanom

Evo recepta za kremastu pastu sa belim lukom i parmezanom, za koju će vam trebati samo 35 minuta i jedan veliki tiganj.

Sastojci
30 g maslaca
4 čena belog luka, zgnječena
470 ml pilećeg bujona
240 ml mleka
230 g testenine
25 g rendanog parmezana
2 kašike svežeg seckanog peršuna
so, biber

Priprema

U velikom tiganju, na srednjoj vatri, istopite maslac. Dodajte izgnječeni beli luk i pržite oko 1 minut.

Zalijte pilećim bujonom i mlekom, dodajte testeninu i začinite solju i biberom po ukusu.

Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte, povremeno mešajući, 18 do 20 minuta, ili dok se testenina ne skuva po vašem ukusu.

Umešajte parmezan, a ako je sos previše gust, po potrebi dodajte još mleka dok ne dobijete željenu gustinu.

Skloniti sa vatre, posuti sveže seckanim peršunom, po želji sa još malo parmezana i poslužiti.

Hortobágy palačinke

Hortobágy palačinke - Savršeni mađarski specijalitet

Jedan od savršenih mađarskih specijaliteta koji je zapravo nastao kao marketinški trik – prvi put su predstavljeni na Svetskom sajmu u Briselu 1958. godine, a nazvani su po mađarskom regionu Hortobađ. Ovi paketići za palačinke su sočni, punjeni mesom i preliveni ukusnim sosom od pavlake.

Sastojci

Palačinke
130 grama običnog brašna
¼ kašičice soli
2 jaja
120 ml mleka
120 ml gazirane vode
30 g rastopljenog putera

Punjenje
400 g junetine, iseći na kockice
2 kašike masti
1 glavica crvenog luka
300 ml pavlake
Soli po ukusu
Crni biber, sveže mleveni
3 kašike slatke crvene paprike
1 kašičica brašna
Peršun, sitno iseckan

Priprema

Palačinke

Prvo pripremite palačinke tako što ćete u velikoj činiji pomešati brašno, so i jaja. Postepeno dodajte mleko, pa mineralno, sve vreme mešajući pjenjačom dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte puter, dobro promešajte i ostavite smesu u frižideru oko 20 minuta.

Zagrejte tiganj, dodajte malo ulja i počnite da pečete palačinke. Neka mera za svaku palačinku bude jedna kutlača za supu – dodajte je u tiganj i kružnim pokretima ravnomerno rasporedite smesu po tiganju. Pecite ih po 2 minuta sa svake strane. Na ovaj način bi trebalo da dobijete oko 12 palačinki.

Punjenje

Kada ste ispekli palačinke, možete pripremiti i fil. Meso operite i iseckajte na manje kockice. U tiganju zagrejte mast i propržite luk dok ne postane providan, pa dodajte seckano meso i pržite ga na jakoj vatri, često mešajući, 2 do 3 minuta.

Sklonite šerpu sa ringle, dodajte papriku, posolite i pobiberite, poklopite i vratite na šporet. Krčkajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, nakon čega ćete ga izvaditi iz tiganja, a mast ostaviti u tiganju jer će vam kasnije trebati. Meso malo izgnječite viljuškom.

U maloj činiji pomešajte kašičicu brašna i dve kašike pavlake. Dobro promešati, pazeći da nema grudvica, pa dodati u tiganj sa mesnom masnoćom. Pustite da provri, pa dodajte ostatak kreme i dobro promešajte. Odvojite dve kašike gotovog sosa i umešajte u meso koje ste prethodno izgnječili viljuškom.

Sada možete da uključite rernu na 200 stepeni da se zagreje dok punite palačinke. Filujte ih mešavinom mesa i kajmaka, pa urolajte tako da ih prvo zatvorite sa strane, pa umotajte da fil ne ispadne ili iscuri. Dok ih punite, stavite u posudu za rernu, prelijte preostalim krem sosom i stavite u rernu.

Pecite palačinke do zlatno smeđe boje, oko 10 minuta. Pre serviranja pospite ih seckanim peršunom. Poslužite toplo.

Junetina sa suvim šljivama

Junetina sa suvim šljivama

Junetina u sosu od suvih šljiva odlično ide uz široke rezance ili pire krompir. Gusti sos od povrća, vina i šljiva može se kombinovati i sa odrescima drugih vrsta mesa.

Sastojci

600g junećeg buta
30g maslaca
3 kašike maslinovog ulja
100 g suvih šljiva bez koštica
80 g korena celera
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
100 ml belog vina
2 kašike svežeg seckanog peršuna
Soli po ukusu
Biber po ukusu
Voda po potrebi

Priprema

Suve šljive i koren celera iseći na manje komade, luk iseckati na kolutove, a šargarepu izrendati.

Juneće odreske prekrijte plastičnom folijom i udarite batom sa obe strane. Začinite po ukusu solju i biberom.

U šerpu stavite puter i 2 kašike maslinovog ulja i ostavite da se zagreju. Pržite meso sa obe strane dok ne porumeni. Izvadite na tanjir i prekrijte folijom.

U isti tiganj dodajte kašiku maslinovog ulja, ostavite da se zagreje, pa dodajte luk, šargarepu i koren celera. Pecite dok se povrće malo ne karamelizira, pa dodajte suve šljive. Vratite meso u šerpu, dinstajte uz dolivanje vode po potrebi dok meso i povrće ne omekšaju.

Izvadite odreske i stavite ih na topli tanjir, a povrće i suve šljive sa vodom prebacite u činiju i sameljite štapnim mikserom. Dobijeni sos vratite u šerpu, dodajte vino i vodu po želji u zavisnosti od gustine sosa. Vratite odreske u tiganj i kuvajte još 10 do 15 minuta. Umešajte peršun i sklonite sa vatre.

Poslužite goveđe odreske sa širokim rezancima ili pire krompirom.

Pečena piletina sa medom, senfom i sosom od pomorandže sa prilogom od luka i slanine

Pečena piletina sa medom, senfom i sosom od pomorandže sa prilogom od luka i slanine

Klasičnu piletinu pečenu u rerni poslužite sa prilogom od dinstanog luka i slanine, a prelijte je hladnim sokom od pomorandže i sosom od meda. Za još ukusniju piletinu pre pečenja dodajte grančicu timijana.

Sastojci

Piletina
1 pile (1,5-2 kg)
Soli po ukusu
Timijan, po ukusu

Prilog od luka i slanine
4 glavice luka, iseckanog na kockice
200 g slanine, iseckane
Soli po ukusu
Biber, po ukusu
list lovora
1 kašika putera

Med, senf i sos od pomorandže
4 kašike meda
2 kašike senfa
Sok od 1 pomorandže

Priprema

Zavežite pile konopcem: uvrnite krila u unutrašnjost i zavežite, a batake približite prsima. Ostavite piletinu na sobnoj temperaturi 30 minuta.

Posle 30 minuta posolite piletinu i stavite je u rernu na 200 stepeni bez ulja. Najbolje bi bilo da pre pečenja pospite sa malo svežeg timijana. Pecite piletinu oko 60 do 80 minuta.

Prodinstati luk i slaninu, dodati lovorov list i začiniti. Na kraju umešajte malo putera za ukus i kremastost.

Stavite med, senf i sok od pomorandže u činiju. Začinite solju i biberom i dobro promešajte.

Poslužite sos sa isečenom pečenom piletinom i prilogom od luka i slanine.

Piletina Kijev po receptuslavnog kuvara Marka Pjera Vajta

Piletina Kijev po receptu slavnog kuvara Marka Pjera Vajta

Slavni kuvar Marko Pjer Vajt poznat je po tome što je podučavao kuvare kao što su Gordon Remzi, Mario Batali i Kertis Stoun, ali i po svom odličnom receptu za piletinu Kijev.

Sastojci

2 čena belog luka
120 g mekog putera
2 komada pilećih prsa bez kože
2 jaja, umućena
30 g brashna
1 izmrvljena pileća kocka
120 g prezle
ulje
1 veza seckanog svežeg peršuna
1 limun, isečen na kriške, za serviranje

Priprema

Beli luk sitno iseckajte, pospite prstohvatom soli i dobro izgnječite nožem.

Pomešajte tako izmleveni beli luk, peršun i puter i pomešajte viljuškom da dobijete kompaktnu mešavinu začinjenog putera.

Isecite pileća prsa na dasci za sečenje po sredini, ali pazite da ne isečete do kraja. Otvorite prsa kao leptirova krila, stavite između 2 lista prijanjajuće folije i udarajte ravnom stranom bata za meso od sredine ka ivicama. Uverite se da je meso dovoljno tanko. Takođe, pazite da ne udarite previše kako ne biste pocepali meso. Ponovite sa preostalim pilećim prsima i začinite solju i biberom sa obe strane.

U 3 odvojene činije stavite umućena jaja, brašno i prezle, pa u brašno dodajte izmrvljene pileće kocke.

Stavite pileća prsa na plastičnu foliju i prekrijte sredinu kašikom začinjenog putera. Uverite se da ima dovoljno plastične folije da čvrsto umotate piletinu u nekoliko slojeva. Počnite da motate puter i piletinu, uvlačeći strane dok motate. Kada dobijete usku pileću rolnu, čvrsto je umotajte u plastičnu foliju. Ponovite i sa drugim pilećim prsima. Stavite rolovanu piletinu u frižider na 50 do 60 minuta

Izvadite piletinu iz frižidera i pažljivo je odmotajte od plastične folije.

Ohlađena prsa pažljivo uvaljajte u začinjeno brašno, dobro umočite u jaje i prekrijte prezlama. Ponovite postupak još jednom sa jajima i prezlama, kako biste osigurali dobar premaz koji će sprečiti da puter nestane.

U tiganju zagrejte sloj suncokretovog ulja od 2 cm i pažljivo dodajte piletinu. Pecite po 10 minuta sa svake strane, pa skinite sa ulja i ocedite na kuhinjskom papiru.

Poslužite odmah, ukrašeno kriškama limuna i posuto peršunom.

Pašta fažoli

Pašta fažoli

Pasta fažoli (pasta e fagioli) je italijanski klasik. Kao što sam naziv kaže, glavni sastojci su: testenina (pasta) i pasulj (fagioli).

Sastojci

0,5 kg pasulja
1 glavica crnog luka
2 šargarepe (manje)
150 g korena celera
2 lista lovora
maslinovo ulje
1 kašičica dvostrukog koncentrata paradajza
300 g testenine po izboru
so, biber
100 g slanine
4 čena belog luka
svež peršun

Priprema

Suvi pasulj možete potopiti preko noći da omekša i skratite vreme kuvanja.

Stavite da provri u hladnu vodu, a nakon što provri i kuva oko 10 minuta, procedite i bacite vodu.

U šerpi u kojoj ćete kuvati pasulj, na maslinovom ulju prvo propržite sitno seckani luk, celer i šargarepu iseckanu na sitno. Dodajte lovorov list i sve zajedno dinstajte oko 5 do 7 minuta.

Dodajte pasulj i sve zalijte vodom. Neka se kuva.

Pripremite pesto tako što ćete seckati pancetu, beli luk i peršun u blenderu ili seckalici dok ne dobijete teksturu paste.

Kada je pasulj napola skuvan, u njega stavite pesto i dodajte koncentrat paradajza. Posolite, pobiberite i ostavite da se krčka.

Varivo je gotova kada pasulj omekša. Pred kraj skuvajte testeninu, pazeći na uputstvo na pakovanju da se ne prekuva.

Napomena
Ako koristite suvo meso, kuvajte ga u isto vreme kada i pasulj. Ako želite da dodate kobasicu, stavite je pred kraj kuvanja.

Kroketi od krompira sa mlevenim mesom

Kroketi od krompira sa mlevenim mesom

Ovi hrskavi kroketi su napravljeni od pirea napravljenog od prženog krompira i punjeni su mlevenim mesom. Možete ih poslužiti uz sos ili prilog po želji.

Sastojci

Krompir
500 grama krompira
45 grama sira
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
½ kašičice belog luka u prahu

Pljeskavice
400g mlevene junetine
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
½ kašičice belog luka u prahu

Kroketi
4 kriške mocarele
75g brašna
2 jaja
100 g hlebnih mrvica

Priprema

Krompir

Svaki krompir iseći na 8 delova. Krompir pržiti dok ne bude lep i zlaćan, ali ne previše suv. Prženi krompir stavite u činiju,pa izgnječite gnječicom dok smesa ne postane glatka. Dodajte začine i izrendani sir. Promešati i ostaviti na stranu.

Pljeskavice

Pomešati mlevenu junetinu sa začinima. Podeliti na 4 dela, pa napraviti pljeskavicu. Prziti pljeskavice dok ne porumene sa obe strane. Pošto su juneće pljeskavice ispečene, stavite ih na rešetku za hlađenje da uklonite višak ulja.

Kroketi

Podeliti pire krompir na 4 dela. Poravnajte na ½ cm debljine. Stavite pljeskavicu i parče mocarele na krompir. Zatim ga umotajte u krompir i formirajte kroket. Krokete uvaljajte u brašno, pa u jaja i prezle. Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Pržite krokete dok ne postanu lepi i zlatni. Nakon što su kroketi ispečeni, kuhinjskim papirom upijajte višak masnoće. Poslužite sa sosom po želji i uživajte!

Sarma po receptu s Hilandara

Sarma po receptu s Hilandara – kombinacija koju nikad ne biste probali, a može da se jede i tokom posta

Umesto mesa ide riba.

Recepti sa Hilandara oduševljavaju ljude, te ih rado uvek probaju, a svi se slažu u jednom – da imaju poseban ukus. Ovoga puta otkrivamo vam način na koji monasi sa Atosa prave sarmu. Priprema je jednostavna, ali zato miris ostaje zauvek upamćen.

Sastojci:

  • 2 praziluka
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 gr pirinča
  • 350-400 gr mlevenih oraha
  • 100 gr dimljene ribe (šaran, deverika...)
  • 12-15 listova kiselog kupusa

Priprema:

U smesu dodati so, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beli luk u granulama, peršun, čili začin pa promešati.

Priprema je jednostavna. Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte oprani pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotajte sarmu, slažite u šerpu pa stavite u rernu.

Kuvati u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.

Izvor: kurir.rs

Jaja na turski način ili çılbır

Jaja na turski način (originalno çılbır) su prava eksplozija ukusa, a spremaju se za 10 minuta

Birajte što svežija jaja, i to hladna - direktno iz frižidera, kako bi lakše zadržala oblik tokom poširanja...

Poširana jaja poslužena u mešavini jogurta i belog luka turski su specijalitet, dostojan sultana. Prema nekim podacima, u 15. veku „çılbır“ je zaista svako jutro stizao na sto otomanskim vladarima.

U jelo se tradicionano dodaje umereno ljut čili Aleppo, začin koji je dobio naziv po sirijskom gradu, gde se i najviše uzgajao. Poznat je i pod nazivima halaby papričica, pul biber i haleb biber.

Ako nemate Aleppo, poslužiće i ljuta ili slatka mlevena paprika. Kuvari širom sveta zaljubili su se u turski mirisni doručak pa se od recepta do recepta mogu primetiti varijacije na temu. Neki kuvari će zagrejati jogurt pre posluživanja kako bi bio kremastiji, dok će ga drugi poslužiti hladnog.

Najzahtevniji deo pripreme je poširanje jaja, ali uz malo prakse lako je doći do rezultata. Kako biste uspešno poširali jaja birajte što svežija jer stajanjem postaju vodena pa se tokom kuvanja u vodi neće lepo oblikovati. Jaja neka budu hladna jer duže ostaju stisnuta i neće „zaplesati“ po posudi, a i lakše ćete tempirati vreme kuvanja jer će žumance biti tečno, a belance čvrsto.

Çılbır ne treba brkati s čimburom, jelom od mlevenog mesa s jajima koje se priprema širom Balkana, navodi punkufer.hr.

Sastojci

  • 200 g grčkog jogurta
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašikice maslaca
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašikica mlevene paprike
  • 2 jaja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • Kapar

Priprema

Uzmite posudu srednje veličine, napunite je vodom u visini od oko četiri cm i zagrejte je. Poklopite je posudom otpornom na temperaturu tako da nema kontakta s vodom i u nju stavite jogurt, so i usitnjeni beli luk. Promešajte. Kada se jogurt zagreje na telesnu temperaturu (proverite na koži) ugasite vatru, ali ostavite posudu.

Zagrejte maslac i kad lagano počne da tamni ugasite vatru i umešate ulje i mlevenu papriku.

Ulijte sirće u vodu i pre nego što provri smanjite vatru. Jaja razbijte u zasebnim posudicama. Kašičicom napravite kružni pokret pa unutra spustite jaje i kuvajte na umerenoj vatri 3-4 minuta pa izvadite šupljikavom kašikom.

Topli jogurt podelite u dva tanjira i na svaki stavite po jedno jaje pa prelijte uljem s paprikom i po želji ukrasite koprom.